Виховна година "Усвіті професій"

Про матеріал
ознайомити з різноманітним світом професій, розшири кругозір у виборі професій, привернути увагу учнів до питання важливості вибору професії, вчити бачити свої реальні перспективи і можливості, розвивати вміння планувати і досягати професійних цілей, формувати позитивне ставлення до праці.
Перегляд файлу

 

 

 

 

Конспект виховної години

на тему: «У світі професій»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема виховної години: У світі професій.

  Мета виховної години: ознайомити з різноманітним світом професій, розшири кругозір у виборі професій, привернути увагу учнів до питання важливості вибору професії, вчити бачити свої реальні перспективи і можливості, розвивати вміння планувати і досягати професійних цілей, формувати позитивне ставлення до праці.

  Обладнання: комп'ютер, проектор, презентація с комп’ютерною підтримкою Microsoft Office Power Point 2016 по темі виховної години, відеоматеріал.

Хід виховної години

  І. Організаційний момент. (СЛАЙД 1)

  Вчитель: Доброго дня! Рада вас всіх вітати на нашій виховній годині .

  Усе менше часу залишається до здійснення вашої головної мрії – закінчити школу і поринути у самостійне, доросле життя. Пройде зовсім небагато часу і вам доведеться вибирати свій шлях у житті. Цей шлях розпочнеться з перехрестя, від якого розходиться не 3, як у казці, а 50 000 доріг – саме стільки зараз існує професій . Дуже важливо не помилитися на цьому шляху. Адже від цього вибору залежить дуже багато: матеріальний достаток, коло спілкування, інтереси і щастя в житті.  Не дарма кажуть, що обираючи професію, людина обирає свою долю.

  ІІ. Основна частина.

  Вчитель: Що ж таке професія? На слайді ми бачимо 4 слова, які мають відношення до професійної діяльності людини: професія, спеціальність, кваліфікація і посада. (СЛАЙД 2)

Яка різниця між цими словами? Послухаємо визначення цих понять, а ви подивіться, на скільки ви близькі до істини? (СЛАЙД 2*)

     Отже професія – це трудова діяльність людини , яка дає їй засоби для існування і розвитку.

     Спеціальність – це вид занять у рамках однієї професії.

     Кваліфікація – це рівень професійної майстерності.

     Посада – це місце займане людиною в організації.

     Разом ці слова містять професійну характеристику людини .

  Як ви думаєте, що буде, якщо всі молокозаводи світу раптом потроять випуск продукції і всі магазини будуть забиті молоком, сметаною, йогуртами?

  Учні: Ці продукти почнуть псуватися, їх буде дуже-дуже важко продати, вони пропадуть, а значить пропаде чиясь праця, гроші і прибуток.

  Вчитель: Так само і на ринку праці. Якщо якихось фахівців випускають більше ніж потрібно, вони не можуть знайти роботу, настає безробіття. Професія, спеціальність, кваліфікація – це те що людина продає на ринку праці. Час від часу одній професії та спеціальності стають дуже потрібними, затребуваними, престижними, а інші втрачають свої позиції, а деякі взагалі відходять у минуле.

 Технологічний прогрес і розвиток економіки диктують нові вимоги до ринку праці. З кожним роком з’являються нові сфери, в яких може реалізувати себе людина, відповідно, виникають і нові професії. Які ж професії з’явилися в двадцять першому столітті?

  1. Байєр і шоппер (СЛАЙД 3)

Обидва фахівці, байєр і шопер, купують товари на замовлення для певних людей. У чому ж їх відмінності?

  Шоппер володіє навичками стиліста і психолога, підбирає одяг та аксесуари індивідуально для кожного клієнта. Він знає про кращі магазини, акції та знижки, відразу може відрізнити оригінальну річ від підробки. За бажанням клієнта шоппер може супроводжувати його в походах по магазинах, а може скласти і придбати для вас цілий гардероб, керуючись тільки параметрами вашої фігури. Баєри працюють для магазинів і бутиків, вони стежать за новими колекціями сезону, відстежують тенденції, шукають новинки і складають асортимент магазину.

  Обидва спеціалісти аналізують і вибирають кращі ідеї дизайнерів і визначають те, в чому кожен з нас буде ходити вже завтра.

  2. Блогер (СЛАЙД 4)

  Здавалося б, як можна заробити, якщо просто вести свій інтернет-щоденник? Виявляється, якщо ваш щоденник стає популярним, його постійно читає багато людей, то ви можете заробляти на розміщення статей на замовлення. При цьому написані вами замовлені статті не будуть сприйматися як явна реклама вашими читачами. Багато блогерів створюють власні сайти, пишуть дійсно цікавий матеріал в тій сфері, яка їм цікава, і продають рекламні місця на сайтах.

  Наприклад, якщо ви ведете блог про подорожі, ваш сайт щодня відвідують багато людей з певним рівнем інтересів і доходів, ви можете продати місце під рекламу сайту готелю, наприклад.

  3. Копірайтер (СЛАЙД 5)

  Копірайтер — це майстер з написання текстів. На відміну від блогера він завжди пише на замовлення, більше того, копірайтер пише свої тексти за певними правилами. Чому ж ця професія так затребувана зараз?

  Копірайтер, в основному, пише тексти для інтернет ресурсів. Всі статті, які ви бачите на сторінках сайтів абсолютно по будь-якій тематиці, і електронні листи, які приходять вам в якості розсилки, всі ці тексти створені копирайтерами. Копірайтер вміє написати такий текст, щоб ви, прочитавши всього пару слів, захотіли далі залишатися на сайті і придбати пропоную на ньому послугу.

  4. SEO-оптимізатор (СЛАЙД 6)

  SEO-оптимізатор або, як ще називають цю професію, оптимізатор сайтів робить все, щоб вивести певний сайт на верхні позиції в пошукових системах. Зараз ця професія вважається однією з найбільш затребуваних, тому що все більше товарів сьогодні продається через інтернет. Відповідно, компанія, що продає свій товар в інтернеті потребує того, щоб потенційний покупець першим знайшов її сайт, зайшов на нього і зробив покупку.

  Оптимізатор сайтів володіє техніками, що просувають сайт в перші позиції в пошукових системах, при цьому він працює в одній команді з копірайтером, який пише правильні тексти на цей сайт.

  5. Хед-хантер (СЛАЙД 7)

  Завдання хед-хантера — переманити співробітника високого класу з однієї компанії в іншу. Вони отримують замовлення від фірми, яка бажає найняти певного спеціаліста, успішного і відомого у своїй галузі, а хед-хантер намагається вплинути на кандидата і підвести його до переходу до своєму замовнику. Рекрутери також є фахівцями з персоналу, але вони підбирають оптимального співробітника з декількох кандидатів на одну відкриту вакансію.

  Робота рекрутера полягає в тому, щоб на першому етапі відібрати кандидатів на посаду за тими параметрами, які встановлює роботодавець. Потім рекрутери направляють відібраних кандидатів на співбесіду в фірму, якій потрібен новий співробітник.

  Зараз пропоную вам скласти списки таких професій. Для цього поділимося на групи. (СЛАЙД 8)

  1. Високооплачувані професії;

  2. Професії, які завжди потрібні;

  3. Незвичайні професії;

  4. Екстремальні професії.

  Вчитель: Давайте послухаємо першу команду, які високооплачувані професії їм відомі.

  Учні: Високооплачувані – юрист, хірург, анестезіолог, веб-дизайнер, програміст, нафтовик, пластичний хірург, дизайнер, президент..

  Вчитель: Більшість школярів, які закінчують школу, уже встигли обрати професії та спеціальності, на які підуть навчатися у майбутньому. Але існує і великий відсоток тих, хто до останнього не може визначитися, або міняє свої вподобання через певні обставини. При виборі майбутньої професії молоді люди враховують не лише талант, схильності до роботи у тій чи іншій сфері, а й такий фактор, як майбутня заробітна плата. Потрібно розуміти, чи обрана професія зможе приносити бажаний дохід не лише через 10 років, а й через 15-20.

  Пропоную вам переглянути відеоролик про ТОП-20 професій, які вважаються найбільш високооплачуваними по всьому світу. Найцікавіше те, що більшість представників «дорогих» спеціалізацій відносяться до сфери охорони здоров’я. Хоча і навчатися на лікаря потрібно близько 10 років, дійсно хороші спеціалісти погоджуються на такий термін, за що мають хорошу оплату і цінуються по всьому світу. Прикро лише те, що зарплати для українських лікарів виглядають досить мізерними, у порівнянні з світовими розцінками. Отож, давайте розглянемо більш детально, яким фахівцям і які зарплати платять по всьому світу.

Пропоную вам переглянути відео, про 20 самих високооплачуваних професії, можливо ми побачимо професії які ще не назвали.

(СЛАЙД 9 - ВІДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=LpKsV3U_LBg (10 хвиин)

  Вчитель: Ну як вам? Чи була якась професія для вас нова?

(відповіді учнів)

   Добре, а що стосовно професії, які завжди потрібні? Пропоную послухати другу команду.

  Учні: Завжди потрібні – лікар, вчитель, двірник, пекар, будівельник, водій, перукар, міліціонер, ветеринар, кухар, бухгалтер, слюсар, водопровідник …

  Вчитель: Людство робить нові відкриття, удосконалює технології. Професії людей трансформуються, взаємозамінюються, деякі і зовсім зникають.

  Пропоную вашій увазі відеоролик, який називається «10 найпотрібніших професій у світі», які, на думку CareerBuilder, будуть існувати у всі часи.

 (СЛАЙД 10 - ВІДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=18_4NcO4Gt0 (7 хвилин)

  Вчитель: Учні, чи згодні ви, що список професій які були запропоновані у відео найпотрібніші?

(відповіді учнів)

  Пропоную послухати нашу третю команду та які вони знають незвичайні професії.

  Учні: Незвичайні – перевертач пінгвінів, дегустатор корму для собак і котів, трамбувальник у метро, дояр змій ….

  Вчитель: Всім відомий вислів про те, що щаслива людина – це та, якій вранці хочеться йти на роботу, а ввечері – повертатися додому. Для того, щоб робота не перетворилася із захоплюючого заняття у стомлюючі обов’язки, можна ще на початку свого життєвого шляху пошукати собі спеціальність, яка передбачає незвичайні обов’язки і дивовижні події. Якщо ви досі шукаєте себе і думаєте про роботу мрії, то пропоную вам переглянути відео про незвичайні професії. Можливо побачите ще більш незвичайніші професії аніж ті, що ви назвали.

(СЛАЙД 11 - ВІДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=dgzILrvKjIg (3 хвилини)

  Вчитель: Які враження? Яка професія на вашу думку з відео найбільш незвичайна? Чому?

(відповіді учнів)

  Вчитель: Ось ми дійшли і до останньої команди, давайте послухаємо, які професії вони вважають екстремальними.

  Учні: Екстремальні – пожежник, каскадер, моряк - підводник, льотчик-випробовувач, космонавт, гідрорятувальник, авто гонщик , сапер, шахтар, військовий…

  Вчитель: Скажемо відверто, у більшості офісних співробітників найбільший ризик на роботі пов'язаний з включенням кавоварки або вимикачів. Між тим на планеті є справді екстремальні професії, де постійно гинуть люди. Ознайомившись зі списком, багато зрозуміють, як їм пощастило. Маю для вас  відеоролик і про екстремальні професії також, пропоную ознайомитись із ще більшим списком екстремальних професій які існують у світі.

(СЛАЙД 12 - ВІДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=alnYMgrcg4E (9 хвилин)

  Вчитель: Чи обрали б ви якусь професію з тих, що побачили?

(відповіді учнів)

  Вчитель: Звичайно ми перечислили не всі професії, але вибираючи спеціальність, треба орієнтуватись не на весь світ,  а на те суспільство, яке нас оточує, на країну в якій ми живемо.

  ІІІ. Підбиття підсумків.

  Вчитель: Вибір професії – це дуже важлива подія в житті кожної людини . Але яку б професію ви не вибрали , вам завжди стануть в нагоді знання , отримані в школі . Тому постарайтеся вже зараз визначити сферу своїх інтересів , більше читайте, набирайтеся досвіду і знань. Для цього треба пробувати себе в різних областях. Як добре сказав один мудрець: «Щоб не помилятися, треба мати досвід. Щоб мати досвід, треба помилятися»

  Вчитель: Які почуття залишилися після виховної години? Які відкриття ви для себе зробили?

(відповіді учнів)

  Вчитель: Отже, немає професій непотрібних, немає нецікавих, немає забутих. Ми маємо пам’ятати про те, що кожна з них є неповторною, і для кожної людини найголовнішою. Головне – обрати її правильно!

  А нашу сьогоднішню зустріч я хочу закінчити словами поета В. Симоненка:

  Є тисячі доріг, мільйони стежинок,

  Є тисячі ланів, але один лиш мій…

Дякую за увагу!

(СЛАЙД 13)

(звучить музика)

 

1

 

docx
Додано
22 листопада 2020
Переглядів
1157
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку