Виховний захід “На руїнах храму душі ”.

Про матеріал
Виховний захід “На руїнах храму душі ...” 1 грудня - Всесвітній День боротьби зі СНІДом та порозуміння з ВІЛ-позитивними людьми
Перегляд файлу

Виховний  захід “На руїнах храму душі ”.

Мета: формувати знання щодо попередження захворювання на СНІД

              дати короткі теоретичні відомості про хворобу ХХІ століття;

              виховувати бажання вести здоровий спосіб життя, уникати  

              стосунків з «групою ризику», жити повноцінним життям.

Форма виховного заходу -  усний журнал

                              

   Хід заходу

 

  Вчитель:  Доброго дня, шановні присутні! Доброго вам здоров’я! Так, саме здоров’я, бо його не купиш в аптеці. І поки воно є, його не помічаєш, а цінувати починаєш  лише тоді, коли втрачаєш.

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі  СНІДом. « Ми проти СНІДу» - така назва нашого усного журналу.

 

Ведуча: Як відомо, СНІД - одна з найважливіших проблем з якою людство ввійшло у ХХІ століття.

 Серед численних хвороб, від яких нині страждає людство, синдром набутого імунного дефіциту (СНІД) є однією з найтяжчих. Цю хворобу спричиняє особливий збудник - вірус імунодефіциту людини (скорочено ВІЛ). Синдром набутого імунодефіциту був виявлений наприкінці 70-х - на початку 80-х років минулого століття, тобто зовсім недавно. Але вже на сьогодні захворювання зареєстровано практично в усіх країнах світу. Щодня на планеті СНІДом заражується до 5 тис. осіб. Не обминула біда й Україну. Найбільше ВІЛ-інфікованих, хворих на СНІД та померлих від нього зареєстровано в Дніпропетровській, Донецькій, Закарпатській областях. Сумний рекорд дають міста Одеса і Київ.

Ведучий:  СНІД епідемічно поширюється світом й уражує людей усіх континентів. Вчені вважають: якщо не вжити відповідних заходів, то наступні 5 років близько 100 млн осіб будуть інфіковані вірусом імунодефіциту людини.

То що ж таке СНІД? Що ми про нього знаємо? Визначитися з цим питанням – і є основна мета нашого заходу , а також виховувати   у нас відповідальність за свої вчинки та уміння висловлювати підтримку або надати реальну допомогу ВІЛ-інфікованій людині.

(Виходять 7 юнаків та дівчат на спинах яких написані букви, що разом складають слова: ВІЛ, СНІД. Вони по черзі повертаються до глядачів спинами і на кожну букву іде розшифровка з коментарем).

В - "Вірус" - збудник захворювання.

І - "Імунодефіциту" - відсутність захисної реакції організму, яка забезпечує захист від мікроорганізмів, що спричиняють хворобу.

Л - "Людини".

С - "Синдром" - ряд симптомів, що вказують на наявність якоїсь хвороби чи стану.

Н - "Набутого" - такого, що набутий протягом життя, а не властивий від народження.

І - "Імунного" - стосується імунної системи, яка забезпечує захист людини від мікроорганізмів, що спричиняють хворобу.

Д - "Дефіциту" - у даному випадку відсутність захисної реакції імунної системи людини на наявність в організмі шкідливих бактерій.

Ведучий: Але спочатку трохи історії.

 Перші випадки захворювання на СНІД було діагностовано в 1981 р. у США. Спочатку хвороба видавалася вельми загадковою. У Франції, як тільки з'явилися перші повідомлення про таємничу хворобу, для її вивчення було сформовано групу дослідників під керівництвом ученого-вірусолога Люка Монтаньє.

 Протягом 2-х років (починаючи з 1981) було з'ясовано загальну картину хвороби, виявлено її збудника - вірус імунодефіциту людини (ВІЛ), розроблено методи, за допомогою яких знаходять вірус хвороби в організмі людини, встановлено механізм негативної дії вірусу на організм.

Ведуча: Вперше ВІЛ було виділено та ідентифіковано у 1983 р. французькими вченими на чолі з Л.Монтаньє. Водночас про факт відкриття вірусу, котрий спричиняє СНІД, повідомили американські вчені на чолі з Робертом Галло.

 ВІЛ уражає і поступово вбиває спеціальні клітини-лімфоцити, які відповідають за захист людського організму від дії різноманітних мікробів і розвитку пухлин. Імунітет організму повільно, протягом багатьох місяців та років, знижується, і це призводить до виникнення різноманітних захворювань, передусім інфекційних, що уражають легені, органи травлення, шкіру, нервову систему тощо. Смерть настає саме від цих захворювань, а не від СНІДу.

Ведучий: Пам'ятайте! Основними шляхами зараження ВІЛ-інфекцією є такі:

 - статевий;

 - при переливанні донорської крові, зараженої вірусом імунодефіциту;

 - при використанні нестерильного медичного інструментарію;

 - від хворої матері або вірусоносія - дитині до, під час або після пологів.

Ведучий: Усі інші шляхи зараження СНІДом не мають значення, оскільки при цьому, як правило, в організм потрапляє незначна кількість вірусу і зараження не відбувається. Отже, хвороба не передається через рукостискання, поцілунки, предмети домашнього вжитку, спортивний інвентар, при купанні тощо.

Ведуча: Інкубаційний період від моменту зараження ВІЛ до перших виявів інфекції може бути як коротким - 4-5 тижнів, так і дуже довгим - декілька років. Клінічні симптоми виникають значно пізніше. А в 2/3 хворих взагалі може йти безсимптомна стадія перебігу хвороби протягом 1,5-5 років. За цей період збудник СНІДу руйнує лімфоцити, що неминуче призводить до глибоких зміну всій імунній системі хворої людини.

Ведучий: На початку інфекційного процесу людина почувається практично здоровою і не підозрює про свою недугу. Що повинно викликати занепокоєння у зміні стану здоров'я людини? Насамперед, збільшення лімфатичних вузлів, а також прогресуюча втрата ваги, незважаючи на збереження колишнього режиму харчування, часті гнійні і запальні ураження слизової оболонки рота, шкіри, статевих органів, тривалий розлад випорожнень, підвищення температури тіла, що тримається більше як місяць без будь-якої причини. Незалежно від того, чи є клінічні прояви, чи ні, ВІЛ-інфікована людина є джерелом зараження іншої людини.

       Ведуча: Наступна сторінка нашого журналу називається «Зоряні» жертви СНІДу

(Демонстрація відеокліпу за участю соліста групи "Queen" Фреді Меркюрі, який помер від СНІДу).

Фреді Меркюрі та його рок – гурт «Квін» швидко набули популярності. Їхні пісні користувалися незмінним успіхом. Фреді Меркурі стає одним з найбагатіших музикантів  британської шоу – індустрії.

 П’ять років Фреді Меркюрі жив з думкою, що він хворий СНІДом, але публічно це визнав лише за день до смерті. Помирав Фреді помалу і в сильних муках, як і звичайно всі жертви СНІДу. Останні дні Меркурі були жахливі. Він уже не міг їсти, погано бачив і говорив, важко дихав, нікого не впізнавав. Він був схожий на скелета, обтягнутого шкірою. І хоча він намагався не здаватися, працював до кінця, все ж хвороба взяла своє.

-         « Хочу підтвердити: аналіз моєї крові виявив вірус імунодефіциту людини. У мене - СНІД. Я тримав цю інформацію в секреті, щоб зберегти спокій рідних та близьких . Та настав час повідомити правду моїм друзям та прихильникам. Сподіваюся, що всі вони об’єднаються у боротьбі з  цією жахливою хворобою. 24 листопада радіослужба Бі-Бі-Сі повідомила про те, що сьогодні ввечері у віці 45-ти років помер вокаліст групи “Queen” Фреді Меркюрі.

Ще одна видатна зірка балету, яка померла від цієї страшної хвороби – Рудольф Нурієв.

Рудольф Нурієв досяг величезного успіху в своєму творчому житті. Він виконав усі провідні чоловічі партії класичного балету. Соліст театру імені Кірова ( нині Маріїнського театру у Санкт – Петербурзі), зірка Лондонського королівського балету, директор балетної трупи Паризької Гранд – опери .На кумира прихильники чекали в різних куточках Землі. В 1984 році великому танцівникові повідомили, що він інфікований. Спочатку цю звістку Нурієв сприйняв спокійно, бо розраховував вилікуватися за допомогою своїх грошей. Відтоді він витратив на лікування до 2 мільйонів доларів США на рік. Стан здоров’я погіршувався.

-         « Тепер мені кінець?» - запитав він лікаря.

Тепер настав його кінець. Всі творчі й життєві плани Рудольфа Нурієва перекреслив СНІД.

Джіа Марі Каранджі  - американська модель , одна з перших супермоделей в світі.

      В особистому житті Каранджі була відома своїми лесбійськими нахилами, які вона ніколи не приховувала.  Близькі Джії згадують, що інтерес до дівчат Джіа почала проявляти вже в 14 років.  Причому чоловіки її не цікавили ніколи.

       З появою перших значних заробітків Каранджі стала завсідником наймодніших клубів Нью-Йорка відомих своєю вільною  поведінкою.  Поступово Джіа почала приймати наркотики. Протягом декількох місяців усі гроші, зароблені в модельному бізнесі, Джіа витрачала на наркотики.

 У 1986 році Джіа злягла з ознаками пневмонії, і мати одразу відвезла її в лікарню.  Як виявилося, за час своєї наркотичної залежності Каранджі пережила три передозування.  Після обстеження їй поставили діагноз - СНІД .    Її тіло покрилося численними виразками.  18 листопада 1986 Джіа Каранджі померла.  Хвороба сильно вплинула на її фізичний стан - фактично, тіло Джії почало розкладатися ще при житті. 

Джіа Каранджі стала першою американською знаменитістю з числа жінок, померлої від СНІДу .

     Однією з відомих жертв хвороби став знаменитий американський джазовий музикант, трубач і бенд-лідер, мали значний вплив на розвиток джазової музики XX століття, Майлз Девис . Він народився в 1926 році, а помер у 1991 році. Людина, постійно зайнятий музикою, не був стурбований перспективою власного відходу з життя, заявляючи, що йому ніколи думати про смерть. Він говорив: ". Це якась мара - я лягаю в ліжко, думаючи тільки про музику, і прокидаюся з думками про неї Вона завжди зі мною. І я страшенно радий, що вона не покинула мене ".

         Офра Хаза народилась в 1958 році в бідному кварталі на півдні Тель-Авіву в сім’ї вихідців із Ємену. Історія співочої її кар’єри схожа на казку. Звичайна дівчина із великої сім’ї в 12 років прийшла додому до менеджера Бецелалю Алоні і сказала, що вміє співати. Почувши її чарівний голос, він взяв Офру у свій музичний театр, в якому вона до 19 років співала тільки головні партії.

Смерть двічі підходила до відомої єврейської співачки Офри Хази. В лютому 1987-го невеликий літак з нею на борту впав на півдні Ізраїлю. З того часу вона святкувала 3 лютого як свій другий день народження. В квітні 1994-го в літак, в якому вона летіла з Лондону в Ізраїль, вдарила блискавка. 23 лютого 2000-го року смерть до Офри прийшла третій раз. Це був її останній прихід до співачки.

Казка закінчилась у лютому 2000 року, коли Офра Хаза була госпіталізована в лікарню .Вона майже не могла дихати. Через деякий час відмовили нирки. Натовпи її шанувальників весь час знаходились біля лікарні, молились за її здоров’я і співали її пісні. В середу ввечері 23 лютого 2000 року серце Офри Хази зупинилось.Причиною смерті Офри Хази став СНІД.

У 1985 році помер відомий своїми прекрасно зіграними ролями у фільмах  актор Рок Хадсон. Неповторний герой-коханець і супермен Рок Хадсон, голлівудська зірка першої величини, виявився гомосексуалістом. Його реальне життя була повною протилежністю екранним любовним драмам. Рок Хадсон приголомшив світ правдивою історією свого життя. Через два місяці після цього, 2 жовтня 1985 року, він помер від СНІДу в своєму розкішному особняку в Беверлі- Хіллз.

         У 1993 році загинув від СНІДу знаменитий тенісист Артур Еш, перший афроамериканець, який виграв чемпіонат США. СНІД був виявлений у нього в 1988 році. Найімовірніше зараження ВІЛ-інфекцією сталося під час переливання крові, коли йому в 1983 році робили операцію на серці. Еш в 1992 році влаштував прес-конференцію для публіки, а вже в наступному році помер.

 

Кіт Харінг— американський художник, скульптор та громадський діяч, чия робота була відповіддю вуличній культурі Нью-Йорку 80-х. К. Харінг цікавився мистецтвом з раннього віку. У віці 19 років, 1978 року, Харінг переїхав до Нью-Йорка, де його надихнуло мистецтво графіті. Харінг помер 16 лютого, 1990 від ускладнень пов'заних зі СНІДом.

У 1992 році від СНІДу помер знаменитий американський письменник-фантаст Айзек Азімов. У 1983 році, коли про СНІД було дуже мало відомо, письменникові робили операцію на серці, і він був заражений ВІЛ через донорську кров. Через кілька років йому потрібна повторна операція, і випадково при госпіталізації виявився ВІЛ. Від операції довелося відмовитися. На тлі СНІДу розвинулася серцева та ниркова недостатність, і через три роки Айзек Азімов помер. Через десять років його дружина повідомила про справжню причину смерті письменника.

Послухайте ці імена .

Мішель Фуко (1926-1984), французький філософ, котрий надав значний вплив на загальний культурний розвиток ХХ століття

Онджей Непела (1951-1989), олімпійський чемпіон з фігурного катання серед чоловіків 1972 року, триразовий чемпіон світу і п'ятиразовий - Європи

Том Фогерті (1941-1990), ритм-гітарист «Creedence Clearwater Revival»

Алан Блюм (1930-1992), філософ, прототип одного з героїв роману Сола Беллоу «Равельштейн»

Денхольм Елліот (1922-1992), видатний англійський актор

Джон Каррі (1949-1994), олімпійський чемпіон з фігурного катання серед чоловіків 1976 року, чемпіон світу і Європи

Офра Хаза (1957-2000), співачка, меццо-сопрано

Карен Діор (1967-2004), актор-трансвестит, режисер фільмів для дорослих з транссексуальності персонажами

Магат Мандела (1950-2005), юрист, син Нельсона Мандели, президента ПАР, лаурет Нобелівської премії.

Ведучий. Цих талановитих людей також затягнув у свою пастку СНІД. Ні слава, на гроші, ні визнання шанувальників не змогли зупинити суворий та нещадний вирок.

Засобу вилікувати СНІД не існує. Вірус виявився складним. Він постійно змінюється, потрапляючи від однієї людини до іншої, змінюється навіть у процесі  лікування. Але віра інколи робить неможливе!

Американський баскетболіст – Ірвін «Меджік» Джонсон-молодший народився і провів своє дитинство в Ленсінг, де і полюбив баскетбол всім серцем. Цілими днями він проводив на майданчику, наслідуючи своїм улюбленим гравцям.

Вперше прізвисько «Меджік» було згадано після матчу за місцеву школу Еверетт. Сам Джонсон через багато років так говорив про це: «Меджік - це я на баскетбольному майданчику. А Ірвін - це той, ким я є насправді »

7 листопада 1991 знаменитий баскетболіст зробив свій найважчий шлях в житті - від лікарні, де йому поставили діагноз ВІЛ, до будинку, де Меджік чекали дружина і маленький, всього кілька місяців від народження, синочок.

Цей день поділив його долю надвоє. Меджік міг просто піти з баскетболу, придумавши якусь легкотравну причину, не розповідаючи нікому про страшну хворобу, не признаючись, не виставляючи свою біду перед всією Америкою. Меджік - легкий в спілкуванні, величезний і добродушний, загальний улюбленець, якому прощалося все. Постійні, ні до чого не зобов'язують інтрижки з вішаються йому на шию жінками. Розпещений увагою, ні в чому не відчуває потреби. І раптом Джонсон привселюдно оголошує про свою хворобу. І йде - з баскетболу, з товариства. З життя, як здавалося тоді.

У листопаді 1991 року Джонсон створив« Фонд Меджік Джонсон », метою якого була боротьба з вірусом . У 1992-му гравець увійшов в національну комісію з боротьби зі СНІДом, але через вісім місяців вийшов з її складу, заявивши, що комісія не робить всього можливого для боротьби із захворювання. У 1999 році Джонсон виступив з промовою на конференції всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, що проводиться під егідою ООН. Пізніше він був призначений послом миру ООН.

Завжди вважалося, що проблема зараження ВІЛ властива тільки наркоманам та гомосексуалістам. Але Джонсон, проводячи спеціальні заходи, прагнув показати, що ризик можливого зараження не обмежений лише цими групами людей. Меджік говорив, що його мета - «пояснити всім людям, що ж таке ВІЛ» та навчитися «не дискримінувати людей, які живуть з ВІЛ та СНІДом». Щоб запобігти прогресування ВІЛ в більш небезпечну стадію (СНІД), Джонсон щодня приймав препарати . Незабаром, після того, як з'ясувалося, що він заражений, Джонсон став вживати спеціальні противоспідозні коктейлі - комбінації медичних препаратів, що запобігають прогресування ВІЛ-інфекції до термінальної стадії. У вересні 2002-го лікарі констатували, що у Джонсона відсутні будь-які симптоми СНІДу. Меджік говорив з цього приводу: «Медицина зробила свою справу. Я думаю, я теж зробив, що міг. І Господь зробив інше».

Ведуча: Згадаймо про можливі шляхи зараження - і стане зрозуміло, що ризик інфікування ВІЛ з більшою чи меншою ймовірністю загрожує кожній людині. Наведу приклад, який приголомшив усю країну і який водночас вражає своєю буденністю.

Діти гралися "в лікаря" знайденими на смітнику шприцами. Уже потім виявилося, що на кінчику голки причаїлася смерть. Якщо шприци не дезінфікують (а таких "правильних" споживачів наркотиків зовсім небагато), то вірус живе на голці 3-7 днів. Ведучий. Ваші молодші братики і сестрички не бавляться шприцами? Не обов'язково й бавитися, щоб підчепити заразу. Зовсім недавно по допомогу до лікарів звернулася дівчина, котру зі зла штрикнув у тролейбусі використаним шприцом наркоман, хворий на СНІД.

Ведучий: Ми розповідаємо не для того, щоб залякати. А щоб застерегти: практично всі ми - у групі ризику. ВІЛ-позитивна людина, згідно з законом, має засвідчити підписом, що вона знає про свою інфекцію і усвідомлює її загрозу для інших. Але ж разом з тим ця людина продовжує жити, кохати, голитися, відвідувати лікарів... Тобто поширювати вірус статевим або побутовим шляхом. І чим раніше ми позбавимося усталених штампів щодо можливостей за ураження, тим важче ці можливості реалізовуватимуться в нашому житті.

Ведуча: Кожна людина повинна до кінця усвідомити всю небезпеку, яку несе СНІД, і зробити все можливе, щоб уберегти себе і своїх близьких та рідних від цієї страшної інфекції, бо СНІД може увійти практично в кожен дім, кожну сім'ю.

 

Учитель. А зараз послухайте легенду, яка називається « Усе залежить від тебе».

 Колись давно у древньому Китаї жив дуже розумний, але дуже пихатий Мандарин (знатний вельможа). Увесь день його складався із примірок вишуканого вбрання та розмов із підданими про свій розум… Так минали дні за днями, роки за роками… Аж ось країною пішов поголос, що неподалік від кордону з’явився мудрець, найрозумніший за всіх на світі. Дуже розлютився на те Мандарин: «Хто може називати якогось там ченця найрозумнішим на світі?». Але вигляду про своє обурення не подав, а запросив мудреця до себе у палац. Сам же задумав обдурити його: «Я візьму у руки метелика, сховаю його за спиною і запитаю, що в мене в руках – живе чи мертве? І якщо чернець скаже , що живе -   я розчавлю  метелика, а якщо мертве – випущу його!

 І ось настав день зустрічі. У залі зібралося багато людей, усім кортіло послухати словесний поєдинок найрозумніших людей у світі.

 Мандарин сидів на високому троні, тримав за спиною метелика і з нетерпінням чекав приходу ченця. Аж ось двері відчинилися і до зали ввійшов невеликий, худорлявий чоловік. Він підійшов до Мандарина, привітався і сказав, що готовий відповісти на будь-яке його запитання.

Мандарин сказав: « Скажи но мені, що я тримаю в руках – живе чи мертве?».

Мудрець трохи подумав, усміхнувся й відповів: «Усе в твоїх руках». Збентежений Мандарин випустив метелика з рук і той полетів на волю, радісно тріпочучи своїми яскравими крильцями.

 Отже, лише від вас залежить, чи буде ваше життя довгим і щасливим.

Учитель. А для щасливого життя оберіть собі гасло і крокуйте з ним по життю:

 « Якщо тобі дуже чогось хочеться, то зупинись, подумай, чи варте те, чого тобі дуже хочеться».

1

 

doc
Додано
22 жовтня 2023
Переглядів
213
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку