Виховна година " Пісня - жива душа народу"

Про матеріал
Даний захід спрямований на збагачення учнів знаннями про українські пісні, виховавння у них пошани та любові до народної творчості, рідної мови , як неоціненного скарбу нашої історії.
Перегляд файлу

Пісня -  жива душа народу

Мета: збагатити знання учнів про  українські пісні; виховувати любов і пошану до народної творчості, рідної землі, батьків; розвивати почуття прекрасного

 

«Українська пісня – це бездонна душа українського народу, це його слава»  О. Довженко

 

Інсценізація легенди про пісню (тихо грає музика)

Бог вирішив наділити дітей світу талантами. Обдарувавши усіх, підвівся Господь Бог зі святого трону і раптом побачив у куточку дівчину. Вона була одягнена у вишиту сорочку, руса коса переплетена синьою стрічкою, а на голові багрянів вінок з червоної калини.

Підійшов до неї Господь і спитав:

- Хто ти, дівчинко?

-Я - Україна

Чому не підійшла до мене за дарунком?

- Стидалася, Боже, бо маю бідну одіж.

Чого плачеш?

-А плачу, бо стогне моя земля від пролитої крові і пожеж. Сини мої на чужині, на чужій роботі, вороги знущаються з удів та сиріт, у своїй хаті немає правди і волі.

- Що ж я маю подарувати тобі, українко? Я всі таланти роздав. Як же зарадити твоєму горю? (дівчина хотіла вже йти та Господь Бог піднявши правицю, зупинив її)

         Задумався Господь і за мить мовить:

          - Я дам тобі, дівчинко, такий дар, який прославить тебе і твій народ на віки. Я дарую тобі пісню…

(узяла дівчина дарунок і міцно притиснула його до серця, поклонилася низенько Всевишньому і з ясним обличчям і вірою понесла пісню в народ)

 

 Звучить після «Про Україну» ( 5 хв)

 

 Вчитель. Сьогодні ми з Вами маємо збагатити знання про українські пісні.

Україна з давніх-давен славилася народними піснями. Пісні, що створювалися у давнину – передавалися з уст в уста, від сім’ї до сім’ї, від села до села, від  покоління до покоління. Багато століть вони лунають над нашою землею, як живий голос далеких предків. Все життя народне відтворене у піснях, легендах, думах.

Вірш

Завжди у селах наших так було…

Учень (на фоні ліричної мелодії):

Завжди у селах наших так було –

Після закінчення, та і під час роботи,

Піснями наповнялося село,

Бо пісня проганяє всі турботи.

І в довгії зимові вечори,

І в літнії короткі теплі ночі,

Завжди мої співали земляки –

Про козаків, калину, карі очі...

Згадаємо ж давайте у цю мить,

Що українці – це народ співучий,

Ніщо не може нашу пісню зупинить,

Наповним піснею наш край квітучий!
                                                                                    Роман Бойчук

Учень. Протягом своєї багатовіко­вої історії український народ склав  багато тисяч пісень. В ЮНЕСКО зібрана фонотека народних пісень країн усього світу. Україна знаходиться на першому місці. В її фонді зберігається 15,5 тис народних мелодій.

Вчитель. Це величезний скарб, який вам, діти, зберігати і передавати любов до народної пісні. Нехай завжди здійснюються слова великого Кобзаря: «Наша дума, наша пісня не вмре, не загине»

Учень. Яке диво дивне — народна пісня ! Яку владну силу таїть вона в собі! Минають віки, змінюються суспільні устрої, потрясають світ нищівні війни і голодо­мори, на зміну одним поколінням приходять інші — у кожного свої смаки, свої уподобання. А народна пісня залишається, через усі зли­годні й поневіряння проносить вона свій первісний чар, свою нев'янучу молодість. Народна пісня — це ду­ша народу, його історія.

Вчитель. А як Ви думаєте, в  чому ж сила і невмируща суть української народної пісні ?

(Відповіді учнів)

Вчитель. Отже, сила нашої пісні, в тому, що мудра поезія пісень проймає до найглибших струн душі, радує її, випливає слізьми, та не гіркими, а такими, що облегшують душу, вселяють надію і гордість. У цих невеличких за розміром перлинах вмістилася вся велич народного досвіду і мудрості. Не зважаючи на своє багатовікове існування, українські пісні не застаріли і несуть в собі духовну красу нашого талановитого народу. І саме тому народна українська пісня є безсмертною, як і сам народ.    

Учень. Лине золотий спів над українською  землею, бринить над полями, над берегами мальовничих річок його чарівна мелодія. Зачіпає за душу, торкає її найпотаємніші струни. (звучить народна пісня)

Вірш

Народна пісня, дума чи романс…  (Надія Красоткіна)

Вчитель. Перша пісня, яку чує дитина – це мамина колискова пісня. Її ніжна, ласкава мелодія заспокоює дитину. Без маминої колискової пісні немає дитинства, як без дитинства немає майбутнього.

Учениця. Колискова пісня, - колискова – 
То найкраща материна мова, 
Пахне вона м’ятою і цвітом, 
Чебрецевим і суничним літом. 
Пахне молоком і споришами… 
Скільки в ній ласкавості і шани! 
Скільки в ній тривожності людської, 
І надій, і сивини гіркої… 
Колискова пісня,- колискова – 
То найкраща материна мова! 

Учениця. Заспівай мені, мамо моя, як бувало, колись, над колискою (мама співає колискову)

Учениця. Дякую тобі, мамо за ці пісні. З ними я зростаю сильна, горда і красива (обіймає)

Учениця. Колискова пісня… Скільки їх створив народний геній! Лагідний материн спів засівав дитячу душу любов’ю до людей, природи, до всього живого. Під цей спів виростали поети і композитори, хлібороби і робітники, захисники рідної землі, космонавти і вчені, філософи і просто мудрі люди. 

Учень. Так  у 1997 році перший український космонавт Леонід Каденюк взяв запис “Черемшини” із собою на орбіту , там вона надихала його на працю і дарувала надію на повернення додому.

Учениця. До плеяди яскравих зірок України входила наша землячка, заслужена артистка Світлана Дамидюк. Її велич – у невимірній щедрості душі. Все, що робила, було освячено любов’ю до рідної землі, до пісні.

Учениця. Пісні, пісні, пісні… Вони привели ученицю Верхівської школи до Тульчинського училища культури, Київського державного університету культури та мистецтв.

Учениця. З її уст звучала українська пісня, яку полюбила ще з дитинства. Із самої колиски мелодія душі українського народу запала їй в серце. Завжди мріяла стати співачкою.

Головне в її піснях – це мелодійність, закладена в поетичному тексті життєва філософія.   Кожна пісня, виконана Світланою, - це музична картина, де відтворені людські долі й образи, від сумних і роздумливих до яскраво-веселих і жартівливих.

Важко знайти такого поета чи композитора, чия творчість не торкнулася б теми материнства.

Учениця. Не стихла твоя пісня ні на мить,

Вона пішла дзвінкоголосо поміж люди.

Зірка твоя крізь віки горить яскраво - вічно.

Так було, так є, так завжди буде.

 

(Пісня «Сопілка» у виконанні Світлани Дамидюк)

 

Вчитель. Пісня йшла поруч з народом всі віки. Під час горя – підбадьорювала, під час свят – розважала, а під час боротьби – надавала наснаги. Ось тому народ і говорить: «Пісня ні в добру, ні в злу годину не покидає людину»

Так сьогодні набула особливого змісту стара лемківська тужлива пісня «Плине кача по Тисині...»

Пісня «Плине кача...» включена до протоколу параду ЗСУ до Дня Незалежності 24 серпня 2014-го (у виконанні академічного хору ім. Ревуцького).

Учень. Вона була запропонована як реквієм під час перших панахид на Майдані Незалежності за загиблими героями Революції гідності. Композиція прозвучала у січні 2014-го, на похороні загиблого білоруса Михаїла Жизневського. Його друзі знали, що пісня «Гей, плине кача» є його улюбленою і тому ввімкнули її під час прощання з ним. Через сильне смислове і емоційне навантаження цієї пісні її продовжили співати в пам'ять за загиблими, трохи з часом вона стала неофіційним гімном, який співали в пам'ять за загиблими активістами Євромайдану (Небесної сотні) та іншими загиблими під час війни на сході України. (відео «Плине кача»)

Учениця. Україно… Краса смутку і рідного краю, радості та печалі, розкішний вінок з рути і барвінку, над яким світять яскраві зорі. Це історія мужнього народу, що віками боровся за волю, за своє життя. Свідками цього є високі могили в степу, обеліски та прекрасна на весь світ українська пісня.

Воїн, ідучи в похід, бере з собою три речі: хліб, зброю і пісню.

        Хліб – для життя,

        зброю – для боїв,

        а пісню – як душу Батьківщини.   

Учень. Українські народні пісні володіють чудовою здатністю окрилювати поривання, надихати в праці, овівати радістю відпочинок, розраджувати в горі, тамувати душевні болі, множити силу в боротьбі.

Багатою українську пісню зробила багатюща на героїв та на події історія України. Українська пісня характеризує українця як щирого патріота, що живе для Батьківщини і завжди готовий віддати за неї своє життя.

Вчитель. І сьогодні Україна також переживає важкі часи. Найкращі її сини і дочки воюють захищаючи її кордони. Серед них і наші земляки. Ці сторінки історії вже також знайшли відображення  в піснях.

(звучить пісня про війну )

Учениця. Добрі люди кажуть, що українець співає цілий рік і цілий вік. Так нам від Бога дано. І в тому сила ментальності українського народу. Було заборонено мову, письмо, щепили до нашої культури те, що їй зроду-віку невластиве. Але нація збереглася завдяки тому півмільйонному пісенному вінку, котрим заквітчана Україна, єдина держава в світі, яка має таку багату пісенну спадщину.

Учень. 08.11.2016р. вступив в силу  Закон про квоти на українські пісні в ефірі українського радіо . Це означає, що, згідно змін у законі "Про телебачення і радіомовлення" у ефірі звучатиме лише українська музика.

  Вчитель. Провідне місце в українській пісенній творчості належить жартівливій пісні. В ній переливаються всі барви і відтінки народного гумору. Найдавніші записи українських жартівливих пісень відносяться до кінця 16 ст.

Серед героїв української жартівливої пісні найчастіше молодь: парубки й дівчата. Акцентуючи увагу на смішних або негативних рисах хлопця або дівчини, народний гумор відіграє роль вихователя

(Інсценізація пісні  «Ой куди їдеш, Явтуше…»)

 

 

Учениця. «Пісенний родовід»

        Українська пісня, вимита сльозами,

        Висушена вітром у краї чужім,

        Українська пісне, ти прийшла шляхами

        До мойого серця і живеш у нім.

        Українська пісне, чарівна всесильна –

        Ти такою будеш через сотні літ.

        Українська пісня, вчить тебе дитина,

        Щоби пам’ятати свій козацький рід.

                                                                  Богдан Микита

Учень. Не цурайтесь свого слова,                                                                                                                                                                      Співайте усюди,                                                                                                                                                                                      То нас чужі пошанують,                                                                                                                                                           Скажуть, що ми люди

Учень. Єдності дай, Боже, нам усім,

Нас не лишай на шляху своїм,

Єдність зійшли українцям-братам,

Дай зазвучати народним пісням

 

Учениця. Народна пісня — голос невсипущий,

Душі людської вічне відкриття.

Вона ніколи, як і хліб насущний,

Не вийде з моди сущого життя.

 

Учениця. Не цурайся пісні, яку чув від мами, 
не згуби, то мова прадідів твоїх, 
бо зректися пісні, що цвіла віками, - 
мов забуть народ свій, даль його доріг 

У народу й пісні є святі спільноти – 
Є земля єдина, доля віща є. 
А народ свій втратиш - хто ти є і що ти? 
Мов пора смертельна день тоді стає. 

У яких би фарбах небо не світилось, 
збережи кровинку рідного тепла. 
Тільки б вічні зорі з криниці дивились, 
тільки б наша пісня нас пережила. 


Вчитель. Отже, діти, що для Вас значить наша пісня? (відповіді учнів)

Вчитель. Хочеться вірити, що народ, який піднімається з колін історії, встане на повний зріст, розправить свої крила і залунає наша українська пісня і попливе її дзвін далеко, далеко над землею. (звучить пісня «Як у нас на Україні»)

 Вчитель. Дорогі діти, любіть нашу Батьківщину, її чарівну мову та дзвінкоголосну українську пісню, продовжуйте традиції і обряди нашого народу, зберігайте і поповнюйте творчу спадщину України.

(звучить пісня «Єднайтеся браття»)

Слава Україні! Героям Слава!

 

 

doc
Додано
28 лютого 2023
Переглядів
514
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку