Виховна година "Різдво у світі".

Про матеріал
Святково прибрана зала, на столах - різдвяні смаколики різних країн, у записі - колядки на різних мовах. У цікавій формі ознайомились зі звичаями святкування Різдва у світі. І, звичайно, линуть українські колядки.
Перегляд файлу

РІЗДВО У СВІТІ

(На сцену виходять колядники з зіркою і колядують)

«Хай Ісус, мале дитя…»

Ох, Різдво – найчарівніше свято!

Стільки дивного світла в нім є.

Казки щирої, щастя багато.

Найпрекрасніше свято моє.

Світле, гарне і радісне свято,

Бо Христос народився в цей день.

Тому радість у світі крилата,

Ціле море чарівних пісень.

Це колядки душевні і щирі,

Люди їх переспівують знов,

Щоб жили всі у щасті і мирі.

Мали Віру, Надію, Любов.

То ж і ми подружилися з нею,

Бо колядка і щира й проста.

І співають колядки душею,

Славлять люди Ісуса Христа.

(Коляда «Дзінь - дзілінь»)

 Свято Різдва – це свято чеснот, джерело наших радостей, перемоги душі над тілом, початок усіх земних свят. Кожна церква підносить до Бога щиру молитву, палку любов у цей неповторний щасливий час, час Різдва Христового.

В цілім світі Різдво зустрічають,

Але різні традиції є.

Та ялинку усі наряджають,

Хоч і тут кожен має своє.

  • Давайте розпочнем мандрівку Європою і дізнаємося, як святкують Різдво у Польщі.

(Виходить мама, ставить на столі прапорець Польщі і розповідає, як святкують Різдво у Польщі)

 Польща. Різдво у поляків дуже цікаве. Зустрічають його 24 грудня і святкують два дні – 25 і 26 грудня  .Головним атрибутом свята є ялинка, прикрашена скляними іграшками. На ялинку поляки ще вішають багато яблук, горіхів, цукерок. Це, зазвичай, робота дітей. А господині трудяться на кухні, адже треба приготувати найсмачніші страви. 24 грудня на столі у них лише пісні страви. Головна страва – запечений короп. Це обов’язково. За стіл сідають з першою зіркою. Стіл встановлюється тільки біля ялинки. На стіл кладуть сіно, щоб нагадати, що Ісус народився на сіні, і застеляють білою лляною скатертиною. Першою на стіл обов’язково ставлять свічку, яку запалять під час вечері.

 Перед початком вечері члени сімї  діляться оплатком, бажають щастя і просять вибачення  один в одного. Це невеликі тоненькі пластинки з білого прісного тіста. Це означає чистоту помислів.

 А після вечері діти дістають з-під ялинки подарунки, всі співають колядки і йдуть до костела, де проходить всю ніч служба.

 А ще в поляків є свої забобони. Перед святом можете і не йти до сусідів, щоб щось позичити. Ніхто вам нічого не дасть. З дому піде все щастя, якщо ви позичите щось.

  • Слухаємо польські колядки, ділимося оплатком і смакуємо традиційне

польське різдвяне печиво.

  • А тепер помандруємо до Чехії.

(Виходить мама, ставить на стіл прапорець Чехіі і розповідає про святкування Різдва уЧехії)

Чехія. Тут теж на нас чекає просто чарівна ялинка, а на дітей під ялинкою – веселі подарунки від маленького Ісусика. На кожній площі, в кожному костелі і в кожному будинку встановлені Вефлеємські вертепи. У Чехії знаходиться єдиний у світі музей віфлеємських вертепів у місті Карлштейн. Один з найбільших вертепів налічує 1753 фігурки.

 24 грудня вулиці порожніють, бо усі збираються вдома. А з появою першої зірки на небі малим дітям роздають подарунки з-під ялинки і всі сідають за стіл. А головною стравою на святковому столі у чехів є короп. А під кожну тарілочку кладуть лусочку коропа, а ще монетку.Це треба носити в гаманці цілий рік на щастя. А страв на їхньому столі має бути тільки 9.

 Різдво – це сімейне свято і ніхто не повинен залишитися один, тому стараються запросити до себе одиноких престарілих людей.

 Є ще у чехів цікава традиція. Після вечері вони починають ворожити на всьому: на воді, на зернах і навіть на яблуках. Це дуже цікаво. Спробуйте. Беремо велике гарне яблуко і розрізаємо його навпіл впоперек. Якщо виходить правильна зірочка, то наступний рік буде хорошим і вдалим.

 Вранці ідуть колядувати. Слухаємо чарівні чеські колядки і вгощаємося чеським імбирним печивом та вафлями з медом.

 

  • Цікаво проходить Різдво у кожній країні. А як у Німеччині воно проходить.

(Виходить мама, ставить на стіл прапорець Німеччини)

Німеччина. О, теж дуже цікаво. Особливо для дітей – це казкове свято. Період з 1 по 24 грудня називають Адвента. Усі готуються до свята. Дітям дарують календарі-адвенти з віконцями. Діти повинні щодня відкривати одне віконце і забрати сюрприз – сувенір, цукерку, іграшку.

В перший тиждень Адвенти виготовляють віночки з ялинових чи соснових гілочок, прикрашають їх традиційно темно-червоними стрічками. У вінку ставлять 4 свічки, на кожен тиждень одну. Кожного тижня запалюють по свічці.

Цікавими є веселі різдвяні ярмарки, де можна купити все, що завгодно.   Весь період Адвенти діти проводять концерти аж до Різдва. Саме з Німеччини прийшов до нас звичай прикрашати ялинку. У них ялинку прикрашають всією сімєю. Ставлять біля ялинки маленьке ліжечко, у яке пізніше кладуть святе дитятко. У сімях у цей вечір традиційно читають біблійні історії про народження Христа. Дітей до ялинки запрошують лише у Святвечір і не раніше, як після того, коли сходили до церкви. Діти беруть подарунки, тішаться, веселяться.

Сідаючи за святковий різдвяний обід, під кожну тарілку кладуть монету на щастя. Обов’язково на столі повинен бути запечений короп, салати, ковбаси, капуста, а на десерт – печене яблуко з кремовою начинкою. Кондитери Німеччини першими у світі почали виготовляти шоколадних Дідів Морозів.

У німців є традиція хвалити чужу ялинку, за що їх щедро пригощають. Тому вихваляння ялинок – це завжди добре для тих, хто це робить. Є в Німеччині свої різдвяні гімни і колядки. Давайте послухаємо. Вгощайтеся смачним різдвяним печивом з Німеччини.

 

Наша мандрівка Європою продовжується і ми зараз послухаємо, як святкує Англія.

(Виходить мама і ставить прапорець Англії)

Англія. Англія на Різдво виглядає надзвичайно казково. Бо саме це свято є найбільшим і найулюбленішим святом. Для багатьох британців важливі саме різдвяні традиції, навколо яких на свято об’єднуються британські родини.

Приготування до Різдва тут починаються за 4 тижні, як і в Німеччині. Саме з цього часу піст – Адвент. Це є підготовчий крок. Перед Різдвом всі просто навіжено бігають по крамницях.

Також для британців характерним є розсилання великої кількості різдвяних карток усім близьким, знайомим, колегам.

У містах можна побачити хори колядників. Але колядують в Англії лише до Різдва. У святвечір діти лягають спати лише після того, як їм прочитають молитви і різдвяні історії. Вся родина збирається у вітальні і разом розглядають подарунки, які складають під ялинку, або ж у чобіток. Саме цей звичай походить з Англії. Тоді всі ідуть до церкви.

Традиційною є телевізійна різдвяна промова королеви у 3 годині дня, яку біля телевізора дивляться усі. А от на різдвяному столі у них – індичка запечена і більше ніякої птиці. Це вже давня традиція.

На Різдво всі веселяться. Слухаємо англійські колядки і смакуємо різдвяними пиріжками.

 

(Виходить мама з іспанським прапорцем)

Іспанія. Різдво для іспанців – домашнє свято, яке вони прагнуть зустріти в колі своєї родини. Тут також популярними є традиційні різдвяні ярмарки. Продавці на мангалах готують гарячі каштани.

Ніч перед Різдвом називають  хороша ніч. Вечеряють в родинному колі та переглядають вітання короля. Різдвяний вертеп у них називається Белен. Також прикрашають ялинки, де Папи Ноелі  (Діди Морози) кладуть дітям подарунки.

На різдвяних столах – морепродукти, креветки, краби, запечена риба. 25 грудня свято продовжується. Якщо вечеряли у батьків, то на Різдво їдуть до дітей.

Слухаємо колядки іспанською, а мама Іра пригощає нас Польвороном. Це традиційі іспанські солодощі.

(Виходить мама, ставить прапорець Італії і розповідає, як святкують Різдво італійці)

Італія. Різдво в Італії – традиційне родинне свято. Святкування розпочинаються 8 грудня, коли дістають і розкладають вертепи. Тут майже в кожному місті виставки вертепів. Найкрасивіший Вертеп – у Соборі Святого Петра. Головним атрибутом Різдва є не ялинка, а Презепе – вертеп.

Найбільше тішаться Різдвом малі італійці. В них є свій Дід Мороз (Баббо Наталє). Діти пишуть йому листи, що хочуть отримати на Різдво.

З 24 на 25 грудня усі спішать на Різдвяну месу у Ватикан. Тут можна побачити Папу Римського і почути його різдвяне благословення.

Різдвяні феєрверки – біля Колізею. Це будинок, символ влади, могутності. Різдвяна служба о 12.00. Після цього усі поспішають додому і всією сімєю сідають за святковий стіл. Протягом дня відвідують міську ялинку, влаштовують театральні вистави, ходять в гості.

На столі обов’язково має бути риба. А із солодощів – кекс панетоне. Пробуйте кекс і слухайте колядки італійською.

Народи різні в світі є,

Традиції відмінні.

Мені ж найкраще -  все моє,

Що в рідній Україні.

Бо йде це з глибини віків,

 Бо це душа народу.

Народ у небеса летів

За щастя і свободу.

Як святкують Різдво в Україні

Кожен знає, та в казку ходім.

Бо Різдво в українській родині,

Наче диво заходить у дім.

 Ніч перед Різдвом… Це мир і спокій кожної родини, це чарівна казка старовини, це та вечорова зоря, яка ще довго буде світити нам у майбутньому. Це голос предків, що знову й знову оживає і відроджується в наших душах. Святий вечір – це основна частина святкування Різдва Христового.

Мати. А ходіть-но, діточки, до мене. Будемо стіл готувати до святої вечері.

Хлопчик. А куту вже зварили, мамо?

Мама. А як же, діточки. Тато ще до схід сонця приніс з криниці води. І я зварила смачної куті з пшениці. Бо пшениця – символ вічного життя на землі. Заправила її родзинками…

Хлопчик. І маком, який я тер у макітрі?

Хлопчик. І медом з нашої пасіки?

Мама. І маком, і медом, і узваром, який зварила з яблук, груш, вишень з нашого садочку.

Головним атрибутом Різдва є сніп пшениці – дідух. Господар перед вечерею вносить святково дідух до хати, бажає родині веселих свят та ставить його на почесному місці – під святими образами.

Мама. Дівчатка, а біжіть-но до мене. Будемо стіл готувати до святої вечері.

Дівчинка. На стіл належить класти сіно, адже Христос народився на сіні.

Дівчинка. По кутках стола кладемо зубчики часнику проти злих сил.

Мама. Стіл накриваємо білою скатертиною.

Дівчинка. Під стіл, на солому розкидають горіхи, аби добре неслися кури.

Дівчинка. На столі обов’язково повинен бути калач, що призначений для пращурів.

Мама. А ще обов’язково ставимо на стіл свічку.

 Усі вдягалися в святковий одяг. До Святої Вечері сідають тоді, коли на небі з’явиться перша зірка. Моляться. Першим сідав господар. На столі – 12 страв на честь дванадцятьох апостолів.

Послухайте, що готують на вечерю.

На свято готують кутю з маком,

Солону рибу з червоним раком,

З олією вареники,

Картопляні печеники,

Тертяники, книдлі,

Чорнослив в повидлі.

Капусту, грибочки,

А також – огірочки.

Підливу з часником,

Хрін з червоним буряком,

Голубці із перцем –

Та все з щирим серцем!

Та ще салатів і приправ –

 Ось і всі 12 страв.

Застелено стіл скатертиною,

І ми усією родиною

Зібралися зірку чекати,

«Христос народився!» казати.

Дванадцять ми страв покуштуємо,

Вертепників всіх почастуємо

І з миром свічки запалімо.

Христос народився. Славімо.

(Коляда «На Різдво Христове Ангел прилетів»

То ж двері ширше відчиняйте,

Хай свіжий вітерець влетить!

Різдво до хати запускайте,

Бо це казкова дивна мить!

За святковим столом зустрічається

Знову вся українська родина.

Хай бажання і мрії збуваються

В день народження Божого Сина.

І, озвавшись різдвяною згадкою,

У душі залишаючи слід.

Лине пісня дзвінкою колядкою,

І підспівує нам цілий світ.

(Коляда «

Щоб ви були завжди веселі,

Хай сяє посмішка без меж.

Хай буде мир у вас в оселі,

І в Україні, в світі теж!

То ж будьте ситі і здорові,

Добробут хай іде у дім.

Хай ваші діточки чудові

Цвітуть, мов квіточки у нім.

Нехай синочки-соколочки

Сміливі й сильні всі ростуть.

Веселі і красиві дочки

Традиції у світ несуть.

 

 

 

docx
Додано
2 грудня 2021
Переглядів
1791
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку