Виховний захід "Дружба ONLINE мовою смайликів".

Про матеріал
Тренінг, який формує в учнів уявлення про відмінності дружби в реальному житті та у віртуальному світі; навчає правильно обирати друзів; ; розвивати навички спілкування з іншими людьми, взаємодії з ними на основі співчуття, співрозуміння, доброзичливості; розвивати вміння висловлювати свої думки, виражати емоції за допомогою міміки і жестів; визначити правила безпечного і правильно спілкування в соціальних мережах.
Перегляд файлу

 

 

 

 

Конспект виховного заходу

на тему: «ДРУЖБА ONLINE МОВОЮ СМАЙЛИКІВ»


Мета: сформувати в учнів чітке уявлення про відмінності дружби в реальному житті та у віртуальному світі; навчитись правильно обирати друзів; розвивати навички спілкування з іншими людьми, взаємодії з ними на основі співчуття, співрозуміння, доброзичливості; розвивати вміння висловлювати свої думки, виражати емоції за допомогою міміки і жестів; визначити правила безпечного і правильно спілкування в соціальних мережах.

Обладнання: аркуші формату А4, фломастери, маркери, ватман, відеоматеріал «МУЛЬТФИЛЬМ: ЖИВЧИК ТА ЙОГО ДРУЗІ. Друзі з інтернету»,


Додаток 1.

Прізвище та ініціали __________________________________________________________________________________

Дні тижня

Загальний час проведений в соціальних мережах

Кількість друзів з якими спілкувався (лася) в мережі

Зміст спілкування з віртуальними друзями

Кількість друзів з якими спілкувався (лася) в реальному житті

Зміст реального спілкування (вид діяльності, тема розмови, результат)

Понеділок

 

 

 

 

 

Вівторок

 

 

 

 

 

Середа

 

 

 

 

 

Четвер

 

 

 

 

 

Пятниця

 

 

 

 

 

Субота

 

 

 

 

 

Неділя

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 2

16-01-19-freunde (1).jpg

 

ІІ. Зміст години класного керівника

 

Хід тренінгу

  1. Вступна частина

1. Привітання

Тренер. Добрий день усім присутнім! Рада бачити вас у гарному настрої. Сподіваюся, сьогоднішня спільна робота не буде марною, а знання, які ви отримаєте, знадобляться вам.

Дружба. Кожному з нас добре знайоме це слово. Всі ми знаємо, що воно означає. В одному з тлумачних словників це поняття пояснюється так: «Дружба – це безкорисливі особисті взаємини між людьми, засновані на любові, довірі, щирості, взаємних симпатіях, загальних інтересах і захопленнях. Обов’язковими ознаками дружби є взаємність, довіра і терпіння. Людей, пов’язаних між собою дружбою, називають друзями». Правда гарне визначення?

А як ви думаєте, для чого потрібні друзі?

Давайте подумаємо з вами, чи можлива дружба у соціальних мережах? А чи можемо ми наших онлайн-друзів порівнювати із тими, з ктм дружимо в реальному житті ? Важко відповісти, правда? Сьогодні ми з вами спробуємо зрозуміти якою ж насправді є віртуальна дружба і чи взагалі вона можлива. А ще навчимося правильно обирати людей, які стануть для нас справжніми друзями, вірною опорою та підтримкою.

Отож, друзі, готові попрацювати? Тоді розпочинаємо!

2. Правила роботи !

Мета: визначити правила продуктивної роботи групи під час тренінгу, створити сприятливий психологічний клімат; створити відчуття захисту; усвідомлення особливостей спілкування в групі, сприяння організації ефективного простору для особистісного розвитку учасників групи.

Тренер. Для того, щоб досягти гармонії в роботі, необхідно виробити правила, якими будуть керуватись усі учасники нашого заняття.

1. Щирість і відвертість. Виражати почуття. Не брехати – краще відмовитися від відповіді, ніж спонукати групу хибної думки та переінакшувати дійсність.

2. Правило піднятої руки.

 3. Конфіденційність. Не обговорювати те, що відбувалося вгрупі, а також її учасників за межами групи.

4. Повага до іншого. Не перебивати, не ображати, не заподіювати фізичного збитку. Не оцінювати інших. Не говорити про присутніх у третій особі, а звертатися прямо до них.

5. «Тут-і-зараз». В групі обговорюються лише події, що відбулися в цей час і саме зараз. Це дуже важливо.

6. Активно брати участь в роботі групи. Виражати свою думку. Повідомляти про труднощі участі в групі.

7. Повага до того, хто говорить. Коли висловлюється хтось із учасників, ми його уважно слухаємо, даючи можливість сказати те, що він бажає. Не критикуємоі визнаємо право на висловлення своєї власної думки. Правило передбачає неможливість переривати того, хто говорить.

8. Слухати один одного.

9. Сміятися можна, але не з людини (але по-доброму).

10. Кожна думка має право на існування і висловлення. (Кожна думка – внесок в загальну справу).

11. Спілкування на основі довіри. Важливо, щоб учасники максимально довіряли один одному. Створення атмосфери довіри можна почати з пропозиції прийня­ти єдину форму звертання один до одного на "ти". Це психологічно ставить усіх в рівні позиції, в тому числі і ведучого, незалежно від віку, соціального статусу, життєвого досвіду т. д.

12. Цінування часу.

 

II. Основна частина

 

Вправа «Відправ смайлик»

Мета: налаштуватися на позитивний настрій; з’ясувати роль смайликів у віртульному спілкуванні.
Тренер. Як ви розумієте слово „смайлик ”? (smile — «усмішка» Смайли – Звичні атрибути спілкування в мережі Інтернет. Завдяки цим цікавим значкам, здавалося б можна виразити будь-яку емоцію, при цьому вона буде зрозуміла співрозмовнику без слів. Але чи справді це так? Взагалі перший смайлик був розроблений набагато раніше, ніж з'явилася всесвітня мережа – в грудні 1963 року. Ідея належала художнику Харві Беллу, який, за його ж визнанням, витратив на розробку всього лише близько 10 хвилин, і отримав всього 45 доларів. )

  • Чи часто ви отримуєте смайлики?
  •  А як часто відправляєте своїм знайомим?

 

Завдання

Зараз вам потрібно на аркушах паперу намалювати той смайлик, який хочете відправити своєму товаришу по парті. А я намалюю свій смайлик для усіх вас.

 

  • Як видумаєте, чи завжди смайлики можуть виражати правдиво ті емоції, які насправді переживає ваш співрозмовник по той бік екрану?

 

Вправа « Змагання емоцій»

Тренер. Нам потрібно двоє учнів. Кожен має показувати емоції, які я називатиму, але перший показуватиме за допомогою набору смайликів, а другий самостійно – мімікою і жестами. (Додаток 3)

  • Радість
  • Здивування
  • Сум
  • Злість
  • Захват
  • Любов
  • Розгубленість
  • Заздрість
  • Друзі, як ви вважаєте, то як простіше виразити емоції? А який спосіб буде більш зрозумілим співрозмовнику і правдивим?

Отже, за понад 30 років свого існування смайлик став незмінним атрибутом електронного спілкування, і, звичайно ж, за цей час з'явилося безліч його варіацій, що несуть різне смислове та емоційне забарвлення. Кумедне усміхнене обличчя замінює те, чого не дістає в спілкуванні за допомогою чату або електронної пошти – інтонацію голосу й міміку. Воно допомагає краще зрозуміти співрозмовника, вловити його настрій, врешті-решт, дарує людям радість. Проте варто пам’ятати, що навіть найвеселіший смайлик ніколи не замінить щирої посмішки на обличчі реального співбесідника.

 

 Вправа «Обери собі nickname»

Тренер. Кожен з вас, реєструючись у соціальних мережах, іграх, форумах записує, як правило, не власне ім’я, а вигадує новеnickname.  Ми будемо звертатися один до одного не так як вас звуть, а іншим імям.

(Тренер роздає дітям кружечки і булавки. На кружечках треба написати ім'я. А потім кружечки прикріплюємо до одягу за допомогою булавки.)

Друзі, усі обрали собі нік? А тепер давайте подумаємо, для чого люди в соціальних мережах вигадують собі імена ? Що можуть розказати нам ці вигадані слова?

Приклад: Я обрала нік «Лясик 07» . Якби ви «зустріли» в інтернеті людину із таким ніком, що б ви могли сказати про неї? Чим керувалась людина, обираючи це ім’я? – Насправді це моє дитяче прізвисько, а цифра 7 – моє улюблене число. Важко зрозуміти , правда?

 

Отже, у кожного з нас є суворе ПІБ - прізвище, ім'я, по батькові. Скромно і зі смаком. Вибрати його неможливо: воно складається історично, з доль мами і тата, пристрастей бабусь і найрізноманітніших невипадкових випадковостей.

Комусь пощастило мати ще й прізвисько - сягає корінням глибоко в дитинство, приросле до образу і часто вживане частіше імені. Його теж не вибирають - воно виникає спонтанно, фантазійно і іноді нелогічно.

Зате в Мережі кожен з нас може відновити історичну справедливість і нарешті вибрати собі ім'я, тобто - нік. Причому цей вибір, хочемо ми того чи ні, обов'язково розповість про нас більше, ніж передбачається. 
Але яким приємним для нас не було б віртуальне ім’я, наспрвдві в житті ми залишаємося, здавалося б, звичайними Оленками, Наталками, Олегами.

 

  Вправа «Шукаємо друзів»

Учні діляться на дві групи. Перша група отримує завдання обговорити і скласти план пошуку друзів в реальному житті, друга група має описати механізм вибору друзів у соціальних мережах.

Орієнтовні питання:

  • Як знайомитесь
  • Що запитуєте
  • Що оцінюєте
  • Чим обмінюєтесь
  • Де і коли спілкуєтесь

Презентація власних досліджень під час роботи в групах

 

Памятка

«Чим відрізняється реальний світ від віртуального?»

У реальному:

У віртуальному:

  • Ти почнеш розмову з незнайомою людиною на вулиці?
  • Охочіше спілкуєшся з незнайомцями, ніж із знайомими
  • Ти знаєш з ким говориш
  • Люди не завжди надають правдиву інформацію про себе
  • Важко вдавати із себе того, ким ти не є насправді
  • 50 % підлітків більше спілкуються онлайн, ніж реально
  • Важко сказати людині щось образливе
  • Легше сказати неприємні та болючі речі
  • Ти можеш зрозуміти співрозмовника за допомогою мови тіла та тону голосу
  • Можеш порушити кордони простору, часу та вартості.

 

Вправа «З ким ми дружимо»

Перегляд мультфільму «Живчик та його друзі. Друзі з інтернету»

  • Чи бували у вашому житті такі випадки?
  • То який друг швидше допоможе у біді?

 

ІІІ. Заключна частина

Тренер.  Дружні відносини перестають бути цінністю для людей. Багато хто віддає перевагу звести відносини до формальних: чати, форуми, соцмережі. А там: коментарі до фотографій і записів, смайлики, дружні підморгування та періодичне підкидання цікавих посилань. Справжня дружба, на щастя, не може вміститися в такі тісні дубові рамки.

Слід зауважити, що соціальні мережі не повинні стати для нас сховищем від реальності. Що я маю на увазі? Не будуйте ілюзії, що у віртуальному житті ви знайдете спокій. Це зовсім не так. Більше спілкуйтеся з друзями та рідними, проводьте час на природі, оволодійте хорошою професією, читайте цікаві книги. Саме таке життя, наповнене змістом, допоможе вам бути стабільними і по-справжньому щасливими. Саме друзям ви можете розказати про свої переживання і отримати своєчасну підтримку, а читаючи цікаву книгу, через чийсь досвід отримати добру пораду та підтримку.

Для того, щоби вести повноцінне життя, потрібно просто жити життям реальним! Люди не ідеальні і мають здатність помилятися та завдавати болю! Але, це не повинно нас зупиняти, щоби іти до мети.

Не завищуйте своїх очікувань, не ідеалізуйте людей, а умійте приймати все так, як воно насправді виглядає. Саме такий підхід до життя не зламає вас!

 

Додаток 3

72173cd6569f341adae69e244db9702c.jpgimages (1).jpg

 

 

 

Без названия (1).jpgmostused_whatsapp_emoticons_hashslush1.jpg

images.jpgangry.jpgOvMZqQjDby4.jpgSmilik_12_enl.jpg

 

docx
Додав(-ла)
Лахманюк Лілія
Додано
12 березня 2020
Переглядів
1381
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку