Виховна година на тему: "Тату. За чи проти?"

Про матеріал
Матеріал виховної години може бути використаний класним керівником для проведення позакласного заходу: "Тату. За чи проти?"
Перегляд файлу

 

 

 

ПЛАН   ВИХОВНОГО ЗАХОДУ

 

 

 

Тема: « Тату – за чи проти?»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                   Керівник групи 1-АМ1  Мусієнко Лариса Петрівна

 

 

 

Вінниця, 2017р.

 

 

ПЛАН ВИХОВНОГО ЗАХОДУ

 

Формат проведення заходу виховна година

Група: 1-АМ1                                                                            Дата 28.03.17

Тема заходу: « Тату – за чи проти?»

Мета заходу:

      пізнавальна: надати інформацію про історію татуювань, етапи їх розвитку, їх різновиди, стилі тату як мистецтва, з’ясувати, чому дехто вважає його потворним, а дехто шедеврами, розібрати юридичний аспект виконання татуювання, розглянути протипоказання та можливі негативні наслідки тату, що позначаються на здоров’ї та кар’єрі людей, які їх собі зробили;

    виховна: виховувати естетичні смаки;

   розвиваюча: розвивати навички піклування про своє здоров'я.

Місце проведення:  аудиторія  242

Методичне  та матеріальне забезпечення:

     1. Компютер 

     2. Відеоролики .

     3. План виховної години.

 

Література:

1. Балдаев Д.С. Татуировки заключённых, Russian criminal tattoo. – М.,2011.

2. Бобринская E. A.Футуристический «грим». – М., Наука, 2005.

3. Гальперина Г. А.Язык татуировок. – М., 2008.

4. Мещеряков А. Н.Татуировки: Хризантемы, драконы и молитвы. – .М., 2003.

5. Погадаев В. А.Тату охотников за головами.  – М., 2012.

6. С розой на плече и кольцом в губе: [Електрон. ресурс]. – Режим доступу: URL: http://tattooirovka.com.  Назва з екрана.

7. Самые самые тату: [Електрон. ресурс]. – Режим доступу: URL: http:// http://tattook.ru/stati.  Назва з екрана.


         Методи, що застосовуються при проведенні заходу:

Розповідь, демонстрація, мозковий штурм «Тату. Варто робити чи ні?»

 

 

 

 

ХІД ЗАХОДУ

I Організаційна частина.

 

Перевірка присутності студентів.

Повідомлення теми  та плану виховної години.

План:

 

1. Тату як мистецтво.

2. Бити чи не бити?

2.1.Медичний аспект: протипоказання та наслідки.

2.2.Відео «Тату – за чи проти?.

2.3.Юридичний аспект татуювання.

2.4.Тату та кар’єра.

2.5.Сучасні вимоги для обрання тату салону.

2.6. Мозковий штурм : «Тату: варто робити чи ні?».

 

           II Змістовна частина.

 

   Татуювання – дика, зачаровуюча суміш мистецтва, медицини   та   духовної практики.

   Про тату серед молоді ми чуємо постійно. З Європи до нас дійшла мода на тату, це явище поширюється в Україні стрімкими темпами. Тому наша виховна година присвячена темі «Тату – за чи проти?». Гадаю, що актуальність теми не викликає заперечень, а інформація, якою володіють студенти з даної теми, дуже недостатня.

Як показує статистика, татуювання прагнуть собі зробити переважно люди до 32 років. Люди набивають тату з різних причин, різні за якістю, стилем, ціною. Хлопці намагаються виглядати мужніше, а дівчата – загадковіше та спокусливіше за допомогою тату. Сьогодні відкрито багато туту салонів, це стало прибутковим бізнесом.  Часто молодь не замислюється, що наслідки нанесення малюнків голкою можуть бути непередбаченими і жахливими. Не все, що модно, корисно для здоров’я.

Отже, метою нашої виховної години є надати інформацію про історію татуїровки, етапи її розвитку, її різновиди, стилі тату як мистецтва, чому дехто вважає його потворним, а дехто шедеврами, розберемо юридичний аспект виконання татуїровки, розглянемо протипоказання та можливі негативні наслідки тату, що відзначаються зокрема на здоров’ї та кар’єрі людей, які їх собі зробили.

З таких сучасних віршів ми бачимо, що бажання мати тату у молоді часто стає метою їх життя, тим, чого вони найбільше прагнуть.

Визначимо основні терміни.

Наколка  тюремний “живопис”, що має чіткий кримінальний сенс. Відмінності  від татуювання і в техніці нанесення малюнка, і у фарбах, і у сюжетах та значеннях (темах).

Яку кольорову гаму несуть наколки?

Що як правило зображують на тюремних наколках?

Яке їх призначення?

Чи несуть вони естетичну насолоду?

Довгі роки у нашій країні це був єдиний вид тату, за якими власне і склалося негативне враження про людей з тату як про бандитів та злочинців та недовіра до них.

Портак – написи, невдало виконані  татуювання . Від російського слова портачити – виконати недбало.

Яка основна причина, що замість очікуваного мистецького малюнку виходить жахаюче видовище?     (непрофесійність майстра).

Які ще причини того , що тату стає нечітким, розпливається? (реакція організму на фарбу та процедуру, неякісні фарби, неправильний догляд за татуюванням).

Синя хвороба – це нестримне бажання мати більше і більше тату. Вона спіткає за свідченнями соціологів 30 % тих, хто зробив одне тату.

Татуюва́ння — зображення (малюнок) на шкірі живої людини та процедура його нанесення. Технічно татуювання полягає в ін’єкціях фарби в глибину шкіри, чим досягається довготривалість — «вічність» татуювання.

Тату — термін, запозичений з полінезійської мови, на діалекті Таїті слово «татау» позначає «малюнок», «знак» а також «рана». В англійську мову це слово ввів видатний англійський мандрівник Джеймс Кук. Він вжив його в звіті про навколосвітню подорож, опубліковану в 1773 році. До цього татуювання в Європі не виділялася окремою назвою.

 Мистецтво, якому надає перевагу сучасна молодь, виявляється є одним з найдавніших та має довгу історію.

З ІСТОРІЇ ТАТУ

    Історія тату триває вже більше шести тисяч років. Першими людьми, які використовували тату, були первісні люди. Спочатку для нанесення малюнка на шкіру використовувалися природні фарби, які швидко стиралися. Потім, зауваживши, що після попадання сажі в рану на тілі залишається  народів у різні часи татуювання мало свій особливий сенс. У єгиптян тату наносилося на шкіру знатних людей, фараонів і жерців, і було «посланням від бога». Це підтверджується знайденими на муміях глибокими порізами у вигляді візерунків. З усіх виявлених до нашого часу мумій: єгипетських,інкских, скіфських і т.д., немає жодної без татуювань. У Індіанців, що живуть в обох Америках, існувала традиція виготовлення мумій зі своїх померлих одноплемінників, вчені змогли порівняно добре вивчити їх останки. Зокрема на тілах, виявлених при розкопках поховань, зроблених інками, були знайдені різні візерунки, що складаються з окремих точок, ліній і солярних символів (тобто пов’язаних з культом сонця).

   У деяких племен татуювання служило знаком приналежності до певного роду, вказувало на становище в суспільстві, а також слугувало маскуванням під час полювання. Деякі народи використовували тату в якості таємного листування: рабу наголо голили волосся і наносили напис на шкіру голови. Потім волоссю давали відрости, і відправляли раба до того, кому призначалася такий лист.

    З поширенням християнства татуювання все більше витіснялися з цивілізованого суспільства Європи. Основна причина – біблійна заборона: “Заради померлого не робіть нарізів і не зробите на собі письмена». На думку священиків, прикрашати себе яким-небудь чином –  це гріх, і захоплення мистецтвом тату різко пішло на спад. Після епохи Великих Географічних відкриттів татуювання стала ознакою нижчого стану, дикості, і тату стали наносити в основному рабам і злочинцям (тавро). Так в Європі татуювання стало покаранням. Ними мітили рабів, злодіїв, розбійників, повій … Добровільно практикували татуювання тільки пілігрими і моряки. Жителі Америки, Індії, Полінезії, Японії продовжували щедро прикрашати себе татуюваннями.

    На звання винахідників тимчасових татуювань цілком можуть претендувати індуси. Саме в їхній країні з найдавніших часів були поширені малюнки на тілі, звані менді. Для їх нанесення використовувалася хна – спеціальна фарба, яка виготовлялася з рослини лавсонія  безоста. Воно являє собою чагарник, що росте в сухому, теплому кліматі. Для готування фарби зазвичай використовуються тільки верхні листки, оскільки концентрація пігментів у них максимальна. Зібрану сировину висушують, подрібнюють до порошкоподібного стану, а потім змішують з водою. Татуювання-менди також виконували швидше магічну, ніж естетичну функцію. Їх наносили на тіло при проведенні різних ритуалів, причому як урочистих, так і повсякденних. Після їх завершення тимчасове татуювання ще якийсь час залишалася на тілі.

    В історії тату ключовим є 1891 рік, коли американець О Рейлі винайшов татуювальну електричну машинку, яка зуміла замінити різноманітні саморобні прилади та інструменти. Всю першу половину XX століття і Америка, і Європа ходили зі стандартним набором примітивних картинок, далеких від мистецтва.

    У Російській імперії з кінця 19 століття починає формуватися так зване «злодійське співтовариство» з власною мовою малюнків на тілі. Тюремні татуювання можуть багато розповісти про долю свого господаря. Так, у кожного нанесеного символу, зображення, фрази – є свій певний сенс. Кількість таких татуювань просто вражає. За спогадами, в СРСР було приблизно 25-30 мільйонів татуйованих ув’язнених починаючи з 1960-х і до 1990-х років. Кримінальники працювали “паленкою” – фарбою, отриманої з паленої гуми і сечі, яка використовувалася як антисептик ».

   Розквіт армійського чи військової військового татуювання трапився під час Другої Світової, а пізніше таке татуювання стало одним з найпоширеніших в СРСР. Традиційні малюнки в армійському  татуюванні виглядають досить просто і повинні нести насамперед функціональну роль: розповідати про власника де, коли і як він служив. На татуюваннях можна було побачити групу крові (особливо популярно стало це під час війни в Афганістані), зображення роду військ, років служби, частини або  корабель, парашут, літак, прапор.

   Татуювання моряків.

У моряків в СРСР було виняткове і негласне право на татуювання. Насамперед це були, звичайно ж, прості і символічні малюнки – якорі, чайки і решта морська атрибутика. Саме моряки привозили на собі татуювання з усього світу – або татуювання, хоча б нагадують іноземні. Класичним прикладом морських татуювань стане той самий фільм «Серьожа», де капітан на пляжі знімає кітель, а на ньому безліч кривих малюнків – морське чудовисько, русалка, морячки.

    І лише потужний сплеск молодіжної культури 60-х років призвів до появи нового покоління татуювальників-художників з великими творчими амбіціями і бажанням йти на сміливі експерименти, завдяки чому туту звели в ранг мистецтва, будь тату-салон перетворився на улюблене місце для багатьох любителів якісного мистецького нашкірного живопису. У ті часи почалося  формування нових стилів, напрямків і шкіл.

   У 1980-х в Радянському союзі складаються субкультури з витриманим стилем – байкери, панки і рокери, меншою мірою сюди ж відносяться і футбольні вболівальники. Татуювання стає важливим маркером приналежності до субкультурної середовищі – у кожної групи з’являється свій татуювальник, а у кожної з субкультур поступово виробляється свій стиль. Субкультурне татуювання стає різнокольоровим. З’являється тату музикантів-рокерів. Таким чином почалася нова, сучасна стадія тисячолітнього мистецтва татуювань.

    Сучасне татуювання  – це насамперед одна із форм художнього мистецтва, яке має різні напрямки, так звані тату-стилі.

ЯПОНСЬКІ ТАТУ

Татуювання в японському стилі навряд чи колись вийдуть з моди завдяки своїм художнім можливостям і чарівній символіці. Японський стиль тату основний акцент робить на смислове навантаження – кожна дрібна деталь може нести в собі глибоке значення. Популярні ескізи японських татуювань – серед квітів, тварин, міфічних персонажів і взагалі східної культури в цілому, тут є з чого вибрати. Найпопулярніші ескізи в японському стилі – зображення лотосів і драконів

 ТРЕШ ПОЛЬКА

Татуювання в стилі треш полька користуються сьогодні шаленою популярністю, оскільки не мають ні рамок, ні обмежень. У стилі найчастіше переважає поєднання чорної і червоної фарб, основною метою яких є виділення володаря тату з натовпу. Практично кожне тату треш полька висловлює своєрідний протест проти одноманітності. У треш польці основне – привернути увагу своїм «кричущим» і часом навіть «відштовхуючим» поєднанням червоного і чорного кольорів. Найчастіше в цьому стилі зустрічаються портрети, «заляпані» червоною фарбою.

ОЛД СКУЛ

Сьогодні татуювання в стилі олд скул вважаються дуже популярними. Свого часу олд скул тату можна було зустріти тільки у моряків і мандрівників, тому що основними відмінностями даного стилю вважаються зображення напівголих дівчат, якорі, черепа і різноманітні надписи. Кілька десятиліть тому, стиль old school переживав певний спад, але сьогодні важко знайти хоч один тату-салон, де не робилися б татуювання в цьому стилі. Багато замовлень на тату олд скул, зроблені в останній рік, зайвий раз підтверджують – old school переживає другу молодість.

 МІНІМАЛІЗМ

Мінімалізм знаходить своє застосування в багатьох сферах сучасного мистецтва, включаючи татуювання на різних частинах тіла. Найчастіше такі зображення можуть складатися з плавного поєднання ліній, займаючи небагато місця. Гармонійне поєднання графічного наповнення, упевненої гри ліній, переплетення забарвлень – ці незмінні деталі здатні справити незабутнє враження. Сучасні ескізи тату в мінімалізмі часто являють собою мініатюрні твори мистецтва. Особливостями даного стилю можна назвати:присутність темних тонів – найчастіше їх кількість обмежується 3-4 забарвленнями, можливість нанесення тату в будь-якому розмірному співвідношенні на різні частини тіла, часте використання геометричних елементів.

 НЬЮ СКУЛ

Тату нью скул – новітній напрям у мистецтві татуювання, який не розкрито остаточно. В основі new school лежить прикрашена символіка Олд скул (стара школа). Смішні персонажі коміксів, герої улюблених мультфільмів, ожилі картинки з розповідей  – будь-яка гумористична картинка в яскравій гамі кольорів  дозволить внести веселощі в нудну буденність.

Якщо порівняти зі старою школою, то нью скул розвиває сюжет татуювань.

Останні тенденції тату у стилі нью скул знайшли відображення в наступних сюжетах:Особи. Жіночі профілі. Птахи: сови, ворони. Черепа. Компаси, годинник, ключі. Листя, стрічки, квіткові композиції – для обрамлення тату.

 РЕАЛІЗМ

Одним із складних, але досить цікавих є тату реалізм. Складність набивання татуювань в стилі реалізм полягає в тому, що майстер повинен максимально точно перенести на шкіру наданий малюнок. Ескізи татуювань в стилі реалізм – це портрети близьких або кумирів, фотографії відомих персонажів і тварин. Татуювання в стилі реалізм бувають двох видів: кольорові та чорно-білі. Обов’язковим при нанесенні татуювання реалізму є чіткість ліній і скрупульозне промальовування найменших деталей.

    Бити чи не бити? Вибір кожного з вас. Виявляється,  тату може зіпсувати вам здоров’я. Давайте послухаємо застереження спеціаліста. Надаємо слово лікарю. (Перегляд відеофільму)

Відео «Гепатит С»

ТАТУЮВАННЯ І КАР’ЄРА

Давайте подумаємо, зайняти які вакансії особливо початківцям заважає тату?

(обговорення під супровід слайдів презентації)

Аудитор

Адвокат

Рота почесної варти Президента

Офіцери флоту

Працівник банку

Вихователь

Викладач

Няня

Психолог

Державна служба

Суд, прокуратура

Модельний бізнес

Стюардеса, бортпровідник

   За останні роки думка про тату сильно змінилася. Їх перестали вважати атрибутом засуджених та байкерів, і багато людей прикрашають своє тіло татуюваннями. Але тату порушує офіційний дрес-код, тому на спеціальності нетворчого спрямування та безпосереднього контакту з людьми в серйозних, переважно державних службах татуйованих осіб приймають дуже неохоче. Нове дослідження, проведене вченими з Університету Енгл Раскін, показало: люди з татуюваннями агресивніші і більш схильні до бунтарства, ніж ті, у кого немає тату. Такі люди гірше здатні співпрацювати у колективі, перед яким поставлена спільна для всіх мета. Вони не терплять керівництва над ними, яким би воно не було. Це люди-бунтарі, а мати такого у колективі не хоче керівництво.

Вам ввічливо відмовлять, називаючи іншу причину.

ВИДАЛЕННЯ ТАТУ

    Видалити тату коштує набагато дорожче, ніж нанести. Інколи видаляти, до речі, потрібно в 6-7 етапів: прибирають шар за шаром.

«Як захистити своє здоров’я, роблячи тату»

    Тату – це операція. Якщо ви твердо і зважено вирішили зробити тату, зважили всі за і проти ,щоб захистити своє здоров’я, треба правильно вибрати тату салон за сучасними стандартами безпеки.

Зайдіть у приміщення салону. Зверніть увагу на санітарний стан кімнати, де набивають тату – після кожного клієнта там повинно бути зроблене вологе прибирання.

Процедури проводять із застосуванням знеболюючих препаратів: майстер підбирає конкретний вид анестезії і дозування в залежності від стану здоров’я клієнта. Перевищивши порог витривалості болю, клієнт може втратити свідомість, отримати анафілактичний шок. Саме тому більшість великих салонів і студій не приймають на роботу майстрів без медичної освіти (хоча б середньої професійної). Поцікавтесь у майстра про наявність у нього медичної освіти чи хоча б сертифікату про проходження курсів першої медичної допомоги.

Не посоромтеся попросити у майстра медичну книжку – він повинен пройти медогляд раз на півроку.

Поцікавтеся, хай вам покажуть аптечку –  у цьому закладі вона повинна бути обов’язково.

Важливо, щоб майстер відкривав одноразові деталі обладнання при вас. При вас він повинен розпакувати і одягти одноразові гумові рукавички.

Демонстрація тату машинки та витравників до неї. Дуже важливо, щоб усі робочі елементи були ізольовані, сама машинка і навіть дріт, бо це все може мати контакт з кров’ю та спричинити небезпеку.

Робочі багаторазові елементи повинні проходити стерилізацію в автоклаві або сухожарочній шафі. Спитайте про її наявність у салоні, хай вам її покажуть. Кварцитові або ультрафіолетові стерилізатори не вбивають вірус гепатиту.

Попросіть показати сертифікати на фарбу, подивіться, хто її виробляє. Поверхня тапчана або стіл повинні бути обтягнуті одноразовою плівкою, стіл, на якому лежать інструменти, повинен бути у плівці.

Дуже важлива ґрунтовна розмова з майстром, який виконуватиме роботу. Майстер повинен вас ознайомити з захворюваннями, які є протипоказаннями до нанесення тату,спитати про ваш стан здоров’я на момент призначення процедури. Він повинен надати каталог своїх робіт, порадити вам, що краще нанести на вашу шкіру, щоб тату відповідала вашим побажанням та загальним естетичним смакам.

Не бійтеся питати! Ви маєте на це право.

За статистикою близько 30% хворих на гепатит В “отримали” його в тату салонах . Якщо хоч одна з цих вимог нехтується в салоні або майстерні, подумайте про своє здоров’я – завітайте до іншого салону.

 

Мозковий штурм «Тату – за чи проти?».

Група поділяється на 2 частини: перша наводить аргументи «за» тату, друга – «проти». Аргументи одразу записує представник кожної групи на аркушах паперу.

 

III Підсумкова частина

 

   Отже, шановні студенти, ви отримали інформацію, вибір за вами, ваше тіло – як кажуть, це ваша справа. Адже, як зазначає епіграф до нашої виховної години, тату заворожує молодь. Зробити тату – прийняти відповідальне рішення. Максимально обдумайте його, якщо є хоч якісь сумніви – відкладіть. Якщо вже вирішили – зробіть усе, щоб не втратити своє здоров’я, зверніться не до домушників та портачів – знайдіть спеціалістів, що викликають довіру у плані безпеки та стерильності!

 

Керівник групи _______ Л.П. Мусієнко

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Павлова Ганна Вадимівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
16 серпня 2019
Переглядів
3160
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку