Виховна година на тему: "СНІД: людство під знаком біди"

Про матеріал
Метою заходу є: надання учням інформацію про ВІЛ/СНІД; розвиток навичок здорового способу життя; виховання потреби активної участі у профілактиці передачі ВІЛ/СНІД.
Перегляд файлу

СНІД: людство під знаком біди

 

Мета:  надати учням  інформацію про ВІЛ/СНІД; розвивати навички здорового способу життя; виховувати потребу активної участі у профілактиці передачі  ВІЛ/СНІД.

Тип  заходу:  виховна  година.

                                                

 

Хід   заходу

        Серед численних хвороб, від яких страждає людство – синдром набутого  імунодефіциту (скорочено СНІД) є  однією з найтяжчих.  Цю хворобу спричиняє особливий збудник  - вірус  імунодефіциту людини  (скорочено ВІЛ). Синдром набутого імунодефіциту був виявлений наприкінці 70-х на початку 80-років ХХ століття, тобто не так давно. Але вже на сьогодні захворювання, в тому числі  серед дітей, зареєстровано практично у всіх країнах.

       Загальна кількість хворих у світі тільки за офіційними даними, становить

 понад 40 мільйонів чоловік. Щодня у світі СНІДом інфікується до 6 тисяч чоловік. Найбільше хворих  на СНІД у США, Канаді, Бразилії, Гаїті, Уганді, Танзанії. В Європі – у Франції, Італії, Іспанії.

     Не  обминула біда й Україну. Найбільше ВІЛ – інфікованих, хворих на СНІД та померлих від нього зареєстровано  у Дніпропетровській,  Донецькій, Закарпатській областях. Сумний  рекорд встановили міста Одеса й Київ. Перший випадок ВІЛ - інфекції на території колишнього СРСР був зареєстрований у 1987 році. Хворий прибув із Танзанії, де він працював  з  1986 року.                   

      СНІД  епідемічно поширюється по світу й уражає людей усіх континентів.  Перед цією хворобою виявилися беззахисними  дорослі й діти, багаті і бідні, чоловіки і жінки, білі і чорні, люди різного віросповідання. Вчені вважають, якщо не вжити відповідальних заходів, то в наступні 5-8 років близько 100 млн. чоловік будуть інфіковані вірусом імунодефіциту людини.   

     То що таке СНІД? Що ми про нього знаємо? ВІЛ відкрив французький вірусолог  Л. Монтаньє  в 1983 р. І  практично одночасно з ним це зробила група американських вчених під керівництвом Р.Галло. ВІЛ уражає клітини крові – лімфоцити, які відповідають  за захист людського організму від дії різноманітних мікробів і розвитку пухлин. Імунітет організму повільно, протягом багатьох місяців і років, знижується. І це призводить до виникнення різноманітних захворювань, передусім інфекційних, що уражають легені, органи травлення, шкіру, нервову систему тощо. Смерть настає саме від цих захворювань, а не від СНІДу. В організмі ВІЛ накопичується в лімфоцитах та інших лімфоїдних клітинах: крові, сперми,  слині, жіночому молоці, піхвових виділеннях. Однак для зараження необхідна відповідна доза (концентрація) заразного початку. Тому практичне значення в передачі СНІДу мають тільки ті речовини хворого організму, в яких збудник  міститься в достатній кількості: кров, сперма, піхвові виділення, жіноче молоко. Звідси неважко встановити основні шляхи зараження  ВІЛ – інфекцією.

      Нині встановлено, що основними шляхами зараження ВІЛ інфекцією є такі:  статевий; при переливанні донорської крові, зараженої вірусом імунодефіциту; при використанні нестерильного медичного інструментарію

(шприців, систем для переливання крові, крапельниць, внутрішньовенних катетерів тощо); від матері (хворої або вірусоносія)  дитині – до, під час або після пологів.

   Усі інші шляхи інфекції при СНІДу не мають значення, оскільки при цьому, як правило, в організм потрапляє незначна кількість  вірусу і  зараження не відбувається.

        Отже, можна зробити висновок, що хвороба не передається через рукостискання, поцілунки, їжу, предмети  домашнього вжитку,  спортивні предмети, при купанні в басейні, душі, при спілкуванні з хворими,   тваринами, догляді за хворими на СНІД.  Не беруть  участі в   передачі СНІДу також  і кровососні комахи та членистоногі ( комарі, клопи, кліщі, воші).

        Як протікає хвороба СНІДу в організмі людини?

     Інкубаційний період від моменту зараження ВІЛ до перших проявів інфекції може бути як коротким 4-5 тижнів, так і дуже довгим  - декілька десятків років. При потраплянні ВІЛ в організм, з’являються специфічні утворення, так звані антитіла проти ВІЛ, але в деяких випадках ці антитіла з’являються через 6 місяців і більше. Клінічні симптоми виникають значно пізніше, а у 2/3 хворих взагалі може бути безсимптомна стадія перебігу хвороби протягом 1,5-5 років. За цей час збудник СНІДу руйнує лімфоцити, що неминуче призводить до глибоких змін усієї імунної системи хворої людини. Особливо небезпечним є те, що вірус уражає і клітини центральної нервової системи.  На початку інфекційного процесу людина почуває себе практично здоровою і не підозрює про свою недугу. Що повинно викликати  насторогу у зміні стану здоров′я людини?  Насамперед, збільшення лімфатичних вузлів, причому  одночасно у кількох місцях – на шиї, у ліктьових згинах, під руками, у паху, а також прогресуюча втрата ваги, незважаючи на збереження колишнього режиму харчування, а також часті гнійні і запальні ураження слизової   оболонки рота, шкіри, статевих органів, а ще підвищення температури тіла, що тримається більше як місяць без видимих причин.

     Наведені характерні симптоми хвороби можуть з′являтися в іншому порядку, поступово, і людина помічає їх вже тоді, коли вони  починають її явно турбувати. Незалежно від того, чиє клінічні прояви, чи ні, ВІЛ – інфікована людина є джерелом зараження інших людей.

    Серед населення є певні групи людей, які мають підвищений ризик інфікування, завдяки недотриманню норм сексуальної поведінки. До них належать:

  1. гомосексуалісти, бісексуали;
  2.  наркомани, що вводять наркотики  внутрішньовенно;
  3.  повії;
  4.  особи, які часто змінюють статевих  партнерів;
  5.  новонароджені, матері яких  ВІЛ - інфіковані чи хворі на СНІД.

Але було б великою помилкою думати , що СНІД обирає собі жертви

лише серед груп ризику. Від імунодефіциту почали вмирати жінки і діти, домогосподарки і політичні діячі. Згадаємо про можливі шляхи зараження  і стане зрозуміло, що ризик інфікування на ВІЛ з більшою чи меншою ймовірністю загрожує кожній  людині. СНІД являє собою серйозну небезпеку для соціального чи економічного розвитку суспільства, бо уражає людей  в

найактивніший період їх життя.

    Проблема  СНІДу  пов’язана з психологічним, юридичним, етичним і соціальним аспектами  епідемії.  Економічний аспект чине найважливіший, оскільки витрати на  локалізацію епідемії, обслуговування хворих і лабораторні дослідження вже почали вимірюватися великими цифрами. Наприклад, догляд за одним  хворим у  США в період від моменту діагностики захворювання до трагічного  фіналу потребує від 100 до 150 тисяч доларів.

     Всесвітня організація охорони здоров′я розробила глобальну програму боротьби  зі СНІДом.  Серед медичних заходів, передбачених  цією програмою, велике значення мають санітарно – профілактичні. З 1985 року в усіх країнах світу запроваджено  жорсткий  лабораторний контроль донорської і плацентарної крові, її препаратів, а також різних органів, які  відбираються для трансплантації.

       А чи виліковується СНІД?

       Якщо вірус потрапляє у кров людини, знищити або евакуювати його з організму на сьогодні неможливо.  В умовах відсутності ефективних вакцин та лікарських засобів, кращими  ліками від зараження можуть стати наші знання про шляхи поширення вірусу  СНІДу та засоби його попередження. Перш за все, уникайте користування предметами, що можуть поранити шкіру. Для ін’єкцій використовуйте одноразові шприци. Такі індивідуальні речі, як леза для гоління та зубні щітки, можуть стати джерелами інфікування, якщо міститимуть залишки зараженої крові. Тож подумайте, чи варто ділити їх ще з кимось?   Але зовсім недавно в США і Англії була випробувана на добровольцях. Але чекати введення цього препарату в практику потрібно не менше 5 років.

      Який основний шлях зараження СНІДом?

      Основний шлях зараження СНІДом - статевий. Уберегти від СНІДу може тільки наша власна обачність. Ніхто не закликає молодь відмовлятися від сексуальних взаємин, але вони мають бути захищені так званим безпечним  сексом.

По – перше, наявність постійного статевого партнера, з яким ви могли б вільно обговорювати будь - які теми, враховуючи венеричні захворювання та СНІД.

По – друге, і головне: обов’язкове користування презервативом. На сьогодні він є найнадійнішим засобом захисту не тільки від СНІДу, а й від венеричних захворювань та небажаної вагітності.

     ВІЛ – інфекція – проблема не менш соціальна, ніж медична. Хворі потребують соціального захисту, милосердя і співчуття, шанобливого ставлення до людської гідності, гуманного відношення з боку суспільства. Вони мають право на професійну діяльність за обраним фахом, за винятком  роботи за спеціальностями та на посадах, встановлених спеціальним переліком; на безкоштовне забезпечення ліками, безкоштовний проїзд до місця лікування й назад за рахунок лікувальної установи, яка видала направлення, на користування ізольованою житловою кімнатою. Особам, зараження яких сталося внаслідок медичних маніпуляцій, встановлюється пенсійне забезпечення та право на першочергове одержання житла.

     Якщо діагноз СНІДу підтверджений результатами лабораторного дослідження, то згідно з Законом України  «Про запобігання захворюванню на СНІД та соціальний захист населення», Кримінальним і Кримінально - процесуальним кодексами  України, інфікований ВІЛ чи хворий  на СНІД зобов’язаний вжити заходів щодо запобігання поширення інфекції, повідомивши осіб, які були з ним у статевих контактах, про можливість їх зараження. Свідоме зараження ВІЛ особою, яка знала про наявність у неї інфекції, зумовленої цим вірусом, карається позбавленням волі до 8 років.

У Законі України ″ Про запобігання захворюванню на СНІД та соціальний

 Захист населення ″ викладено умови та порядок медичного огляду з метою виявлення зараження ВІЛ. Обстежуваним  гарантується безпека медичного огляду, його добровільність, анонімність та конфіденційність інформації про результати огляду. Обов’язковому медичному огляду на виявлення зараження ВІЛ підлягають особи, які вводять наркотичні речовини шляхом ін’єкцій , та особи за епідемічними показниками. Відомості про зараження тієї чи іншої особи  становлять службову таємницю. У Києві створено службу профілактики ВІЛ – інфекції. Якщо вас хвилюють проблеми СНІДу, за консультаціями можна звертатись до служб «Здоров’я». Пройти анатомічне обстеження можна в кабінеті «Довіра» в поліклініці за місцем проживання. Анонімність гарантується законом.

        Невесела розмова відбулася у нас з вами, але подумайте самі – краще знати гірку правду, ніж жити безтурботно. Сьогодні ви одержали багато корисної інформації. Раджу вам обов’язково нею скористатися, адже доля, наше здоров’я,  наше майбутнє залежить саме від нас.

         Кожна людина повинна до кінця усвідомити всю небезпеку, яку несе СНІД і зробити все можливе, щоб уберегти себе і своїх близьких та рідних від цієї страшної інфекції, бо СНІД може увійти практично в кожен дім, кожну сім’ю.

       Здоровий спосіб життя, чистота у взаєминах – найкращі методи профілактики СНІДу.

       Пам’ятайте: єдина людина, яка може вберегти вас від СНІДу ,   це ви самі.

     Питання, яке ми сьогодні обговорили, актуальне, бо живемо ми в суспільстві, де розгулює інфекційний вірус. І тому залишається особиста відповідальність людини за своє здоров’я  і  здоров’я  оточуючих.

    Для молодих хвороба – поняття абстрактне. Здається, що здоров’я – це

 глибока криниця. Проте перед інфекційними хворобами всі рівні. Будемо сподіватися, що вчені, урешті-решт, знайдуть засоби боротьби зі страшною хворобою. А поки що багато залежить від нас із вами. Прислухайтеся до порад і рекомендацій дорослих, старших людей, батьків, лікарів.

І тоді не страшною буде межа , за якою морок.

         « Об’єднаємо наші зусилля для досягнення успіху в подоланні ВІЛ/ СНІДу!»  Це не просто гасло. Це потреба життя.

 

docx
Додано
4 серпня 2020
Переглядів
782
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку