Виховна година "Зимуючі птахи" для учнів 7-8 класів

Про матеріал
Розробка сценарію виховної години для 7-8 класів "Зимуючі птахи" містить вікторину про птахів даної місцевості
Перегляд файлу

ЗЗСО І-ІІІ ступенів №4

 Подільської міської ради

 

 

 

 

ВИХОВНА ГОДИНА

ДЛЯ  УЧНІВ  7 – 8  КЛАСІВ

 

 

« ЗИМУЮЧІ ПТАХИ»

Розробила:  

                                           вчитель І категорії

Картинки по запросу птахи взимку
Кушніренко Ольга Федосіївна.

ВИХОВНИЙ ЗАХІД ДЛЯ УЧНІВ 7 – 8 класів

« Зимуючі птахи»

МЕТА: Розширити знання  учнів про поведінку та спосіб життя птахів нашої місцевості, роль і місце у природі, значення у житті людини. Розвивати увагу, допитливість, спостережливість, логічне мислення, творчі здібності, інтерес до пернатих. Виховувати дбайливе ставлення до пташиного світу, бажання допомогти їм узимку.

ОБЛАДНАННЯ: Картинки птахів, малюнки учнів, картки – завдання, годівнички, поробки, вікторина.

ХІД  ЗАХОДУ:

1 УЧЕНЬ.  Дорогі учні! Сьогодні святкуємо День зимуючих птахів. Запрошуємо до участі всіх небайдужих до долі птахів нашої місцевості. Птахів ми бачимо на вулиці, коли йдемо до школи, у полі, коли буваємо на екскурсіях, на ставку, коли катаємося на ковзанах.

2 УЧЕНЬ. Птахи – це символ краси, польоту, пісні та вірша,  гармонії та танцю.

Є у нас гарненька пташка,

Ходить в сірих черевичках.

Зна її кожна комашка,

Зветься пташка та – синичка.

Хвіст пряменький, дзьоб гарненький.

Та оперення яскраве!

Не дивіться, що маленька,

Бо вона літає вправно!

Синичка в нас – зимова птиця,

Тож пильнуйте, як годиться, -

В годівнички їжі підсипайте,

Про синичок гарно дбайте!

  1. Взимку пташкам дуже складно знайти їжу, тому  ми повинні їх підгодовувати, оберігати, охороняти.  Саме тому в нашій школі проходить акція «Допоможемо зимуючим птахам».  Щоб пташки не  голодали, наші учні виготовили для них годівнички. До вашої уваги виставка кращих годівничок. Тепер пташкам нашого краю голод не загрожує! Дякуємо всім, хто взяв участь у конкурсі на кращу годівничку.  А що ми покладемо у годівнички для пташок? Перелічите, будь ласка, чим ми можемо почастувати пернатих друзів.

(просо, пшениця, ягоди горобини, хлібні  крихти, насіння соняшника, кавуна, гарбуза, шматочки сала  та інше).

  1. Сьогодні ми підбиваємо підсумки акції та проводимо святкову програму.

До вашої уваги вікторина «Птахи поряд з нами».

  • Який птах є символом українського села? (лелека білий).
  • Де зимує лелека білий? (Екваторіальна Африка).
  • Де раніше жила горлиця садова? (Південна Європа, Південна Азія, Індія).
  • Скільки яєць у кладці горлиці садової? (2)
  • Яка вага голуба сизого? (350 – 60г.).
  • Якого птаха люди називають «маленький жебрак», спів якого нагадує тужливе голосіння? (сич хатній).
  • Чим живиться сипуха? (мишами, пацюками, дрібними птахами, нічними метеликами).
  • Який птах має строкате, вохристоруде з чорним і білим оперення? (одуд).
  • Який птах на льоту п’є  воду, збирає гніздовий матеріал, ловить комах? (серпокрилець чорний).
  • Який птах має самий міцний дзьоб? (дятел).
  • Буро – сірий з червонуватим відтінком птах з зачесаним назад сірувато рожевим чубчиком. (омелюх).
  • В якого співочого птаха у кладці до 7 голубих яєць з темними крапочками? (дрізд співочий).
  • Довірливий співочий птах. (зяблик).
  • Які пташки мають на жовтих грудях чорну повздовжню смужку? (синиці великі).
  • Який співочий птах на крилах має жовту смугу? (щиглик).
  • Які пташки протягом сезону можуть давати по три виводки? (горобці).
  • Які пташки насиджують яскраво – голубі яйця по черзі і разом вигодовують пташенят? (шпаки).
  • У якого птаха чорне з металевим полиском забарвлення, дзьоб біля основи світлий і позбавлений пір’я? (грак).
  • Який птах спустошує гнізда інших птахів, знищує їхні яйця і пташенят? (ворона сіра).

Дякуємо за участь у вікторині. Активні учасники отримують смайлики.

  1. У вас на столах лежать картки із словами – римами. Складіть, будь ласка,  вірші за поданими словами:

Синичка … невеличка

Стрибає … не лякає

Маленька … гарненька

Співучі … балакучі

Крила … вітрила

Ловить …шкодить

Прилітають … займають

Відкладає … доглядає

Будують … зимують

  1. У вас на столах лежать розрізані картинки пташок, потрібно якнайшвидше скласти картинку. Хто перший впорається, той перемагає!
  2. Запрошуємо вас на вернісаж полюбуватися малюнками, які намалювали учні нашої школи та переглянути поробки, присвячені нашим пернатим друзям. Які поробки вам найбільше сподобалися і чому?

Учні також підготували загадки, прислів’я  та приказки про птахів. Давайте послухаємо. (учні зачитують свої повідомлення).

Вірш .

Дбайте взимку про пташок!

Бо вони такі маленькі.

Їм нема вже комашок,

Допоможемо бідненьким.

Ми збудуєм годівнички

І пташок ласкаво просим,

Дятла, зяблика, синичку,-

Прилітайте до нас в гості.

Нагодуємо вас смачно,

Подаруємо домівки.

І не буде вам вже лячно,

Що мороз тріщить на гілках.

  1. Зробимо огляд деяких птахів, щоб переконатися про їхню користь у природі та житті людини. Слово надається юним орнітологам.

ПУГАЧ  - найсильніший нічний хижак, найбільша сова, загадкова й іноді така, що може нагнати страх. Ареал охоплює всю територію України. У пугача добре помітні великі «вуха», привертають увагу яскраво – оранжеві очі. Живиться пугач переважно гризунами – полівками, мишами, хом’яками та пацюками, які становлять до 80% його раціону, але часто полює і на більших тварин. Його здобиччю нерідко стають зайці й молоді хижаки – куниці, тхори і навіть лисенята. Із птахів нападає на диких качок, гусей, глухарів і фазанів. Багаторічне переслідування пугача людиною перетворило його на рідкісного птаха. Багато птахів було відстріляно  як «шкідників» мисливських господарств. І ніхто не замислився над тим, що мишовидних гризунів, які завдають великих збитків сільському господарству, пугач з’їдає в багато разів більше, ніж усіх інших разом взятих тварин, якими він харчується. Сьогодні необхідно терміново розробити і втілити в життя програму з розведення пугачів у розплідниках, щоб потім випускати їх у природне середовище. 

                        C:\Users\Кушниренко\Desktop\1024px-Uhu-muc.jpg

ЗОЛОТОМУШКА ЖОВТОЧУБА – найменший птах в Україні.  Зустрічається по всій Україні коли кочують. Маса золотомушки не перевищує 5 – 8 г. живиться винятково дрібними павучками, комашками та кладками їхніх яєць. Взимку до нас прилітають золотомушки з Росії. Цієї пори пташки  кочують зграйками, часто в компанії з синичками. Навіть у найлютіші морози, шукаючи дрібну поживу, рухливі пташки спритно обшукують лусочки бруньок і найтонші гілочки, недосяжні навіть для невгамовних синичок. Вирубування старих дерев позбавляє цих маленьких пташок місць для проживання та гніздування. Потерпають від зловживання отрутохімікатами.

                    C:\Users\Кушниренко\Desktop\hol.jpg

ОРЕЛ  СТЕПОВИЙ – дуже рідкісний птах, хоча  ще  в першій половині ХХ сторіччя він був  звичним у всіх степових районах України. Як видно з назви, живе орел степовий у сухих степах. Довжина тіла цього птаха 85см, маса – 5 кг. Забарвлення дорослого птаха – темно – буре, у молодих орлів дещо світліше. Орел степовий  рідко ширяє в небі. Він любить посидіти на землі, каменях або на кущах. Полює цей птах головним чином на ховрахів, рідше – на інших дрібних ссавців і великих птахів. Внаслідок суцільного розорювання степів, браконьєрського відстрілу, розорення гнізд і різкого скорочення чисельності ховрахів орел степовий став рідкісним видом.

                                  C:\Users\Кушниренко\Desktop\109.jpg

 ПОВЗИК – краще, ніж будь – які інші птах, може лазити стовбурами дерев. У цьому йому допомагають сильні ноги, озброєні гачкуватими кігтями. Він може вільно пересуватися в будь – якому напрямі й завмирати в най неймовірніших позах.  Харчується комахами, яких збирає на деревах. Рано навесні або восени часто спускається на землю і шукає комах під опалим листям. Узимку живиться насінням ялини, сосни та інших дерев, поїдає жолуді і горіхи.

  Гніздиться повзик у дуплах. Якщо отвір дупла надто великий, зменшує його, замазуючи слиною та глиною. У кладці буває 6 – 8 яєць. Повзики активно захищають своє дупло і відганяють від нього інших птахів.

                                  C:\Users\Кушниренко\Desktop\Eurasian_Nuthatch_(Sitta_europaea)_-modified.jpg

КРУК – найбільший представник ряду Горобцеподібних. Поширений по всій території України. Йому повсюди добре – у лісі й степу, в горах і на морському узбережжі. часто селиться по сусідству з людиною. Довжина тіла крука сягає 70см, маса – 1, 5 кг.  Крук – птах всеїдний. Він часто живиться мертвечиною на звалищах, біля боєнь і скотомогильників. Також може поїдати різних дрібних тварин. Не відмовляється і від зерен хлібних злаків. Коли настає зима, круки починають кочувати невеликими зграйками в пошуках їжі. Крук заслужено вважається найрозумнішим серед птахів. вирощені людиною круки дуже віддані своєму господареві. Можуть чудово імітувати людську мову      

                                 C:\Users\Кушниренко\Desktop\fronpic1.jpg

СОЙКА – на відміну від більшості воронових, переважно темних або чорних птахів, сойка забарвлена досить яскраво. Вона відома своєю звичкою до запасання харчів, особливо жолудів, чим сприяє розселенню дуба й відновленню дубових лісів. Населяє всю територію України.  Сойка – птах всеїдний, харчується різноманітним насінням і дрібними тваринками. Та головною поживою в осінньо – зимовий період  служать дубові жолуді. Восени робить запаси жолудів. Пташенят вигодовують переважно комахами.

                                  C:\Users\Кушниренко\Desktop\big2442.jpg

ФАЗАН – хоча фазан походить із Азії, в Європі він відомий давно. Його знали ще давні греки, а до Західної Європи його, очевидно, завезли давні римляни. Починаючи з ХІХ ст. цього птаха неодноразово завозили й випускали в мисливських угіддях України. Для південних регіонів України це звичний птах.  Живиться фазан різним насінням, бруньками та молодими паростками трав. Принагідно скльовує комах та їхніх личинок. Зимової пори  охоче споживає ягоди, що вцілілі на кущах. Морозів цей птах не боїться, проте в багатосніжні зими стає зовсім безпомічним через нездатність добувати їжу з – під снігу. Може зимувати на схилах балок, де сходить сніг. Пар не утворює. Будує гніздо, насиджує кладку і виводить пташенят тільки самиця. Гніздо влаштовується завжди в затишному й добре прихованому місці на землі. Воно має вигляд ямки, вистеленої сухою травою. У кладці буває до 18 яєць. Пташенята живляться ко-махами

                          . C:\Users\Кушниренко\Desktop\unnamed.png

  1. Зараз пропонуємо вам чорний ящик. В ящику пташка, яку вам потрібно відгадати за описом.

Цей птах північний.

Він гніздиться в північних тайгових лісах Євразії.

В період зимових кочівель, аж до кінця березня, його можна зустріти в будь – якому куточку України, навіть у великих містах.

Довжина тіла – до 22 см.

Маса тіла – близько 60 г.

Узимку цей птах харчується тільки ягодами -  омели, горобини, калини, бузини тощо.

Дуже ненажерливий.

Дуже довірливий, тому часто стає жертвою птахоловів, яких приваблює його красива зовнішність.

Цей птах…(омелюх).

  1. Дорогі діти! Ви дуже добре попрацювали і гарно впоралися з усіма завданнями. Найактивніші учасники свята отримують призи. Дякуємо за увагу. До наступних зустрічей!

    

                                 ВИКОРИСТАНА  ЛІТЕРАТУРА

О.Ф.Цеханська  Природа України. Світ тварин/ за ред. кан. біол. наук Г.О.Шандикова і канд. біол. наук Д.А.Шабанова. – Х.: Фактор, 2009. – 224с.:іл.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
17 березня 2023
Переглядів
302
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку