Виховний захід "День річок"

Про матеріал

У всьому світі 14 березня відзначається Міжнародний день річок, який за своєю суттю є днем боротьби проти гребель, тобто за «живу» воду.

День річок звертає увагу всього людства на те, що створення дамб негативно впливає не тільки на розвиток самих водойм, а й на стан інших природних об'єктів. Порушення природного перебігу річки може стати причиною справжніх катаклізмів, з якими людина буде не в змозі боротися.

Перегляд файлу

Екологічна конференція до Дня річок

Голова конференції

Шановні колеги, гості, слухачі!

Сьогодні  ми зібралися недаремно. У всьому світі 14 березня відзначається Міжнародний день річок, який за своєю суттю є днем боротьби проти гребель, тобто за «живу» воду.

День річок звертає увагу всього людства на те, що створення дамб негативно впливає не тільки на розвиток самих водойм, а й на стан інших природних об'єктів. Порушення природного перебігу річки може стати причиною справжніх катаклізмів, з якими людина буде не в змозі боротися.

Але з часом цей день став днем, коли ми говоримо не тільки про шкідливий вплив дамб на річки, а взагалі про всі проблеми, пов’язані з водними ресурсами. Однією з головних є вплив людини.

(перегляд відео  про найбруднішу річку світу)

Шокуюче відео! Від людського втручання змінюються русла, річки міліють, а подекуди й взагалі зникають, а найголовніше – люди забруднюють воду, забуваючи про те, що вода – джерело життя на Землі.

Однак ніколи не пізно схаменутися і виправити свої помилки. Яскравим прикладом порятунки річки можуть похвалитися англійці.

Представники Великобританії

Леді та джентльмени! Раді поділитися своїм досвідом. Сподіваємось він стане в нагоді і вам. Ситуація з річками, а особливо Темзою, була катастрофічною ще кілька десятків років тому. До річок неможливо було підійти. Від них жахливо смерділо. У них нічого не жило. Темза у п’ятдесятих, наприклад, була проголошена мертвою рікою.

         Вмирати Темза почала ще в часи наполеонівських війн в Європі, коли в річку почали виводити каналізаційні стоки.
      Що не вбила каналізація, те добили промислові відходи та сільськогосподарські хімікати, які дощ змивав із полів. У вісімнадцятому сторіччі в Темзі ще ловили лосося і форель, але 1958 року спеціальне наукове дослідження не виявило в річці у межах Лондона жодної рибини.

Існували перекази про те, що один із лондонців, випадково впавши у Темзу, помер. Настільки отруйною була вода у річці.

Води Темзи зараз часто виглядають сірувато-жовтими і непривітними. Проте фахівці кажуть, що зараз річка в межах Лондона хоч і не кришталево чиста, але жива, тут можна навіть зловити форель чи лосося.

Понад 30 років пішло на те, щоб очистити Темзу та інші річки до стану, коли у них почало відроджуватися життя.

Як ми досягли цього? Закони, які карають порушників, строгий контроль з боку екологів і, найголовніше, – британці почали набагато більше перейматися питанням екологічної безпеки.

Темза стала одним із прикладів успішного очищення і повернення до життя. На  перші позитивні результати пішло майже півсторіччя праці і значних коштів, але воно було того варте.

І зараз Темза схожа на ту, якій у минулому столітті присвячували вірші.

Велично баржі в гавані пливуть,

Густий туман, немов шовковий шаль,

Куди вони тепер тримають путь?

Невже прощатись з Лондоном не жаль?

 

Тремтить осіннє листя над рікою,

Не  чути в’язнів шуму і карет

І біля мене чиста тиха Темза,

Що схожа на смарагдовий нефрит.

Голова конференції

Дякуємо, колеги! Приклад Темзи вселяє впевненість у краще. Проте сьогодні ми зібралися для того, що поговорити не про проблеми, а навпаки, розповісти про красу та унікальність наших річок. Слово гостям з Єгипту.

Представник Єгипту

Вас вітає Ніл – ріка життя, адже всім відомо, що тільки завдяки Нілу і його  родючій дельті, зародилася найдавніша цивілізація людства - Стародавній Єгипет.

Тисячі років дельта є найродючішим місцем на Землі, вона годує народи Єгипту і її родючість не зменшується, в деяких районах дельти, збирають по три врожаї на рік.

Ніл здатний фантастично змінювати  свої води – під час повеней з чистих вони ніби без причини починають червоніти, потім приймають кривавий колір і залишаються такими поки не відбудеться розлив річки. Ближче до весни, Ніл повертається в свої береги, вода знову чиста. Такий феномен з забарвленням води відбувається за рахунок червоного кольору частинок мулу, принесеного притоками в Ніл .

Ніл - єдина ріка в Північній Африці, яка протікає по найбільшій в світі пустелі Сахара.

Цю річку згадують навіть у Біблії. Всі чули про те, як Мойсей вивів єврейський народ з єгипетського полону по дну річки, яка розступила свої води. Так от. Американські вчені провели експерименти з використанням комп’ютерної моделі і довели, що в одному з місць дельти Нілу, якщо вітер буде дути в одному напрямку зі швидкість 100км/год (що відповідає 11 бальному шторму) протягом 12 годин, на дні русла утворюється прохід, по сторонам якого височітимуть водяні стіни. Тобто, подія описана в Старому Завіті цілком може бути правдою.

Це тільки експеримент, але одне ми знаємо точно – Ніл – це велика загадку, яка надихатиме вчених всього світу на нові і нові дослідження.

Голова конференції

А зараз запрошую до слова представників Південної Америки, які представлять річку, яка встигла побувати найдовшою річкою світу, позбутися цього титулу, знову повернути його собі в кінці ХХ століття. Річка, довжина якої становить понад 7000 кілометрів, річка, яка володіє найбільшим басейном і містить у собі найбільший об’єм води – Амазонка!

Представники Південної Америки

Не будемо вихвалятися,адже найголовніше ви вже почули. Наведемо кілька прикладів, які вразять вас.

  • Коли Амазонка розливається, вона затоплює території розміром з Великобританію.
  • Першу подорож по Амазонці в 1541 році здійснив іспанський конкістадор Франсиско де Орельяна. У своїх подорожніх нотатках він розповів про зіткнення з племенем войовничих жінок. За аналогією з героїнями давньогрецьких міфів він назвав їх амазонками і вирішив дати ім’я річці на честь прекрасних войовниць — «Амазонка».
  • На Амазонці розташовується найбільший у світі річковий острів — Маражо. Він займає площу, яку можна порівняти з площею Швейцарії.
  • У 2011 році за підсумками всесвітнього конкурсу Амазонку визнали одним із семи природних чудес світу.
  • 20% кисню на нашій планеті виробляються вологими тропічними лісами Амазонки.
  • Тропічні ліси басейну Амазонки вважаються «легенями планети». Цікаво, що цим лісам понад 100 мільйонів років, і вони займають площу понад 6 000 000 квадратних кілометрів. Це більше, ніж територія всієї Західної Європи! На думку вчених, саме джунглі Амазонії є батьківщиною майже 90% основних продовольчих культур сучасності, в тому числі бананів, кукурудзи, какао і картоплі.
  • Ще один цікавий факт про джунглі Амазонії: рослини там розташовані настільки тісно, ​​що поверхні землі досягає лише 1% сонячного світла.
  • По всій довжині Амазонки (а це понад 7000 кілометрів) немає жодного моста через неї.
  • У Амазонки є підземна «сестра-близнюк» — річка Ріо Хамза. Вона тече паралельно своїй «старшій сестрі» на глибині близько 4 кілометрів. Довжина Хамзи — понад 6000 кілометрів
  •  В Амазонці і її притоках зустрічається понад 2 тисяч різних видів риб. Цікаво, що саме тут батьківщина багатьох акваріумних рибок: піраній, мечоносців, гуппі, скалярій і мн.др.
  • У водах Амазонки можна зустріти дуже цікаву рибу — електричного вугра, здатного генерувати струм напругою до 1300 вольт і силою до 1 ампера. Жителі прибережних селищ непогано заробляють, відловлюючи електричних вугрів для акваріумів. Щоб не отримати удар струмом від цих риб, місцеві жителі заганяють в Амазонку домашню худобу, на яку вугри витрачають свій заряд і стають абсолютно безпечними.
  • У тропічних лісах Амазонки мешкає більше половини з 10 мільйонів видів тварин, що мешкають на нашій планеті.
  • В Амазонці водиться безліч великих видів тварин: гігантські річкові видри, довжина тіла яких досягає 2 метрів; гігантські черепахи з діаметром панцира до 3 метрів; капібари — найбільші гризуни на планеті з масою тіла до 50 кг — і, звичайно, найбільші змії Землі — анаконди.
  • В басейні річки зустрічається гігантська латаття виду вікторія регія. Її листя можуть виростати до 3 метрів в діаметрі і здатні витримувати на собі вагу до 50 кг.
  • У басейні Амазонки водиться одна з найнебезпечніших живих істот на планеті. Ні, це не анаконда, що не кайман і не ягуар. Це … жаба! В одній маленькій жабі виду жахливих листолазів достатньо отрути, щоб убити 1,5 тисячі чоловік.
  • У лісах Амазонії живе понад 3.000 видів фруктів. Для порівняння, в західних країнах їдять близько 200.
  • У лісах Амазонії виявили мікроскопічний грибок (Pestalotiopsis microspora), який, як не дивно, може жити, харчуючись виключно пластиком, точніше, поліуретаном. Причому, робити він це може навіть при відсутності кисню.
  • У басейні Амазонки живуть племена, які до сих пір не вийшли на контакт з цивілізацією, і деякі вчені проти того, щоб контактувати з ними.
  • Словенська плавець на наддалекі дистанції Мартін Стріл (Martin Strel) є першою людиною, яка подолала вплав Амазонку, кожен день пропливаючи по 80 кілометрів. На це йому знадобилося трохи більше двох місяців.

Голова конференції

Вражаюче! А це що?

являються кадри фільму «Пригоди Тома Сойєра»)

Зрозуміло, це представники Північної Америки перевіряють наші знання.

Представники  Північної Америки

 Ви здогадалися, що ми мали на увазі?

Голова конференції

 Звичайно! У нас кожен школяр читав цей твір і знає, що ця річка, Міссісіпі, є одним з головних героїв у творах відомого американського письменника Марка Твена, адже місто Ганнібал, що в штаті Міссурі, де народився Твен, розташоване на берегах Міссісіпі

Представники  Північної Америки

Американці люблять Міссісіпі. І гордяться, що їхня річка – одна з найбільших у світі (четверта за довжиною на планеті). Люди, які живуть біля річки,  люблять і бояться її. Вдача у Міссісіпі – наче у вередливої жінки. Недарма величають її «найпершою у світі обманщицею».

 Вона протікає територією 10 штатів, а її назва у перекладі з мови індіанців означає «Батько вод», у 1927 році вона спричинила Великий потоп. Про неї часто знімають документальні фільми, адже вона має чим здивувати своїх шанувальників.

 

Голова конференції

А зараз слово представникам Сходу.

(звучить японська мелодія)

Представники Японії

 Ми не любимо багатослів’я. Наша велична річка Янцзи не терпить шуми та суєти. На її берегах варто сидіти, думати про вічне і згадувати слова Омара Хайяма про людину і її слід на Землі.

Коли у небуття і ймення наше кане,

Не згасне сонечко у небі полум'яне.

Нас не було, та світ не був від того гірший;

Він не погіршає й тоді, як нас не стане.

(учасники переглядають відео про річку Янцзи) 

Голова конференції

І, справді, дивлячись на цю красу забуваєш про проблеми і задумуєшся про вічне.

(звучить пісня групи «Твой день» «Хуанхе - Желтая река»)

  О, я бачу представники Китаю оригінально презентують свою річку. Справді, декілька років тому у нашій країні була дуже популярною пісня про цю могутню річку.

 Вам слово!

Представники  Китаю

Свою назву Хуанхе отримала за жовто-коричневий колір води. Такий колір обумовлений наявністю в ній великої кількості мулу, вимитого грунту і глини, а також осадових порід.

«Завдяки» підняттю рівня води, річка посідає перше місце в світі за показником розмивання і виносу ґрунту.

Через дощі, мусони, підняття рівня води і розмивання ґрунту, регулярно відбуваються повені. Внаслідок цього на Хуанхе побудовано рекордну кількість дамб - понад 5 тисяч.

Цікавий факт: у 1938 році під час Японсько-китайської війни урядом Китаю було прийнято суворе рішення підірвати деякі дамби для того, щоб влаштувати повінь і зупинити японські війська. Це призвело до катастрофічних наслідків як для японських окупантів, так і для місцевого населення, і перш за все - вплинуло на екологію.

Через постійні повені, прориви дамб і важкі наслідки Хуанхе також називають «Горем Китаю».

(перегляд відео про прорив дамби на Хуанхе)

Ось такий контраст.

Голова конференції

А зараз слово представникам Європи.

(встає кулінар)

Кулінар

Вітаю, шановне зібрання!

Голова конференції

 Ви, напевно, помилилися залом. Тут екологічна конференція, а не кулінарна…

Кулінар

Ні, я саме тут, де потрібно. Я хочу представити річку, яка удостоїлася честі мати вишуканий десерт, названий її іменем.

(торт «Дунайські хвилі»)

Цей чарівний десерт має європейську якість і поєднує в собі німецьку стриманість, австрійську вишуканість, угорську легкість, болгарську веселість і українську красу!

Річка Дунай! Сама європейська річка! Вона протікає через 10 європейських країн: Німеччину, Австрію, Словаччину, Угорщину, Сербію, Хорватію, Болгарію, Румунію, Молдавію і Україну. Басейн річки охоплює територію 18 країн Південної і центральної Європи (Італію, Боснію, Герцоговину, Албанію, Македонію, Польщу, Швейцарію, Чехію). На її берегах розташовані десятки міст , в тому числі і столиці країн Європи: Відень (Австрія), Белград (Сербія), Будапешт (Угорщина), Братислава (Словаччина).

Про її європейську натуру свідчить той факт, що Дунай – єдина річка, віднесена до нейтральних вод. По ній можуть плавати торгівельні та пасажирські судна будь-яких держав, ніхто не має права їх зупиняти.

Голова конференції

 

Вражаючі факти!  А від себе хоті би додати, що моя улюблена мелодія – це вальс «Дунайські хвилі».

(звучить вальс)

Ой, щось я захопився. Слово представникам країни, яка гостинно сьогодні прийняла нас – Україні.

Представники України

Вас вітає річка, відома в історії як Борисфен, Данапріс,Славутич.

Річка, у якій у 988 році князь Володимир охрестив Русь.

Річка, на честь якої в Україні названо місто, футбольний клуб та станцію метро.

Дніпро!

Ця славна ріка третя за величиною річка Європи має славну історію. Їй присвячено десятки віршів, поем, вона оспівана в піснях та творах мистецтва. Відомі письменники, такі як Тарас Шевченко і Микола Гоголь захоплювалися масштабами і красою річки та неодноразово згадували у своїх оповіданнях і віршах.

Шановні гості! Для тих, хто мав змогу милуватися красою  Дніпра і для тих, кому це не вдалося, наше відео.

(перегляд відео  про Дніпро на фоні пісні «Океану Ельзи» «Небо над Дніпром»)

Голова конференції

( на фоні відео про Землю)

Дякую, колеги, за гарно проведений час. Сподіваюся, що люди нарешті схаменуться і почнуть виправляти свої помилки, адже світ, в якому ми живемо, такий прекрасний!

 

docx
Додано
28 червня 2018
Переглядів
1066
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку