Виховна година "Захисники України"

Про матеріал
Виховна година "Захисники України" для учнів 8-11 класів. Діти повинні знати своїх героїв і прагнути бути схожими на них.
Перегляд файлу

Виховна година   «Захисники України»

Автор: Базанова Оксана Василівна

     Мета:

  • формувати уявлення учнів про обов’язок, мужність, героїзм;
  • викликати почуття захоплення і гордості подвигами українських людей, здійсненними в роки війни і в мирний час;
  • показати роль самовиховання в формуванні моральної стійкості, мужності, почуття обов’язку і відповідальності перед Вітчизною;
  • викликати прагнення виховувати в собі волю, цілеспрямованість, моральну красу.

Обладнання: відеоролик,

Хід виховної години

  1. Організаційна частина

Звучить гімн України

  1. Основна частина.

14 жовтня в Україні відзначається День захисника України, який нероздільно пов’язаний із розвитком українського війська та його військових традицій. Щорічне державне свято встановлено Указом Президента України № 806 від 14 жовтня 2014 року.

У цей день українці поціновують воїнів, які в різні часи обороняли і обороняють нашу незалежність і територіальну цілісність, усіх захисників України незалежно від службового становища та статі.

Це свято пов’язане з розвитком війська від часів Русі. Найкращі традиції захисників минулого успадкували бійці сучасних Збройних сил України, які сьогодні відстоюють суверенітет України у війні з російським агресором.

Історія цього свята має давню традицію. Покрову Пресвятої Богородиці відзначали козаки, за що свято отримало другу назву – Козацька Покрова. Українське військо 1917–1921 років зберігало козацькі військові традиції в назвах військових частин, структурі, прапорах, одностроях тощо.

14 жовтня 1942 року вважається символічним днем утворення Української повстанської армії.

З початком сучасної російсько-української війни майже чотириста тисяч українців взяли зброю до рук у лавах Збройних Сил, Національної гвардії, правоохоронних органів і добровольчих формувань, щоб зупинити агресію Російської Федерації та відстояти незалежність України.

Наразі Українська армія активно модернізується, позбувається радянської спадщини та відновлює українські військові традиції. Наше військо стає однією з найбоєздатніших армій Європи, маючи за плечима більше 5 років досвіду боїв російсько-української війни. За цей час ми провели низку важливих реформ, аби військо професіоналізувалося та набуло інституційної значущості в країні.

Українська армія береже бойові традиції предків та імена героїв, від воїнів-русичів і козаків до січових стрільців і вояків УПА. Тому у війську з’явилися назви легендарних українських полководців та уславлених підрозділів минулого: 24-та окрема механізована бригада (ОМБр) імені Короля Данила, 72-га ОМБр імені Чорних запорожців, 93-тя ОМБр “Холодний Яр”, 30-та ОМБр імені князя Костянтина Острозького, 55-та окрема артилерійська бригада (ОАБр) “Запорізька Січ”, 26-та ОАБр імені генерал-хорунжого Романа Дашкевича, 58-ма окрема мотопіхотна бригада імені гетьмана Івана Виговського, 7-ма бригада тактичної авіації (БрТА) імені Петра Франка, 299-та БрТА імені генерал-лейтенанта Василя Нікіфорова, Військовий інститут телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут.

Тяглість поколінь знайшла відображення і в елементах одностроїв – шапка “мазепинка”, нарукавний тризуб. Гасло “Слава Україні” – “Героям слава” стало офіційним вітанням українського війська.

Поряд із чоловіками на захист Батьківщини ставали жінки. До прикладу, нам відомі імена Христини Сушко та Харитини Пекарчук, які воювали в Армії УНР. У Легіоні Січових стрільців була Жіноча чота, співорганізаторкою якої була розвідниця Ольга Басараб. Сотні жіночих імен можна знайти серед героїв Другої світової, бійців УПА. В сучасній українській армії кожен десятий боєць – жінка. Вони пліч-о-пліч із чоловіками служать на передовій, освоїли спеціальності снайпера, кулеметника, розвідника, механіка, інструктора, медика. За останні 10 років кількість жінок в українському війську зросла у 15 разів.

У День захисника України ми вшановуємо сучасних захисників України та героїв різних епох нашої історії. Це день, коли необхідно згадати загиблих вояків і подякувати всім громадянам, які присвятили життя захисту Української держави.

Звільнити українську територію від окупанта без збройної відсічі неможливо. Тож боєздатне військо і внутрішня консолідація суспільства на основі спільних цінностей та поваги до власної держави забезпечать захист і відновлення територіальної цілісності країни.

  1. Відеоролики «Діалоги про війну»

Що таке сучасна російсько-українська війна?

https://youtu.be/NLSDOfptEeo

Чому Росія прагне захопити Україну?

https://youtu.be/_3pL2bn-W4M

  1. Виготовлення «Сонях пам’яті»

Сонях має 15 пелюсток жовтого кольору. Пелюстку рекомендовано робити висотою 23 мм і шириною 12 мм. Верхній край пелюстки – загострений. Нижні краї кожної пелюстки закріплені на великому колі діаметром 40 мм з чорного фетру товщиною 1 мм. Маленьке коло з фетру чорного кольору товщиною 1 мм діаметром 30 мм розміщено посередині соняха поверх жовтих пелюсток. Сонях закріплено на основу для значків у вигляді піну (кліпси).

Відео з інструкціями по виготовленню символа «Сонях пам’яті» є за посиланням https://youtu.be/57n1i5w57M0 .

  1. Заключна частина

ВДОМА ЧЕКАЮТЬ

Ти не смій не вернутись назад

Ради тих, що там вдома чекають,

Що у Небо за тебе взивають,

Ти живим повертайся, солдат!

 

Ти не вір, що шепочуть вітри…

Вір, що це лиш часова розлука,

Що обіймуть тебе ніжно руки,

Що тримали й просили: «не йди!…»

 

Ти у серці печаль не ховай,

Хоч можливо до болю тривожно, —

Мужнім плакати, кажуть, не можна, —

Ти надію міцніше тримай.

 

Ти лишив за спиною свій дім,

Протиставши навалі ворожій,

І стоятимеш скільки лиш взмозі,

Прикриваючи серцем своїм

 

Не кордони, не землю — людей:

Рідних, близьких, дітей, сиву маму…

Вони сил додадуть і наснагу,

Їх молитви для серця єлей.

 

Ради них повернися назад

І прикрий серце вірою в Бога,

А коли буде зовсім незмога,

Бий у Небо щосили в набат.

 

І не смій не вернутись назад,

Ти молися всім серцем невпинно,

За плечима твоя Україна, —

Ради рідних, ти чуєш, солдат!

 

А попереду право на волю,

Мирне небо, щасливе життя,

Де надіям не видно кінця.

Хай Господь береже твою долю!

 

Повертайся скоріше назад!

Тисячі голосів кличуть в Небо,

Від недоброго захист для тебе.

Ти живим повертайся, солдат!

                                                                 Ірина Галишко

Хвилина мовчання.

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
28 вересня 2022
Переглядів
641
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку