Виховна година "Найсвятіше в світі слово – МАТИ.."

Про матеріал
Формувати в учнів такі духовні якості, як усвідомлення свого обов’язку перед батьками, а особливо перед матір’ю, показати велич жінки – матері, її роль в житті кожного з нас, відроджувати традиції українського народу, виховувати любов, повагу до берегині роду – матері, встановити тісні зв’язки між сім’єю – дітьми – школою, розвивати творчі та акторські здібності учнів.
Перегляд файлу

      Виховна година        Найсвятіше в світі слово – МАТИ..

Сценарій до дня матері.

Мета: Формувати в учнів такі духовні якості, як усвідомлення свого обов’язку перед батьками, а особливо перед матір’ю, показати велич жінки – матері, її роль в житті кожного з нас, відроджувати традиції українського народу, виховувати любов, повагу до берегині роду – матері, встановити тісні зв’язки між сім’єю – дітьми – школою, розвивати творчі та акторські здібності учнів.

Обладнання: Ікона Божої матері, вишиті рушники, фотографії матерів та  бабусь, квіти.

Епіграф:

Сьогодні, нене, знову днина,

В котрій так кожная дитина
матусі своїй дорогій -
таки зо самого же рання,
складає щирії бажання,
які містить в душі своїй.

         П.Куліш.

Лунає в запису народна пісня  «Зеленеє жито»:

Зеленеє жито, зелене,

Хорошії гості у мене,

Зеленеє жито ще й овес,
Сьогодні зібрався рід увесь.

 

В супроводі пісні, що поступово стихає і замовкає, ведуча звертається до присутніх:
- Шановні гості! Дорогі діти, батьки, наші рідні! Вітаємо вас на нашому святі! Сьогодні ми зібрались, щоб провести родинне свято, приурочене  до дня Матері.

 

  1. День Матері відзначається в травні, бо це місяць Пречистої Діви Марії, яка благословила у хресну путь свого сина – спасителя людства. До Божої Матері звертаються Християни, просячи заступництва та допомоги. У травні, коли природа – мати виряджає свою доню -  землю в пишному уборі весняних квітів у дорогу життя, праці і радості, люди висловлюють подяку материнській самопожертві і відзначають День Матері.
  2. Найдорожчою людиною у нашому житті завжди була, є і буде мама. Із нею ми відкрили для себе світ. Перші кроки зроблено, тримаючись за мамині надійні руки. Перша пісня – мамина. Першу іграшку подала мама і перша порада теж мамина  Наша мама найдорожча, найкраща і єдина. Мама ласкава, ніжна і добра. Вона завжди поруч.
     
  3. Мама….Це перше слово,  яке з радістю вимовляє дитина. Це слово повторює людина в хвилини страждань і горя.

 

  1. Скільки б не судилось страждати,                                                                                                     Все одно благословлю завжди                                                                                                        День, коли мене родила мати                                                                                                                                                  Для життя, для щастя, для біди.                                                                                                         День, коли мої маленькі губи                                                                                                                  Вперше груди мамині знайшли,                                                                                                   День, що мене вперше приголубив                                                                                             Ласкою проміння із імли.                                                                                                               Як мені даровано багато,                                                                                                                 скільки в мене щастя, чорт візьми!                                                                                                На землі сміятись і страждати,                                                                                                      Жити і любить поміж людьми.
     
  2. З першої миті життя схиляються над нами обличчя матерів. В тривозі й любові, в замилуванні й надії вдивляються матері в своїх дітей, сподіваючись і прагнучи щастя для них.

 

  1. У нашім краї на землі                                                                                                                     Нічого кращого немає,                                                                                                                 Як тая мати молодая                                                                                                                           З своїм дитяточком малим.                                                                                                         Буває іноді дивлюся,                                                                                                                      Дивуюсь дивом, і печаль                                                                                                                Охватить душу; стане жаль                                                                                                                                                   Мені її, і зажурюся,                                                                                                                              І перед нею помолюся,                                                                                                                        Мов перед образом святим                                                                                                                Тієї Матері святої,                                                                                                                                      Що в мир наш Бога привела.

 

  1. Перші поняття про щастя, добро і ласку нерозривно пов’язані з образом найдорожчої для нас людини – матері.  А її колискова звучить найніжнішою музикою і тоді, коли посрібляться наші скроні. З колискової пісні починається потяг людини до добра, творчості і снаги.

Колискова пісня… Скільки їх створив народний геній. Лагідний материн спів засівав дитячу душу любов’ю до людей, природи, до всього живого. Під спів материної пісні виростали поети і композитори, майбутні хлібороби і захисники рідної землі, космонавти і вчені, філософи і просто мудрі люди.

 

  1. Заспівай, мені, мамо! Заспівай мені мою дитячу, мою колисково – барвінкову, в яку переливається твоя любов, в якій веселково виграє лагідний світ з пухнастими працьовитими котиками, турботливими гулями, ніжними сон – дрімота ми.

(мама виконує колискову).

             Пісня «Колискова для мами» виконує Юля Вілямовська

  1. Всім своїм життям і працею, прикладом і вихованням наші мами утверджують в нас кращі риси людяності і добра.
     
  2. Я прокидаюся рано -                                                                                                                        Й зразу, хоч ще не встаю,                                                                                                              Тільки спросоння погляну -                                                                                                              Бачу матусю свою.                                                                                                                                  Мати – досвітня пташина,                                                                                                                   З досвідку віч не зімкне,                                                                                                              Ходить по хаті навшпиньки,                                                                                                           Щоб не збудити мене.                                                                                                                             Мати – то сонечко рідне,                                                                                                                                            Сонечко ясне, земне,                                                                                                                    Слово її заповітне                                                                                                                                Гріє і живить мене. 
      
  3. Очі матері всебачучі. Це вони відкривають дитині світ. Серце матері – доброта і мудрість. Це вони вчать любити людей. Руки матері невтомні. Це вони дають перші уроки праці

.     Пісня «Мама і дочка»  виконує ансамбль дівчаток.

  1. Легенда про матір.

Дівчину вродливу юнак покохав

Дорожче за неї у світі не мав.

І клявся, божився, що любить її

Над сонце, над місяць, над зорі ясні.

«Тебе я кохаю. За тебе умру…

Віддам за кохання і неньку стару».

Та мила його не боялась гріха:

Була, як гадюка, зрадлива, лиха.

Всміхнулась лукаво і каже йому:

«не вірю, козаче, коханню твоєму.

Як справді кохаєш, як вірний єси,

Мені серце неньки живе принеси».

Юнак, мов стерявся, не їв  і не спав,

Три дні і три ночі він десь пропадав.

І стався  опівночі лютий злочин:

Мов кат, витяв серце у матері син.

І знову до милої, з серцем в руках,

Побіг, і скажений гонив його жах.

Ось – ось добігає, не чуючи ніг…

Та раптом спіткнувся і впав на поріг.

І серденько неньчине кров’ю стекло,

І ніжно від жалю воно прорекло…

Востаннє озвалось до сина в ту мить:

«Мій любий, ти впав… Чи тобі не болить?»

Пісня  «Сину, ангел мій» виконує мама.

  1. Мати…Матуся…Ненька. З цим іменем у нас асоціюється все добре, щире, людське.     

Це людина, перед якою ми будемо завжди в боргу, будемо вічно цілувати їхні руки, які підтримували нас у години радості і печалі. Мати – це берегиня тепла і затишку.
Сценка про маму.

  1. Пісня Сива ластівка.

Мамо, вечір догоря,

Вигляда тебе роса,

Тільки ти, немов зоря,

Даленієш в небеса,

Даленієш, як за віями сльза.

Ти від лютої зими

Затуляла нас крильми,

 Прихилялася теплим леготом,

Задивлялася білим лебедем,

Дивом – казкою за віконечком,

Сива ластівко, сиве сонечко.
 

  1. У гості до нас прийшли найулюбленіші для кожного з нас люди – наші бабусі. Вони невтомні трудівниці, скарбничі мудрості нашого народу, хранительки звичаїв і обрядів. Бабуся!. Чи є у світі краща людина? Ні! Скільки вона пережила, але така ніжна, щира. Скільки вона недоспала ночей, голублячи нас – внучат. У них не побачиш ні лукавства, ні хитрощів. Це погляд добра і любові. У кожної бабусі своє життя, своя доля.
     
  2. Бабусю кохана, голубко сивенька
    Добра вам зичу з цілого серденька
    бабусі кохані,і ми вам бажаєм
    Многих літ дожити з нами , як в раю,
    Многих літ прожити, прикрості не знати,
    Від своїх онуків потіхи діждати.
     
  3. вже срібні роки заплітають їм коси,
    Вже діти дорослі, онуки ростуть.
    А серце таке молодеє і досі,
    І руки спочинку ніяк не знайдуть..


 

  1. Пробач мені, люба бабусе,
    Провини дитячі мої.
    Люблю я тебе, моя рідна,
    Ласкаві очі твої.,
    Пробач мені, рідна, хороша,
    За біль, що тобі завдавав.
    Хай в коси не віє пороша,
    А квітами квітне весна.
    Як вивчуся, люба бабусю,

        Дороги тобі я встелю,

       Квітками з весняного дива

      За ласку й турботу твою.

Пісня  «Посіяла людям» або «Бабуся рідненька»

Сценка про бабусю

  1. Ми, йдучи самостійно в бурхливий розквітлий вир, повинні взяти із собою тільки все добре, людське, яке не заплямували наші бабусі, матері, адже людина повинна знати, звідки вона пішла в життя. Вона не має права бути безбатченком, мати черству душу, бо черствість породжує зло, неприязнь, біду.
    Шануймо наших матусь – так велить Книга Книг – Біблія. Шанування матусь – один з найсвятіших обов’язків людини, оскільки діти завжди в неоплатному боргу перед матусями.

  Прислів’я про маму, бабусю.

        - Дитина плаче, а матері боляче.
         - У дитини пальчик болить, а в матері – серце.

        - Рідна мати високо замахує, та помалу б’є

        - Материн гнів, як весняний сніг, рясно впаде та скоро розтане.

        - Доти ягнята скачуть, доки матір бачуть.

        - На сонці тепло, а біля матері добре.

        - Нема того краму, щоб купити маму.

  1.  Молитва про маму.
    У мене – найкраща у світі матуся матуся.
    За неї до тебе, Пречиста, молюся,

Молюся устами, молюся серденьком
До тебе, Небесна Ісусова  Ненько.
Благаю у тебе від серця сльозами

Опіки та ласки для любої мами.

Пошли їй не скарби, а щастя і долю,

Щоб дні їй минали без смутку і болю.
Рятуй від недуги матусеньку милу,
Даруй їй здоров’я, рукам  даруй силу,
Щоб діток зростила і вивела в люди,

Щоб ними раділа й пишалась усюди.

За це ми складаєм в молитві долоні

До тебе, Царице, на сонячнім троні.

 

  1. Чоловік стає на коліна тільки в трьох випадках: щоб напитись із джерела, зірвати квітку для коханої і щоб вклонитись матері.

І я низько вклоняюся вам, тому що ви – жінки. Це ваші руки дають нове життя, це безсонні ночі роблять із безпорадних крикунів справжніх дівчаток і безстрашних хлопців. Це ваше велике терпіння. Це ваші турботи, ваш труд, ваша любов благословляють їх на подвиги в ім’я життя на землі.

Пісня «Душі криниця»

 

      20. Мамо, мамо, нене прехороша,

             як загляну в очі я твої-
            Затихає вмить страшна пороша,

            І піснями линуть солов’ї.

 

      21. Мамо, мамо, ніжна моя нене,

            Усмішка твоя – як сонце те,       
            Квіти квітнуть, листячко зелене, -
            Яке щастя! Все навкруг цвіте

 

      22. Мамо, мамо, що мені ще треба?
            Хай живе у серці й не згаса

           Колискова пісня й просинь неба,
           І твоя нев’януча краса.

 

       23. І то не біда – якщо сивина,-

           Усмішки красу не затьмарить вона.
            Бажаєм удачі, добра і тепла,

            Незгоди людські хай не чинять вам зла

.

       24.І тільки все добре в житті щоб велося,

            Хай збудеться все, що іще не збулося!

            Як сонце на небі щоденно сіяє,

            Так щастя в житті вашім хай розцвітає!

 

       25. Як вода джерельна, будьте ви здорові,

            Хай сміються очі, не хмуряться брови,

            Хай живуть у серці почуття високі,
            Хай вам дарує доля СТО ЩАСЛИВИХ РОКІВ.

     Пісня для мами ( у стилі реп).

 

 

doc
Додано
27 лютого 2021
Переглядів
539
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку