Виховна "Наш біль - Чорнобиль"

Про матеріал

Фрагмент сценарію

Чути звук серцебиття, що поступово перетворюється на звук радіаційного випромінювання. Виходить 1-й учень. На ньому, як і в наступних учасників, чорні футболки з символами радіації, небезпеки, атому та ін. На шиї пов'язані жовті хустки з малюнками смайлика, що плавно переходить в знак радіації».

1-й учень

Я — Зона. Чорнобильська зона. Скалічена, спотворена, непридатна до життя місцевість. 31 рік тому я була щедрою врожайною землею, обраною нашими пращурами із часів Київської Русі.

Трагедія сталася 26 квітня 1986 року. Вона ввійде в історію, в усі хроніки людства як невигойна рана на тілі України. Надто дорого заплатили й ще заплатимо за Чорнобиль. За кілька днів людство зробило крок з епохи доатомної в епоху незвідану.

Виходить 2-й учень.

2-й учень

Я — біль, Чорний біль. Я народився з вибухом реактора в ніч з 25 на 26 квітня.

Ведучий

Болю! Тобі 31 рік. Чи не притупився ти?

Перегляд файлу

                    До 31 річниці  Чорнобильської трагедії…

Наш біль – Чорнобиль.  Пекло посеред раю.

                                            На екрані відео «Аварія на Чорнобильській АЕС»

                                 Голос за кадром

 Чорнобильська атомна електростанція, 26 квітня 1986 року, планове виключення реактора, що тривало 20 секунд, здавалося звичайною перевіркою електрообладнання. Проте через декілька секунд в результаті різкого стрибка напруги стався хімічний вибух, в результаті якого в атмосферу викинуто близько 520 небезпечних радіонуклідів. Вибух був настільки потужним, що забруднення розповсюдилося на значні ділянки території Радянського Союзу, які наразі входять до складу Білорусі, України та Росії. За офіційними повідомленнями, відразу після катастрофи загинула 31 людина, а 600 000 ліквідаторів, які брали участь у гасінні пожеж і розчищенні, отримали високі дози радіації.

  Згідно з офіційними даними, радіоактивному опромінюванню піддалися майже 8 400 000 мешканців Білорусі, України та Росії, що перевищує чисельність населення Австрії.

   Забруднено близько 155 000 км2 території, що складає майже половину загальної площі території Італії. Сільськогосподарські угіддя площею майже   52 000 кв.км, а це більш ніж площа території Данії, забруднені цезієм - 137 і стронцієм - 90 з періодом напіврозпаду в 30 і 28 років, відповідно. Майже      404 000 людей були переселені, проте мільйони як і раніше живуть в умовах, коли залишкова дія, що зберігається, створює цілу низку небезпечних наслідків.

  15 грудня 2000 року діяльність ЧАЄС як виробника електроенергії було припинена.

   Аварія, що сталася на Чорнобильській атомній станції в квітні 1986 року, залишається найдраматичнішою та найважчою за своїми наслідками катастрофою в сучасній історії. Вона і зараз впливає на життя мільйонів людей.

                                   Хід заходу

Звучить жіночий вокаліз «Плач по погибшим».  За сценою звучить голос ведучого.

Ведучий

Впаде на землю зірка — Чорнобиль,
Гіркими стануть річки й озера,
Замість лісів залишиться лиш пил,
Лиш пустка, чорнота, химера.

Тому мій біль — Чорнобиль, бо тоді
Все людство апокаліпсис терпіло,
Та треба, і не тільки іноді,
Щоб горе світу, як своє боліло.

Чути звук серцебиття, що поступово перетворюється на звук радіаційного випромінювання. Виходить 1-й учень. На ньому, як і в наступних учасників, чорні футболки з символами радіації, небезпеки, атому та ін. На шиї  пов’язані жовті хустки з малюнками смайлика, що плавно переходить в знак радіації».

1-й учень

Я — Зона. Чорнобильська зона. Скалічена, спотворена, непридатна до життя місцевість.  31  рік  тому я була щедрою врожайною землею, обраною нашими пращурами із часів Київської Русі.

Трагедія сталася 26 квітня 1986 року. Вона ввійде в історію, в усі хроніки людства як невигойна рана на тілі України. Надто дорого заплатили й ще заплатимо за Чорнобиль. За кілька днів людство зробило крок з епохи доатомної в епоху незвідану.

Виходить 2-й учень.

2-й учень

Я — біль, Чорний біль. Я народився з вибухом реактора в ніч з 25 на 26 квітня.

Ведучий

Болю! Тобі 31  рік. Чи не притупився ти?

2-й учень

Звичайний біль проходить, а я — особливий, чорнобильський, на все життя.

Ведучий

Ти приніс людям горе, страждання. Втратили життя землі й ріки, спустіли донедавна мальовничі села, поселилася скорбота в «мертвому місті» Прип’яті, радість покинула людей. Хто буде відповідати за кожне страждання дитини, за кожну сльозу матері, за кожну людську душу? Хто в цьому винен?

2-й учень

Ви, люди! Ваші байдужість, легковажність, бездумність, безвідповідальність, некомпетентність — ось хто винен! Чорнобиль — важкий, болісний урок, і забути його неможливо.

На сцену виходить 3-й учень.

3-й учень

Я — Станція. Чорнобильська атомна. В мене гірка, як полин, слава. Але ж все починалося чудово у 1977 році. Саме до 60-річчя Великої жовтневої революції було увімкнено мій перший енергоблок, а в 1981 — уже третій. Із запуском четвертого моя потужність складала 4 мільйони кіловат, в березні 1986-го я зустріла велику комісію Міністерства енергетики, яка працювала над початком роботи п’ятого енергоблоку.

Але не так сталося, як гадалося.

На сцені з’являється 4-й учень.

4-й учень (звертається до 2-го учня)

Чи мав ти колись друга, а той, твій друг, зрадив тебе? А чи мав ти колись сім’ю, яка б зреклась тебе? А може, мав ти запеклого ворога, що згодом став для тебе найдорожчою людиною? Якщо ти відповіси «так», то зрозумієш, про що я говорю. Якщо твоя відповідь «ні», то вислухай мене, бо це моя сповідь, моє каяття, моя покута. Я — Атом! Я — вбивця. Я став би на коліна перед своїми жертвами. Та не можу. Я колисав би тих скалічених мною діточок на своїх руках, та не вмію жаліти.

Ніхто не знає, скількох я вбив. Цього не знаю навіть я сам.

Я — атом, колись я був мирним,
Мене розщепили колись,
А зараз я з болем настирним,
Розщеплюю душі наскрізь.

Розкрилася скринька Пандори,
І вискочили промінці.
Цього не хотів я робити,
Однак, це не власно мені.

І той саркофаг над четвертим,
Сховати не в змозі мене,
Повірити важко в безсмертя,
Але ж я існую, я є!

До нього підходить 5-й учень.

5-й учень

Я — Радіація. Сама по собі — я безпечна. Адже кожна людина трішечки радіоактивна. Я можу бути спокійною протягом тисячоліть. Небезпечною ж буваю, коли людина штучно втручається в моє існування. І ось тоді мене не зупинити, бо я стаю нечутною, невидимою, недосяжною. Я не визнаю державних кордонів, мені байдуже, хто стане на моєму шляху.

Наперед виходить 6-й учень.

6-й учень

Я — працівник Чорнобильської АЕС. Я був свідком того, як усе починалося. Ми бачили плоди своєї праці, і нас це ще більш надихало. Ми не могли навіть замислитися над тим, що ми побудували небезпеку для людства.

Лише деякі вчені розуміли небезпеку АЕС, пов’язану з дефіцитом кваліфікованих кадрів, зниженням якості матеріалів та обладнання. Але вони не могли запевнити наше керівництво в цьому — йому потрібна була ця енергія. А на те, що стоїть за її здобуванням, вони не зважали.

Ведучий

Наша країна вперше відчула на собі таку грізну силу, як ядерна енергія, що вийшла з-під контролю.

1-й учень

Немає, мабуть, в Україні місця, яке б не мало тих, хто ліквідував наслідки аварії, комусь — рятувати життя і здоров’я потерпілих, інші допомагали матеріально й морально.

2-й учень

Проходять роки після аварії на Чорнобильській АЕС. Минув 31-й рік. А біль не вщухає, тривога не полишає людей, пов’язаних скорботним часом ядерного апокаліпсиса.

6-й учень    Звучить «Адажіо» Т. Альбіноні.

Наш земний уклін, довічна вдячність усім, хто, ризикуючи своїм здоров’ям і життям, заради нас брав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Священна пам’ять тим, хто поклав своє життя, захистивши нас від радіаційної загрози. Згадаємо про них скорбною хвилиною мовчання.

Шестеро із 20 чоловіків двох караулів невдовзі померли.

- Герой Радянського Союзу лейтенант Володимир Павлович Правик;

- Герой Радянського Союзу лейтенант Віктор Миколайович Кібенок;

- Сержант Микола Васильович Ващук;

- Сержант Володимир Іванович Тищура;

- Старший сержант Микола Іванович Тітенок.

У вогні не згорів їх жертовний чорнобильський слід. Ще затужить по хлопцях Земля і скорбота земна.

Ведучий

Першим важко. Ви ж були найперші.
Із вогню та в полум’я ступили.
Не до подвигів і не до звершень.
Ви ж собою людство заступили.
Ліквідатори — ратники Вітчизни,
Славні сурмачі своєї долі,
Випали вам дні — страшні і грізні —
З чорним сонцем в синьому роздолі.

1-й учень

Та серця, мов промені, не гасли,
Залишились іскрами на тверді
І палахкотіли, ніби гасла,
Станемо життям супроти смерті.
Тільки б жити — це бунтує спрага —
Та продовжить пісню родоводу.
А лишилась вірності присяга —
Батьківщині, Матері, Народу.

2-й учень

З’явившись під знаком біблійної зірки Полин, той «чорний Чорнобиль» став якщо й не розплатою, то найсерйознішою сторогою нашому варварству, технократичній сваволі, як грати із силами природи — нашої одвічної матері й заступниці.

Ця зірка Полин наче була послана з майбутнього як грізне попередження нам усім: опам’ятайтеся, задумайтеся, поки не запізно.

Звучить пісня «На Чорнобиль журавлі летіли» (слова Д. Павличка, музика О. Білаша).

Ведучий

Чорнобиль. Тепер це слово знає увесь світ.

5-й учень

Чорнобиль — це мука і трагедія, це подвиг і безсилля, це пам’ять.

2-й учень

Це наш нестерпний біль.

Звучить пісня І. Кармелюка «Город, которого нет».

3-й учень

Ти відомий сьогодні кожному —
Не ім’ям своїм, а бідою.
Тою вулицею порожньою
Понад прип’ятською водою.

Мій Чорнобиль! Зелений пагорбе,
У якому ти жив сторіччі!
Запеклись перестиглі ягоди,
Наче кров, на твоїм обличчі.

4-й учень

26 квітня почався відлік біди Чорнобильської катастрофи. Вона вразила весь світ, приголомшила людей страшним розмахом не відомої раніше біди, трагічні наслідки якої відчуватиме ще не одне наступне покоління.

Звучить мелодія «Привид опери» (композитор Е. Л. Вебер). Учасники передають один одному прапори на яких написано роки з 1986-го до теперішнього часу. Після цього знімають жовті хустинки і відтворюють під музику знаки «Обережно: радіація!» та «Будьте уважні!».

Ведучий

Цю літературно-музичну композицію ми хочемо завершити віршами Івана Притики «Доля».

У далині зловісно пульсує Чорнобиль.
І серце крає гостра печаль.
Поникли ліси і поля навколо.
І сум напинає темну вуаль.

1-й учень

Ідемо по світу в незгасній тривозі,
Саркофаг уже котра вкриває зима,
Терни, яруги на нашій дорозі,
І шати повільно знімає пітьма.

2-й учень

Навіщо спіткала тяжка зла доля
Наш споконвіку великий народ?!
Піднімаймося вперто, невпинно і з болем
Ще крок вперед, за кроком — ще крок.

3-й учень

Проти «мирного» атома встанемо до бою
За знедолені ниви, убиті гаї,
Візьмемося за руки, сестри й братове,
Щоб Вкраїна жила на Землі.

Музика починає звучати гучніше. Учасники композиції піднімають хусточки та йдуть зі сцени. Захід завершується.

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПЕКЛО ПОСЕРЕД РАЮ

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Масштаби аварії

Номер слайду 6

Забруднення америцієм

Номер слайду 7

Забруднення цезієм

Номер слайду 8

Забруднення стронцієм

Номер слайду 9

Доза випромінювання, щитовидна залоза

Номер слайду 10

Спершу керівництво УРСР та СРСР намагалося приховати масштаби трагедії, але після повідомлень з Швеції, де на Фоксмаркській АЕС були знайдені радіоактивні частинки, які були принесені з східної частини СРСР та оцінки масштабів зараження, відчуження. Розпочалася евакуація близько 130 000 мешканців Київської області із забруднених районів. Радіоактивного ураження зазнали близько 600 000 осіб, насамперед ліквідатори катастрофи. Навколо ЧАЕС створена 30-кілометрова зона

Номер слайду 11

Після аварії утворилася радіоактивна хмара, яка накрила не лише сучасну Україну, Білорусь та Росію, які знаходилися поблизу ЧАЕС, але й Македонію, Сербію, Хорватію, Болгарію, Грецію, Румунію, Литву, Естонію, Латвію, Фінляндію, Данію, Норвегію, Швецію, Австрію, Угорщину, Чехію, Словаччину, Нідерланди, Бельгію, Словенію, Польщу, Швейцарію, Німеччину, Італію, Ірландію, Францію, Велику Британію.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

“Зона відчуження…”

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Місто-привид…

Номер слайду 17

Покинуті села 30-кілометрової зони…

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Землю прикрили собою. Володимир Прави. КВіктор Кібенок. Микола Ващук. Василь Ігнатенко. Микола Титенок. Володимир Тишура

Номер слайду 20

Пам'яті загиблих

Номер слайду 21

Ганношин Володимир Федорович, 30.08.1933р.н.с. Киянка Нов-Волинського р-ну. Рядовий. Працював в р-пі «Жовтень» с. Кропивня, різноробочим. Учасник ЛНА на ЧАЕС з 05.05.1986р.-09.08.1986р. с. Радча, Махолка, водій.  Категорія 2  Після аварії працював різноробочим в к-пі «Зоря Полісся» с. Кропивня. Проживає с. Кропивня.  Камінський Микола Іванович, 13.05.1958р., с. Кропивня Нов-Волинського р-ну. Рядовий. Працював в р-пі «Жовтень»с. Кропивня, водієм. Учасник ЛНА на ЧАЕС з 05.05.1986р.- 09.08.1986р.c. Термаховка, Вільча, водій. Категорія 2. Після аварії працював водієм в р-пі  « Жовтень». Проживає в с. Кропивня. Лосовський Леонід Миколайович, 27.04.1964р.,с. Кропивня Нов-Волинського р-ну. Молодший сержант. Працював водієм в р-пі «Жовтень»с Кропивня. Учасник ЛНА на ЧАЕС з 05.05.1986р.-09.08.1986р.с. Термаховка, Вільча, водій. Категорія 2. Після аварії працював водієм в р-пі  «Жовтень». Проживає в с. Кропивня.

Номер слайду 22

Максимчук Григорій Васильович, 28.01.1950р.н., с. Романівка Нов-Волинського р-ну. Рядовий.  Працював в сільській лікарській амбулаторії с. Романівка, водієм. Учасник ЛНА на ЧАЕС з 04.05.1986р-05.07.1986р. с. Радча,Термаховка, працював водієм.  Категорія 1 Пенсіонер інвалід 111 групи. Після аварії працював водієм в сільській лікарській амбулаторії Проживає в с. Романівка. Підкаура Олексій Миколайович, 25.10.1957р.н. с. Кропивня Нов.-Волинського р-ну. Рядовий . Працював в р-пі «Світанок» с. Ст Романівка, різноробочим. Учасник ЛНА на ЧАЕС з 05.05.1986р. – 09.08.1986р. с. Термаховка, Вільча , водій. Категорія 3. Після аварії працював різноробочим в р-пі « Світанок».  Проживав в с. Кропивня, помер 12.05.2008року, похований в с. Кропивня.. Пікін Олександр Михайлови, 19.01.1951р.н. пос. Комсомольський Чамзінський р-н Мордовія Росія. Рядовий. Працював в р-пі » Перемога» с Н. Романівка, водій. Учасник ЛНА на ЧАЕС з 04.05.1986р. – 01.07.1986р  м. Чорнобиль водій особового відділу. Нагороджений грамотами. Категорія 2 Після аварі працював водієм в р-пі «Перемога». . Проживав в с. Нова  Романівка, помер 10.04.2002 року, похований в с. Нова  Романівка

Номер слайду 23

Романов Анатолій Купріянович, 30.07.1957р.н., с. Броники Нов-Волинського р-ну. Ст. сержант.  Брониківська «Сільгосптехніка» -будівельник. Учасник ЛНА на ЧАЕС з 13.05.1987р-17.09.1987р. с. Термаховка контролював особовий склад по вивезенні лісу. Категорія 1  інвалід 1 групи. Після аварії працював будівельником на Брониківській «Сільгосптехніка».  Проживає в с. Броники. Шевчук Володимир Володимирович, 30.07.1958р.н. с. Кропивня Нов.-Волинського р-ну. Рядовий. Працював р-п»Світанок» с. Ст Романівка, різно робочим. Учасник ЛНА на ЧАЕС  з  05.05.1986р.-09.08.1986р. с. Термаховка, Вільча, водій. Категорія 2. Після аварії працював в р-пі «Світанок», водієм.  Проживав с. Кропивня, помер 30.03.2005року, похований в с. Кропивня.. Васильчук Сергій Васильович 1987 р. с. Романівка

Номер слайду 24

Станом на 01.01.2016 р. на території Новоград-Волинського району проживає 10384 постраждалих,  із них: Учасників ліквідації аварії        -                104 чол.в тому числі віднесені до:                          категорії 1           -               5 чол.;                          категорії 2           -             92 чол.;                          категорії 3            -               7 чол.;Вдів ліквідаторів                          -             11 чол.;Потерпілих дітей                          -           2198 чол.                      з  них  11 дітей -інвалідів, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою.

Номер слайду 25

Наслідки радіаційногозабруднення:

Номер слайду 26

Наслідки Чорнобильської аварії: Загрозливо наростає кількість випадків онкологічних захворювань і смертність;Збільшилася кількість випадків народження недоношених і вроджено хворих дітей;У 2,5 – 3,0 рази зросла кількість випадків серйозних ускладнень вагітності;З 4 % до 10 % почастішали мутації. Наслідки цього лиха вічні, глобальні й тепер можна говорити не про їх усунення, а лише про пристосування до них.

Номер слайду 27

Синдром Дауна

Номер слайду 28

Вплив аварії на здоров'я людей

Номер слайду 29

Одне з найбільш ранніх наслідків - променева хвороба.

Номер слайду 30

Онкологічні захворювання. Щитовидна залоза - один з органів, найбільш схильних до ризику виникнення раку в результаті радіоактивного забруднення, тому що вона накопичує йод-131; особливо високий ризик для дітей. У 1990-1998 роках було зареєстровано понад 4000 випадків захворювання на рак щитовидної залози серед тих, кому на момент аварії було менше 18 років.

Номер слайду 31

Зростання числа дітей з вродженими вадами розвитку (ВВР), такими, наприклад, як роздвоєння губи , подвоєння нирок, сечоводів, поява додаткових пальців, аномалії розвитку нервової і кровоносної системи і т.п., є одним з грізних симптомів, повсюдно супроводжуючих радіоактивне чорнобильське забруднення.

Номер слайду 32

Тварини-мутанти

Номер слайду 33

Мутації тварин

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Мутація рослинного світу

Номер слайду 36

14 грудня з нагоди відзначення Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, у місті біля Пам’ятного знаку жертвам Чорнобиля зібрались всі ті, хто пам'ятають цю страшну катастрофу. Участь у заході взяли керівники району та міста, серед яких голова районної державної адміністрації Володимир Михнюк, перший заступник голови райдержадміністрації Наталія Даниленко, міський голова Віктор Весельський, секретар міської ради Олена Пономаренко, голова міськрайонної громадської організації «Спілка Чорнобиль» Ярослав Співак. Учасники заходу поклали квіти до пам'ятника та вшанували хвилиною мовчання загиблих.

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Вічна слава героям !

Номер слайду 39

Саме людина повинна розв’язати всі екологічні проблеми Землі. Але слід пам’ятати гегелівське: “Людина не стане володарем природи, поки вона не стане володарем самої себе”. Тобто, людство виведуть із тупика, в якому воно опинилося – ВИСОКА ЕКОЛОГІЧНА МОРАЛЬ, СВІДОМІСТЬ І ЗНАННЯ.

Номер слайду 40

Це не повинно повторитися!

Перегляд файлу

C:\Users\Админ\Desktop\Чорнобиль 2017\ВИХОВНА Чорнобиль - наш біль\114.pngC:\Users\Админ\Desktop\Чорнобиль 2017\ВИХОВНА Чорнобиль - наш біль\a1925830eae8010023c9dceee47_prev.jpgC:\Users\Админ\Desktop\Чорнобиль 2017\ВИХОВНА Чорнобиль - наш біль\DIN_4844-2_Warnung_vor_einer_Gefahrenstelle_D-W000.svg.pngC:\Users\Админ\Desktop\Чорнобиль 2017\ВИХОВНА Чорнобиль - наш біль\296759.jpgC:\Users\Админ\Desktop\Чорнобиль 2017\ВИХОВНА Чорнобиль - наш біль\296759.jpgC:\Users\Админ\Desktop\Чорнобиль 2017\ВИХОВНА Чорнобиль - наш біль\296759.jpgC:\Users\Админ\Desktop\Чорнобиль 2017\ВИХОВНА Чорнобиль - наш біль\296759.jpgC:\Users\Админ\Desktop\Чорнобиль 2017\ВИХОВНА Чорнобиль - наш біль\296759.jpgC:\Users\Админ\Desktop\Чорнобиль 2017\ВИХОВНА Чорнобиль - наш біль\296759.jpgC:\Users\Админ\Desktop\Чорнобиль 2017\ВИХОВНА Чорнобиль - наш біль\296759.jpgC:\Users\Админ\Desktop\Чорнобиль 2017\ВИХОВНА Чорнобиль - наш біль\296759.jpgC:\Users\Админ\Desktop\Чорнобиль 2017\ВИХОВНА Чорнобиль - наш біль\296759.jpgC:\Users\Админ\Desktop\Чорнобиль 2017\ВИХОВНА Чорнобиль - наш біль\296759.jpg

C:\Users\Админ\Desktop\Чорнобиль 2017\ВИХОВНА Чорнобиль - наш біль\296759.jpgC:\Users\Админ\Desktop\Чорнобиль 2017\ВИХОВНА Чорнобиль - наш біль\296759.jpg

C:\Users\Админ\Desktop\Чорнобиль 2017\ВИХОВНА Чорнобиль - наш біль\296759.jpgC:\Users\Админ\Desktop\Чорнобиль 2017\ВИХОВНА Чорнобиль - наш біль\296759.jpg

C:\Users\Админ\Desktop\Чорнобиль 2017\ВИХОВНА Чорнобиль - наш біль\radiatsiya-v-nashej-zhizni.jpg

zip
Додано
3 березня 2018
Переглядів
2010
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку