Виховний захід до Дня Вишиванки

Про матеріал
Захід може проводитися як в окремому класі. так і серед паралелей. Мета заходу виховати в учнів почуття патріотизму та повагу до українських традицій.
Перегляд файлу

Ренійський заклад загальної середньої освіти №2 Ренійської міської ради

 

Всесвітня слава вишиванки

(Виховний захід у 3 класі, присвячений всесвітньому дню вишиванки)

 

 

 

Розробила :

Вчитель початкової школи

Ташина Анастасія Володимирівна

 

м. Рені

 2023 рік

Мета :

- розширити уявлення про українську вишивку й народний костюм;

- розвивати художній смак, інтерес до українського народного одягу як складової частини духовної культури українців;

- виховувати любов до українського мистецтва; шанобливе ставлення до національних традицій народної вишивки й історичного костюма.

Обладнання: вишиванки, вишивані рушники, ноутбук, проектор, екран, презентація, роздрукована велика карта України, Таблички з назвами регіонів України та вишивкою цього регіону, картки із завданнями.

 

Хід заходу:

І. Вступне слово (Захід супроводжується презентацією):

Звучить пісня Олесі Май « Вишиваночка» ( https://youtu.be/0CllGHLLziM )

На сцену виходить вчитель, музика затихає.

Вчитель                                                                                                                                                                        Людське безсмертя з роду і до роду
Увись росте з коріння родоводу.
І тільки той, у кого серце чуле,
Хто знає, береже минуле

І вміє шанувать сучасне, -                                                                                                                  Лиш той майбутнє

Вивершить прекрасне!

Щиро запрошуємо вас полинути в прекрасний світ народної вишивки, ознайомитися з історією цього виду мистецтва, основними видами вишитих виробів, їхнім призначенням. У цей нелегкий для всієї країни час особливо важливо знати, пам’ятати та цінувати традиції свого народу, який споконвіку захищав, боронив та відстоював свою свободу та незалежність.

Щороку третього четверга травня відзначається День вишиванки. Весь інтернет рясніє фото та відео натхнених і щасливих людей, яким так личать символічні візерунки з різних кольорів. Більшість державних установ цього дня запроваджують відповідний дрес-код. Вся країна з патріотизмом і гордістю віддає честь своїм предкам і показує приклад збереження традицій підростаючому поколінню. Адже саме українська вишивка – це КОД НАШОЇ НАЦІЇ.

Вишиванка: національна святиня,

бо символізує собою і несе в собі

духовне багатство, високу мудрість

 і традиційний зв’язок багатьох

 поколінь – зв’язок, що

 не переривається віками.

(А. Багнюк “Символи українства ”)

Виконання дітьми пісні « Вишиваночка моя» (https://youtu.be/CUyLPQ9yY6o)

ІІ. Історія вишиванки та значення її кольорів:

І ведучий. Вишивка виникла давно. Мабуть, ніколи не зможемо довідатися, хто і коли вперше здогадався втілити в узорний мотив красу рідної при­роди, свої переживання та відчуття, бо через недовго­вічність тканини та ниток наука позбавлена можливості точно визначити час виникнення цього мистецтва.

II ведучий. Майже кожна область, кожний район, часто і окремі села, від матері до дочки передавали свої узори. Тому за кольором, орнаментом, фактурою вишивки завжди можна визначити місце її виготовлення.

І ведучий: Чорний колір вишивки був домінуючим, тобто головним. Бо наші  пращури наділяли його магією життєвої сили рідної землі, він уособлював безліч таємних знаків і закликів до родючого ґрунту, що забезпечував урожай і достаток. Іноді до нього додавали темно-вишневий, червоний колір, що символізував життєдайну енергію сонця, кохання, радість землі. У червоно-чорну гаму добавляли жовтий колір, як відображення свободи і щастя. Чи зелений колір, найулюбленіший серед українців після чорного і червоного. Він є символом росту і розвитоку, прагнення життя і молоду, дужої сили.

II ведучий. Коричневий колір у вишивці ототожнюється із засіяною ріллею, а сірий – з рівновагою та здійсненням бажань.

 Сорочка-вишиванка завжди була символом чистоти душі і тіла, тому білий колір символізує світло і високу духовність. Тому біла вишита сорочка є оберегом від злого духу та лихого ока. Вона завжди мала бути чистою й охайною, бо свідчила не лише про її господаря, а й про інших домашніх, котрі її злагодили і тримали в чистоті. Ця національна святиня символізує і несе в собі духовне багатство, високу мудрість і традиційний зв’язок багатьох поколінь, тому що не переривається віками. Білу вишиту сорочку, виготовлену з лляного чи конопляного полотна домашньої роботи, передають з роду в рід, зберігаючи як безцінну реліквію.

І ведучий: Наші пращури вірили, що візерунки на рушниках або одязі можуть повністю змінити долю людини. Бо більшість мотивів для орнаменту українцям подарувала сама матінка-природа. Про це  свідчать основні інтерпретації візерунків, які містять той чи інший елемент з широким смисловим навантаженням:  геометричний, рослинний, зооморфний та антропоморфний види орнаменту.

ІІІ. Руханка « Вишиванки» ( https://youtu.be/ZABY22LcbTY )

Український народ в усі часи активно та завзято захищає свою землю та традиції. Давайте покажемо, що ми є щирими українцями. Рухаймося!!!!!

Ведучий ІІ. Сорочка завжди вишивалась жіночими руками, а тому несла сильний емоційний заряд, символізувала добро, любов і вірність. Давнє замовляння наших предків говорило: "Якою білою є сорочка на тілі, таким щоб і чоловік до жінки був". Саме тому дівчата повинні були вишити своєму нареченому вишиванку до весілля.

 

 

Ведучий І.  Подейкують, що чумаки довіряли прання своєї сорочки тільки одній єдиній дівчині. Іншим до такого сакрального ритуалу зась. Так чумак підтверджував вірність своїй коханій.

Зустрічайте,модники у вишиванках…

(Дефіле)

 

Ведучий ІІ.  Першим модником, котрий поєднав вишиванку з буденним одягом став Іван Франко, котрий носив її під піджак і з сучасним вбранням. Саме у такому вигляді письменник зображений на 20-гривневій купюрі.

 

IV. Інтерактивна  парна гра « Склади пазл »

У конвертах розрізані орнаменти вишиванок, притаманних кожному регіону України та основа для наклеювання зібраного пазлу. Вони зроблені у формі регіону. Необхідно скласти пазл та приклеїти на основу. Робота виконується у парах. На сцені висить велика роздрукована карта України з кордонами регіонів. Після того, як пара складе пазл, та наклеїть його на основу необхідно знайти цей регіон на карті України. Назва регіону написана на конверті та великій карті. Після того, як всі команди впораються утвориться велика Вишивана карта України. Вчитель та ведучі допомагають учням під час виконання завдання.

 

D:\ШКОЛА\Юний дослідник Ташина К\фото\93d0595999d767ba202f6513ba86c210.jpg

Вчитель:  Яка гарна та різнобарвна вийшла в нас наша Україна. Ви бачите, що кожен регіон має свій власний унікальний стиль.

V. « Цікаве про вишиванки»

 

Ведучий І. Орнаменти, якими прикрашають вишиванки, стали настільки популярними, що тепер ними оздоблюють не тільки сорочки! Останнім часом в українців з'явився новий тренд - автовишиванка. Автомобілісти прикрашають свої транспортні засоби спеціальними наліпками. Для кожного замовника створюється особливий дизайн.

 

Ведучий ІІ.    Розробники розповідають, що "вишивані" наліпки замовляють не тільки власники авто, адже їх можна почепити на будь-яку рівну поверхню. До речі, популярністю вони користуються по всій Україні. Розповідають також, що замовлення на автовишиванки надходять і з інших країн: Німеччини, Австралії, Нової Зеландії!

 

Ведучий І.   Традиційні орнаменти почали наносити вже й на тіло. Патріотичні татуювання сьогодні стали трендом №1 серед української молоді. Хтось вважає це неймовірно вдалим варіантом для такого рішення, а хтось називає безглуздістю. Що ж, смаки у всіх різні. Та якщо вже говорити про татуювання, погодьтеся: такий малюнок виглядає куди краще і змістовніше, ніж незрозумілі фрази.

 

 

Ведучий ІІ.   До речі, вишиванки одягли не тільки автівки. Домашні улюбленці теж підхопили патріотичну тематику. Чи то правильніше сказати, їх хазяї :) Все більше котиків та собачок з'являються в інтернеті та на вулицях в українських національних костюмах. Знову ж таки, це дещо суперечливо, і комусь може не сподобатись. Та погодьтесь, це виглядає мило :)

 

Ведучий І.    Ось так потрохи світ починає українізовуватись: ми приймаємо його, він приймає нас. І це тільки початок!

 

VІ. Всесвітня слава вишиванки.

Учень 1.

А я іду по світу в вишиванці

Встає над світом щире сонце вранці

І землю гріє променем ясним.

А я іду по світу в вишиванці.

Я – українець! І горджуся цим.

 

Учень 2.

В нас обереги вишивають здавна.

Така традиція в народі прижилась.

Вона прадавня, вічна й дуже славна.

В культурі й до сьогодні збереглась.

 

Учень 3.

Ані вікам, ні моді не здолати…

Вона в людському серці і в душі.

У ній любові, мрій, надій багато

І ти традиції забути не спіши.

 

Учень 4.

Я вишию сорочку кольорову

Й по білім світі гордо в ній піду.

У ній зустріну пору світанкову

І щастя світле я у ній знайду.

 

Учень 5.

Я — українець! Дуже гордий з цього.

Несу у світ традиції свої

Для себе в Бога не прошу нічого,

Все в мене є: і гори, і гаї

Учень 6.

Поля родючі, повноводні ріки,

Озера сині, чисті небеса...

Я син землі від роду і навіки,

В краю, де поруч казка і краса.

Я — українець з щедрою душею,

 

Учень 7.

На вишитому рушникові хліб несу.

Горджуся Україною своєю

І в серці бережу її красу,

Історію, традицію і пісню,

Й правдиве слово-думу Кобзаря...

То ж вишиванку я до серця тисну

І вірю, що зійде моя зоря.

 

Танець «Тільки в нас на Україні»            

 

Ведучий І. Популярність української вишиванки вийшла за межі країни – вона надихає модельєрів з усього світу на створення нових трендів, її носять голлівудські актори, як-от Кейт Мосс, Енн Хетеуей, Холлі Беррі, Кетті Холмс. Не дивно, американський трендовий журнал “Vogue” назвав українську вишиванку модною!

Ведучий ІІ. Не дивує сьогодні і те, що найвідоміші світові будинки моди використовують українські орнаменти для створення колекцій одягу. Таким чином, про вишиванки дізнається весь світ. А завдяки інтернет-магазинам, їх придбання стає доступним навіть тим українцям, які знаходяться далеко від рідного дому.

 

Ведучий І. Враховуючи те, що зараз молоде покоління зростає дедалі більш патріотично налаштованим, дизайнери «підточують» стиль традиційного одягу під його запити. Так, вишиванки сьогодні нерідко можна зустріти у розмірі овер-сайз. Їх, як правило, доповнюють тонким пояском на талії або навпаки прикрашають широким паском з м’якої тканини.

 

VІІ. Дефіле у вишиванках.

Учень 8.

Усе навколо завмирає,

Коли вдягаю вишиванку.

Лиш серце радісно палає,

Мов промінь сонця на світанку.

 

 

Учень 9

Коли вдягаю вишиванку,

Немов в любові признаюся

Своїй країні ніжно й палко,

Вдягну і Господу молюся.

 

Учень 10.

Я встану рано-вранці, на світанку,

Як спалахне на квіточці роса.

Вдягну найкращу в світі вишиванку

І оживе, засвітиться краса

 

Учень 11.

В промінні сонця. І моя сорочка

У рунах, в квітах зразу оживе...

З чарівних квітів я сплету віночка

Й над світом щира пісня попливе.

 

Учень 12.

Сорочка, що матуся вишивала,

Сердечко гріє, душу веселить.

Бо ж мама щастя-долю закликала.

Цей оберіг в житті нас захистить.

 

Учень 13.

Сорочка-вишиванка! Модно й гарно!

Всі різні, двох однакових нема,

Як і людей знайти подібних марно,

Однакових нема, усе дарма.

Робота кожна індивідуальна,

Узор чи колір треба замінить.

Для сина він тепер уже сакральний,

Це оберіг, що завжди захистить.

 

Вчитель: А зараз ми відчуємо себе на справжньому показі мод. Запрошуємо вас на дефіле у вишиванках.

Під музику зі збірки пісень про вишиванку ( https://youtu.be/ACm0i1_X-0U ) діти у вишиванках  як на подіумі дефілюють перед усім класом.

 

Ведучий І. Ми могли б ще дуже багато і довго розповідати про цей прекрасний вид мистецтва, але наше свято наближається до завершення.

Ми повинні пам’ятати, що народна вишивка - це мистецтво, яке постійно розвивається. Це величезне багатство, створене протягом віків тисячами безіменних талановитих народних майстринь. Наше завдання - не розгубити його, передати це живе іскристе диво наступним поколінням.

 

Учень 14.

Мереживом виткане наше життя,

Душею свій час відчуваєш.

І буде настільки цікавим буття,

Які в нього нити вплітаєш.

 

Ведучий ІІ. Хай у ваших оселях розквітне калина, оживуть птахи й квіти на полотнах! Ми з вами усі - українці, яких об'єднує у велику родину любов до рідної землі, до пісні, до вишивки.

 

(Виходять учні )

Учень 15.

 Нехай слова і пісні милозвучні                                                                                     Для вас лунають знов і знов,                                                                                                 Хай будуть в серці нерозлучні                                                                                                  Добро, надія, віра і любов!                                                                                                 Хай вам сміється доля журавлина,                                                                                Поля розлогі колосом цвітуть,                                                                                       Нехай червоні ягоди калини                                                                                                              На  вишиванках осявають путь.

 

Учень 16.

Людське безсмертя з роду і до роду

 Увись росте з коріння родоводу.

 І тільки той, у кого серце чуле,

 Хто знає, береже минуле

 І вміє шанувать сучасне, -                                                                                                                  Лиш той майбутнє

Вивершить прекрасне!

 

Учень 17.

А на прощання хочеться сказати:                                                                                                       Шануймо, друзі, рушники,                                                                                                          Квітчаймо ними свою хату,                                                                                                                     То обереги від біди.

 

Учень 18.

Хай здоров’я ніколи не зраджує вас!                                                                                                     Будьте завжди такі ж ніжні, рідні й милі,                                                                                                        Щоб вам радість і щастя й любов                                                                                         Вишиваним цвіли рушником!

      

Вчитель:

 Співаймо славу життєдайному Сонцю, Україні. Вишиймо сорочку чи рушник на радість, на здоров’я! Не забуваймо вишити узор-оберіг. Спасибі вам, люди добрі, за вашу щирість, за вашу участь у нашому святі вишивки.

Хай щастить вам, люди добрі!                                                                               Хай пісня летить за обрій,                                                                                            Щира дружба стане на рушник!

 

Пісня «Україна вишиванка»(танець)

 

 

Використані джерела:

1. https://www.management.com.ua/partners/2022/03/30/vishivanka-trend-shho-pidkoryuye-svit/

2. https://fc.vseosvita.ua/o/000xy2-8740.docx

3. https://super.urok-ua.com/wp-content/uploads/2017/11/sczenarij-vyhovnogo-zahodu-prezentacziya-a-nad-svitom-vyshyvka-czvite.zip

4. https://naurok.ams3.digitaloceanspaces.com/uploads/files/24781/10067.docx

5. https://fs.naurok.com.ua/uploads/files/250388/109525.docx

6. https://naurok.ams3.digitaloceanspaces.com/uploads/files/24781/10067.docx

7. https://fs.naurok.com.ua/uploads/files/12305/110757.pptx

8. https://fs.naurok.com.ua/uploads/files/66646/106204.pptx

9. https://naurok.com.ua/uploads/files/513441/185439.ppt

 

 

 

docx
Додано
23 липня 2023
Переглядів
398
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку