Виховний захід " Снід- Кілер ХХІст"

Про матеріал
В рамках акції " 16 днів проти насильства" 1 грудня відзначають день боротьби із Снідом. Виховний захід та анкетування для учнів.
Перегляд файлу

                              Буковецька гімназія

 

                                            Виховний захід

                                            для учнів 8 класу

 


 

                               СНІД- КІЛЕР 21 століття!

 

 

 

Тема. СНІД- КІЛЕР 21 століття!

Мета: сприяти ґрунтовному оволодінню учнями повної та достовірної інформації про ВІЛ (СНІД), шляхи його передачі, ситуації ризику, розвінчання міфів; привернути увагу до даної проблеми. Націлити на толерантне ставлення до людей, які живуть із ВІЛ. Спонукати до вироблення осмисленої і зваженої особистісної та громадської позиції щодо проблематики ВІЛ (СНІДу).  Виховувати повагу до себе , оточуючих.

Обладнання. На стінах плакати про ВІЛ (СНІД), заклик «Молодь проти наркоманії та СНІДу» на столику інфор­маційні брошурки, цитати про життя та здоров’я( додаток 1) , червоні стрічки, презентація «СНІД!», ноутбук, проектор.

Форма проведення: усна

 

Підготувала: Матаржук О.В.

         Зупини СНІД, щоб він

не зупинив тебе!

План роботи

 

  1. Вступ.
  2. Статистичні дані.
  3. Трагічні історії відомих людей.
  4. Анонімне анкетування для учнів.( додаток 2)
  5. Перегляд соціального відео.
  6. Ставлення до ВІЛ-інфікованих.
  7. Заключне слово вчителя. Підбиття підсумків.

Хід  роботи

1

Вчителька. Доброго всім дня, доброго здоров'я. Здоров'я – одне з основних джерел радості, щасливого та повноцінного життя. Здоров'я – це стан життя і діяльності людини за умови відсутності хвороб, фізичних дефектів, психологічне, соціальне і духовне благополуччя.

Поріг ХХІ століття людство переступило з низкою жахливих хвороб. Особливо небезпечні ВІЛ і його кінцева стадія СНІД. СНІД – особливо небезпечна хвороба, смертельна для людини. І ця хвороба, кілер 21 століття, тільки й жде вашої помилки, але сьогодні ми навчимось уникати цих помилок.

Учениця.     1 грудня з 1988 року відзначається як Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

   Снід- це  синдром набутого імунодефіциту вперше було зафіксовано в США у 1983 році. Впродовж двох місяців хворий помер. Сьогодні за добу у світі чотириста тисяч осіб заражується цією хворобою. Сам по собі СНІД не є смертельною хворобою, але функціонування його вірусу в організмі впливає на імунну систему так, що навіть проста нежить може призвести до смерті людини.

    Збудник — вірус, що має вигляд спіралі у трикутній серцевині. Він носить назву ВІЛ (вірус імунодефіциту людини) і має три типи: ВІЛ 1 та ВІЛ 2, що є дуже поширеними у Західній Європі, та ВІЛ 3, на який страждають переважно американці та африканці. Вірус вражає Т-лімфоцити, що служать для його розмноження, та макрофаги, що розносять його по організму.

   

Учень. Віруси є збудниками багатьох хвороб, наприклад, грипу, герпесу, навіть деяких видів раку. Для своєї життєдіяльності вірус повинен проникнути в живу клітину. В разі ВІЛ – це імунна клітина людини. 

                                       2

Вчителька. Ще ніколи людство не зустрічалося з вірусом, який би діяв так руйнівно, як вірус імунодефіциту людини і так би загрожував існуванню суспільства. Сьогодні понад 50 млн. жителів планети Земля є ВІЛ-позитивними, а понад 20 млн. - вражені СНІДом. Кожного дня у світі інфікується 15-16 тис. осіб, переважно молодого віку.  В Україні перший ВІЛ-інфікований був виявлений у 1987 р., у 1988 р. - зареєстро­вана перша смерть від СНІДу, а вже у 1995 р. поширення ВІЛ-інфекції набуває характеру епідемії і вже зареєстровано 1490 випадків інфікування за рік.

Учениця. Зусилля вчених спрямовано на винайдення ефективних методів подолання СНІДу, однак поки що говорити про успіх, про перемогу над вірусом ВІЛ передчасно. За оцінками експертів, сьогодні понад 50 млн. жителів планети Земля є ВІЛ-позитивними, а понад 20 млн. - вражені СНІДом. Кожного дня у світі інфікується 15-16 тис. осіб, переважно молодого віку.

Учень. На жаль, Україну визнано державою, яка від ВІЛ/СНІДу в Східній Європі постраждала найбільше. Сьогодні в нас офіційно зареєстровано 49 тис. осіб, що мають статус ВІЛ-позитивних. Серед них майже 4 тис. дітей у  віці до 14 років. У тенетах СНІДу перебувають понад 3 тис. громадян України, з яких понад 100 дітей. Це офіційна статистика, зареєстрована в Українському центрі профілактики і боротьби зі СНІДом МОЗ України. Міжнародні експерти вважають, що ВІЛ – позитивних у нас значно більше.   

Вчителька. Ви скажете, що це тільки статистика, але в світі є багато прикладів трагічних історій відомих людей.

3

Учениця. Рудольф Нурієв (1938-1993). За своє творче життя він виконав усі провідні чоловічі партії класичного балету. Соліст театру ім. Кірова (нині Марийського театру в Санкт-Петербурзі), зірка Лондонського балету, директор балетної трупи Паризької Гранд-опера,.. Тисячі прихильників Нуріева чекали на кумира в різних куточках Землі, Він знімався в кіно, з'являвся на телебаченні, робив балетні постановки для ;різних компаній.. Та всі життєві і творчі плани Рудольфа Нуріева перекреслив СНІД.

1984 рік. Великому танцівникові повідомили, що він інфікований вірусом імунодефіциту людини. Спочатку цю звістку Ніруєв сприйняв спокійно, бо розраховував вилікуватись за допомогою свої грошей.  Відтоді він витрачав на лікування до 2 млн. доларів США на рік. Та сподівання виявилися марними. Стан здоров’я погіршувався. «Тепер мені кінець?» - постійно запитував він лікарів. У 1992 році його не стало.

Учні по черзі розповідають про трагічні доля відомих людей, а в той час демонструється презентація з їх фото.

Офра Хаза (1958-2000). Співачка, яка виконувала східні пісні й працювала з Полою Абдул, Лу Рідом, Іггі Попом та іншими. Вона померла 23 лютого 2000 року від СНІДу у віці 42 років.

Артур Еш (1943-1993). Олімпійський чемпіон з тенісу Артур Еш народився 1943 року в Річмонді (США). Його мати померла, коли йому виповнилося лише 6 років. Завдяки своїм неабияким фізичним даним він зміг згодом стати першою ракеткою світу. Еш виграв відкритий чемпіонат США з тенісу 1968 року, а 1975-го – Уїмблдон. Помер він від СНІДу, інфікований ВІЛ від переливання крові, не доживши 5 місяців до свого 50-річчя. Коли Нельсон Мандела вийшов з ув’язнення і його запитали, до кого в Америці він би хотів завітати першим, він відповів, що до Артура Еша.

Хорхе Донн (1947-1992). Соліст балету Моріса Бежара. Танцювати почав рано. 1963 року спеціально приїхав до Брюсселя, щоби вступити в компанію Моріса Бежара, і незабаром став у ній провідним танцівником. 1979 року вперше виконав «Балеро» - балет, поставлений для жінок. 1989 року був домінантом фонду Кonex як один із кращих танцівників. Помер від СНІДу 30 листопада 1992 року в Лозанні. Багато хореографів присвятили йому свої роботи.

Айзек Азимов (1920-1992). Відомий письменник і найвидатніший майстер наукової фантастики, винахідник слова «роботика» (робототехніка, робо техніка). 1983 року, коли про СНІД було дуже мало відомо, письменникові робили операцію на серці, і він був заражений ВІЛ через донорську кров. Через кілька років  йому потрібна була повторна операцій, і випадково під час госпіталізації виявився ВІЛ. Від операції довелося відмовитися. Айзек Азимов помер через три роки. Через десять років його дружина повідомила про істинну причину смерті письменника.

Мішель Фуко (1926-1984). Французький філософ та історик культури. Книги Фуко про божевілля, соціальні науки, медицину, в’язниці й сексуальність зробили його одним із найвидатніших мислителів у сучасні французькій літературі.

Джиа Марія Куранджи (1960-1986). Перша американська супермодель. Вона була однією з перших жінок в Америці, причиною смерті якої офіційно був визначиний СНІД. За 10 років героїня рухалася по спадній спіралі захоплення наркотиками й невдалими романами. Вона померла у 26 років, встигнувши здійнятися з низів до вершин модельного бізнесу, заробити купу грошей, знайти любов, славу й спалити все це в наркотичному вигарі.

Энтони Перкинс (1932-1992). Актор Ентоні Перкінс народився в Лос-Анджелесі (штат Каліфорнія, США). Дебют його відбувся 1953 року у фільмі «Акторка». До початку 1960-х років Ентоні Перкінс став одним з популярних американських акторів. Особливо варто відзначити психологічно цікаві роботи актора у фільмах Альфреда Хічкока ( «Психоз») і Орсона Веллса ( «Процес»). Занминитими стали його ролі у фільмах «Виверт 22», «Скандал», «Убивство в Схілдному експресі».

Учень (під «Богемська рапсодія» Ф. Меркюрі).

Ще одна сумна історія. Фреді Меркюрі (1946-1991). та його рок-гурт «Queen» швидко набули популярності. Створення перших рок - відеокліпів, запис альбомів та музики до кінофільмів сприяли шаленому успіху групи. Фреді Меркюрі стає одним із найбагатших музикантів британської шоу-індустрії, але помирає від СНІДу. Саме музику його гурту ви зараз чуєте і багато хто з вас впізнав її ще на початку нашого заходу.

Останні дні  життя Меркюрі були жахливі. Він уже не міг їсти, погано бачив і говорив, важко дихав, нікого не впізнавав, не помічав купи листів від прихильників, не цікавився реакцією на заяву від його імені. А саме: «Хочу підтвердити: «Аналіз моєї крові виявив вірус імунодефіциту людини. У мене СНІД. Я тримав цю інформацію в секреті, щоб зберегти спокій рідних і близьких. Та настав час повідомити правду моїм друзям і прихильникам. Сподіваюсь, що всі вони об’єднаються в боротьбі з цією жахливою хворобою»

                                                        4

Вчителька. Міжнародним символом боротьби зі СНІДом є червона стрічка, яка поєднала людей багатьох країн.

Сьогодні у всьому світі червона стрічка символізує:

*    Усвідомлення серйозності ВІЛ/СНІДу;

*    Надію на те, що буде знайдено вакцину від ВІЛ і ліки від СНІДу;

*    Солідарність із людьми, які живуть з ВІЛ, їхніми близькими, рідними і друзями;

*    Пам’ять про мільйони людей, життя яких забрала ця недуга;

*    Протест проти істерії і невігластва, дискримінації та суспільної ізоляції людей, що живуть з ВІЛ.

(Входять учні із червоними стрічками)

Учень. Обираєм безпечне життя, 
Алкоголь та куріння здолаєм.
ВІЛ та Снід відійдуть в небуття 
Якщо правила запам’ятаєш 

Учениця. Більше спорту та пий лимонад
На футбол, чи гайда на рибалку
Взимку з друзями йди на хокей
потім разом усі на качалку.

Вчителька. А зараз діти я роздам вам анкети із запитаннями, відповідати ви будете анонімно, ніхто не дізнається саме вашу відповідь, це тільки для загальної статистики. (учні заповнюють анкети)

                                                5

 

Вчителька. . Вірус СНІДу дуже дрібний, набагато менший за бактерії, проте неймовірно підступний. Розмножується, тільки потрапивши в клітини білих кров’яних тілець людини – основних вартових її імунної системи. Вірус руйнує їх із середини. Наслідки цього жахливі:  людина стає беззахисною перед будь-якою інфекцією.  Як не попасти на приціл цієї інфекції, ми переглянути на відео

https://youtu.be/KFEGIhUKMsk

Вчителька. Чим більше ти знатимеш про ВІЛ, про шляхи його передачі, профілактичні засоби тим менше у вірусу шансів потрапити до твого організму. На даному етапі вилікувати СНІД не можна, єдиний шлях уберегтися – профілактика і знання.

                                 6


 


Вчителька. На державному рівні в Україні здійснено ряд заходів, щоб запобігти біді. Так вже у 1990 р. - створено мережу СНІД-центрів, у 1991 р. було прийнято перший Закон «Про запобігання захворювань на СНІД та соціальний захист населення», у 1998 р. внесено зміни до цього закону. Прийнято чотири програми з профілактики ВІЛ-інфекції (СНІДу). У 2001 р. Україна зініціювала Спеціальну сесію Генеральної Асамблеї ООН з ВІЛ (СНІДу), на якій була прийнята Декларація про прихильність справі боротьби з ВІЛ (СНІДом).

2002 р. - в Україні було проголошено роком боротьби зі СНІДом...

Але самих державних заходів недостатньо. Необхідна участь громадськості, необхідне розуміння всього трагізму ситуації, складності проблеми кожним із нас.

Так, протягом розвитку ВІЛ-інфекції, людина потребує не тільки медичної, а й психолочної допомоги. Відомо лікування залежить від психоемоційного стану людини. Які психогенні реакції переважають у ВІЛ-позитивних ? Негативні. Це потрясіння, страх, журба, тривога за себе та близьких, докори сумління, відсутність життєвої перспективи і суїцидальні думки.

ВІЛ — це вирок, що не дає шансів на   одужання, саме тому ми маємо  здійснювати психологічну підтримку близьким і рідним, якщо вони опинились в такій ситуації. Суспільство закликає нас толерантно і гуманно ставитись  віл інфікованих.


 


 


 


Учениця.

ВІЛ! СНІД! СНІД!..

В одному слові стільки бід!

Бо ти приречений... Проблеми...

Нема вже роздумів на теми:

Що таке щастя і кохання.

Для тебе вже одне страждання

Й життя твоє - останні дні,

Сумні, печальні і страшні.

Боїшся ти, боїшся вмерти.

Ще більш боїшся у стражданнях жити

І лиш - тепер ти зрозумів:

Життям нам треба дорожити.

Занадто швидко свічка догорає -

Твоє життя цим обриває.

А були ж плани і великі мрії!

Нема тепер уже й надії...

Твоя вже свічка догорає,

Бо тіло й душу СНІД з'їдає.

Якщо здоровим народивсь,

Пильнуй, постійно бережись,

Бо раз людина обпечеться –

Життя від СНІДу обірветься.

Ніхто не знатиме, що сталось,   ,

Чому життя так швидко обірвалось,

Чому чума XX століття

Обрубує твоє коріння, віття?

«А винен хто?» - себе питаєш,

Хоч відповідь сам добре знаєш.

Хто винен в тому, що вмираєш.,

Що вже ні планів, ані мрій не маєш,

І кожен день себе питаєш.

Знаєш, зарадити хворобі ми не можем,

Лиш співчуттями допоможем.

Щоб долі наші трагічними не стали

Треба, щоб ми про СПІД все знали.


                 7

Вчителька. Як ви бачити і вже неодноразово чули, сьогодні є три основні шляхи зараження ВІЛ:

1) ін'єкційне вживання наркотиків нестерильними шприцами;

  1. статевий шлях, статевий контакт із зараженим партнером;
  2.     від матері до дитини.

 А зараз проаналізуємо, як ви замовили знання, проведемо гру «Так, ні?» Вам потрібно буде швидко визначитися із відповіддю, плескаючи в долоні, якщо згідні із твердженням ( так) і дотримуватись тиші, якщо ні. Деякі відповіді учні обґрунтовують.

1. Чи правда, що ВІЛ живе на предметах, у кімнаті, на вулиці і можна заразитися через гроші, книги; небезпечно їхати в транспорті? (Ні)

2.Чи правда, що ВІЛ живе тільки в рідинах усередині людського тіла? (Так)

У яких рідинах? (У рідинах, концентрація вірусу в яких може призвести до зараження. Тому з метою профілактики слід уникати контакту з такими рідинами організму: сперма; вагінальні виділення; кров. І тоді вберегтися легко)ї

3.Чи правда, що ВІЛ уражає тільки дорослих? (Ні)

4.Чи правда, що небезпека зараження існує тільки для гомосексуалів, наркоманів, працівників секс-бізнесу? (Ні)

5. Чи правда, що якщо доторкнутися до поту чи сліз хворого на СНІД, то заразитися вірусом не можна? І через слину також? (Так. У цих рідинах надто мала концентрація вірусу.)

6.Чи правда що ВІЛ може передаватися від укусу комарів? (Ні)

7. Чи правда, що людина, яка гарно виглядає і почувається здоровою не може бути інфікованою ВІЛ? (Ні)

8. Чи правда, що є імовірність передачі ВІЛ при спільному користуванні зубними щітками, бритвами, манікюрними наборами? (Так)

9. Чи правда, що можна заразитись ВІЛ під час бійки? (Так. Бійки часто закінчуються кров'ю. А щоб не бути інфікованим, треба остерігатися будь-якого контакту з чужою кров'ю, особливо у випадку власних ран)

10.Чи можна вилікуватися від СНІДу, якщо ретельно приймати ліки, які дає лікар? (Ні)

11.Чи можна заразитися ВІЛ, спільно використовуючи голки для татуювання або для проколювання вух або носа для сережок? (Так)

12.ВІЛ може передаватися через одяг хворого на СНІД? (Ні)

13.Чи є вакцина, щоб захистити людей від ВІЛ інфекції? (Ні)

14.Чи можна заразитися ВІЛ, якьщо їсти страви, приготовані ВІЛ-інфікованою людиною? (Ні)

15.Людина може передати ВІЛ, навіть незважаючи на те, що в неї немає ніяких ознак чи симптомів СНІДу? (Так)

 

Викладач. Нехай усе жахливе, що сталося з іншими, обійде нас. Нехай кожна людина до кінця усвідомить усю небезпеку, яку несе СНІД, і зробить усе можливе, щоб уберегти себе і своїх близьких та рідних від цієї страшної інфекції, бо СНІД може увійти практично в кожен дім, кожну сім’ю.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

Життя – це краса, милуйся нею.

Життя – це радість, насолоджуйся нею.

Життя – це коштовність, цінуй її.

Життя – це скарб, бережи його.

Без здоров'я щастя неможливе.

Здоров'я- дорожче золота.

Перший крок до здоров'я- визнай свої недоліки.

Перший і головний обов'язок людинт – бути здоровим .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 2

 

 Анкета (про  ВІЛ/СНІД)

 

 

1.Що таке ВІЛ-інфекція?

а) невиліковне інфекційне захворювання

б) невиліковне спадкове захворювання

в) невиліковне шкірне захворювання

 

2.СНІД – це:

а)  теж саме, що і ВІЛ-інфекція

б)  кінцева стадія розвитку ВІЛ-інфекції

в) смертельне захворювання, але не ВІЛ-інфекція

 

3.Захворювання СНІД виникає при потраплянні вірусу імунодефіциту людини:

а) в слину

б) в кров

в) на шкіру

 

4. З яких джерел ви отримали  інформацію про ВІЛ/СНІД?

(можете вказати декілька відповідей)

а) зі ЗМІ (газети, інтернет, телебачення, радіо)

б) з навчального закладу

в) від батьків, друзів, знайомих

г) я вперше чую про ВІЛ/СНІД

 

5. Яким шляхом розповсюджується вірус хвороби СНІД?

а) через повітря, при потисканні руки, при поцілунках

б) при статевих контактах, при використанні нестерильних шприців та голок, від матері дитині

в) при укусах комах, при користуванні одним посудом

 

6. Як Ви вважаєте, чи може СНІД загрожувати особисто Вам?

а) так

б) ні

 

7.Якщо Ви дізнаєтесь, що хтось у Вашому навчальному закладі або серед Ваших друзів чи знайомих є носієм СНІДу, то Ви:

а) перестанете з ним спілкуватися; будете намагатися не зустрічатися з ним;

б) віднесетесь до  нього, як до інших членів колективу; запропонуєте свою підтримку

в) будете пропонувати  ізолювати його;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
3 грудня 2022
Переглядів
470
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку