Виховний захід: " День зустрічі птахів".

Про матеріал
Виховний захід розроблено для учнів середньої школи; містить у собі вікторини, вірші, кросворди,приказки, цікаві факти,народні прикмети. Захід стане в нагоді вчителям екології та біології для проведення виховних годин. Захід може бути використаний, як бінарний з викладачами українознавства, історії і т.д.
Перегляд файлу

Сценарій свята зустрічі птахів

Мета:поповнення знань учнів про роль птахів у природі та  житті людини;

             представлення про природоохоронну діяльність;

             розвивати пізнавальні інтереси учнів;

             виховувати бажання  допомагати, ставитися до пернатих друзів  бережливо;  

             закладати основи екологічної свідомості і культури.  

Обладнання: плакати і малюнки  на  відповідну тему; комп’ютерна техніка, мультимедійні

                       презентації.

Хід заходу

 

Ведучий __________________________

Україна стрічає весну

Вже земля пробудилась від сну.

Буйні сходи колишуться в полі,

Гомонять над шляхами тополі

Викладач

  Доброго дня усім, хто зібрався у цьому класі. Теплих посмішок вам, чудового настрою, бо в нас сьогодні весняне свято – день зустрічі птахів. Дуже хочеться на цьому святі достукатися до ваших серденьок і дати Вам зрозуміти велику значущість наших друзів - птахів.

Ведучий __________________________________  

1 квітня – Міжнародний день птахів. Починаючи з 1923 року це свято стало уже традиційним і святкується у всіх школах та училищах  України і ми в цьому не будемо винятком.

Учень_______________________________

Тріпоче серце пійманої птиці.

В руках моїх не чує доброти;

– Я дам тобі водиці і пшениці,

   Моя пташино, тільки не тремти!

– Хіба потоки загубили воду?

Хіба в полях уже зерна нема?!

          Пусти мене, мій хлопче, на свободу,

І все, що треба, я знайду сама.

      Я ж лагідно тебе тримаю, пташко,

          В своїх руках легеньких, як вітрець.

Хіба неволя це? Хіба це важко

   Від мене взяти кілька зеренець?

        – Пусти мене! Мені, дитино мила,

Дорожча воля, ніж зерно твоє!

           Страшна, хоч навіть лагідна, та сила,

Яка розкрити крилець не дає!

       – Лети! Співай у небі гомінкому;

                                             Хоч і маленький, зрозумів я все.

                                             Моя рука ніколи і нікому

Ні кривди, ні біди не принесе!

 

Ведучий___________________________________

 Вже багато років поспіль Українське товариство охорони птахів спільно з Національним еколого-натуралістичним центром учнівської молоді проводить акцію "Птах року". Кожного разу визначається певний вид фауни пернатих, який стає символом року. Передусім, акція спрямована на те, аби привернути увагу громадськості до проблем обраного виду, сприяти охороні місць його поширення.

 Газета ЕКСПРЕС повідомляє  випуск  від 04,02,2017

 В Україні обрано птаха 2017 року 04.02.2017 15:38 Ним, за версією товариства охорони птахiв, став канюк звичайний. Це найчисленніші гніздові хижі птахи України, які належать до родини яструбових. Вони мають розмах крил 110 -- 130 сантиметрів і довжину тіла 51 -- 57 сантиметрів, пише газета Експрес. -- Їх часто плутають з іншими хижими пернатими -- яструбами чи шуліками, -- розповідає Максим Гаврилюк, співзасновник Українського центру дослідження хижих птахів. -- Однак канюк звичайний -- дуже корисний вид. Ці птахи харчуються переважно мишоподібними гризунами і не нападають на свійську птицю. Попри це їх незаслужено звинувачують у викраденні курей і нищать. Проте відстрілювання хижих птахів заборонене, адже вони перебувають під охороною закону. -- То канюки полюють лише на мишей? -- Улюблена здобич канюків -- полівки та інші гризуни. Не дарма цього птаха називають мишоїдом. Канюки полюбляють сидіти на краю лісу вздовж доріг або на деревах серед поля, виглядають свою здобич. За день у період вигодовування потомства сім'я канюків їсть по 10 -- 12 гризунів. За літо один виводок птахів цього виду знищує 500 -- 1000 сірих полівок. -- Чи канюки залишаються зимувати в Україні? -- Цей птах є перелітним. Але з кінця 1990-х років вони зимують у нас. До слова, за народним переказом, назва міста Канів, що на Черкащині, походить від назви цього птаха. Кажуть також, що канюком або канею цього пернатого назвали за крик "кіай", що нагадує канючення.


фото канюк звичайний

http://storage.onbird.ru/bird/photo/obyknovennyy-kanyuk/obyknovennyy-kanyuk%20foto%202%20%28onbird.ru%29.jpg

 

Ведучий 1. Пташки – наші найменші друзі і невід’ємна часточка природи. Вони прикрашають діброви і сади, тішать нас своїм чарівним співом. Їх весела дзвінка пісня , яскраве забарвлення оживляють природу і звеселяють наші серця, додають нам бадьорості і радості.

Птахи лікують людей співом
Сьогодні існує навіть спеціальна методика в медицині, звана орнітотерапіей. Методика грунтується в першу чергу на сприйнятті людиною пташиного співу. Адже щебет птахів завжди приємний для людського слуху: він може заспокоїти, підняти настрій, позитивно вплинути на психологічний стан. Вчені стверджують, що захоплення пташиним співом допомагає врівноважити всі процеси, які постійно відбуваються в організмі. Таким чином, і психіка, і тіло приходить в стан гармонії, що й допомагає впоратися з успіхом з  багатьма хворобами. Наш мозок налаштований сприймати спів птахів як приємний і позитивний звук. Отже, вже рефлекторно при прослуховуванні щебету птахів у нас виникають позитивні емоції.

Кожен «співак» впливає по-своєму
До речі, вчені стверджують, що в середовищі, де мешкає багато птахів, налічується велика кількість довгожителів. При цьому різні птахи співають по-різному і, відповідно, їх щебет не людину впливає теж не однаково. Так, солов'їні трелі сприяють бадьорості,  активізують роботу всіх систем організму. Спів канарки, вівсянки, зяблика дуже ритмічно і рівномірно, тому допомагає побороти аритмію. А ось бадьорі пісні щигля і чижа допомагають налаштуватися на робочий лад і побороти невроз.

( №1) Презентація спів птахів

Ведучий:

Послухавши трохи орнітотерапію та налаштувавшися на робочий лад давайте з вами  поговоримо про великий цикл повір’їв пов’язаних з птахами.

Здавна, люди спостерігали за живою природою і помічали найцікавіше, важливе для життя людини.

Помітили, що після першого крику півня – сонце сходить, починається ранок. Ось і стали говорити: “Півні ранок кличуть!” Так і склались народні різні прикмети.

Сова кричить – на холод.

Граки рано прилетіли – до теплої погоди.

Синичка зранку починає пищати – чекати морозу.

Стало тепло – прилетів журавка.

Горобці в пилюці купаються – на дощ.

Качки розігрались – на дощ.

В полі перепілки сильно кричать – перед дощем.

Лебідь летить восени – на сніг, а гуси – на дощ.

Галки збираються невеликими стадами і сильно кричать – до ясної погоди, зимою – до морозів.

Ранній приліт журавлів – до ранньої весни.

Граки в’ються високо стадами і спускаються стрімко на землю – буде дощ.

Це були прикмети ,а ще існує багато символів та легенд .

Ми коротенько обговоримо про птахів символів  і нашою традицією зустрічі буде докладніше обговорювати одного з птаха, на вашу пропозицію . Сьогодні цим птахом буде зозуля, але про неї трохи згодом.

Символами є :

Ластівка-символ краси і відродження.Божа пташка- а тому вбити її великий гріх,зруйнувати гніздо накликати на себе біду.

Голуб – Символ Святого Духа, а також щирої любові , ніжності , птах миру.

Горобец – проклята Богом пташка.Яка навіть на благовіщення в’є гніздо.

Лелека – символ любові до батька - матері , які благословили тебе на світ , а тому це і символ сімейного благополуччя.

Соловейко – свята і вільна Божа пташка, символ весни і волі, неперевершеного таланту та натхнення.

Синиця – вісниця всього легкого і веселого

Дятел – предвісник лихого , як і сорока

Сорока – символ лихого.За переказами її створив сам чорт

Ворон – священниий птах,бо він символізує невідомі людині сили і попереджає про лихе

Сокіл – символ мужності,молодості і сили

Орел – символ чоловічої краси

Зозюля як символ

Зозуля — один з український народних символів. Згадана в ряді художніх творів, народних казках та бувальщинах. Часто пов'язаний із жінкою, яка втратила чоловіка.

Зозуля звичайна має переважно сіре забарвлення. Особливістю зозулі є наявність статевого диморфізу. Самці мають спину та хвіст темно-сірі, горло, зоб, груди світло-сірі, інший бік пір'я білий з темною поперечною смугою, дзьоб чорнуватий, ноги короткі. Самки буроваті зверху, вохристий наліт на волі, спина іржаво-руда з широкими чорними і вузькими білими поперечними смугами. Молоді птахи сіруваті зверху, руді з темною смугою по всьому тулубу.   

*

           Місце проживання

Кожної весни зозулі повертаються зі своїх африканських зимовищ до Європи. Вони живуть у лісах, лісостепах, степах, різних за складом берегових кущах застійних або поточних водоймищ, у парках і садках, у горах на висоті до 3 000 м над рівнем моря. Досить часто зозуль можна зустріти у вологих районах, рідше вони поселяються на околицях населених пунктів або в міських парках. Зозулю, що летить, можна переплутати з яструбом-перепелятником, оскільки в неї такі ж загострені крила і смугасте  черево. 

                                    Їжа

  Зозуля харчується комахами, яких зазвичай знаходить на деревах і в кущах. Вона скльовує всіх комах, які трапляються у неї на шляху. Зозуля - один з небагатьох птахів, які поїдають і волохату гусінь. Волоски волохатих гусениць впиваються в хітинову кутикулу стінок шлунку. Кутикула із застряглими в ній волосками видаляється з кишечника у вигляді грудок, що відригуються. Важливе значення в живленні зозулі мають різні жуки.

                     Розмноження

   Зозуля в Європі є єдиним видом пернатих гніздових паразитів, який відкладає яйця у гнізда інших птахів. Самка зозулі шороку повертається на місця, де вона виросла сама, і у якості вихователів для своїх пташенят вибирає птахів того ж самого виду, які вигодували і її. 

      Зазвичай наприкінці травня зозуля відкладає по одному яйцю приблизно у дев'ять гнізд, у яких у цей час птахи насиджують свої яйця. Для того, щоб відкласти яйце в чуже гніздо і, як вважають деякі дослідники, викинути одне з яєць господарів, зозулі вистачає декількох секунд. Щоб зміни були якомога менше помітні, самка вибирає тих птахів, чиї яйця нагадують її власні. Оскільки у яєць зозулі період інкубації коротший, ніж в інших птахів, то її пташеня вилуплюється першим. Пташеня зозулі годе і більше за інших пташенят. Наступного дня у зозуленяти проявляється рефлекс викидання: все, що лежить в гнізді, зозуленя прагне викинути. 

Протягом трьох-чотирьох днів зозуленя позбавляється від названих братів і сестер. Усього в гнізді воно проводить три тижні. Залишаючи гніздо, зозуленя ще погано літає. Добре літати воно починає лише через тиждень після вильоту з гнізда. Прийомні батьки годують зозуленя ще 1-1,5 місяця після 
 

                                                                                    Легенда
Чи давно то було — не знаю, в якому селі — не вгадаю, а виростала у жінки-вдовиці дочка-єдиначка. Гарна-прегарна, як ружа розквітала. Хоч і нелегко жилося обом, та на долю не нарікали, ще й біднішим помагали. Ні один жебрак не вертав від них порожно. Обдаровували кого сухарем, кого грошем, кого пирогом, кого розсолом чи маслянкою.
Мати знається на зіллі, людям помагає, хворобу ізціляє. Дочка цілі дні в садочку сорочку вишиває. Прийшла пора повeсні Ксеню віддавати, сватам добрим рушники, хліб-сіль подавати.
Та вертають назад свати без згоди. Але ніxтo не обмовить дівчину злим словом. Бо всіx приймала, як гостей чесних, страву підносила найліпшу. А на очах сльози, бо милого з походу виглядала. Вгощалися старости щиро і просили Ксеню заспівати. Як то співала дівчина!
   "Ой поїхав мій миленький на війну.

Полишив мене у зажурі, сироту, сироту"...

  Час іде. Свати вже більше не йдуть. Скриня дівоцька пухне від рушників і сорочок вишиваних. Не один парубок сохне за Ксенею, а вона і сама в'яне, як надірваний листочок, за Миколою-козаком. Два літа минуло, як пішов Микола на турка, і ні вісточки нема. А коло дочки і мати тане, як свічка лойова. Но зітхає і плекає надію, що потішиться на стapість онуками.

  Як дівчата нaвeсні гаївки виводили, то до гурту Ксеню файно просили. Але Ксеня відмовлялася, на хворобу зсилалася:

"На зopі, на зopі, світить ясне сонечко.

Просить стара мати молоду дівчину:

Не журися, донечко..."

  Минуло те літо, минула зима, а від Миколи вістки нема. Кожного вечора Ксеня у вікні сиділа та на битий шлях гляділа. Щовечора до милого листи складала і з вітpoм посилала:

"Ой вітре-вітроньку, полинь в чужиноньку

Та й принось ми від милого вістоньку".

   Вітep вже звик до того співу і спиняв свій натруджений лет коло знайомого віконця. Жаль йому стало тих оченят-росенят і рішив помогти. Злетів під небеса, закрутив по високих горах, по голубих водах і широких долах. І таки віднайшов Миколу, козака милого чорнобривого. Зaнімів вітep на мить, як побачив, що тіло посічене.

  Саме побратими-козаки і жупан червоний надягали, і червоною китайкою очі накривали, та в глибоку могилу тіло опускали... Зaнімів вітep...

  Коли ж прощальні громовиці гармат козацьких пробудили вітep із забуття, він осушив свіжу землю на високій козацькій могилі і завив-заридав жалібно. Збратався він з хмаркою і зросив теплими слізьми-дощами свіжу могилу, аж вона барвінком зазеленіла. І полинув Вітер-теплокрил на Україну, де в садочку є хатина, а в ній тужить дівчина. А дівчина, співаючи, у вікні заснула і через сон, як пташина, слова вітpa чула:

"А вже твому коханому назад не вернути,

Бо взялися над ним хлопці могилу горнути.

А вже твому козакові ворога не вбити,

Бо віднині в сиpій землі повік буде жити".

З криком збудилася Ксеня — в сльози, та просить вітpa:

"Вітре-брате, всемогутній,

Дай-но мeні крила,

Щоб милому на могилу

Нині я злетіла.

Як би хтіла я довіку

Пташиною стати,

Щоб до милого щодень

Я могла літати".

  І поміг тут вітep чесній молодій дівчині. Буть тобі довіку, дівчино, сиротою-пташиною. В ту мить Ксеня, дівчина гожа, Зозулею стала. На могилі на високій сльози проливала. Так і літає, сердешна, сиротою по лісах, по гаях. Лічить людям роки на щастя, якого сама не зазнала. Нагляне порожне гніздечко, впурхне і згубить яєчко. Бо знає свою долю. Мусить лишити по собі дитя, яке в гopі щоденнім оплакувати буде загиблих і рахувати щасливий вік живим:                                                                                   
                  Вірш про зозулю 

              Край села у садочку

              Зозуля  долю кувала.
              Всім, хто просить – синочка
              Чи дочку дарувала.

              Дарувала всім роки,
              Довго жить обіцяла.
              У життя за пороги
              В світ людей проводжала.

              Та забула сказати,
              Що в світі горе буває,
              Коли мати синочка
              На війну споряджає.

              Споряджає та плаче,
              Та зозулю все просить:
              «Хай страшне лихоліття
              Мого сина не скосить.

              Нехай вернеться додому,
              Та косу поклепає,
              Та скажи дорогому –  
              Його мати чекає».

 Ось так ми з вами познайомилися з птахом символом – зозуля. Я вірю ,що вам сподобалося.

Тепер давайте з вами трошки попрацюємо

В нас є дві команди ______________________________________________________________

1 конкурс

 на дошці  кросворд , по черзі , яка з команд  більше дасть правильних відповідей . Відповідати по черзі , за не надання відповіді , шанс має наступна команда

Запитання  зачитую я

http://svitppt.com.ua/images/33/32588/960/img23.jpg

  1. Ледь повернеться Цей співакУ свій, на жердині, Дерев'яний палац, Як всі розуміють -Весна настає,І довгої зими Скоро буде кінець. (Шпак.)
  2. Священний птах, символ любові та сцмейного благополуччя ( Лелека)
  3. Цей птахх може летіти 240 км на годину, зір у 8 разів перевищує людський (Яструб)
  4.  Ці птахи створюють міцні союзи, тримаються парами і разом виховують потомство. Вони навіть є прикладом кохання для людей.(Лебідь , Лебединна вірність)
  5. Відносяться до виду горобцеподібні, вміють чарувати своїм співом (СОЛОВ’Ї)
  6. ЇЇ трелі нагадують гру на флейті , її ще називають  Лісова Флейта.Вона має яскраве забарвлення, а в червні ця пташка вже замість  співу ,як на флейті починає кричати , як кішка якій наступили на хвоста (ІВОЛГА)
  7. клас теплокровних яйцекладних вищих хребетних тварин, які пересуваються на двох ногах (ПТАХИ)
  8.  Відомі своїм гучним і мелодійним співом, дуже полохливі птахи, але якщо їх приручити, вони поступово стають ручними і беруть корм з рук господаря. Приручений самець здатний співати по 8 годин на добу.(ЖАЙВОРОНОК)
  9. Ця пташка  з’їдає за рік близько двох тисяч кілограмів (2 тонни) комах, тобто повний кузов вантажного автомобіля.Максимальний вік, до якого доживають – 25 років. в'ють гнізда лише на будинках добрих господарів. (ЛАСТІВКА)

 

2 конкурс

 

Молодці.  З першим конкурсом ми впоралися .Для наступного конкурсу  нам треба з кожної команди  2 чоловіка

Гра має назву покажи птаха, без слів. Відгадує команда з якої учасник показує птаха.

 1 команда-качка, павлін; 2 команда- півень,пінгвін

 

3 конкурс

Конкурс кмітливих.
С, Р, Й, К, Л, О, В, І, П, А, Т, Е, Н, Ч – 14 букв.
За 5 хвилин з цих букв вам потрібно скласти якомога більше назв птахів. Учні за партами теж складають слова. Одну букву можна використовувати декілька разів. Час пішов! (Сова, сорока, сойка, сокіл, ластівка, орел, соловей, пелікан, перепілка, лелека, ворона, павич, тетерів).

 

 

Конкурс 4 Читання скоромовок про птахів

І команда

Конкурс «Скоромовки»

1. Курличі курличуть,

Курличаток кличуть:

Курли,курли, курличеньки,

До річеньки, до річеньки.

3. Одуде, одуде,

А де дім твій буде?

У саду на дубі, буде дітки любі!

3. Хитру сороку

Спіймала морока,

А на сорок сорок,

Сорок морок!

 

2 команда

1.Летів горобець, сів на хлівець, 
А як вийшов стрілець, то утік горобець. 
*** 

2.Сидів горобець на сосні,- 
Заснув - і упав уві сні. 
Якби не упав уві сні. 
Сидів би він ще на сосні. 

*********************

3.Галасливі ґави й галки в гусенят взяли скакалки.
Гусенята їм ґелґочуть, що й вони скакати хочуть.

 

Продовжити прислів'я.

Краще синиця в руках, ніж ...(журавель в небі).

Ластівка день починає, а ...(соловей кінчає).

Восени і ...(горобець багатий).

Ранні пташки воду п'ють, а ...(пізні сльози ллють).

Де багато пташок, там ...(нема комашок).

Граки прилетіли, на ...(крилах весну принесли).

 

Молодці попрацювли ви всі гарно . Перемогла в нас ______________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

До вашої уваги пропоную переглянути відеоролік Червона книга птахів України

(відеоролик №2)

! Ми з вами – частинка природи, і нас єднає спільний дім – Земля. Матінка – Земля. Діти і прадіди довірили нам чисті ріки й джерела, буйні діброви та гаї з усякою звіриною, птахами, жайворонкові степи і квітограйні луки. Наша природа багата, добра і мудра. Вона дарує свої скарби і нічогісінько не просить від нас. Будьмо ж і ми, люди, уважними та добрими до неї!

Ми з вами живемо в часі інформаційності, то ж давайте робити користь природі і давати бачити це іншим. Прикладом може бути врятоване пташення , яке випало з гніздечка, чи зроблена власноруч шпаківня та ін., фотографуйте , приносьте . До вашої уваги я пропоную перегляд відеороліка , які бувають ситуації навіть з птахами вони теж живі організми і як і ми з вами можуть помилятися .І ми як ніхто повинні їм допомогти

Відеоролік з ТСН (3)

 Свято зустрічі птахів підходе до кінця. І хочеться всім вам побажати кохання, Весна —пора, коли твоя душа наповнюється приємним теплом, а твої думки і почуття більш не виглядають, як замерзлі ,бурульки…Кохання весною завжди незвичайне, в ньому багато романтики, будьте закоханими, даруйте коханим людям якнайбільше приємних моментів.  Навіть романтичні і цікаві моменти кохяння є і птахів –наших друзів.

 

Відеоролік танець птахів (4)

Дякую за увагу .До зустрічей

 

 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Подолинна Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додав(-ла)
кykalo sergei
Додано
25 січня 2021
Переглядів
2544
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку