Виховний захід "Океан професій: як орієнтуватися в ньому"

Про матеріал

У сучасному вирі професій дуже легко загубитися. Як вибрати правильну професію? Які переваги та недоліки приховує вона? Які спеціалісти є найзатребуванішими на сучасному ринку праці? На всі ці та багато інших запитань ви знайдете відповіді у випуску телепередачі "Все буде добре"

Перегляд файлу

При складанні розробки виховного заходу були використані такі інтернет-джерела:

http://xreality.ru/

http://24tv.ua/home/show

http://www.robota.lviv.ua/

http://horo.ua/

http:/ /goroskop2.com/

http: //life.pravda.com.ua/

 

Звучить заставка телепередачі  «Все буде добре»

Ведуча: Добрий день, любі мої. Я така щаслива, що ви сьогодні прийшли до мене  в гості. Моя подруга і експерт Ольга Бабаєва  попросили принести з собою спорядження для пірнання, адже сьогодні вона пообіцяла занурення у глибокий океан професій. Тема нашого випуску - « Океан професії: як орієнтуватися в ньому» А ось і Ольга.

Привіт!

Експерт: Привіт, Уляно! Добрий день гості в студії та телеглядачі. Я не перебільшувала, коли попросила Уляну принести спорядження, адже світ професій справді безмежно глибокий.

Ведуча: Щось мені не віриться. Ну, що нового ти зможеш розказати?

Експерт: А ось і даремно ти сумніваєшся. Скажи, ти чула колись про рекрутерів?

Ведуча: Рекрутери? Якщо згадати школу, то я вчила, що рекрут-це людина, яка служила у війську 25 років. Отже, це професія якось повинна бути пов’язана з воєнною справою.

Експерт: Ну, от і перша помилка. Рекрутер немає нічого спільного з вояками, хоча етимологія слова пов’язана справді з рекрутами. Насправді рекрутерами називають фахівців в сферу діяльності яких входить підбір кадрів. А сама діяльність називається рекрутенгом.

Ведуча: Я вражена, вперше чую про  таку дивну професію. Впевнена, що ти підготувала ще щось.

Експерт: Звичайно. Зараз я розповім про найпопулярніші професії, які з’явилися відносно недавно (на екрані мультимедійної дошки зявляються назви професій)

Експерт: Перша професія - шопер

Ведуча: Це щось пов’язане з магазинами

Експерт: Абсолютно правильно. У великих торгових центрах є цілі шопінг-центри. За невелику плату консультанти –шопери можуть зорієнтувати клієнтів в асортименті, який пропонують магазин в цьому торгівельному центрі. Вони розкажуть, де проходять розпродажі, куди завезли нову колекцію, а де можна знайти ексклюзивну річ. Це допомагає підібрати клієнтам те, що їм хочеться, і все-таки зробити покупку саме в цьому торговому центрі. У найбільш просунутих центрах є VIP –кімната, в яку шопер можуть принести речі, відповідні запиту клієнта. Він приміряє їх, вибирає те, що подобається, а потім розплачується у шоперів або в касі. Час економиться істотно. Є й інший різновид консультантів – індивідуальний шопер - це альтернатива особистого психолога, стиліста і візажиста. Така людина без зусиль розбереться у внутрішньому світі клієнта і порадить підходящий образ. Крім аналізу гардероба індивідуальний шопер може взяти на себе турботу про регулярну ревізію одягу, може купувати речі і без клієнта, просто  знаючи його смак і розмір, а також рекомендувати стиль зачіски, макіяж.

Експерт: Наступна професія–хендхантери

Ведуча: Мисливці за головами. Це щось звучить дуже страшно.

Експерт:  Слово з англійської перекладається саме так, але професія ця цілком мирна. Хендхантер - це працівник, який займається підбором персоналу. Але, на відмінну від звичайного менеджера з кадрів, хендхантер є посередником між працівником і працедавцем. Його основне завдання-переманити співробітника з однієї компанії в іншу. І полює він не на менеджерів середньої ланки, а на хороших фахівців, які займають високі посади. Останнім часом великі компанії часто шукають співробітників не через кадрове агентство, а саме завдяки хетхантерам, які знають свою справ             

 Експерт: Наступні професії споріднені. Це спічрайтер та копірайтер.

Ведуча:Давай,  спробую здогадатися . Це щось пов’язане з письмом. Адже «write» у перекладі з англійської – «писати».

Експерт: Ти, виявляється добре знаєш англійську.

Ведуча:Так, в школі колись вчила.

Експерт: Ти знову правильно тлумачиш назву. Адже спічрайтер - це людина, яка пише виступи для публічних людей: голів компаній, депутатів та навіть президентів. Спічрайтерство бере початок із Стародавньої Греції, де  люди, що займалися цим заняттям, називалися «логографами». Вони писали тексти підсудним, щоб ті виступали з ними в суді. Тоді обвинувачувані повинні були захищатися самостійно. Деякі люди не були видатними ораторами, тому собі на допомогу вони кликали логографів. Вони підбирали слова, темп виголошення,  побудову тексту під оратора так, щоб присяжні йому повірити і винести вирок на його користь.

А копірайтер–людина з творчою натурою, здатна складати оригінальні тексти, музичні заставки різного стилю, характеру та метражу. Багато копірайтерів мають досвід  написання сценаріїв. Обов’язки копірайтерів можна порівняти з обов’язками кореспондента: до них належать, зокрема, написання статей рекламного характеру. Також копірайтер бере участь в розробці іміджу фірми, включаючи назву, рекламні матеріали. Копірайтер повинен орієнтуватися в галузі авторських прав на музичні й літературні твори.

Експерт: Наступна професія – лобіст- тобі про щось це говорить?

Ведуча: Чомусь зразу спадає на думку лобіювання законів, інтересів, тобто, якась брудна політика.

Експерт: Ти знову близька до правильної відповіді, але все трішечки по-іншому. Основна функція лобіста-налагодження зв’язків компанії, тієї,  яку він представляє, з органами державної влади. До речі, ця робота не має нічого спільного з банальним підкупом.  Задача лобіста - не вирішення конкретної проблеми, а встановлення неформального діалогу. Методи роботи вітчизняної влади закриті та непрозорі, «достукатися» до чиновників людині «з вулиці» практично неможливо. Тому перша і найголовніша умова успішної кар’єри лобіста-особисті контакти і знайомства з представниками держорганів. Лобісти потрібні в компаніях, чия діяльність так чи інакше залежить від органів державної влади. В першу чергу, це компанії-лідери федерального або регіонального рівня.

Ведуча:Ну назви таку професію, щоб я зразу змогла назвати чим займається ця людина.

Експерт: Будь-ласка! Мерчандайзер

Ведуча: Хто, хто? Ну, я взагалі відмовлюся думати.

Експерт: Гаразд. Не ображайся. Відподь дуже просто. Мерчандайзер-це фахівець з просування продукції в роздрібній торгівлі. Основне його  завдання: підтримка позитивного іміджу своєї фірми, забезпечення вигідного розташування продукції на полицях магазинів, відстеження її постійної наявності в продажу. Він забезпечує магазини рекламою, дарує від імені фірми сувеніри.

Ведуча: Проста  та зрозуміла професія, а назву і не вимовиш одразу.

Експерт: Данина моді. Тепер модно називати звичні заняття незвичними закордонними словами: креативний продюсер, ландшафтний дизайнер, дистриб’ютор, ріелтор, супервайзер, менеджер. Список можна продовжувати і продовжувати.

Ведуча: Ну, то продовжуй.

Експерт: Логістик. До кінця 1990-х років про  професію «логістик» в країнах СНД практично ніхто не чув, у ВНЗ не було такої навчальної дисципліни. Наразі логістик - професія відома і поважна. Посада «логістик» з’являється в штаті виробничої компанії тоді, коли її керівництво приймає рішення оптимізувати не тільки виробництво, але й постачання продукції покупцям. Логістик розраховує куди, як, в яких кількостях, коли і за якою ціною потрібно постачати товари, щоб мінімізувати витрати.

Ведуча: Ну, давай ще якусь професію на завершення, а то у мене голова тріщить від такої кількості нових слів.

Експерт:  Гаразд. Наостанок - медіабайєр

Ведуча: Людина, яка купує  ефірний час на радіо та телебаченні, рекламні площі в друкованих засобах масової інформації та інтернет-виданнях.

Експерт: Ого, а ти кажеш нічого не знаєш. Абсолютно правильна відповідь.

Ведуча: З ким поведешся. Дякую, Олю, що завітала. До нових зустрічей! (музична заставка)

Ведуча: Сьогодні я запросила у гості представника служби зайнятості і ми розглянемо 10 найперспективніших професій на найближчі роки в Україні. Зустрічайте Тетяну Лучик.   (аплодисменти)

Спеціаліст служби зайнятості:  Дякую за запрошення. Добрий день!

Спочатку я хотіла б звернутися до глядачів у залі. Які професії на вашу думку будуть користуватися попитом у найближчі 10 років?

(відповіді глядачів)

Ведуча:Так це чи ні ми зараз перевіримо. Слово Тетяні.

Спеціаліст служби зайнятості:  Перша професія - програміст

Ведуча: Це зрозуміло-програмами користуються всі, а писати їх можуть одиниці.

Спеціаліст служби зайнятості:  Ось за цими одиницями і полюють кращі вітчизняні та зарубіжні компанії.

Наступна - технологи харчових виробництв. У будь-яку кризу найвигіднішим бізнесом залишається їжа і все, що з нею пов’язано. Цю потребу ніяк не обійти: житель великого міста не зможе жити натуральним господарством, як би не хотів. Додайте сюди ще свята, та просто-під час кризи і політичної нестабільності для багатьох єдиним джерелом гарного настрою стає смачна їжа.

Інженери будівельники. Будують у нас майже при будь-якій економічній погоді. Іхороший інженер знадобиться завжди.

Ведуча: А дороги ! А мости!

Спеціаліст служби зайнятості:  Так. Інженери-будівельники в числі найбільш дефіцитних фахівців.

Архітектори. Українським архітекторам пощастило більше, ніж їхнім італійським колегам-шансів таки побудувати запроектоване у них набагато більше. До того ж поруч неосяжна Росія, з якою немає мовного бар’єру, а там для будівництва замовників ще більше.

Дизайнери офісів і інтер’єрів. Дихають в спину архітекторам їх найближчі колеги-дизайнери інтер’єрів. Шанс вижити в високій конкуренції буде тільки у тих, хто тримає руку на пульсі, знає і застосовує усі нові технології, а ще….є архітектором.

Мененджер готельного бізнесу.

Ведуча:Чемпіонат Євро-2012 всім показав, що готелів у нас мало, готельний бізнес розвинений слабо, середній і бюджетний сегменти відсутні взагалі.

Спеціаліст служби зайнятості:  Так. Це перспективний напрямок, враховуючи, що в Україні вже  працюють і ще будуть працювати міжнародні мережеві компанії.

Наступні менеджери з персоналу та відомі тобі вже рекрутери. Ось де зараз потрібні хороші психологи! Знайди хорошого фахівця, умовити його співпрацювати, мотивувати на роботу… Так до речі, є не тільки менеджери за наймом, але і менеджери по звільненню(негласно).

Ведуча: Щоб керівники змогли залишитися в білих рукавичках, озвучує неприємну звістку спеціальна людина. У будь-якому випадку ринок рекрутингу буде тільки розвиватися, про що свідчить популярність різних курсів по психології управління.

Спеціаліст служби зайнятості:  Інженери-енергетики. Держава не поспішає вкладати в цю галузь, зарплати там невисокі. Однак є приватний сектор, альтернативні енергоносії! І тут затребуваність подібних фахівців буде тільки підвищуватися.

Журналісти. Бути журналістом-престижно. Можливо, це пов’язано з публічністю професії, бо зарплати тут невисокі, видань мало, конкуренція вражаюча. Високі зарплати у тих, хто пише на економічну, політичну або бізнес-тематику, але для цього треба бути спочатку фахівцем у своїй галузі, а вже потім журналістом.

Технологія виробів легкої промисловості. Найбільш суперечливий пункт. Конкуренція з Китаєм не витримати нікому. Однак крім масового маркетингу існує ще елітний сегмент, і ось там технологи дуже потрібні.

Фінансисти. Гроші вічні, тому вічні і всі, хто з ними працює.

Ведуча: Дякую, Тетяно . Отже, сподіваюся, що молоді люди, які дивляться нашу передачу вже зрозуміли, яку професію обрати, щоб вона була перспективною і приносила дохід. Хоча, як показує практика та останні дослідження, найнеобхіднішими  є робітничі професії, та на жаль молодь обирає вузи, а потім не може знайти роботу за спеціальністю. Розібратися з перевагами, та недоліками з цього питання ми вирішили запросити наших гостей з Карпат.             

Зустрічайте : професійний повар Ірина, народний майстер Анатолій, пічник Михайло, коваль Владислав.

Ведуча: Розкажіть про себе, Ірочко. Чи задоволені ви своїм вибором?

Професійний повар:  Після закінчення школи стояв вибір куди піти вчитися, навчальні досягнення  в мене були непогані, я могла б вступити в університет, але любов до кулінарії переважила. Я закінчила кулінарне училище, зараз займаюся улюбленою справою та отримую непогану плату.

Ведуча:Як щодо планів на майбутнє?

Професійний повар:  Якщо чесно, то я хочу стати найкращою весільною кухаркою, а якщо дуже амбіційно, то це участь в «Мастер шеф» на каналі СТБ, перемога і навчання в парижській кулінарній школі «Лекорденблю»

Ведуча:Бажаю успіхів!

Професійний повар:   Сподіваюсь, що кілька голосів на смс голосуванні я вже матиму.

Ведуча: Зустрічайте, народний майстер Анатолій.

Скільки часу та коштів ви витратили на навчання?

Народний майстер: Якщо порівняти з іншими, то можна сказати, що я маю максимальний результат за мінімум затрат. Я працюю з деревом, без роботи не сиджу ніколи. Завжди є охочі замовити меблі, вікна, двері. На дозвіллі люблю робити щось для душі

Ведуча: Що порадите сучасній молоді?

Народний майстер: Не боятися працювати руками. Ми, українці, здавна славилися своєю працьовитістю, потрібні ті, хто працює головою, але робочі руки ніколи не будуть зайвими.

Ведуча: До речі, скільки коштує  замовити у вас гарну полицю для книжок.

Народний майстер: Приходьте до мене, дорого не візьму, будемо годитися, як у нас кажуть.

Ведуча: Обов’язково. Ну, а зараз зустрічайте братів Михайла та Владислава.

Один з них професійний коваль, а інший пічник. Чому обрали таку професію?

Коваль: Можливо, це звучатиме дуже поетично, але мене змалку вабила стихія вогню, спрямована у правильне русло, вона допомагає створювати справжні дива.

Пічник: Я теж люблю вогонь, тому навчився будувати його оселю-пічки.

Ведуча: Ви так романтично про все розповідаєте, але ж ваші професії надзвичайно важкі фізично.

Коваль: Так, але результат того вартий. Крім того, оплата нашої праці гідно компенсує всі затрачені сили.

Ведуча: Ви теж не назвете ціну?

Коваль: Чому ж ні. 1 м кованої огорожі від  100 доларів, а ціна звичайної пічки - це 1200-1500 гривень.

Ведуча: То ви гроші гребете лопатою?

Пічник:  Ну, пічку та огорожу не кожного року міняють. Взагалі, наші професії необхідні в першу чергу на селі, тому у великому мегаполісі ми б пропали.

Ведуча: Звідси робимо висновок: професію варто обирати в залежності від того, де ти живеш, зважувати всі за і проти, робити свій вибір виважено і відповідально. Дякуємо нашим гостям (аплодисменти)

Ведуча: Наша передача підходить до кінця. Але у нас ще залишилася наша традиційна рубрика «Астрологічний прогноз»

До речі, виявляється, здобути професію екстрасенса так само легко, як вчителя чи лікаря, у деяких вузах є спеціальні відділення де навчають екстрасенсориці. Я все нічому не здивуюсь, недавно прочитала про професії, які собі просто уявити не могла.

1.Майстер педикюру для корів.

Поганий стан копит може позначитися на самопочутті корови, надоях і навіть здатності розмножуватися. На елітних фермах у Європі та Америці за цим стежать цілі окремі підрозділи співробітників.

2.Мененджер з визначення статі курчат.

Безпомилково визначити стать курчати необхідно вже у першу добу після появи пташеня на світ. Вважається, що від цього залежить харчування і способи доглядання за птицею.

3.Нюхая яєць.

Рідкісна професія, затребувана в елітних кондитерських і ресторанах. Ця людина стежить за тим, щоб у їжу не потрапили зіпсовані яйця.

4.Фахівець з виймання мозку.

Ця  екстравагантна професія аж ніяк не пов’язана з  психіатрією. Виймач мозку працює на скотобійні і стежить за тим, щоб мозок вбитої тварини акуратно виймався з черепної коробки і транспортувався в ресторани з мінімальними пошкодженнями.

5. Розрівнювач зморшок.

Такий співробітник є в елітних взуттєвих магазинах.

До його обов’язків входить розгладжування зморшок і складок, які утворюються на взуття в результаті багаторазової примірки покупцями.

6.Найманий родич.

Офіційна служба «найму» друзів і родичів з’явилася минулого року в Китаї. В основному туди звертаються перед весіллям, днем народження або іншим святом, на якому має бути багато людей, для підтримки статусу. Втім, неофіційно подібні послуги надаються по всьому світу і уже давно.

7. Гід по туалетах.

 Така людина є держслужбовцем в Японії, допомагає кожному бажаючому знайти в місті найближчий туалет. Послуга гідна  коштує близько 4 центів.

8. Продавець черги.

Знову ж таки, без реєстрації на ліцензію, служби тих, хто стоять у чергах за гроші, давно існують в будь-яких країнах. А от у Британії з’явилася перша подібна зареєстрована компанія. Співробітники фірми готові відстояти за клієнта будь-яку чергу до переможного кінця, штовхатися, лаятися-загалом, робити все що завгодно заради отримання результату. Оплата за таку самовідданість становить 40 доларів на годину.

Ой, я щось забагато говорю. Зустрічайте, у нас в гостях спадкова гуцульська мольфарка Юлія Курилова.

Ведуча: Чим нас порадуєш, Юлю?

Спадкова гуцульська мольфара: Розпочався Новий рік. Він буде добрим, проте повний несподіванок та сюрпризів. Оскільки телепередача присвячена професіям,  я зроблю астрологічний прогноз для знаків зодіаку, порекомендую на які професії варто звернути увагу.

Овен.Представники цього знака надзвичайно цілеспрямовані люди, вони з дитинства знають, чого хочуть. Вони дуже часто домагаються успіхів у кар’єрі.  Мають невгамовну енергію, ледарі зустрічаються рідко. З таких людей виходять чудові спортсмени, продавці, брокери, дантисти, хірурги. Однак найбільш вдалою і продуктивною для Овна буде роль начальника.

Тілець. Тільці дуже творчі люди, які прагнуть до матеріального успіху. Вони відзначаються прагненням заробити якомога більше грошей. Таким людям, з їхнім вродженим спокоєм, підійде будь-яка робота, що потребує посидючості та скрупульозності. Представниками цього знака підійдуть такі професії, як педагог, кухар,архітектор, дизайнер.

Близнята. Людям, які представляють цей знак зодіаку, підходить робота, що потребує винахідливості і швидкої реакції. Для них важлива можливість журналістика, рекламна діяльність, менеджмент, підприємницька діяльність, політика. Також, він може бути продюсером, режисером, консультантом, телерепортером.

Рак. Для рака дуже важливо знайти професію, яка приноситиме йому задоволення все життя. Вони дуже акуратні та працелюбні. Рака приваблює рутинна робота з мінімумом розумових затрат. У жінок, представниць цього класу, сильно розвинений материнський інстинкт, тому з них виходять чудові виховательки й няні. Раки надзвичайно артистичні й можуть досягати висот у  цьому напрямі. Також підходять такі професії, як кухар, історик, еколог, працівник служби безпеки.

Лев.Представники цього знаку постійно прагнуть до лідерства, тому їм підходять професії, що дозволяють постійно перебувати в центрі уваги. Для цього підходять такі професії, як керівник об’єднання, лідер партії або організації, працівник посольства, адміністратор, викладач. Працездатність представників цього знаку надзвичайно висока.

Діва.Для представників цього знаку характерні аналітичний підхід, пунктуальність, тверезе мислення, критичний склад розуму, уважність, точність, акуратність і старанність. Дівам підходять професії пов’язані з медициною та сферою послуг.Представників цього знаку приваблюють професії, що стосуються гігієни й зовнішнього вигляду.(дієтолог, косметолог,перукар)

Терези. Найкраще почуваються у професіях, що пов’язані з мистецтвом і потребують художнього смаку(композитор, актор, стиліст). Представників цього знаку відрізняє прагнення до гармонії, до досягнення рівноваги, глибоке розуміння права. Вроджена дипломатичність допоможе досягти успіхів у політиці.

Скорпіон. Народжені під цим знаком, мають величезну кількість здібностей, будь-яка справа їм до снаги. Їх не лякають жодні труднощі. В усіх справах вони розраховують лише на свої сили. Зазвичай вони прагнуть не до підпорядкування, а до лідерства. Скорпіонам припадуть до душі  професії, що передбачають розгадування таємниць:психолог, психіатр, учений із міфології, астролог.

Стрілець. Представники цього знака-натури філософські, дуже обдаровані, волелюбні, відповідальні, рішучі. Чим би не займався стрілець у житті, він повністю віддається справі й вимагає того ж від оточуючих. Для стрільця підійдуть професії, пов’язані з релігією і світоглядом: викладач філософії, історії, релігії. Професії  пов’язані з іншими країнами й далекими поїздками (перекладачі, менеджери з туризму).

Козеріг. Люди, народжені пі цим знаком, відрізняються особливою акуратністю і старанністю. Схильні повільно, але впевнено йти до своєї мети, й доводити всі справи до кінця. Вони домагаються великих успіхів у науці, фінансовій справі, техніці. Для представників цього знака підійдуть такі професії як, математик, хімік, фізик, біолог, податковий інспектор.

Водолій. Водолії винахідливі, мають хороший смак, артистичні здібності. Добре проявляють себе в політиці, науці, громадській діяльності. Педагогіка, освіта, психологія, архітектура-в усіх цих сферах діяльності водолій зможе добитися чималих висот. Також, Водолію підійдуть професії, пов’язані з прогресом: програміст, веб-дизайнер, спеціаліст з мобільних телефонів.

Риби. З одного боку, це натура цілеспрямована і практична, з іншого-мрійлива й артистична. Представники цього знаку можуть добре проявити себе в галузі кіноіндустрії, шоу-бізнесі, театральній діяльності, журналістиці, туризмі. Різні благодійні організації ідеально підходять для них. Також є велика ймовірність досягнення висот у таких сферах, як медицина, педагогіка, косметологія, дерматологія.

Ведуча: Дякую, Юліє! Наша передача підійшло до кінця. Дотримуйтесь наших порад, дослухайтеся до свого серця при виборі професії – і все буде добре!

docx
Додано
28 червня 2018
Переглядів
753
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку