Виховна година"Земля миколаївська своїми людьми славиться – або запали зірку і в своєму серці

Про матеріал

Виховна година "Земля миколаївська своїми людьми славиться – або запали зірку і в своєму серці" містить матеріал про видатних письменників, акторів Миколаївської області, які зробили вагомий внесок у розвиток культури та літератури рідного краю.

Перегляд файлу

Година спілкування

Тема: Земля миколаївська своїми людьми славиться – або запали зірку і в своєму серці

Мета: розкрити значення життєвого і творчого доробку відомих людей Миколаївщини, показати їх як яскравих особистостей, які зробили вагомий внесок у розвиток культури та літератури рідного краю ;виховувати пошану і гордість за видатних земляків; розвивати творче мислення, навички виразного читання, вміння працювати у групі.

Форма уроку: створення календаря відомих особистостей

ХІД УРОКУ

Вступне слово вчителя

В історії Миколаївщини є люди, життя і діяльність яких становлять славу нашої землі. Серед них гідне місце посідають письменники. Їхня творча спадщина - це духовний скарб Миколаївщини. Своєю творчістю вони збагачують наші серця гідністю, честю, життєвою мудрістю, красою та любов'ю до рідного краю. Але крім того, що вони збагатили творчістю наш край, вони були ще неординарні особистості, кожний цікавий по- своєму.

 

Мотивація навчальної діяльності

(можна попросити учнів прочитати ланцюжком по реченню)

 

Декламатор:

МІСТО МИКОЛАЇВ

Синьооке місто крізь тумани сиві 
Усміхнулось тихо, солодко мені,– 
Це тривожний ранок приласкав похилі, 
Сонцем вмиті мрії у моєму сні. 
Крізь сумні печалі, у тривожні далі 
Я до тебе лину, доленько моя, 
А в моєму серці, мов на п’єдесталі, 
Світиться колиска мамина свята. 
Батькова криниця, як зоря, водиця 
Манить у дитинство, у казкову мить, 
Припаду до неї, щоб сили напиться, 
А в душі тривожно спогад защемить. 
Миколаїв знову мрію кольорову 
Ніжно вишиває барвами весни, 
І співають клени пісню загадкову 
Мов віщують тихо доленьку вони. 
В тиші спочиває, сон охороняє 
Юності стежина, барвінковий цвіт, 
А в котромусь серці зерня проростає, 
Що своїм колоссям подивує світ. 
Перейду дороги, поборю тривоги, 
Та тебе ніколи не забуду я, 
Місто Миколаїв, за твої пороги 
Щиро пролунає і молитва ця.

Наталя Петрів

 

Думаю всі ви згодні з автором рядків, бо кожна людина повинна відчувати свою причетність до своєї землі, знати історію свого краю, щоб гордитися рідним містом та людьми, які прославляють його. І бути гідними називатися їхніми наступниками…

 

Повідомлення теми та мети уроку

Тема нашого уроку - Земля миколаївська своїми людьми славиться

Отже, сьогодні на уроці ми з вами будемо говорити про видатних людей нашого краю, визначимо їх внесок, створивши зіркову карту та календар славетних людей Миколаївщини.

Сьогодні на уроці ми – редактори, дизайнери. Допоможуть нам запрошені гості-декламатори, друзі, родичі, знайомі наших зірок. (підготовлені учні)

ОСНОВНА ЧАСТИНА

На дошку прикріпляється ватман, на якому готова карта Миколаївської області

Протягом уроку наша карта буде змінюватися, ми будемо прикріплювати зірки, які символізують видатних особистостей, тому давайте дамо їй назву «Зіркова карта Миколаївщини». Згодні?

І перша зірка-…

Її портрет легко описати, прослухавши цю поезію. Будьте уважні і після прослуховування опишіть, чим жила ця людина, які питання її хвилювали?

Декламація вірша Дніпрової Чайка.

“Та не однаково мені,

Як Україну злії люди

Присплять лукаві і в огні

Її, окраденую, збудять –

Ох, не однаково мені!..”

Чи чуєте, брати, це слово,

Що криком з серця виліта?

І хто почувши його, знову

Ледаче руки позгорта?

Невже з лукавими умісті

І ми Вкраїну приспимо?

Невже старому і в могилі

Лежать покійно не дамо?

Брати рідненькі, схаменіться –

Чи можна ж теє попустить?

Орли сизенькі, стрепеніться.

Вкраїну-матір захистить!

 

Ім’я цієї зірки – Людмила Олексіївна Василевська-Березіна (Дніпрова Чайка).

Можливо задати питання, що це за птаха –Чайка?

Так, дійсно, це пташка, яка любить тепло, море та свободу..

Саме такою і була наша землячка Дніпрова Чайка!

Подруга Людмили Олексіївни згадує:

Дніпрова Чайка (Людмила Олексіївна Василевська-Березіна) (01.11.1861, с. Карлівка (Зелений Яр) - 13.03.1927, с. Германівка) – українська письменниця та поетеса. Народилася в родині священика. Початкову освіту здобула вдома від батька. Потім були роки навчання у гімназіях міст Вознесенська та Одеси. Одержавши після закінчення гімназії у 1879 році звання народної вчительки, Людмила Олексіївна працює в сільських школах Херсонської губернії. Знаковим є те, що перші твори до редакції вона подає українською мовою. Дніпрова Чайка працювала у багатьох жанрах: вірші, п'єси, казки, оповідання, нариси.

У 1885 р. Дніпрова Чайка приїжджає до Херсона, куди її чоловік, Феофан Василевський, був засланий та займав посаду губернського статистика. Перебуваючи в Криму в 1886 році, письменниця створила поетичний цикл «Морські малюнки», який став популярним, а ім'я авторки стало відомим і знаним, близьким багатьом передовим представникам української інтелігенції.

Для дітей писала казки, вірші, лібрето дитячих опер («Коза-дереза», «Краплі-мандрівниці», «Пан Коцький», «Весна-красна»). В 1909 р. письменниця захворіла і виїхала на лікування до Одеси, а потім - на Київщину. Писати змогла вже тільки протягом 1918-1920 рр. Майже все своє життя збирала і записувала усну народну творчість, що є виразником душі народу.

  • На екрані слайди з її основними поетичними збірками
  • Пропозиції учнів щодо створення першої сторінки календаря (Море, пташки, сонячне небо та поезія авторки.)
  • (на кожній сторінці календаря- малюнок асоціація і поезія автора)
  • Виступають учні з уривками із віршів про місто Миколаїв.

Если б город я оставил

И уехал налегке,

Я бы дом себе поставил

На Кинбурском на песке…

Чтоб румянилась заря бы,

Как на противне пирог.

И конечно, в доме этом,

Где у входа три ветлы,

Николаевским поэтам

Я бы отдал все углы.

  • Що можна сказати про людину, яка написала ці вірші?
  • Так, правильно ця людина була закохана у наше місто. Любила не тільки природу нашого краю, але і людей, які тут проживають.

Ім’я нашої другої зірки – Январьов Еміль Ізраїльович.

Послухайте, що він розповідає нашому журналісту про своє життя.

Я, Еміль Ізраїльович Январьов, народився 30 січня 1931 року в Миколаєві в родині службовця. Під час окупації міста німецько-фашистськими загарбниками разом із родиною перебував у евакуації в Середній Азії (Узбекистані). Зразу ж після визволення повернувся до рідного міста. У 1948-1952 роках навчався заочно на мовно-літературному факультеті Миколаївського педагогічного інституту, в 1953 році закінчив Літературний інститут імені О. М. Горького в Москві.

Довгий час учителював у Миколаєві в школі робітничої молоді. Перші мої вірші були надруковані в миколаївських газетах «Южная правда» та «Бугская заря» в 1948 році. З 1955 року постійно друкувався в журналах і збірниках «День поэзии», «Юность», «Радуга».

Упродовж багатьох років вів популярну телепередачу «Письмена», виходили його авторські програми «Точка зрения».

На слайдах результати його творчості (назви збірок, поезій). (можливо фон мікрофон, підручник, школа)

А тепер, пропоную вашій увазі переглянути бук-р «Повість полум’яних літ».

https://www.youtube.com/watch?v=gRDBvoqlVfE

Чи знаєте ви актора, який зіграв головну роль?

  • Ви праві. Головного героя солдата Івана Орлюка у цьому фільмі зіграв наш земляк- Вінграновський Микола Степанович. Цікаво, що цей фільм відзначений Гран-прі на Міжнародному кінофестивалі в Каннах (Франція, 1962), потім призами на Міжнародному фестивалі у Венеції, Лондоні, Лос-Анджелесі.
  • Отже, третя зірку, яку ми сьогодні відкриваємо для себе і позначаємо на нашій зірковій карті – зірка Вінграновського Миколи Степановича.
  • Його вчитель та товариш  Олександр Довженко згадує про нього так:

 

Мій найкращий учень та друг Микола Степанович Вінграновський народився в   м. Первомайськ Миколаївської області. Він був людиною багатогранною та талановитою( український поет, прозаїк, сценарист, кінорежисер, кіноактор).

Закінчивши у 1955 році Первомайську середню школу № 17 (тепер - імені М. Вінграновського), вступив до Київського інституту театрального мистецтва імені І. Карпенка-Карого. Але сталось так ,що я почув його через 2 тижні від початку занять ,після цього було вирішено  забрати його до себе у Всесоюзний державний інститут кінематографії. А вже з 1960 року М. Вінграновський -  стає сам режисером  Київської кіностудії імені О. Довженка, де поставив 10 художніх фільмів.

На слайдах його творчі наробки.

А ми з вами перегортаємо наступну сторінку і бачимо ось які підказки. Як ви думаєте, чим прославила ця людина наш край?

Результат пошуку зображень за запитом "картинки про археологів"Результат пошуку зображень за запитом "Фото золотої скіфської пекторалі"

Наша зірка – Борис Миколайович Мозолевський. 21 червня 1971 року. Б. Мозолевський знайшов неперевершений скарб стародавнього мистецтва – золоту Скіфську пектораль, що стала найвидатнішою археологічною знахідкою за всю історію скіфознавства в Україні.

Особистість Бориса Миколайовича – це наш з вами скарб !

Давайте розкриємо його для всіх нас саме зараз!

Сам він -виходець із українських степів. Його батьківщина –

с. Миколаївка Веселинівського району Миколаївської області. П'ятнадцятирічним юнаком Б. Мозолевський вступив до Одеської спецшколи військово-повітряних сил, але підпав під скорочення Збройних Сил.

Переїхавши до Києва, змушений був розпочинати все спочатку. Юнак працював кочегаром на заводі залізобетонних виробів, до того ж навчався заочно на історико-філософському факультеті Київського державного університету.

У 1965-1968 роках Б. Мозолевський працює у видавництві «Наукова думка», звідки звільнений через нелояльність до владного режиму.

Він також є автором популярної книги про археологічні знахідки України «Скіфський степ» (1983), ліричної повісті «Дума про степ». Його перу належать 55 наукових публікацій, найвагоміша з них - монографія «Товста могила» (1979). Б. Мозолевський захистив дисертацію на здобуття вченого ступеня кандидата історичних наук у 1981 році, працював над докторською дисертацією, став одним із найвідоміших у світі учених -скіфологів.

Без цього друга, товариша та яскравої, талановитої людини неможливо уявити нашу школу. Прослухайте цю мелодію. (Лунає гімн школи) Що зразу спадає вам на думку? Дійсно, це яскрава зірка Миколаєва –Валерій Петрович Бойченко. Саме його вірші є гімном нашої школи.

Екскурсовод нашої школи розповідає

 https://youtu.be/081eRGnWtTA

Бойченко Валерій Петрович народився у м. Снігурівка Миколаївської області. Український поет, перекладач, публіцист, педагог, краєзнавець, громадський діяч Був першим головою Миколаївської обласної організації Всеукраїнського товариства української мови (згодом – «Просвіта») імені Тараса Шевченка.

У Херсоні закінчив середню школу, працював слюсарем на суднобудівному й комбайновому заводах. 1965 року закінчив факультет іноземних мов Львівського університету. Викладав англійську мову.

В. Бойченко є автором більше ста краєзнавчих та публіцистичних статей, навчального посібника «З історії словесності Південного Прибужжя» (2005, 2006), упорядник та один із авторів хрестоматії у 2-х частинах «Миколаївщина в історії України» (2009). Засновник та голова редколегії просвітянської газети «Аркасівська вулиця», був автором та ведучим телепрограми «Основи» на Миколаївському телебаченні.

Надбання автора на слайді

 

УЗАГАЛЬНЕННЯ І ПІДСУМКИ

Ми сьогодні створили з вами календар, але деякі сторінки залишились незаповнені. Як ви гадаєте, чому?

(ще багато про кого треба згадати)

На наступних наших уроках ми ще багато разів будемо повертатися до творчості наших земляків. І у нас ще буде нагода поповнювати наш зірковий календар.

  • Чи подобається вам наша зіркова карта?
  • На вашу думку, чим вона може бути у нашому календарі ?
  • Чому? Дійсно-обкладинкою, яка ілюструє творчий потенціал нашого краю.
  • -Що ви відчували, створюючи наш календар-(гордість, радість, сподівання, надію….Чому?

Хочу побажати, щоб у майбутньому нову сторінку нашого календарю присвятили саме вам, як людям, які прославили свій  рідний край - Миколаївщину!

 

 

docx
Додано
17 липня 2018
Переглядів
2161
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку