Сценарій виховного заходу «Вийся , віночку, гладко…»

Про матеріал
Під час даного виховного заходу діти дізнаються, які квіточки впліталися у віночок, що символізувала кожна з них. Також цікавим є символіка кольорових стрічок, які прикріплювали до віночка. Під час розповідей на сцені відбуваються дійства й сплітається великий український вінок.
Перегляд файлу

Сценарій виховного заходу «Вийся , віночку, гладко…»

Дівчина. (Дивлячись у дзеркало, чепуриться).Чому люди вважають, що я вродлива? Неправда, зовсім не гарна я. Хіба очі, мої та чорні брови такі гарні, що немає рівних їм на всьому білому світі? Що ж гарного у цьому задертому вгору носикові? А в щоках? І в губах? (Відсуваючи від себе невдоволено дзеркало).Бачу тепер, що я зовсім не вродлива.( Знову милується собою) Ні, все таки, гарна я! Ох, яка гарна! Диво! У мене сорочка вишита червоним шовком! І віночок мені до лиця. А які ж у ньому гарні та барвисті квітки, а стрічки які!  Так, гарна, дуже гарна! Цікаво, а чому у віночку так багато різних квітів? Побіжу на вулицю та й дівчат розпитаю, може, вони мені щось цікаве розкажуть. (Вибігає)

Ведучий 1. У моєї прабабусі є  скриня. Не скриня - скарб! Вона стоїть у кутку, стоїть міцно й урочисто, застелена вовняним килимом, повна таїни і васильків. Моя прабабуся навчила мене віночки плести, бо хто вміє віночки вити, той вміє життя любити.А ще розповідають, що без віночків не проходило жодне свято у нас, віночок споконвіку носили дівчата-українки.

Ведучий 2. Український віночок - не просто краса, а й оберіг, символ вічного коловороту життя. Зазвичай він виплітався із живих квітів і прикрашався кольоровими стрічками.

Ведучий 1. Плетіння вінків - ціла наука і дійство. Наші прабабусі знали різні секрети: як плести і коли, як зберігати квіти у вінках.

Ведучий 2. Всього в українському віночку - дванадцять квіток, кожна - лікар, оберіг.А давайте сплетемо віночок!

Пісня «Заплету віночок»

1 дівчина (у віночку з деревію або в костюмі деревію). Найпочесніше місце у віночку належало деревію. Ці дрібненькі біленькі квіточки здалеку нагадують велику квітку, її називають в народі деревцем. Коли квіти перецвітають, вітер розносить насінини далеко-далеко. Та хоч би де проросла ця рослинка, вона завше цвіте. Тому люди й вплели її до віночка, як символ нескореності.

2 дівчина (у віночку з квітів барвінку або в костюмі барвінку). До віночка дівчата також вплітали барвінок, вважаючи його символом життя, бо він має лікувальні властивості. Люди вважали, що барвінок зір розвиває. Взимку відваром барвінку лікувалися від простуди. А влітку барвінком прикрашали святковий хліб, хату, плели весільні букетики. Взагалі барвінок цілий рік шанували.

3 дівчина (у віночку з квітів незабудки або в костюмі незабудки).

Є на світі різні квіти

І на полі, і в саду.

Але кращих я ніколи

 Від цих квітів не знайду.

До віночка впліталася  також  незабудка. Вважалося, що, як і барвінок, незабудка покращує зір людини.

4 дівчина (у віночку з квітів вишні та яблуні або в костюмі вишні чи яблуні). До віночка дівчата вплітали також квіти вишні та яблуні, як символ материнської любові.

 

5 дівчина (у віночку з  калини або в костюмі калини). Калина у віночку - символ краси та дівочої вроди, символ нашої вродливої України.

 

6 дівчина (у віночку з квітів безсмертнику або в костюмі безсмертника). До віночка дівчатка вплітали також безсмертник. Люди вважали, що безсмертник дарує здоров'я. Чи виразки, чи ранки — дуже гоїть, тому й співають славу цьому квітові життя.

 

7 дівчина (у віночку з любистку) і 8 дівчина (у віночку з волошок або в костюмі волошки). А любисток і волошка були колись птахами, що вчили людей любити одне одного та бути щирими у розмовах. А як померли, то проросли двома пахучими рослинками — любистком та волошкою.

 

 Люди люблять їх не лише за пахощі, а й за лікарські властивості. Ними миють волосся, освіжають хатнє помешкання, купають маленьких дітей.

Тому у віночку - це символ людської відданості, уміння бути корисним.

 

9 дівчина (у віночку з ромашок або в костюмі ромашки).

 Ромашка у віночку наймолодша за своїм віком, її почали вплітати у віночок, коли переконувалися, що вона приносить не лише здоров'я, а й доброту та ніжність. І вплітають її разом з гронами калини та цвіту яблуні, вишні. Переплітають з батіжком хмелю — символу гнучкості й розуму.

 

10 дівчина (у віночку з квітів маку або в костюмі маку).

Мак з'явився в українському віночку в XVI—XVII ст. То були часи боротьби українського народу за незалежність. Кожна родина когось втрачала у тій борні. І розцвіла пролита кров маковою квіткою в українському вінку. Спочатку цвіт маку долучали у віночки лише ті дівчата, у чиїй родині хтось загинув у боротьбі з ворогами. До того ж мак є символом печалі й туги. Згодом мак стали вплітати до вінка шестирічної доньки, вважаючи, що він дає сон та береже думку.

 

11 дівчина (у віночку з квітів чорнобривців або в костюмі чорнобривця). Чорнобривці у віночок дівчаткам починали вплітати з самого першого вінка. При цьому вважали, що вони допомагають позбутися головного болю.

 

(звучить пісня «Чорнобривці» на сл. М.Сингаївського, муз. В.Верменича)

 

12 дівчина (у віночку з квітів ружі або в костюмі ружі). Ружу, мальву, півонію вплітають у вінок як символ віри, надії і любові. В народі кажуть, що Ружа була колись дуже красивою дівчиною. Вона, як і її сестри, Мальва та Півонія, лікували людей від сердечних хвороб. І прийшов якось до них лікуватися підступний і лихий Зимовий Вітер. Дмухнув він на сестер і перетворив їх на квіти. А люди на весні висадили ці квіти у квітник - мальву коло вікна ближче. Півонію - до води, ружу - до сонця. Так і ростуть сестри, своєю красою людей милують.

 

Ведучий 1.

Дівчатка починали носити віночок з трьох років. Перший для трирічної дівчинки плела мама, намочувала у росах, коли на небі сонце зійде. І купала його в росах 7 днів, а тоді до скрині клала. У віночок впліталися чорнобривці, незабудки, барвінок, ромашки. Вважалось, що кожна квіточка лікувала дитину.

 

Ведучий 2.

У 4 роки плівся інший віночок. Усі кінчики пелюсток були вже розсічені, доплітався безсмертник, листочки яблуні.

 

Ведучий 3.

А для шестирічної доньки у вінок вплітали мак і волошки. Для семирічної дівчинки плели вінок з семи квіточок. І вперше квіт яблуні вплітали. При цьому існував ритуал, коли батько торкався вінком голівки і промовляв: «Мати-яблуня, дядино моя...» та прохав у неї здоров'я і долі дитині.

 

 Ведучий 4.

Ми розповіли вам, з яких квітів плівся вінок і яке значення мала кожна квітка у вінку. Ще до вінка в'язалися стрічки. В'язати стрічки треба теж уміти і символи їхні знати. Про це нам розкажуть хлопці.

 

1 хлопець. Найпершу у віночку — посередині, в'яжуть світло-брунатну стрічку — символ землі-годувальниці. ( Прикріплює стрічку до віночка).

 

2 хлопець. Пообіч від брунатної стрічки — жовті стрічки — символ сонця. (Прикріплює стрічки до віночка).

 

3 хлопець. За жовтими стрічками в'яжуться світло-зелені та темно-зелені стрічки — символ краси і молодості. (Прикріплює стрічки до віночка).

 

4 хлопець. За світло-зеленими стрічками в'яжуться блакитні стрічки — символ неба. (Прикріплює стрічки).

 

5 хлопець. За блакитними стрічками в'яжуться сині — символ води. (Прикріплює стрічки).

 

6 хлопець. Далі в'яжуть жовтогарячу стрічку — символ хліба. (Прикріплює стрічку).

7-й хлопець. Далі в'яжуть фіолетову стрічку — символ мудрості людини. (Прикріплює стрічку).

 

8 хлопець. Наступна стрічка — малинова — символ душевності, щирості. (Прикріплює стрічку).

 

9 хлопець. Після малинової стрічки в'язали рожеву — символ достатку. (Прикріплює стрічку).

 

10 хлопець. В'язали до строю й білу стрічечку, але тоді, коли кінці її були розшиті сріблом і золотом. На лівому кінці вишивали сонце, а на правому — місяць. Якщо стрічка не була вишита, то її не пов'язували, бо це символ пам'яті про померлих.

 

11 хлопець. Дівчата, що вплітали у віночок мак, одночасно підв'язували до нього червону стрічку — символ печалі й магічності. (Прикріплює стрічку).

 

Ведучий 5.

Сирота вплітала в косу та у вінок блакитні стрічки. І люди при зустрічі обдаровували таку дівчину подарунками, хлібом, грошима, бажали їй стати щасливою й багатою. Дівчина ж у вдячність дарувала тим людям стрічку з вінка.

 

Ведучий 6.

Люди вірили у силу стрічок. Стрічки — обереги волосся од чужих людей; відмірювались вони по довжині дівочої коси і відрізалися трохи нижче коси, щоб її сховати.

 

Ведучий 7.Український віночок є неповторним символом України, свідченням його високої культури, запорукою дівочої чистоти.

 

Ведучий 8. Плетіть собі на долю віночки, хай вони у вас будуть лише щасливі, хай оберігають ваші душі, серця від зла та  неправди. Хай бережуть ваше здоров’я, приносять силу, щирість і сердечність.

 

Танок дівчат з віночками (лунає пісня «Український віночок»)

 

docx
Додано
4 грудня 2021
Переглядів
393
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку