Виховна година "Ти - людина, значить, маєш права"

Про матеріал
Матеріал до Всеукраїнського тижня права Мета та задачі: дати уявлення про головні обов'язки людини та їх взаємозв’язок з правами, поглибити правові знання учнів; сприяти поширенню правової культури, гендерної рівності; розвивати вміння орієнтуватися в різних життєвих ситуаціях, керуватися отриманими знаннями у своїй життєвій практиці; навчити приймати аргументовані рішення щодо балансу прав та обов’язків, формувати почуття поваги молоді до людей що охороняють правопорядок та спокій у суспільстві.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ТИЖДЕНЬ ПРАВА з 11 по 17 грудня 2023 р.

Номер слайду 2

Демокріт Не кажи і не роби нічого поганого, навіть тоді коли ти наодинці з собою учись надто більше соромитись самого себе, ніж інших.

Номер слайду 3

Френсіс Бекон. Закон можна вважати якісним тоді, коли зміст його є точним, якщо вимоги його справедливі, якщо він формує чесноти у громадянина.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Права дитини – майбутнє України

Номер слайду 8

Близько 250 мільйонів дітей у світі вимушені важко працювати або жебрачити, близько 30 мільйонів не мають можливості ходити до школи, близько 5 мільйонів щороку помирають від тяжких хвороб.ppt_x

Номер слайду 9

Основні міжнародні документи про права дитини.1924 р . у місті Женева було прийнято Декларацію прав дитини.1959 р. ООН прийняла Декларацію прав дитини. 1989р. прогресивні країни світу підписали Конвенцію ООН про права дитини. 1991 р. Україна приєдналася до Конвенції , а у 2001р. – прийняла закон «Про охорону дитинства».

Номер слайду 10

20 листопада 1989 р. — прийнята Конвенція ООН з прав дитини. Відповідно до Конвенції дитиною вважається людська істота віком до 18 років. Права дитини — це певні специфічні можливості, які необхідні дітям для існування й досягнення зрілості.ppt_x

Номер слайду 11

Світова Конституція прав дитини Забезпечення прав. Участь - дитина має право бути почутою, коли приймається рішення, що стосується її життя. Захист від дій, що завдають шкоди дитині.

Номер слайду 12

Стаття 52. Діти рівні у своїх правах

Номер слайду 13

Усі діти мають право на життя, любов і піклування з боку батьків та держави.

Номер слайду 14

Кожна дитина має право на сім’юppt_x

Номер слайду 15

Серед специфічних прав дітей особливо виділяється право виховуватись у сім’ї. ppt_x

Номер слайду 16

Дитина з самого народження має право знати своїх батьків та користуватися їх піклуванням.ppt_x

Номер слайду 17

Кожна дитина має право на гру, розваги, відпочинок

Номер слайду 18

Всі діти мають право на повноцінне і здорове харчування.ppt_x

Номер слайду 19

Всі діти мають право на медичне обслуговуванняppt_x

Номер слайду 20

Розвиток дитини забезпечується здійсненням права на освітуppt_x

Номер слайду 21

Освіта в сучасному глобалізованому й інформатизованому світі дедалі більше стає вирішальним чинником суспільного прогресу та національної безпеки, важливою складовою повного розвитку людської особистості, збільшення поваги до прав і свобод людини.ppt_x

Номер слайду 22

Коли порушено твої права, попроси допомоги у:дорослих осіб, яким довіряєш;директора, вчителів у школі;психологічної служби за телефоном довіри; служби у справах неповнолітніх; опікунської ради села; поліції за телефоном 102.

Номер слайду 23

Розшифруємо напис Завдання для І ряду. За               о                 в’яз            ве               всіх            ви                                    РОЗШИФРУЙЗа               о                 в’яз                кон          всіх     бо      вий     для ко                                        кон            бо               ко               для                         ppt_x

Номер слайду 24

Розшифруємо напис Завдання для І ряду. За               о                 в’яз            ве               всіх            ви                                    РОЗШИФРУЙКон нов ний кон ви жа сти дер ція  ту ос за                                      кон            бо               ко               для                         ppt_x

Номер слайду 25

Конкурс юних правознавців: 1. Головний закон країни? 2. Обвинувач у суді? 3. Добровільне об'єднання громадян країни за певними політичним поглядами? 4. Рішення суду? 5. Символ влади гетьмана? 6. Той, хто бачив злочин? 7. Який документ обумовлює кримінальну відповідальність? 8. Захист у суді? 9. Документ, необхідний для проведення арешту, обшуку?

Номер слайду 26

Ситуація 1 Мачуха з ранку до вечора примушує Попелюшку працювати. Бідній дівчинці заборонено брати участь в іграх та забавках сестер. Яке право порушено стосовно Попелюшки?

Номер слайду 27

Ситуація 1 Право дитини на відпочинок і розваги, право брати участь у розважальних заходах, що відповідають її віку.

Номер слайду 28

Ситуація 2 За часи письменника Марка Твена в Америці дружба дітей із різних соціальних пластів не схвалювалась і навіть вважалась іноді порушенням суспільної моралі. Чи має право Том Сойєр товаришувати з таким хлопчиком» як Гекльберрі Фін?

Номер слайду 29

Ситуація 2 Так, адже Конвенція про права дитини визнає право на свободу асоціацій та свободу мирних зібрань.

Номер слайду 30

Ситуація 3 Мауглі майже з народження жив у тваринному середовищі. Чи можна вважати, що він має рівні права зі звичайною дитиною.

Номер слайду 31

Ситуація 3 Так, Конвенція визначає, що дитиною вважається кожна людська істота, що не досягла вісімнадцяти років.

Номер слайду 32

Ситуація 4 Мауглі не вміє говорити людською мовою — лише видавати незрозумілі, з точки зору людей, звірячі звуки. Чи мають право люди, що знайшли Мауглі в лісі, замкнути його в клітці та поводитися з ним, як із твариною? Які права хлопчика порушено?

Номер слайду 33

Ситуація 4 Ні в якому разі, Мауглі не може бути названим неповноцінною дитиною, і в цьому випадку згідно з Конвенцією йому мають забезпечити гідні умови зростання і виховання. Крім того, Конвенцією суворо заборонено будь-яке жорстоке поводження з дитиною, що принижує її гідність та шкодить фізичному й психічному здоров'ю.

Номер слайду 34

Ситуація 5 Опікун Гаррі Поттера перехоплює і читає листи, що надходять хлопчику зі школи чарівників Ходвадсу. Яке право Гаррі порушено?

Номер слайду 35

Ситуація 5 Право на приватне життя, недоторканність житла й таємницю кореспонденції.

Номер слайду 36

Ситуація 6 Баба Яга викрадає Івасика Телесика й відносить його за тридев'ять земель у тридесяте царство. Які права дитини порушила злодійка?

Номер слайду 37

Ситуація 6 Згідно з Конвенцією дитина має право не розлучатися з батьками всупереч її бажання (окрім випадків, визначених законодавством), крім того, Конвенцією забороняється незаконне переміщення дітей і неповернення їх із-за кордону.

Номер слайду 38

У кожного з нас є своя Батьківщина-Рідна оселя, квітучі гаї…Для нас Батьківщина-це Україна,Ми-громадяни її. Щоби могутньою стала держава. Слід пам’ятати слово попутне: Потрібно вивчати закони й права. Щоби дитина мала майбутнє!

Номер слайду 39

Розшифруємо напис Завдання для І ряду. За               о                 в’яз            ве               всіх            ви                                          ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!                         кон            бо               ко               для                         ppt_x

pptx
Додано
19 березня
Переглядів
28
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку