Виховний захід на тему "УКРАЇНА - моя Батьківщина"

Про матеріал
Сценарій виховного заходу на тему "Україна - моя Батьківщина".Мета: прищеплювати любов до Батьківщини, виховувати патріотичну свідомість, розвивати бажання стати гідними громадянами України.
Перегляд файлу

Виховний захід на тему: Україна – моя Батьківщина.

Свою Україну любіть,

За неї Господа моліть.

Т. Шевченко

Мета: виховати в учнів національну свідомість, відчуття патріотизму; формувати риси громадянина української держави; поглиблено вивчити історію нашого народу.

Демонстрації: плакати  на https://prezi.com/

 

ПЕРЕБІГ ЗАХОДУ

Викладач.

 Учні, сьогодні ми будемо говорити про Україну, про нашу чудову Батьківщину. Тут жили наші діди та прадіди, тут живуть наші батьки, тут корінь роду українського, що сягає сивої давнини.

1ведучий. Україна має багатовікову історію, славну героїзмом і мужністю борців за її волю.

 

1-й учень.

Моя Україна – безмежні простори,

Моя Україна – степи неозорі,

Це теплий Азов і квітучі Карпати,

Зеленії луки й побілені хати,

Заводи і шахти, міста гомінкі,

Де люди живуть працьовиті такі,

А труд хлібороба – це подвиг щоденний,

І славиться працею краї наш пісенний.

2-й учень.

Дніпро сивочолий тече крізь віки,

 І хвилі огортають важкі сторінки.

Він бачив монголо-татарську навалу,

Як Русь під копитом українців забрали.

Та славне козацтво на хвилях Дніпрових

Зросло і змужніло у битвах за волю.

3-й учень.

Він свідок того, ліс його береги

Межею посеред Вкраїни влягли.

Царі й королі наш народ розділили,

Безправ’я й кріпацтво терпіти звеліли,

Та скинути геть те ярмо ненависне,

Що кілька віків над народом нависло.

4-й учень

Розправила плечі свої Україна,

Бо вільна тепер незалежна країна.

Прямує упевнено кроком широким

Між рівними рівна – в майбутнє,

В Європу,

Моя суверенна держава – Вкраїна,

Єдина, прекрасна моя Батьківщина!!!

Викладач.

А зараз ми проведемо вікторину «Чи знаєте ви?»

  • Основний закон України (Конституція)
  • День Незалежності України (24 серпня) 
  • Козацький човен ( чайка )
  • Грошова одиниця України ( гривня)
  • Кольори Державного прапора( блакитній і жовтий)
  • Герб України (Тризуб)
  • Князь, за правління якого відбулося хрещення Русі

           ( Володимир Великий)

  •  Головна вулиця Києва ( Хрещатик)
  •  Назва великого зібрання творів Т. Шевченка ( «Кобзар»)
  •  Вищий законодавчий орган України ( Верховна Рада)
  •  Одяг українців, символ здоров’я, краси, щасливої долі; оберіг

            (вишиванка)

  • Автор першої у світі Конституції ( Пилип Орлик)
  • Найбільша річка в Україні ( Дніпро)
  • Приміщення, де жили козаки в Січі (курінь)
  • Рослини – символи України ( верба, тополя, вишня, калина, барвінок)

2 ведучий.

Протягом багатьох століть Україна не мала власної державності, а її землі було поділено між сусідніми країнами: Росією, Латвією, Угорщиною, Річчю Посполитою, Румунією, Чехословаччиною.

1ведучий.

Українці споконвіку мріяли про волю і незалежну власну державу. Ця мрія передавалася від покоління в покоління і нарешті здійснилася.

5-й учень

24 серпня український народ відзначає річницю Незалежності України – головне державне свято на честь прийняття Верховною Радою УСРС Акта проголошення Незалежності України, підтвердженого всенародним референдумом 1 грудня 1991 року, що прийнято вважати датою утворення держави України в її сучасному вигляді.

1ведучий.

Український народ, який сьогодні розбудовує свою власну державу, представляє її перед усім світом символами суверенності – гербом, прапором, гімном. Це визначає 20 ст. Конституції. Вісімдесят з гаком років тому на руїнах Російської імперії постала самостійна Українська Народна Республіка.

А під час агонії Радянського Союзу, мов казкова птиця Фенікс, із попелу відродилась наша молода Україна. І в першому і в другому випадку зразу постало запитання: якою має бути символіка Української держави? До вирішення свого часу доклали чимало зусиль видатні історики, художники, літератори.

 

2 ведучий.

Основою герба Української Народної Республіки став тризуб – знак, що траплявся ще на срібних монетах великого князя Володимира. З деякими змінами цей символічний знак бачимо також на грошах його синів Святополка і Ярослава Мудрого.

22 березня 1918 року Центральна Рада прийняла тризубий знак за герб УНР. Тризуб, як малий герб суверенної України схвалено у 1992 році. 14 червня 2000 року урядом нарешті затверджено законопроекти про великий державний герб України. Соціальна комісія на чолі з віце-прем’єр - міністром М. Жулинський пропонує затвердити: великим гербом України є зображення на синьому тлі золотистого знака Володимирового князівства – тризуба, а по боках – козака з мушкетом і коронованого лева. Над щитом – князівський вінець, а внизу – переплетені з житом калина червона та золоте пшеничне колосся, та жовто-синя стрічка. Як бачимо, основою герба є тризуб, узятий з великого й малого гербів УНР. А ті, в свою чергу, були запозичені з символіки античної України.

1ведучий.

До найбільших святинь будь-якого народу належить і гімн. Це ті слова, та музика, які змушують кожного з нас підніматися при перших акордах, з тремтінням в душі слухати ту мелодію, яка віднаходить найпотаємніші струни, кличе до високого й світлого. Є такий символ і в українців – це гімн «Ще не вмерла Україна». ( Звучить Гімн України)

2 ведучий.

Сучасна Україна – незалежна держава. Її розташовано в центрі Східної Європи, вона  займає таку частину землі, що аби перетнули Україну пішки із заходу на схід, треба йти 90 днів, долаючи по 30 км. має кордон з Білоруссю, Росією, Польщею, Словаччиною, Угорщиною і Молдовою. На півдні омивається водами Чорного і Азовського морів. Україна – єдина країна Європи, яка має стільки близьких сусідів. На території України, а саме поблизу с. Ділове Рахівського району, що на Закарпатті, знаходиться географічний центр Європи. Площа країни – 604 кв. км, населення 43 млн осіб (за оцінкою 2014 р. без урахувань тимчасово окупованої території АРК і Севастополя). Столиця України – місто Київ. Україна поділяється на 24 області, 2 міста Всеукраїнського значення і АР Крим, яка зараз є окупованою. Попри події сьогодення, я вважаю, що Крим є частиною України і ми обов’язково визволимо свій край.

1ведучий.

Форма правління – парламентсько-президентська республіка. Глава держави – Президент, глава уряду – Прем’єр-міністр. Вищим законодавчим органом є Верховна Рада.

Викладач.

Скажіть яка вона, держава Україна?

Орієнтовані відповіді учнів; суверенна територія, український народ, закони, традиції, звичаї, державна мова, символи (герб, прапор, гімн), демократія і національний дух.

Сьогодення України

Викладач.

Сьогодні кожному громадянинові нашої держави зрозуміло, що на Україну чекає тернистий, складний і довгий шлях входження у світовий простір. Шлях України – це шлях побудови самостійної демократичної незалежної правової держави, а не держави лише етнічної. В цьому – джерело нашої внутрішньої стабільності та міжнаціональної злагоди. Але події, які відбувалися в нашій державі 2013-2014рр. сколихнули всю країну та світ. Що ви можете сказати, що це були за події?

Відповіді учнів-----

Викладач.

Невдоволення правлінням тогочасної влади вилилося протягом 2010 – 2013 років у численні акції протесту, зокрема: «Податковий майдан»,  «Україна проти Януковича», протести Врадіївці тощо, а 21 листопада 2013 року відмова Кабінету Міністрів від підписанням угоди про асоціацію України з ЄС, запланованої попередньо на час Саміту східного партнерства, спричинила багатотисячні акції протесту, що отримали назву «Євромайдан». Силовий розгін протестувальників у Києві в ніч на 30 листопада причинив вихід на вулиці. 1 грудня сотень тисяч протестувальників із вимогами відставки уряда Азарова і Президента, Ескалація конфлікту сягала апогея 18 – 20 лютого 2014 року коли в результаті протистояння силовиків і протестувальників у центра Києва загинуло більше сотні людей, півтори тисячі було поранено, сотні вважають зниклими безвісті.

6 учень.

Весна в цьому році незвичайна,

Пронизана вона слізьми людей,

Слізьми за тих, хто не повернувся з  Майдану,

Залишивши батьків, родину і дітей.

7 учень.

Всім серцем вірили вони у кращу долю,

За неї ж й Майдані полягли.

За українців і за їхню волю,

Своє життя, не завагавшись, віддали!

 

8 учень.

                     Бездонна прірва горя і скорботи

Панує Україні на цей час.

І всі мої думки, і сльози, і турботи

За тим, хто життя віддав за нас.

9 учень.

Ніколи їх не забувайте!

В історію внесіть кожне ім’я!

Онукам, дітям ви розповідайте,

Що наша Україна ще жива!

10 учень.

І буде жити вона доти,

Допоки люди в ній такі живуть!

Такі, як на Майдані іще й досі,

Війну з бандитами жорстокими ведуть!

1 ведучий.

Небесна сотня України вірно береже від зайд Чумацький Шлях! Вона крізь дим Майдану з вічності оберігає спраглі до свободи та правді наші душі.. Жовто – блакитний прострілений вже котре… Та ні краплі страху в їхніх очах, бо в серці їхнім на віки лишалась віра, відданість, патріотизм і героїчна мужність… Герої не вмирають! Вони – з нами!!! Лише тихо про свої життєві плани та мрії гомонять…

2 ведучий.

Герої не вмирають! Вони тут, з нами на Землі! Лише тихенько – тихенько спить. Бо змучились від катувань, побоїв і голосу смерті, що на вістрі снайперської кулі… Ми плачемо, вони ж не плачуть. Їхні душі героїчні жовто – блакитним полум’ям горять! А ми повині жити гідно, щоб святу Небесну Сотню нізащо, ніколи не забули.

 

11 учень.

Дивлюсь новини й сльози витираю,

А на екрані – Київ і Майдан.

Кругом вогонь і у людей стріляють,

Вся Україна мучиться від ран. 

Маленька внучка, злякана дитина,

З сльозами просить: « Вимкни не дивись!

Давай, бабусю, станемо на коліна,

І ти тихенько Богу помолись»,

Показують чийогось друга, брата

А цей хлопчик був єдиний син.

Сиріток обнімає бідна мати,

У косах перший білий сніг сивин…

Загинули прості і добрі люди:

Авганець, фермер, вчитель та студент.

Сто домовин розхалося повсюди

На нас  их кров, наш кате – президент.

1 ведучий.

 Революція добре показала нам, хто є хто. Друг пізнався у біді. І часто цими друзями, братами по боротьбі стали ті від кого цього не очікували. Ті ж, хто, здавалося, однозначно мав би стояти поруч на барикадах, виявилися раптом чужими. Ця ідентифікація стала дуже важливою для подальшого життя.

28 серпня 2014 року радник Міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк в ефірі Еспресо.tv, що відбувається вторгнення Росії в Україну. До цього були лише розрізені заяви з прес – служби про чергову військову колону з Росії, що перетнула кордон у районі міста Новоазовська.

2 ведучий.

Для захисту нашої України до війська було мобілізовано і військовозобов’язаних із нашого району. Серед них є і добровольці. На жаль, війна несе з собою горе, каліцтва, гіркі сльози, смерть. Серед загиблих в АТО є й наші земляки.

Звучить пісня « Лине кача».

12 учень.

Ти чуєш, мамо, постріли гармати?
Ти бачиш, мамо? В небі в'ється дим
Я у руках тримаю, мамо, автомата.
Не хочу, мамо, помирати молодим.

Скажи мені, не плач, ну як там батько?
"Він цим пишається, що в нього такий син?
А як сестра, чи все у ней в порядку?
Каже - "вертайся, бо у мене ти один"

А як ти сам? Скажи мені синочку
Чи ти здоровий, чи живий ти там?
Я тут в порядку, мамо, у гарячій точці
День пережив і трохи вже поспав.

Ну добре, все, пора іти, підйом вже
Не згадуй лихом, і чекайте там
Я повернусь, не бійся, кажу точно
Ми тут усі єдині - я не сам!

Викладач.

Усі вони лише хотіли одного – миру та спокою для України. А тепер вони спочивають десь далеко від нас. Віримо, що їхні жертви були не марними… (хвилина мовчання).

 (Вшанування пам’яті загиблих хвилиною мовчання.

Перегляд відеоролика, присвяченого всім героям, які загинули на Майдані та в зоні АТО)

ЗАКЛЮЧНА ЧАСТИНА

Викладач.

Ви – майбутнє України. Яке стоїть перед вами завдання сьогодні? Своїми знаннями, працею, здобутками підносити культуру України, своїми досягненнями славити її. Бути гідними своїх пращурів, любити рідну землю так, як заповідав Тарас, берегти волю і незалежність України, поважати свій народ і його мелодійну мову, шанувати себе і свою гідність. Любі мої! Пам’ятаємо: патріотизм – звичайний стан повсякденного життя людини, який виявляється не лише в надзвичайних ситуаціях. Віримо, що територіальна цілісність України, скріплена кров’ю мільйонів незламаних борців, навіки залишатиметься непорушною. А ми маємо бути свідомими того, що лише в єдності дій і соборності душ досягнемо величної мети – побудови економічно та духовно багатої, вільної, демократичної України, якою пишатимуться наші нащадки.

 

13учень.

Не ділімо цю землю,

Не ділімо це небо,

Не ділімо хатини

Й сім’ї не ділімо!

Бо, ми браття, єдині!

В українському слові,

В українськім корінні,

В українській любові!

 

14 учень.

Любіть Україну, як сонце, любіть, 
як вітер, і трави, і води… 
В годину щасливу і в радості мить, 
любіть у годину негоди.

Любіть Україну у сні й наяву, 
вишневу свою Україну, 
красу її, вічно живу і нову, 
і мову її солов'їну.

15 учень.

Між братніх народів, мов садом рясним, 
сіяє вона над віками… 
Любіть Україну всім серцем своїм 
і всіми своїми ділами.

Для нас вона в світі єдина, одна 
в просторів солодкому чарі… 
Вона у зірках, і у вербах вона, 
і в кожному серця ударі,

у квітці, в пташині, в електровогнях, 
у пісні у кожній, у думі, 
в дитячий усмішці, в дівочих очах 
і в стягів багряному шумі…

16 учень.

Любіть у труді, у коханні, у бою, 
як пісню, що лине зорею… 
Всім серцем любіть Україну свою — 
і вічні ми будемо з нею!

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

doc
Додано
12 січня 2021
Переглядів
440
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку