Виховний захід "День захисників України"

Про матеріал
Цей виховний захід спрямований на виховання патріотичних почуттів до рідної землі, до захисників України та взаємоповаги один до одного, взаєморозуміння; прищеплювати інтерес до героїчного минулого держави і сьогодення, любов до Батьківщини.
Перегляд файлу

ДЕНЬ ЗАХИСНИКІВ УКРАЇНИ

 

Мета: виховувати патріотичні почуття до рідної землі, до захисників України та взаємоповагу один до одного, взаєморозуміння; прищеплювати інтерес до героїчного минулого держави і сьогодення, любов до Батьківщини. 

 

                                               Хід заходу

 

Слово вчителя. 14 жовтня – величний і багатий на свята день.

Це особливий день для українців, він поєднав у собі три значущих підстави вважати його святковим: релігійну, державну, ідеологічну.

Цього дня українці відзначають День Покрови Пресвятої Богородиці – старовинне християнське свято, встановлене на честь явлення Пресвятої Богородиці в 910 році в Константинопольському Влахернському храмі. Під час облоги Константинополя ворогами 910 року святий подвижник Андрій Юродивий побачив у небі над містом Матір Божу із сонмом святих. Пресвята Богородиця з’явилася мешканцям міста та опустила додолу омофор (покривало у вигляді широкого шарфа, котре звичайно жінки носили навколо шиї), прийнявши їх під свій захист. Після цього війська противника відступили, а місто було врятовано.

Також, 14 жовтня відзначається  День Українського козацтва. Це свято встановлено Указом Президента України від 07.08.1999 № 966, враховуючи історичне значення й заслуги козацтва в утвердженні української державності та його вагомий внесок у сучасний процес державотворення. З давніх-давен Богородиця є покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Богородиця була заступницею козаків у походах, її зображення було вибите на хрестах, які вони носили. На Покрову козаки проводили загальновійськову Раду, де переобирали кошового отамана і старшину.

А ще, 14 жовтня 1942 року вважається днем створення Української повстанської армії, метою якої було звільнення України від німецького, польського та радянського панування задля відновлення незалежної держави. Воїни УПА обрали свято Покрови за день заснування, віддавшись під опіку Божої Матері.

Пресвята Богородиця й нині залишається заступницею усіх українських військових. Сучасна Українська армія від часу її створення в 1991 році почала активно запроваджувати козацькі символи. На прапорах українських частин з’явилися козацькі хрести і національний герб – тризуб, а іменами козацьких полководців стали називати військові навчальні заклади і частини.

У Конституції України вказано, що українська держава спирається «на багатовікову історію українського державотворення», а у Державному Гімні України є слова «І покажем, що ми браття козацького роду». 

З 2014 року, саме на Покрову Пресвятої Богородиці Президент України Петро Порошенко встановив щорічно відзначати — День захисника України. Перед святкуванням першого Дня захисника України 14 жовтня Петро Порошенко запропонував провести його під гаслом “Сила нескорених”.

Саме під таким гаслом — “Сила нескорених” — з 2015 року наша країна відзначає День захисника України. Це свято започатковане в нелегкі часи для вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України.

А хто ж вони захисники України?

Справді історія захисників України сягає часів давньої історії.

 

Перегляд відео кліпу  ТНМК «Історія України за 5 хв»

 

Сучасна незалежна Україна – держава і народ – є нащадками Київської Русі, козацтва, збройних формувань УНР та ЗУНР, визвольного руху та тисячолітньої християнської традиції.

Саме з огляду на традиції та глибокий історичний зміст цього дня вирішено встановити 14 жовтня державне свято – День захисника України.

 

Наш спокій захищають збройні сили України, добровільні батальйони, полки, волонтери

 

І сьогодні у нас у гостях учасник АТО __________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Будь ласка, Вам слово!

Виступ учасника АТО

Чи є у вас запитання?

Запитання – відповіді.

 

За незалежність України багато вже загинуло людей, давайте їх хвилиною мовчання пом’янемо. Прошу всіх встати.

Хвилина мовчання.

Прошу зайняти свої місця.

 

Ми віримо, що незабаром усе скінчиться: солдати повернуться додому,  відбудуються села та міста, відновиться економіка, настане тиша, спокій, мир, бо кожен з нас молиться, по-своєму, але молиться та вірить у щасливе майбутнє.

А зараз давайте розгадаємо декілька ребусів.

C:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\bukva-Y.jpg

Ребус 1                          ,,,

C:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\flying-bee.jpg
Ребус 2

 

Ребус 3

 

 

C:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\pate.png 

 

 

 

 

 

                                                                               ,,

т = п

 

 

Ребус 4

 

 

 

                                                            

 

 

 

 

 

Нам не треба війни, не треба —

Ми за спокій і мир на Землі,

Щоб не коршаки в чистому небі,

А космічні пливли кораблі.

Щоб щасливо зростали діти

І не бачили жаху війни,

Щоб зловісний воєнний вітер

Був розвіяний вітром весни.

 

Дякую усім присутнім за увагу. І бажаю чистого і мирного неба.

Слава Україні!

docx
Додано
13 жовтня 2021
Переглядів
321
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку