Виховна година "Україна починається з тебе"

Про матеріал

Тема: Україна починається з тебе

Мета:

üокреслити ключові моменти становлення незалежної України, визначити ступінь сформованості національного державотворення на основі аналізу наявних здобутків;

üформувати хронологічні та аксіологічні (ціннісно-орієнтаційні) компетентності засобами і методами технології критичного мислення, розвивати навички аргументованого аналізу історичних явищ, процесів;

üсприяти вихованню патріотизму, плекати національну гідність, спонукати до прагнення бути активним та корисним членом українського суспільства

Перегляд файлу

Тема: Україна починається з тебе

Мета:

  •               окреслити ключові моменти становлення незалежної України, визначити ступінь сформованості національного державотворення на основі аналізу наявних здобутків;
  •               формувати хронологічні та аксіологічні (ціннісно-орієнтаційні) компетентності засобами і методами технології критичного мислення, розвивати навички аргументованого аналізу історичних явищ, процесів;
  •               сприяти вихованню патріотизму, плекати національну гідність, спонукати до прагнення бути активним та корисним членом українського суспільства

 

Завдання:

  •                 коротко охарактеризувати процес та етапи становлення української державності наприкінці ХХ століття;
  •                 охарактеризувати діяльність осіб, які внесли значний вклад у становлення та розвиток українського державотворення;
  •                 визначити роль та місце України в системі сучасних міжнародних відносин;
  •                 окреслити можливі (альтернативні) шляхи та напрямки розбудови незалежної України на сучасному етапі.   

 

Очікувані результати (учні зможуть):

  •              визначати основні віхи становлення незалежної України у 90-х рр. ХХ ст. – початку ХХІ ст.;
  •              коротко характеризувати діяльність осіб, які внесли значний вклад у становлення та розвиток українського державотворення;
  •              критично аналізувати державотворчі процеси на основі опрацювання наявного фактологічного матеріалу та залучення різнорідних інформаційних джерел

 

Тип уроку: вивчення нового матеріалу

 

Обладнання: мультимедійні матеріали (слайд-шоу «Моя країна – Україна!», фотогалерея «Тобі, Україно моя і перший мій подих, і подих останній тобі», відеофільми)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Хід уроку

 

Ніхто нам не збудує держави, коли ми самі її собі не

 збудуємо, і ніхто з нас не зробить нації, коли ми самі

 нацією не схочемо бути

В. Липинський

Вступне слово вчителя

Двадцять п’ять років тому справдилася віковічна мрія наших предків — бути законними господарями на своїй багатій і чарівній землі. Безумовно, ця дата навіки увійшла в історію країни, ставши золотою сторінкою її біографії, започаткувала нову епоху в житті українського народу незважаючи на те, що перші кроки незалежності стали для всіх своєрідним тестом на зрілість, терпіння, толерантність і, нарешті — на здоровий глузд.

«Люблять Батьківщину не за те, що вона велика, а за те, що вона - твоя», - виголосив у своїй промові давньоримський філософ Сенека.

Яка вона – наша Батьківщина? Що ми знаємо про неї?

 

Інформаційне повідомлення «Моя Україна»

 

Перегляд відео «25 років відновлення Незалежності України»

 

Метод «ПРЕС»

Ознаки, з яких складається обличчя сьогоднішньої України

 

Вчитель

Аби зберегти ці здобутки, аби передати їх майбутнім поколінням, аби не втратити все найкраще, пов’язане зі словом «Україна», наш народ, крок за кроком, йшов до утворення власної держави. Якими подіями ознаменувались перші 25 років незалежності України довідаємося під час перегляду відео «25 років незалежності – ключові події»

 

Перегляд відео «25 років незалежності – ключові події»

 

Вчитель

Віра, відвага, мудрість, пам'ять, стійкість і совість – споконвічні риси українців. Ключова цінність для нас – непереможне прагнення до Незалежності.

Характеризуючи основні віхи розвитку української держави за останні 25 років, ми згадуємо імена тих, хто боровся за волю і велич рідної землі: княгиня Ольга та Володимир Великий, Ярослав Мудрий та Данило Галицький, Петро Сагайдачний і Богдан Хмельницький, Іван Мазепа і Пилип Орлик, Тарас Шевченко, Іван Франко та Леся Українка, Михайло Грушевський…

 

Перегляд відео «Народжені вільними»

 

Вчитель

Однак є в переліку славетних українців і ті, чиї імена менш відомі широкому загалу. Це люди, які в складних умовах були світочами незнищенної української ідеї, які ціною власного життя відстоювали волю і наближали час незалежності. Наш обов’язок як патріотів згадати їх сьогодні.

 

Галерея портретів «Тобі, Україно моя, і перший мій подих, і подих останній тобі».

(створення коротких історичних портретів осіб, чиї досягнення і здобутки стали яскравим прикладом дій на поприщі розбудови національної державності, формування іміджу України у світі)

 

Вчитель

Це далеко не повний перелік імен, котрими по праву мають пишатись українці і котрі є справжніми героями свого народу. Не можливо не згадати загиблих учасників акцій протесту в Україні в грудні 2013 – лютому 2014 року, котрих в жалобних промовах назвали «Небесною сотнею».

Протистояння, на жаль, не припинилось і досі. Сьогодні десятки тисяч патріотів нашої держави знаходяться на передовій, захищаючи Україну, її незалежність та територіальну цілісність. Сотні перебувають у військових шпиталях. Військовослужбовці, медики, волонтери… За кожною історією – справжній герой, на прикладі якого виховуватимуться прийдешні покоління українців.

Хвилиною мовчання вшануймо тих українців, які під час Революції Гідності та під час подій на Сході країни віддали своє життя за свободу та європейський вибір своєї країни.

 

Хвилина мовчання

 

Вправа «Калейдоскоп»

Якщо ми хочемо чимось погордитися, то вживаємо префікс най-, наприклад, найкраща, найулюбленіша, найчарівніша. Спробуємо визначити НАЙ-українське.

 

Вікторина «Моя країна - Україна»

 

Вчитель

«Дай Боже нам любити Україну понад усе сьогодні – маючи, щоб не довелося гірко любити її, втративши.», «Україна починається з тебе», - В'ячеслав Чорновіл

 

Визначення домашнього завдання

  •               Написати невеликий за обсягом твір-роздум на тему: «Я – громадянин незалежної України»
  •               Творчий рівень. Проаналізувати історичні реалії українського національного поступу та визначити ступінь розвитку української державності у порівнянні з іншими країнами.

 


Додатки

 

Додаток 1

Моя Україна

(інформаційне повідомлення)

 

Україна розташована у Східній Європі та частково в Центральній Європі. Україна - найбільша за площею країна з тих, чия територія повністю лежить у Європі, друга на європейському континенті. Межує з Білоруссю на півночі, Польщею, Словаччиною та Угорщиною — на заході, Румунією та Молдовою — на південному заході, Росією на сході і північному сході. На півдні і південному сході омивається Чорним і Азовським морями.

Загальна площа складає 603,7 тис. кв. км. Населення – близько 43 млн чоловік.

У складі України 24 області та Автономна Республіка Крим. Столиця – м. Київ.

Україна – суверенна, незалежна, демократична, соціальна і правова держава. Суверенітет України поширюється на всю її територію. Україна є унітарною державою. Територія України в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканою.

Основним законом держави є Конституція, прийнята на V сесії ВРУ 28 червня 1996 року.

Державний Прапор України - стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів. 28 січня 1992 року постановою Верховної Ради Державним Прапором незалежної України було затверджено синьо-жовтий стяг.

19 лютого 1992 р. Верховна Рада України ухвалила постанову "Про Державний Герб України", якою було затверджено тризуб як малий Державний Герб України i як головний елемент великого Державного Герба України

Державний гімн України - «Ще не вмерла Україна», музика Михайла Вербицького. слова Павла Чубинського.

Україна – багатонаціональна держава. Етнічні українці складають понад 75 % населення. Тут також проживають росіяни, румуни, молдавани, білоруси, кримські татари, болгари, угорці, поляки, євреї.

Країна відома як «житниця Європи» завдяки унікальному її багатству – родючим чорноземам. Україна – країна з тисячолітньою історією, яка сягає своїм корінням доісторичних часів.

 

 

Додаток 2

Матеріали до фотогалереї

«Тобі, Україно моя, і перший мій подих, і подих останній тобі»

 

Микола Руденко – український письменник, поет, громадський діяч, правозахисник, філософ, засновник Української Гельсінської Групи.

Шлях, пройдений Руденком – від фронтів Другої світової і бараків пізнього брежнєвізму до читацького і громадського визнання, від марксизму до його повного і обґрунтованого заперечення – ще багато років викликатиме інтерес у тих, хто розуміє ціну Слову.

Указом Президента України Л. Кучми від 19 грудня 2000 року за № 1347/2000 Руденку Миколі Даниловичу «за активне і послідовне відстоювання ідеї побудови незалежної Української держави, багаторічну плідну правозахисну і літературну діяльність» присвоєно звання Герой України з врученням ордена Держави.

«…Пам’ятайте, що ми живемо в такий час, який залишиться в пам’яті як час Воскресіння України. Хоч ми сьогодні собі й не заздримо – важко жити! – але майбутні століття нам заздритимуть. Обов’язково. Отож шануймося і шануймо нашу Україну» (Зі звернення до читачів журналу «Дивослово»)

 

Ліна Костенко – українська поетеса. У радянські часи брала активну участь у дисидентському русі, за що була надовго виключена з літературного процесу. Творчий розвиток Ліни Костенко — поетеси гострої думки й палкого темпераменту — не був позбавлений ускладнюючих моментів. Обмеження свободи творчої думки, різні «опали» в часи застою призвели до того, що досить тривалий час вірші Л. Костенко практично не потрапляли до друку. Та саме в ті роки поетка, незважаючи ні на що, посилено працювала, крім ліричних жанрів, над своїм найвидатнішим досьогодні твором — романом у віршах «Маруся Чурай», за який вона в 1987p. була удостоєна Державної премії УРСР імені Т. Г. Шевченка.

«Як справжній поет-громадянин, Ліна Костенко не байдужа до проблем нашого тривожного сьогодення. Торкаючись головного, письменниця створює поліфонічний характер нашого часу, наповнюючи свої твори високим гуманістичним пафосом, гострим відчуттям і філософським осмисленням доби» - так охарактеризував поетесу літературознавець А.Ткаченко.

Творчість Ліни Костенко — визначне явище в українській літературі новітнього часу. її прикметною рисою є інтелектуалізм — рух, поезія, злети думки, яка осягає великі історичні простори, напружено шукаючи ключів до таємниць буття людини, нації, людства...
Значущість поезії Ліни Костенко полягає в сутності самої поетеси, яку вона визначила так: «Я дерево, я сніг, я все, що я люблю. І, може, це і є моя найвища сутність».

 

В'ячеслав Чорновіл — український політик, публіцист, літературний критик, діяч руху опору проти зросійщення та національної дискримінації українського народу, політичний в'язень СРСР. Провідник українського національно-демократичного визвольного руху кінця 80-х — 90-х років; Герой України (2000, посмертно). Лауреат Міжнародної журналістської премії ім. Ніколаса Томаліна.

Ініціатор проголошення Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 р. та Акту проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 р.

Разом із іншими видатними діячами започаткував в Україні національно-визвольний рух шістдесятників та дисидентів. Засновник та головний редактор підпільного українського часопису «Український вісник». Член Української Гельсінської групи. Один із ініціаторів створення Української гельсінської спілки. Кілька разів ув'язнений за «антирадянську пропаґанду». Перебував у мордовських таборах суворого режиму і на засланні. Сумарно пробув у неволі 17 років.

В 1965 році виступив разом із Дзюбою і Стусом на прем'єрі "Тіней забутий предків" у кінотеатрі "Україна" із протестом проти арештів інтелігенції.

За відмову давати свідчення на закритому суді братів Горинів засуджений до трьох місяців примусових робіт.

Підготував збірку текстів "Лихо з розуму" (Портрети двадцятьох "злочинців") - про арештованих у 1965-му шестидесятників - яка була видана на Заході і стала справжньою подією в СРСР і закордоном. В результаті у 1967-му отримав три роки таборів суворого режиму.

У 1990-92 рр. — голова Львівської обласної ради. Народний депутат України з березня 1990 р.

Кандидат у Президенти України на виборах 1991 р (2 місце, 7 420 727 голосів або 23,27%). З 1992 р. і до смерті — голова Народного Руху України. З жовтня 1991 — Гетьман українського козацтва. З 1995 року член української делегації в Парламентській Асамблеї Ради Європи.

Життя В'ячеслава Чорновола раптово обірвалося в розквіті творчих сил, на злеті його політичної кар'єри. 25 березня 1999 р. він загинув в автокатастрофі під Борисполем. Його трагічна смерть дещо призупинила відродження та становлення нашої держави. Однак боротьба за Україну, за українську мову, український суверенітет, українську цілісність, розпочата Чорноволом, триває. Слова, вибиті на основі його пам'ятника: „Ми, українці, були, є і завжди будемо вільними!" стали життєвим кредо для багатьох його прихильників та послідовників.

 

Левко Лук'яненко— видатний діяч українського національного руху, один з організаторів Української робітничо-селянської спілки (УРСС), член-засновник Української Гельсінкської Групи (УГГ), голова Української Гельсінкської Спілки (УГС), засновник та голова Української республіканської партії (УРП).

Роль цієї людини в боротьбі за українську незалежність просто-таки величезна, а доля драматично схожа на долю більшості учасників дисидентського руху: підпільна робота, табори, заслання і знову підпільна робота.

Засуджений у 1962 році до смертної кари, він перебував у камері смертників 72  дні й кожної миті очікував розстрілу. Його вирок врешті змінили: життя обміняли на 15 років ув’язнення. Але навіть побувавши за півкроку до смерті, Левко Лук’яненко не зрікся своїх переконань і не змінив свого способу життя. Він і далі провадив активну підпільну роботу, виношував плани, писав програми підпільних організацій, згуртовував навколо себе людей. Левко Лук’яненко провів 27 років в радянських тюрмах та концтаборах.

У березні 1988 заочно обраний головою Української Гельсінської групи (незабаром перейменована в Українську Гельсінську спілку), у грудні того ж року звільнений, на поч. 1989 повернувся в Україну. Від весни 1990 (з перервами) – голова УРП, створеної на основі УГС. Співавтор Декларації про державний суверенітет України, автор Акта проголошення незалежності України. 1992–93 – Надзвичайний і Повноважний Посол України в Канаді. Голова Асоціації дослідників голодоморів в Україні.

 

Святослав Вакарчук – український музикант, вокаліст, лідер рок-гурту «Океан Ельзи», композитор, громадський діяч.

Святослав Вакарчук відомий не тільки своєю музикою, але й активною участю в політичному житті України. Музикант брав активну участь у «помаранчевій революції». Після перемоги Ющенка на виборах Вакарчук став радником президента з культури. Крім того, він був призначений Послом доброї волі ООН, займався багатьма соціальними проектами. На дострокових парламентських виборах в 2007-му увійшов до списку блоку «Наша Україна — Народна самооборона». Активно виступав за появу в Україні соціально-відповідальної політики і політиків. У листопаді 2007-го Святослав Вакарчук став членом Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації, проте вже у вересні 2008 року співак подав заяву про складення повноважень народного депутата України, і в грудні Верховна Рада України достроково припинила його депутатські повноваження.

Те, що він припинив займатися політикою, Вакарчук пояснив тим, що побачив для себе більш продуктивний спосіб впливати на життя країни — продовжувати займатися музикою і реалізовувати свій творчий потенціал.

«Я багато думав, і вважаю, що сьогодні — підкреслюю, сьогодні, бо завтра ситуація може змінитися — цей спосіб найефективніший. Я не перебільшую свого значення — я скромний музикант. Але намагаюся своєю працею зробити хоч щось, щоб у нашої країни в списку досягнень була музика. Це не так мало, як може здатися», — пояснив в інтерв’ю журналу Esquier Ukraine Вакарчук.

Однак боротьбу за справедливість музикант не припинив і готовий в будь-яку хвилину повернутися в політику, щоб захищати права пригноблених.

«У політичних акціях на сьогоднішній день не готовий брати участі, бо я для себе бачу інший шлях, — зізнався співак. — Якщо будуть громадянські акції — так, завжди готовий. Якщо мої особисті права, права моєї сім’ї, права моїх близьких або людей, які мені дорогі, або взагалі простих людей, яких я не знаю, будуть грубо, жорстоко і несправедливо зневажатися, я, звичайно, готовий, завжди був готовий і буду готовий. Але мені потрібні не політичні акції, а боротьба за правду».

 

Моральний авторитет нації Любомир Гузар – — єпископ Української греко-католицької церкви, кардинал Католицької церкви; з 28 січня 2001 року Верховний архиєпископ Львівський, з 25 серпня 2005 року по 10 лютого 2011 року Верховний архиєпископ Києво-Галицький — предстоятель Української греко-католицької церкви.

1 грудня 2013 блаженнійший Любомир під час свого виступу на Майдані Незалежності закликав всіх чинити добро:«Ми мусимо бути того свідомі, що у нашому народі є група людей, для яких найважливіша їхня власна вигода». «Яка на це може бути ефективна відповідь? Серед нас дуже багато добрих людей. Але замало бути добрим — треба чинити добро. Якщо хочете жити у нормальній державі, передати її дітям і внукам — чинімо добро»

 

Біографія, як і життя, лідера гурту Скрябін Андрія Кузьменко насичена цікавими фактами. Наприкінці січня 2014 року записав пісню, присвячену подіям Євромайдану. Андрій Кузьменко брав активну участь у волонтерському русі. Протягом 2014 року допомагав військовим та пораненим у зоні АТО на сході України. Він закликав припинити війну, в якій загинуло стільки українців.

Напередодні смерті дав досить скандальні інтерв'ю з критикою влади.

 

Володимир Рибак став символом України, для якого прапор виявився дорожчим за власне життя. 17 квітня 2014, в день захоплення Горлівки проросійськими бойовиками "Біса", Володимир Рибак зірвав прапор самопроголошеної Донецької народної республіки, який був встановлений на будівлі Горлівської міської ради. Через кілька годин проросійські терористи викрали і вивезли депутата на територію міста Слов'янська, в колишню будівлю Служби безпеки України, де його жорсотоко катували і в результаті вбили, скинувши тіло в притоку Сіверського Дінця неподалік від Слов'янська.

Зрадники ненавидять героїв, на тлі яких вони виглядають, нікчемами. Тільки цим можна пояснити багатогодинні тортури сепаратистами українського патріота Володимира Рибака з метою зміни його поглядів, бойовики прагнули зламати волю патріота. Сепаратисти знищили українського героя, але він помер нескореним.

20 серпня 2015 – Володимиру Івановичу Рибаку було посмертно присвоєно звання "Герой України" з врученням ордена "Золота Зірка" за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних принципів демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння українському народові, виявлені під час Революції гідності.

 

Юлій Мамчур - єдиний командир військових частин Криму, який не перейшов на бік Росії в момент анексії півострова в лютому-березні 2014 року, залишився вірним Україні і своїй присязі українському народу, незважаючи на тиск, загрозу власному життю, арешт і багаточисельні пропозиції істотного просування по службі та великих сум грошей від окупантів, квартиру в Севастополі. "Присягу двічі не дають", - заявив Мамчур своїм товаришам по службі.

Події 3 березня 2014 в Бельбеку (Крим) облетіли весь світ: українські військові Севастопольської бригади тактичної авіації імені Олександра Покришкіна, виконуючи гімн України, під українським прапором на чолі з Юлієм Мамчур без зброї підійшли строєм до воріт своєї в/ч, що була оточена "зеленими чоловічками". Незважаючи на ультиматум "зелених чоловічків", які відкрили вогонь у повітря, українські військові не здригнулися.

 


Додаток 3

 

  •               Ансамбль унікальних фресок у Софійському соборі в Києві є найдавнішим зразком українського монументального живопису. Цим фрескам вже майже 1000 років. Загальна їхня площа становить 3000 кв. м.
  •               Найбільше перекладений літературний твір – «Заповіт» Т.Г.Шевченка. Його перекладали на 147 мов народів світу.
  •               Найдовший псевдонім мав, мабуть, Г. Квітка-Основ'яненко: «Любопытный Аверьян, состоящий не у дел колежский протоколист, имеющий хождения по тяжебным делам и по денежным взысканиям».
  •               Найчастіше вживаною літерою з українського алфавіту є «п», із якої починається найбільша кількість слів. «Найпасивнішою», тобто найрідше вживаною буквою українського алфавіту, є «ф». В українській мові звук, що починається цією літерою, зустрічається тільки у небагатьох запозичених словах.
  •               Найпершим вищим навчальним закладом в Україні була Острозька Колегія, заснована в 1576 р. у м. Острог князем Костянтином Острозьким. Другий вищий навчальний заклад — Києво-Могилянська академія, заснована у 1623 р. шляхом об'єднання Київської братської і Лаврської шкіл. Це були на той час єдині вищі школи у східнослов'янському світі.
  •               Найдавніший міст в Україні знаходиться у м. Феодосії. Цей грецький міст, що функціонує ще й сьогодні, збудований генуезцями в XIII .ст. Довжина його 10 м. Дещо молодшим від нього є «Турецький міст» над рікою Смотрич біля фортеці у Кам'янці-Подільському, його було побудовано у XVI ст.
  •               Найбільші сходи в Україні – Потьомкінські сходи в Одесі – одна з видатних кам'яних споруд 1-ої половини XIX ст. Це складна інженерна споруда висотою 24 м і довжиною 142 м має 142 кам'яних сходинки і 10 площадок. Ширина нагорі – 125 м, внизу – 21 м. В її спорудженні взяли участь архітектори Ф.К.Бофф, Г.І.Торрічеллі та ін. Матеріал – цегла, черепашник, камінь.
  •               Найзнаменитішими дітьми можна вважати трьох дочок Я. Мудрого, які стали королевами в різних країнах. Дочка Анна стала дружиною французького короля Генріха І, а після його смерті управляла Францією як регентша до повноліття свого сина, короля Філіпа. Про це свідчить багатомовний напис на її пам'ятнику неподалік від Парижа: «Анна руська – королева французька». Друга дочка Я.Мудрого була одружена з норвезьким королем Геральдом Сміливим, а третя – з угорським королем Андрієм.
  •               Найнезвичнішою дзвіницею на території України є, мабуть, дзвіниця Києво-Печерської лаври, яка відхилена від вертикалі, як знаменита Пізанська вежа. Ще за часів спорудження через нерівномірний осад ґрунту дзвіниця похилилася, і в 1740 році навіть було порушено справу проти архітектора І.Г.Веделя: його звинуватили у неправильному плануванні. Дзвіницю добудували, пізніше (в 1951 році) визначили відхилення, а 1987 року зробили заміри вже за допомогою електроніки. При загальній висоті дзвіниці 96 652 м відхилення становить 60,3 см. Отже, падіння київській дзвіниці не загрожує.
  •               Станція метро "Арсенальна" у Києві - найглибша у світі. Вона споруджена на глибині 105 метрів. Настільки глибоку станцію довелося збудувати через складний рельєф поблизу Дніпра. "Арсенальну" здали в експлуатацію однією з перших - ще в 1960 році. Це єдина у Київському метрополітені станція "англійського типу", з коротким середнім залом. Такий проект обрали, щоб здешевити складне будівництво. До того ж конструкції такого типу найкраще протистоять тиску породи.

У світі існує всього три станції метро, які збудовані на глибині понад сто метрів. Крім "Арсенальної", це станція "Адміралтейська" в Санкт-Петербурзі - 103 метри та станція "Пухунг" у столиці КНДР Пхеньяні - 100 метрів.

  •               Українська «Трембіта» – найдовший музичний духовний інструмент у світі, який сягає близько 3 метрів.

 


Додаток 4

Вікторина

 

1. Коли Україна здобула незалежність? (24 серпня 1991 р.)

2. В якому році і коли було прийнято Конституцію України? (28 червня 1996 р.)

3. Існує малий герб України. Що означає цей символ та коли він був затверджений? (Малий герб Україні був затверджений 19 лютого 1992 року. Національний символ українців часів визвольних змагань ХХ століття. Тризуб визначався як знак княжої держави Володимира Великого і малий Державний герб України)

4. Коли вперше згадується назва « Україна»? (1187 р.)

5. В якому році Україна ввела свою грошову одиницю? Як вона називається та чий підпис був зображений на купюрах того часу? (Гривня – національна валюта незалежної України. В обіг гривня ввійшла згідно з Указом Президента України Леоніда Кучми «Про грошову реформу в Україні» від 25 серпня 1996. Грошова реформа в Україні проводилася 2—16 вересня 1996 року)

6. Ми, українці, гордо називаємо себе козаками. Що означає слово козак? (вільна, озброєна людина)

7. Чиє ім'я носить головний корабель (фрегат)Військово-Морських Сил України? («Гетьман Сагайдачний» - головний корабель України носить назву в честь відомого козака Петра Сагайдачного)

8. Хто є Верховним головнокомандуючим збройних військ України? (Президент України)

9. Як називається найбільша гірська система в Україні? (Карпати)

10. Назвіть державні символи України. (Державний Прапор України, Державний Герб України, Державний Гімн України)

11. Назвіть першого і останнього гетьманів України? (Дмитро Вишневецький; Кирило Розумовський)

12. Про яке місто йде мова? «Одне з найбільших і найстаріших міст Європи. Розташоване у середній течії Дніпра, в північній Наддніпрянщині. Політичний, соціально-економічний, транспортний та освітньо-науковий центр країни. Окрема адміністративно-територіальна одиниця в складі України». (Київ)

13. У травні 2002 року його ім’я присвоїли київському стадіону «Динамо». (Валерій Лобановський)

14. У якій сфері медицини став відомим Микола Михайлович Амосов? (у сфері хірургічного лікування захворювань серця й легень, а також досягненнями у галузі моделювання психічних функцій мозку)

15. Про кого йдеться мова? Українські спортсмени, обидва - чемпіони світу з боксу у важкій вазі (перші чемпіони світу з боксу у важкій вазі з усього колишнього СРСР), але ніколи не були противниками на рингу. (брати Кличко)

16. Першим вищим навчальним закладом в Україні була … (Острозька колегія)

17. Яка знахідка із кургану Товста могила, виявлена українським археологом Борисом Мозолевським у 1971 поблизу міста Орджонікідзе (Дніпропетровщина), зберігається у Музеї історичних коштовностей України і належить до Історичного фонду дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння України? (Скіфська пектораль)

18. Видатний політичний діяч, ідеолог українського національного руху ХХ ст.., голова Проводу ОУН-Б. (Степан Бандера)

19. На території нашої держави знаходиться географічний центр Європи. У якому місті він знаходиться? (с. Ділове, недалеко від м. Рахів, Закарпатської області)

20. Хто автор і композитор гімну «Ще не вмерла Україна»?(Павло Чубинський і Михайло Вербицький)

21. Єдиним органом законодавчої влади в Україні є … (Верховна Рада)

22. Яка релігія в Україні є загальнообов'язковою? (Жодна релігія не може бути визнана загальнобов'язковою, оскільки церква відокремлена від держави)

23. Назви яких областей не співпадають з назвами обласних центрів? (Закарпатської та Волинської)

24. Як називається найвища вершина Карпат? (Говерла)

25. Гетьман, автор першої конституції України. (П. Орлик)

 

doc
Додано
21 серпня 2018
Переглядів
4601
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку