Виховний захід «Мандрівка чарівними просторами рідного Криворіжжя»

Про матеріал

Виховний захід краєзнавчого, патріотичного спрямування. Дніпропетровщина. Кривий Ріг

Перегляд файлу

Розробка виховного заходу

 

«Мандрівка чарівними просторами рідного Криворіжжя»

 

Форма проведення: виховний захід - подорож світом краси і добра, мрій і сподівань, стежками рідного міста, чарівними просторами Батьківщини.

Мета:

залучити учнів до духовної спадщини свого народу, зацікавити дітей вивченням та дослідженням історії рідного міста;

розширити знання учнів про Кривий Ріг, його мешканців;

розвивати у дітей прагнення бути свідомим громадянином-патріотом Батьківщини;

формувати громадянські якості: патріотизм, людяність, доброту, милосердя, працьовитість;

            виховувати позитивне ставлення учнів до культури і традицій рідного міста, зацікавленість щодо розширення своїх знань про Кривий Ріг; виховувати високу духовність, стійке почуття національної свідомості, любов до рідного краю, отчого дому, почуття гордості за своїх земляків, прагнення дбати про добробут своєї  рідної землі;

досягнення ситуації  успіху кожного співучасника творчого процесу та його максимальної самореалізації.

            Обладнання: карта Кривого Рогу, символіка міста; виставка фото та дитячих малюнків про Криворіжжя, медіапроектор

      Методи і прийоми роботи: інформаційно-комунікаційна технологія: пошуковий метод, метод проектів.

            

Хід проведення виховного заходу

Вступне слово вчителя

Україна… Рідний край… Золота чарівна сторона, земля рясно  уквітчана, зеленню закосичена. Скільки ніжних, лагідних слів придумали люди, щоб висловити свою гарячу любов до краю, де народилися і живуть. Щасливі ми , що народились і живемо на такій чудовій, багатій, мальовничій землі. Тут жили наші прадіди, діди, тут живуть наші батьки, тут корінь роду українського, що сягає сивої давнини. І де б не були, скрізь відчуваємо поклик рідної землі, хвилюємося аж до сліз, почувши рідне слово…

Тож, шановні учні, запрошую вас на слово щире, на бесіду мудру, запрошую у незвичайну подорож світом краси і добра, мрій і сподівань, подорож стежками рідного міста, чарівними просторами Батьківщини.

На вас чекають труднощі і випробування, але нехай вони вас не лякають.

 

Учень:


Що ж таке Батьківщина?

Під віконцем калина,

Тиха казка бабусі,

Ніжна пісня матусі,

Дужі руки у тата,

Під тополями хата,

Під вербою водиця.

В чистім полі криниця

Серед лугу далеко

У діброві лелека.

І веселка над лісом,

І стрімкий обеліск.


 

Учитель:

Велика Батьківщина починається з маленької домівки, де ви народилися, зі школи, де проходять ваші найкращі роки, з друзів, які зігрівають вас своїм теплом, з тихої казки бабусі, ніжної пісні матусі, доброї поради дідуся.

 

Учитель:

Скажіть, а який куточок на території нашої славної України є наймилішим і  найдорожчим? Ми всі його називаємо нашою маленькою батьківщиною.

 

Учитель:

У  кожної людини в житті є щось таке сокровенне, найрідніше, без чого вона не може навіть уявити свого життя. Це рідний батьківський край. Це та земля, по якій ми зробили свої перші кроки, земля наших батьків, дідів і прадідів, і вона найдорожча за все на світі. Вона єдина, де ми почуваємо себе вдома, затишно і привітно. І, де б людина не жила потім, а зі своїм краєм вона пов’язана невидимою пуповиною, яка не відпускає від себе, живить душу рідним теплом і дає наснагу. Цей рідний куточок нашої Батьківщини, близький нашому серцю, який живить нас невичерпною любов’ю, має дивну назву.

Чи відомі вам версії, легенди про походження назви нашого міста?

 

Захист проекту «Легенди про Кривий Ріг»

Учень:

Ім'я ріг означає кам'яний мис, який створює ріка або своїм вигином, або сходячись з іншою. Наше місто одержало таке ім’я через те, що дві річки Саксагань і Інгулець, сходячись, утворили мис, який ріка Саксагань обходить навкруг, довжиною верст на п'ять, як стверджує одна із історичних легенд.

Учень:

Є інша версія походження назви:

«Давно це було, коли гриміла по Україні слава про Січ Запорозьку… На схилі літ хоробрий козак Ріг побудував для себе оселю якраз на тому місці, де Інгулець та Саксагань зливаються. Став потихеньку господарювати. І хто не їхав мимо, завертав до старого Рога. А оскільки в боях позбувся козак правого ока, прозвали його в народі Кривим. Бувало, повертались чумаки з Криму: „А чи не заїхати нам до Кривого Рога, чи далі поїхати?“ Поважали чумаки Рога за гостинність, чуйність, відвертість, а ще за цікаві розповіді. Йшли роки, навколо хати козака почали з'являтися інші оселі. Згодом тут виросло село. Вже і козака Рога не стало, а назва так і лишилася — Кривий Ріг».

Ймовірно, основою для створення легенди послужило існування реальної особи  козака Івана Ждана (Рога), який в 16661667 роках обирався кошовим отаманом Запорізької Січі.

 

То що ж нового ви дізналися про Давню історію нашого міста, готуючись до сьогоднішнього заходу?

Захист проекту «Давня історія Криворіжжя»

Учень

Первісні люди на території сучасного Криворіжжя з'явилися ще за кам'яного віку. Про це свідчать гостроконечник, знайдений при розкопках у селі Родіонівка, сокири, виявлені в міжріччях Саксагані та Інгульця.

В одному з курганів, розкопаних Петром Сочинським на лівому березі річки Інгулець до жовтневого перевороту 1917 року виявлено посудину з відмуленої глини з вушками. Що відноситься до Трипілля.

Біль розвиненими були племена так званої катакомбної культури, які з'явилися на території Криворіжжя у першій половині ІІ тисячоліття до Р. Х. Вони займалися в основному скотарством. У XV–XII століттях до Р. Х. з'являються скотарсько-землеробські племена зрубної культури, важлива роль у господарській діяльності яких належить саме землеробству. Досягає розквіту в цей період і бронзово-ливарне ремесло. А на початку І тисячоліття до Р. Х. на території всього Придніпров'я з'являються вироби з заліза. Особливого поширення вони набули у Північному Причорномор'ї, де з'явилися у VII ст. до Р. Х. кочові скіфські племена.. У IX–VII століттях до Р. Х. на Криворіжжі жили кіммерійці.

Учень

У II ст. н. е. в степи Криворіжжя зі своїми стадами рушили сармати. Археологічні дослідження доводять наявність торгівельних зв'язків між сарматами, що населяли в той час дану територію, і стародавніми греками, зокрема, з островом Родос, розташованому в східній частині Середземномор'я. На території сучасного Криворіжжя знайдено також поселення скотарів та землеробів так званої черняхівської культури. Найвідомішими похованнями того періоду є поховання біля смт. Христофорівка.

На початку н. е. Причорномор'я населяли землеробські племена  слов'яни (анти). Південні окраїни східнослов'янських земель займали територію, яку займає нині Криворіжжя. В IX–XII ст. на східнослов'янських землях існувала вже могутня держава  Київська Русь. В період феодальної роздробленості територія сучасного Криворіжжя, як і все Південне Причорномор'я, називалось Диким полем. В цей історичний період дана територія була майже не заселена.

 

Учитель. Але зараз це квітуче, чудове місто. Яке ми з Вами дуже любимо.

Перегляд фільму «Мій путівник – Кривий Ріг»

https://www.youtube.com/watch?v=wTtsXlzTqJg

 

Учитель. Наше місто має свої символи. 

Захист учнівського проекту «Символіка нашого міста»

Учень:

Герб і прапор

Сучасний герб, прапор та печатка Кривого Рогу затверджені рішенням № 30 ІІІ сесії XXIII скликання від 20 травня 1998 р.

герб міста  розділений навпіл червоним і зеленим кольрами. У центрі зображено срібну козацькупорохівницю, над нею золотий дубовий трилисник з двома жолудями.

Козацька порохівниця виготовлена з рогу, що передусім вказує на назву міста, а також на славетне минуле краю (до 1775 р. — територія Запорізької Січі), легенду про засновника міста козака Кривого Рога, та іншу версію про походження назви міста — утворення кривого мису (рогу) при злитті річок Інгулець і Саксагань.

Трилисник формою нагадує тризуб, що є символом триєдності сил, споконвічним знаком оберегом української землі.

. Зелений колір означає достаток, волю, надію, радість. Червоний — хоробрість та лицарські чесноти, любов, мужність, великодушність. Золото — багатство, силу, вірність. Срібло — чистоту помислів і діянь.

 

Учитель:

Завжди пам`ятайте традиції й історію рідного міста. У складну годину і в радості повертайтеся на батьківській поріг, міцно станьте на рідну землю, а вона віддасть вам твердиню духу, потребу життя, глибину віри. Пам`ятайте заповідь: любіть свій рідний край, дбайте про його розвиток і не кидайте рідної землі.

 

Давайте ще раз поглянемо на наше місто. Яке воно гарне.

Перегляд фільму.»Кривий Ріг – місто довжиною в життя»

https://www.youtube.com/watch?v=wTtsXlzTqJg

Учитель:

Наша держава несе всім світло мира, лю­бові, добра і злагоди. Ми, українці, ідемо в світ радими від того, що маємо свою державу, волю, рідну мову. І кожен із нас пов'язує свою долю з Україною. Для неї ми живемо, для її процвітання і блага. Буде багата держава, будемо краще жити і всі ми.

 

Хай вам, любі діти, сонечко сміється,

А погане - хай минеться.

            Хай щастить вам, діти, всюди!

Хай ростуть з вас добрі люди!

 

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "карта кривого рога"Пов’язане зображенняРезультат пошуку зображень за запитом "герб кривого рога"

docx
Додано
31 січня 2019
Переглядів
1155
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку