Презентація "Сім чудес Дніпропетровщини"

Про матеріал
Цей матеріал стане у нагоді тим, хто цікавиться природою та історією рідного краю. Містить опис семи чудесних місць Дніпропетровської області. Для виховних годин, заходів, гуртків, факультативів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сім чудес Дніпропетровщини

Номер слайду 2

Хутір «Галушківка»Хутір засновано наприкінці XVII сторіччя запорозькими козаками, які селилися на території Дикого Поля. Хутір входив до складу Протовчанської паланки Війська Запорозького. Нині він розташований на території села Гречане Петриківського району. У межах комплексу знаходяться макет козацького укріплення «Січ» та три селянські садиби, збудовані наприкінці ХІХ сторіччя. В першій садибі - корчма та музей селянського побуту, друга - садиба гончара, а третя  -  оселя художника, справжнього майстра відомого на весь світ Петриківського розпису.

Номер слайду 3

Китайгородські церкви. Комплекс храмів у Царичанському районі складається з трьох мурованих бароккових церков - Успенської, Варваринської та Миколаївської. Найстаріші зі збережених - козацькі храми, споруджені коштом китайгородського сотника Павла Семенова у 60-х роках XVIII століття. Успенська і Варваринська за своїм композиційним рішенням не мають аналогів в українській архітектурі. Тетраконхова Миколаївська - споруджена за зразками, поширеними на Гетьманщині.

Номер слайду 4

Токівський водоспад. Одне з наймальовничіших місць регіону - в Апостолівському районі. Цей єдиний у межах області водоспад на річці Кам’янка займає загальну площу понад 2,6 тисячі гектарів. Скелі каньйону річки висотою до 30 метрів складаються з рожевого, червоного та сірого граніту, вік якого сягає 2,6-2,7 млн. років. Цікаво, що фактично всі блоки гранітів  правильної паралелепіпедної форми, і вони можуть досягати 27 м3. До речі, поряд з водоспадом у XVIII ст. був розташований зимівник останнього кошового отамана Запорозької Січі Петра Калнишевського.

Номер слайду 5

Могила Івана Сірка. Нікопольщина - старовинний козацький край, на території якого знаходилися 5 із 8 Запорозьких Січей (нині їх територія затоплена Каховським водосховищем). Неподалік від села Капулівка встановили комплекс «Могила кошового отамана Івана Сірка». Пам’ятник одного з найвідоміших кошових отаманів та талановитого воєначальника спорудили в 1967 році, коли прах кошового і первісний надгробок з могили перенесли із зони руйнування узбережжя Каховського моря на Сторожову могилу.

Номер слайду 6

Троїцький собор. Унікальний дерев’яний дев’ятибанний храм у Новомосковську, збудований на кошти запорозьких козаків, - перлина української дерев’яної архітектури, пам’ятник національного значення. Аналогів храму, збудованому в 1775 - 1778 роках, у світі немає. Автором проекту собору вважається народний майстер, уродженець Слобожанщини Яким Погребняк. За легендою, споруду збудували без жодного цвяха. Реставраційні роботи вперше провели в 1830 році: під будівлю підвели цегляний фундамент, бані пофарбували в зелений колір та вкрили позолотою.

Номер слайду 7

Кодацька фортеця. Фортеця у селі Старі Кодаки, що в Дніпропетровському районі, заснована за розпорядженням польського уряду у 1635 році. Перший замок споруджувався за проектом французького інженера Боплана. У цьому ж році його зруйнував кошовий Іван Сулима. У 1635 році звели новий потужний замок «староголландського» типу з чотирма бастіонами. У 1652-1709 роках фортеця була центром Козацької паланки Війська Запорозького. До наших днів збереглися два бастіони і частина валів, а також колишній замковий цвинтар.

Номер слайду 8

Костел Святого Миколая. Дніпродзержинський костел вважається найбільшим у Південній Україні. Його спорудили у 1896-1897 роках за проектом польського архітектора Маріана Хорманського для католиків, які працювали на металургійному заводі у Дніпродзержинську - тодішньому Кам’янському. Готичні форми собору, дві його 33-метрові вежі красою і величчю вражають не менше, ніж середньовічні костели Польщі або Західної України. А з висоти пташиного польоту костел Святого Миколая виглядає, ніби хрест латинської форми.

pptx
Додано
1 березня 2023
Переглядів
313
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку