Виховна година на тему: "На порядку денному твій характер"

Про матеріал

Горошина схожа на нашу планету Земля, саме такою вона бачиться з космосу. Скажіть, а хто з вас знає, скільки «Я» живе на Землі? На нашій планеті близько п'яти мільярдів жителів. Подивіться, як багато людей на Землі! Але кожна людина - це цілий світ. Ми не знайдемо двох абсолютно однакових людей. Давайте подумаємо над питанням: «Який я? Що в мені хорошого?»

Перегляд файлу

 

Мета: створити сприятливі умови для формування в учнів таких якостей, як доброзичливість, шанобливе ставлення до іншого,  відповідальність і потреба в самовдосконаленні, сприяти розвитку самоконтролю та рефлексії власних вчинків, актуалізації досвіду, отриманого в конфлікті, сприяти засвоєнню учнями норм спілкування, розвитку навичок спільної роботи, почуття колективізму; зміцненню довірливих відносин в групі, розвитку фантазії, творчого мислення, кругозору.

Форма заходу: бесіда з елементами гри.

Обладнання: горошинки-бусинки, комп'ютерна презентація, листки формату А1 з обрисами людини,  відео нарізки.

Звучить спокійна музика

 

Оцінити характер людини по-справжньому можна за вчинками,

які вона робить,  коли знає, що її ніхто не бачить.

       Томас Бабінгтон Макалей,

        англійський історик

Класний керівник:

- Простягніть,  будь-ласка,  долоні, (кладе кожному на долоню по горошині-бусинці), розгляньте її уважно і скажіть, на що ця горошина, на ваш погляд, схожа.

(Учні пропонують свої варіанти відповідей).

А мені здається, що горошина схожа на нашу планету Земля, саме такою вона бачиться з космосу.

Скажіть, а хто з вас знає, скільки «Я» живе на Землі? На нашій планеті близько п'яти мільярдів жителів. Подивіться, як багато людей на Землі! Але кожна людина - це цілий світ. Ми не знайдемо двох абсолютно однакових людей. Давайте подумаємо над питанням: «Який я? Що в мені хорошого?» (Учні розмірковують над поставленим питаннями).

 Ідеальних людей не буває. Однак, кожен намагається стати краще. Тварина згідно природного біологічній програмі стане тим, ким воно народилося (кішка - кішкою, вовк - вовком). Людиною ж треба стати. Тварина не оцінює ні свого життя, ні себе саму. Вона не «погана», і не «хороша». Крокодил і комар є такі, якими їх створила природа. У той час як людина своє життя і себе самого піддає оцінці. Людина постійно живе в просторі оціночному: що таке добре і що таке погано. Мені хочеться, щоб кожен з вас сказав, тільки чесно, «мені подобається мій характер», або «мені не подобається мій характер».

Майстер виробничого навчання:

Отже, у людей багато схожого, і водночас кожен із нас унікальний. Якщо гончар зробить 10 000 абсолютно однакових за розміром, за формою, малюнком ваз, то ціна кожної такої вази буде не надто високою. Але якщо майстер зробить вазу неперевершеної краси, форми й стилю, нанесе на неї унікальний малюнок – її ціна буде набагато вищою. Кожен із нас схожий на таку особливу, унікальну вазу, створену за особливим задумом. Ваша особистість є дорогоцінною, насамперед, тому, що не існує на світі нікого, хто повторював би вас до дрібниць. Отже, кожен має властиві тільки йому індивідуальні риси. Відрізняються й наші характери. Як у природі кожна квітка має свою красу, так і кожна людина неповторна.

Демонстрація та обговорення відеоролику вірша Василя Симоненка

«Ти знаєш, що ти людина? Ти знаєш про це чи ні?»

 

Легенда про характери людей

У далекому дивному світі, у долині, що розляглася серед високих і неприступних гір, росли Дерева-Характери.

 Це були незвичайні рослини. Вони своїм зовнішнім виглядом відображали характери людей, що жили далеко за горами. У кожного Дерева-Характера від стовбура відходили чотири головні гілки і багато маленьких. Ці гілки мали свої назви:

 Одна називалася — Ставлення до людей, які тебе оточують.

 Друга мала назву — Ставлення до справи, яку виконуєш.

 Третя гілка — Ставлення до себе.

 Четверта гілка була — Ставлення до власності (до свого і чужого)

 У кожного Дерева–Характера гілка Ставлення до людей була найбільшою. В одного дерева вона витягнулася стрімко вгору, тому що виростила її матінка-Правдивість. В іншого дерева — скручена кільцем Брехні. А десь гілка Ставлення до себе з викликом стирчала гілкою Самозакоханості, десь схилилася майже де землі від своєї Приниженості, а десь спокійно піднімалася до сонечка, як утілення Скромності. Гілка Ставлення до власних речей на деяких Деревах-Характерах скорчилася від Жадібності, а на інших — багато листочків розповідають про свою Щедрість.

 Дуже різні Дерева-Характери росли у цьому чарівному лісі. Під деякими Характерами тріскалася земля — такими вони були важкими. Інші Характери повністю були вкриті гілками й тому були дуже колючими. А інші нагадували телеграфні стовпи з ледь помітними відростками — це прямі, відкриті Характери. Міцні Характери не змогла б розпиляти навіть бензопила, а легкі Характери хиталися на вітрі, ледве зачепившись за землю корінням. Були серед них дуже гарні дерева і незграбні, високі і стрункі, низенькі й навіть такі, що стелилися по землі.

 Такі різні були Дерева-Характери тому, що росли на різному ґрунті, по-різному зігрівало їх сонце, інакше обдував їх вітер, не порівну давав вологи їм дощ. (Адже у кожної людини у житті все складається також по-різному, правда?).

Деколи налітала в долину шалена буря, люто накидаючись на Дерева-Характери. Деякі з них ламала або виривала з корінням, інші нахиляла до землі, але зламати не могла. Були і такі, що не схилилися під найсильнішим буревієм і тільки гордо розправляли свої могутні гілки. Багато людей хотіли б побувати у цьому лісі, подивитись, як виглядає їхнє Дерево-Характер. Але потрапити в цей ліс не може ніхто, і дізнатися, який у тебе характер, можна тільки вивчаючи самого себе і свої вчинки.

Виступи учнів «Дослідження про характери людей»

Виступ 1

В сучасному світі люди все більше цікавляться питаннями ефективного спілкування. Ця проблема стає актуальною у зв'язку з розвитком піар технологій, потребою в нових спеціальностях і професіях, пов'язаних зі знанням психології, умінням визначати характер людини, і найголовніше, з умінням спілкуватися з людьми будь-якого типу особистості. Це такі спеціальності як менеджмент, зв'язки з громадськістю, соціальні працівники.

Колір очей і характер

Як відомо, очі людини – це дзеркало її душі. В очах відображаються особливості характеру, минулий досвід і навіть інтелектуальні здібності людини.

По очах завжди можна визначити, внутрішні переживання, відтінки емоційних станів і настрій, судити про почуття людини і душевні якості.

 

 

 

 

Виступ 2

Характер і група крові

Люди з першою групою крові товариські, мають міцне здоров’я, енергійні, у них сильна воля. Вони досить емоційні, завжди прагнуть до успіху і лідерства. До мінусів характеру, можна віднести  ревнивість і метушливість. Чоловіки з першою групою здатні на серйозні почуття, але егоїзм може все зіпсувати. Жінки ж стають прекрасними дружинами  і такими залишаються, поки в будинку є гроші, та поруч чоловік, що їх забезпечує.

Люди з другою групою крові сумлінно ставляться до справ, можуть працювати навіть в кризових умовах і ситуаціях, а також під час стресу, вони дуже обов’язкові і старанні. Чудові друзі. Дуже здібні. Люблять у всьому гармонію, порядок і спокій. Терплячі, чутливі і доброзичливі. Максималісти. Головні їх пороки це нездатність розслабитися і впертість. Їх організм дуже погано переносить алкоголь. З м’ясних продуктів їм підходить свинина.

Третя група крові - це індивідуалісти, творчі натури, оригінальні та неприборкані. Власники третьої групи крові чудово обходяться без колективу, чудово пристосовуються до зміни місць. Гнучкі, хитрі, врівноважені, вони легко переймають чужий досвід. Вищі цінності для людей цього типу - свобода і незалежність. Як доказ, майже 40% американських мільйонерів - це власники третьої групи крові.

Люди з четвертою групою крові йдуть по життю керуючись своїми почуттями та емоціями, які владні над їх розумом. Власник такої групи -  особистість суперечлива. Звідси - душевні розлади, постійні сумніви та  нерішучість. Представники цього типу дуже важко приймають рішення і часто мають знижений імунітет. Четвертогрупник вбирає як губка знання; він багато читає, і голова його завжди сповнена найрізноманітніших теорій.

 

Виступ 3

Імя  людини і характер

Ім’я людини в його думках стає невід’ємною частиною особистості, елементом сприйняття себе в цьому світі.

Імена супроводжують нас усе життя. З ним до нас звертаються, просять, сварять, люблять... Звісно, вірити чи ні у вплив імені на долю та характер - ваш вибір. Однак спостереження свідчать те що люди з однаковими іменами мають схожі риси характеру. Можна розглядати ім'я, як звичайне слово, яке є способом звернення до людини. Фахівці говорять про те, що кожне ім'я несе в собі запас енергії, і чим сильніше ім'я, тим більше є можливостей у людини, і тим повніше самореалізує і виражає себе особистість. Є версія, що на властивості характеру впливає не тільки повне ім’я, а кожна  його буква.

Виступ 4

Скажи мені, що ти їси, і я скажу, хто ти

Дослідження сучасних психологів підтверджують цю старовинну мудрість і доводять, що переваги в їжі пов'язані з особливостями характеру людини, і по них нерідко можна скласти досить повну характеристику.

Людина обирає їжу залежно від того, чого їй не вистачає в житті. Адже окремі продукти мають властивості, які безпосередньо впливають на нашу нервову систему, настрій і внутрішній стан.

Люди, які обожнюють м'ясо, схильні до імпульсивної і вибухової поведінки. Вони, як правило, непослідовні у своїх діях, не терплять жодної критики в свою адресу, проте їх супроводжує успіх практично у всіх починаннях.

Любителі рибних страв володіють витримкою і спокоєм, хоча і відрізняються деякою скутістю.

Тих, хто воліє жирних страв, вчені охарактеризували як відкритих людей. Такі особистості мають величезну природну чарівність і завжди легко сходяться з людьми.

Любителі фруктів та овочів мають спокійний і врівноважений характер. Це ті продукти, які найбільш насичені енергією сонця, а також повітря і води, навіть їх яскраві кольори нагадують людині щось з дитинства, радісне, спокійне.

Любителі солодощів без сумніву вміють  насолоджуватися життям і цінувати навіть незначні радості, що випали на вашу долю. Вони миролюбні, але часом бувають надмірно м'якотілі  і безвладні. Всі, кому не лінь, сідають їм на голову і використовують у своїх інтересах.

Тяга до шоколаду виникає від нестачі серотоніну – гормону  задоволення. Психіатри  стверджують, що шоколад обожнюють самотні люди і ті, що  відчувають  нестачу  уваги оточуючих.

Любителям гострих приправ в житті не вистачає реальної «гостроти», існування здається їм занадто прісним.

Вони прагнуть за допомогою перцю і приправ додати «вогнику».

 

Виступ 4

Колір одягу та характер

Кольорова гамма - це своєрідний кольоровий паспорт, який на підсвідомому рівні дає інформацію про кожну окрему особистість

Білий колір - позначає чистоту, невинність, щастя.  Це найбільш містичний колір. Його  вибирають урівноважені особистості, творчі натури.

Сірий колір одягу в Західній Європі завжди був кольором джентльменів і кольором вищого світу. Сірий колір асоціюється з елегантністю, благородством, загадковістю

Червоний колір - символізує почуття, активність, творчість, гнів. Це збудливі, енергійні, волелюбні люди

Жовтий колір одягу виступає як  прояв дружелюбності, оптимізму. Його обирають люди з характером мрійника, позитивні та веселі.

Рожевий - колір романтиків. Його вибирають тендітні, але в той же час чутливі натури.

Чорний колір - колір небезпеки, печалі. Він виражає скромність, демократичність. Йому віддають перевагу люди з "філософським" характером, творчі особистості

Синій колір одягу виступає як прояв спокою і відкритості. Його  вибирають флегматики, які прагнуть до порядку і стабільності.

Зелений колір одягу асоціюється зі спокоєм, тишею, свіжістю, м'якістю, доброзичливістю. Цей колір обирають, стримані, наполегливі, меркантильні люди

Блакитний колір одягу - самий холодний і спокійний з усіх кольорів. Блакитний колір підкреслює в характері, серйозність, доброзичливість, вміння ладити з людьми.

Майстер виробничого навчання: Вам було потрібно подумати, використати можливості Інтернету та назвати прислів'я, вислови відомих людей, цитати про характер.

Учні по черзі називають ті, які їм  найбільше   сподобалися.

Робота Психолога

D:\характер\фото\PB246618.JPGВиконаємо вправу  «Бінго»

Мета: визначити, наскільки учасники задоволені рівнем своїх досягнень у різних життєвих сферах.

Матеріали: плакат із зображенням обрисів фігури людини,  кольорові олівці

кожному.

Методика проведення: Психолог  демонструє учасникам і коментує зміст плакату із зображенням обрисів фігури людини, де на правій руці написане слово «здоров’я», на лівій – «фінансове благополуччя», на правій нозі – «дозвілля», на лівій – «стосунки з близькими та друзями», на голові – «життєві знання та уміння». Кожен учасник однієї команди пише  позитивні риси характеру, іншої – негативні.

 По завершенню індивідуальної роботи психолог  пропонує учасникам зачитати позитивні та негативні риси характеру. та продемонструвати по дві за допомогою міміки та жестів.

Класний керівник

Визначення характеру по даті народження

 Щоб дізнатися, яке число відповідає вашому характеру, необхідно підсумувати всі цифри дати народження. Наприклад, ви народилися 9.11.1984 року. Підсумовуємо всі цифри: 9 + 1 + 1 + 1 + 9 + 8 + 4 = 12; Отримане число також підсумовуємо, щоб отримати однозначний результат: 1 + 2 = 3. Отже, число характеру нашого прикладу відповідає «трійці».

1. «Люди-одиниці» по суті своїй незалежні особистості, яким імпонує вічне суперництво. Раціональні і практичні. Часто нав'язують свою думку оточуючим, що призводить до конфліктів. Головна негативна якість - гординя. При цьому людина-одиниця буває суворою, вимогливою, навіть деспотичною. З такими людьми важко будувати відносини, але в той же час саме з ними можна випробувати справжнє щастя. Вони виявляють досить нестандартні погляди на життя. Задоволення своїх амбіцій - головне завдання в житті цих людей.

2. «Люди-двійки» М'які, нерішучі, занадто самокритичні люди зі спокійним, чуттєвим характером. Справжні сім'янини, які шалено люблять дітей. Їх другою половинкою може стати тільки така ж глибока, духовна людина. При невдачах «людина-двійка» закривається в собі і відчуває сильний стрес, який переживає самостійно. Вимагає постійної уваги до себе. Абсолютно неконфліктні люди, а за умови гарного настрою - комунікабельні.

3. «Люди-трійки» комунікабельні, життєрадісні і енергійні - «живчики» в повному сенсі цього слова. Люблять перебувати в центрі уваги і жити суспільним життям. Веселі, товариські, наділені талантом бути улюбленцями оточуючих. Трохи несерйозно ставляться до роботи і грошей. Люблять владу. Сильні духом і фізично, що дозволяє до останнього не здаватися. Такі люди не бояться труднощів і легко з ними справляються.

4. «Люди-четвірки» мають аналітичний склад розуму. Консервативні в прямому сенсі цього слова. Для них важливі вічні цінності – сім’я, любов, матеріальний достаток. Чітко дотримуються власних уявлень про життя, не відступаючи від них ні на крок, будують своє життя по цеглинці, планують кожен крок, і часто успішні у всіх сферах життя. Вперті, в суперечних ситуаціях завжди вибирають протилежну точку зору - їм подобається бути не такими, як усі.

5. «Люди-п’ятирки». Впевнені в собі, активні, розумні, тактовні, рішучі, але при цьому бувають уперті і дратівливі. Люблять людей і життя в цілому. Для «п'ятірок» головним у житті є свобода. Авантюристи, часто ризикують тільки заради почуття адреналіну - це додає їм життєвих сил і енергії. Мають властивість робити вчинки і тільки після цього думати про наслідки. При великій кількості друзів і знайомих, по суті, не мають жодної близької людини. Прагнуть до кар'єрного росту, постійним знайомствам з новими людьми, люблять подорожувати.

6. Шість. Творчі люди. Мрійники, добре розвинена інтуїція, завдяки чому «шістки» знаходять вихід з найскладніших ситуацій. Це добрі люди, чуйні, сентиментальні. Сім'я для них завжди на першому місці. З «шісток» виходять люблячі і розуміючі батьки. Головне почуття в їхньому житті - любов. Грубо кажучи, вони стають рабами своїх коханих. Пишаються сім'єю, будинком. Люблять і серцем, і тілом. Цінують красиві речі, музику, природу. Працелюбні.

7. «Люди-Сімки» незалежні і сентиментальні, а також надзвичайно терплячі. Вони постійно прагнуть до самовдосконалення. Їх можна охарактеризувати як людей настрою. «Сімкам» досить часто всміхається вдача. У відносинах вони потайливі. Духовне життя для них набагато важливіше матеріальних благ. Хоча це і не виключає можливості побудувати вдалу кар'єру. Гроші заробляють виключно розумовою працею. Люблять зміни, що іноді негативно позначається на якості їх життя.

8. Люди з числом характеру «вісім» ініціативні, чутливі і амбітні. Це лідери, переможці - завдяки таким якостям вони домагаються фінансового процвітання. Навіть при повній катастрофі справи вони готові почати все з початку і добитися успіху. У відносинах з людьми стримані, суворі. Часто виявляють нетерпіння, роздратованість. Добившись матеріальної стабільності, можуть бути нещасні через невдачі в особистому житті.

9. «люди-дев'ятки» проникливі, прямолінійні і обдаровані через своє нестандартну свідомість важко сходяться з людьми. За вдачею ці люди - стоїки, адже вони ніколи не падають духом. Надзвичайно мудрі, що дозволяє прогнозувати будь-яку ситуацію наперед. Працелюбні і наполегливі, Вони вміють заробляти гроші, але не вміють їх витрачати. З цієї причини частенько не налагоджений побут. Зате готові пожертвувати грошима заради якихось великих цілей або допомогти нужденному. Нетерпимі до слабким людям, бо всіх рівняють з собою. Мужні, але і жорстокі.

D:\характер\фото\PB246650.JPGРобота Психолога

Виконання вправи «Базар»

Мета вправи: визначити роль духовних цінностей у житті особистості.

Матеріали: картки з назвами різних цінностей, стікери, плакат «Визначення цінностей».

Методика проведення: Ведучий розкладає картки з назвами різних цінностей на дошці, до якої є вільний доступ.

Орієнтовний перелік цінностей: стабільність, будинок, надійність, гуманність, гроші, інтелігентність, чесність, пральна машина, доброта, відданість, мужність, мобільний телефон, гідність, самоповага, автомобіль, дружба, любов, холодильник, повага, довіра, віра, коштовний браслет, патріотизм, вірність, яхта, професіоналізм, порядність, цілеспрямованість.

Демонстрація та обговорення відеороликів відомих кінофільмів з яскравими характерами персонажів («Весілля в Малинівці», «Службовий роман», «Операція «Ы», Эралаш)

Майстер виробничого навчання. Світу необхідні люди, яких не можна підкупити, чиє слово тверде. Людей, які цінують характер, а не багатство, які мабуть особисту думку й міцну волю. Вони беруться не тільки за улюблену справу й не боїться йти на ризик. Вони залишаються чесними у великих і малих справах, не поступаються перед неправдою й не підкоряються особистим бажанням. Вони не стануть виправдуватися, що «всі так роблять», і залишаються друзями в радості й скуті. Вони не вірять, що хитрість і впертість – найкращий шлях до успіху, і не соромляться стояти за правду тоді, коли всі відреклися від неї. Вини сміливо скажуть своє «ні», навіть якщо весь світ каже «так».

Цими словами невідомий автор прославив людей із сильним характером. Я бажаю вам досягти в житті успіхів, бути чесними і справедливими, добрими й надійними, бути справжніми людьми.

Класний керівник. Пам'ятайте, що кожна людина унікальна, неповторна і непередбачувана.  Л. Н. Толстой говорив:

«Не може бути не лише двох однакових людей, а й двох листочків на дереві немає абсолютно однакових.

І як прекрасно, що всі люди зовні дуже схожі один на одного і в той же час абсолютно відрізняються один від одного.

 Який прекрасний навколишній світ і хочеться, щоб він був ще прекраснішим і добрішим. І щоб люди були так само не схожі один на одного, але залишалися з доброю сяючою посмішкою на обличчі, з  життєрадісною, відкритою душею.

 

F:\Атестація 2019\Виховні заходи\на порядку денному твій характер\на порядку денному твій характер Петровни\фото заходу\PB246641.JPGF:\Атестація 2019\Виховні заходи\на порядку денному твій характер\на порядку денному твій характер Петровни\фото заходу\PB246609.JPGФотозвіт

F:\Атестація 2019\Виховні заходи\на порядку денному твій характер\на порядку денному твій характер Петровни\фото заходу\PB246653.JPGF:\Атестація 2019\Виховні заходи\на порядку денному твій характер\на порядку денному твій характер Петровни\фото заходу\PB246635.JPG

Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку