Виховний захід «Твори добро разом зі Святим Миколаєм!»

Про матеріал
Ви вірите в дива? Задайте питання дитині, і від неї ви неодмінно почуєте найщиріше "так". Запитайте про це у людини віруючої і ви почуєте таку ж відповідь. У багатьох країнах світу вам почнуть розповідати про чудеса Святого Миколая і про його особливе свято. Як ви уже здогадались, тема нашого виховного заходу «Твори добро разом зі Святим Миколаєм!». В переддень цього свята згадаємо хто такий Миколай та чим він прославився. Миколай щороку приходить у кожну господу з миром і дарунками. Для маленьких стає чарівною казкою, коли невидимо з’являється вночі і кладе під подушку такі бажані гостинці. Виростають діти - і добра казка зникає, а Миколай залишається. Наслідуймо добро і вчинки Миколая! Нехай це свято стане для нас святом Милосердя, святом Доброти, Прощення, Любові до ближніх.
Перегляд файлу

 

Сценарій виховного заходу

 «Твори добро разом зі Святим Миколаєм !»

 

 

Святий Миколаю,

Тебе ми благаємо,

Обдаруй нас теплотою,

Ласкою та добротою,

Щастя дай нашому роду-

Українському народу!

 

Пісня. «Святий Миколай ти до нас прийди, прийди »

Майстер в/н: Шановні учні та гості!

Ви вірите в дива?  Задайте питання дитині, і від неї ви неодмінно почуєте найщиріше "так". Запитайте про це у людини віруючої і ви почуєте таку ж  відповідь. У багатьох країнах світу вам почнуть розповідати про чудеса Святого Миколая і про його особливе свято.

Як ви уже здогадались, тема нашого виховного заходу «Твори добро разом зі Святим Миколаєм!». В переддень цього свята згадаємо хто такий Миколай та чим він прославився.

    Миколай щороку приходить у кожну господу з миром і дарунками. Для маленьких стає чарівною казкою, коли невидимо з’являється вночі і кладе під подушку такі бажані гостинці. Виростають діти -  і добра казка зникає, а Миколай залишається.

Наслідуймо добро і вчинки Миколая! Нехай це свято стане для нас святом Милосердя, святом Доброти, Прощення, Любові до ближніх.

 Майстер в/н: День святого Миколая, напевно, найочікуваніше й улюблене свято і для дорослих, і для дітей. Насамперед, мабуть, тому, що в цей час межа між дитинством і дорослістю повністю зникає, і кожен відчуває себе безпечною дитиною. Хто ж такий Святий Миколай? Чому його так почетають віруючі люди?

Фільм «Легенда про Миколая».

 

Учень 1.У невтомних трудах, подвигах та любові до Бога і ближніх пройшло все життя мирлікійського чудотвордя. Великий святитель помер 6 грудня 342 року. Святе тіло праведного мужа було поховане з почестями в соборній мирлікійській церкві.

У другій половині ХІ століття у Києві на Аскольдовій могилі боярин Ольма збудував церкву св. Миколая. На Галицьких землях однією з найстаріших є церква св. Миколая у Львові, що походить із XIII століття. Вона відома своєю чудотворною іконою і дивами, що траплялися біля неї. Тож не дивно, що український народ настільки полюбив Миколая. Чимало відомих класичних і сучасних авторів написали зворушливі розповіді, казки й оповідання про святого, доповнивши чималу літературну спадщину, що легендами передавали з уст в уста.

Майстер в/н.: Святий Миколай найбільш шанований святий. Про це можна судити хоча б на підставі того, що в світі зведено велику кількість  церков, названих на його честь. У році два свята Миколая - перший весняний (22 травня) і другий зимовий (19 грудня).

Учень 2. Західній Україні для подарунків святого Миколая ставили на підвіконні черевички, діти на сході країни зазвичай шукали подарунки під подушками. Так заведено, що якщо дитина була слухняною і ввічливою протягом усього року, вона отримує багато подарунків; якщо дитина неслухняна, або підглядала вночі, то отримує різки.

Учень 3. У католицьких країнах на свято Святого Миколая діти перед тим, як лягати спати, клали біля ліжка великі шкарпетки, в які потім клалися подарунки.

Кажуть, Микола весь день перед святом працює - випікає зірочки в дарунок дітям. Ці зірочки, потрапляючи до лантуха Миколи, стають схожими на свого майстра, тому печиво, яке діти знаходять під подушкою вранці, називають миколайчиками.

Зараз у багатьох українських родинах теж прийнято дарувати дітям «миколайчики», якими називають не тільки печиво, а й інші подарунки від святого Миколая.

Учень 4. Діти кожної країни з нетерпінням чекають на прихід святого: "А десь далеко в небі в ту ніч ви почуєте срібні дзвіночки: на санчатах їде святий Микола й заглядає у кожне віконечко, чи не забули дати подарунки всім його любим діточкам!

А як забули, то нагадує їхнім батькам… Їдуть санчата поміж зірочками, переїжджають із хмарки на хмарку, дзвоники ніжно дзвонять, а старий місяць весело посміхається. Він знає, що в цю ніч всі мусять бути щасливі! І ті, що роблять подарунки, й ті, кому їх роблять. Бо найбільше щастя в житті – це робити добро!”

Існувало також повір'я: якщо в ніч на святого Миколая загадати заповітне бажання, то святий його обов'язково виконає.

Учень 5.Усе життя св. Миколая - це нескінченні благодіяння і чудеса, подані стражденному людству. Свята Церква прославляє Миколая Чудотворця як мудрого правителя, вгамівника спраглих, швидкого помічника усім, хто опинився в біді та скорботах. Він рятував потопаючих, визволяв полонених, відводив смертну кару від невинних, зціляв багатьох людей: повернув зір, виправив кульгавість, дав мову німим. Вивів багатьох з убозтва й злиднів, подав їжу голодним, був помічником нужденним і теплим заступником. Він швидко з`являється скрізь, де потрібна його допомога. І нині він приходить до тих, хто кличе його допомогти і заступити від біди. Чудес його не злічити.

Майстер в/н.  Зимового Миколая, якого вважали покровителем хліборобства, повелителем стихій, Добрим (Угодником), вшановували пишно. Вірили в чудодійну силу святого: з ним пов’язані випадки чудесного спасіння замерзлих, утоплеників, подорожніх, що опинилися в біді. Саме тому Запорізьке козацтво вважало Святого Миколая за свого заступника, який рятує їх від усіляких стихій під час військових походів, як на суші, так і на морі. Також на  честь Святого Миколая на Запорізькій Січі споруджували церкви та оздоблювали його ікони пишними шатами із дорогоцінного  каміннямя та  золота.

Майстер в/н.  За легендами Святий Миколай не лише врятував від смертної кари невинно засуджених, але оживив підступно вбитих, зупинив на морі бурю. За численними переказами, що грунтуються на епізодах життєпису святого, дізнаємося як св. Миколай таємно підкидає гроші біднякові, щоб забезпечити весільний посаг його дочкам, опікується вдовами й сиротами – все своє життя присвячує справі милосердя для душі й тіла. Тож ще за життя називали його батьком сиріт, вдів і бідних. Після смерті Господь Бог прославив його даром творення чудес, які і стали головною причиною швидкого й широкого культу святого чудотворця.

Прослухайте доповіді учнів про чудеса Святого Миколая.

Учень 6. У лівому притворі хорів Софійського собору в Києві зберігалася ікона Миколи Мокрого, про котру в літописі зафіксована така незвична чудесна подія. За князювання князя Всеволода (1078-1093) один киянин повертався з дружиною та немовлям з Вишгорода. У човні мати, заколисана дніпровими хвилями, задрімала, а немовля випало з її рук у воду і втопилося. У невимовній скорботі батьки звернулися з молитвою до святителя Миколая. І трапилося справжнє диво! Паламар Києво-Софійського собору знайшов зранку, на хорах поруч ікони св. Миколая.мокру дитинку. Сотні киян прийшли подивитися на чудо і разом з ними нещасне подружжя, яке впізнало свого синочка. Від того часу і прославився той чудотворний образ св. Миколи, що дістав за це назву Мокрого.

Майстер в/н. Багато є в наших парафіях церков, присвяченим знаному святителеві. Його образ здавна мав місце на іконостасах та в різних українських оселях. Неодноразово св. Миколай згадується у наших церковних Богослуженнях.

Учень7 . Протягом багатьох століть з уст в уста переказується історія про подорож отця Миколая до Палестини — землі, де народився Ісус Христос.

Шлях туди далекий і нелегкий, багато днів потрібно було плисти кораблем. Якось отець Миколай сказав своїм супутникам, що скоро почнеться велика буря. Але ніхто йому не повірив, бо стояла чудова тиха погода. Однак не минуло й години, як небо вкрилося чорними хмарами і подув сильний вітер.

Мандрівники страшенно перелякалися. Отець Миколай сказав, щоб не падали у відчай і надіялись на Божу допомогу, а сам почав молитися. Несподівано море заспокоїлося і настала велика тиша.

Люди раділи і дякували Богові та святому Миколаєві за чудесний порятунок. Ніхто не міг зрозуміти, як Миколаєві вдалося передбачити бурю, а ще більше, як він зміг її утихомирити.

З того часу всі подорожуючі просять благословення у святого Миколая. Тож і Ви, коли вирушатимете у мандрівку, не забудьте взяти зі собою маленьку іконку святого Чудотворця і попросити його про опіку. Нехай святий Миколай випросить у Господа щасливої дороги.

Учень 8. Св. Миколай вважається «старшим» серед святих: він опікується воїнами, перевозить душі померлих на «той світ», володіє ключами від неба, але більшість часу проводить на землі, допомагаючи бідним у скруті, мандрівникам у дорозі, мореплавцям на морі:

У народних легендах та переказах святий Миколай постає як покровитель рибалок, заступник від стихійних лих та опікун диких звірів. Усе встигнути зробити він не може, тому йому повсякчас допомагають добрі ангели. Де лихо чи халепа, має линути молитва до Миколая-Чудотворця. Він і допоможе в скрутну годину, і порадить, і втішить.

Проте не можна ображатися, коли допомога не надійде швидко. Бо Миколай на небі не сидить, він на землі добро робить…

Майстер в/н. В Україні свято Миколая набуло особливого колориту. Культ св. Миколая на нашій землі вкоренився разом із християнством, наділивши цього святого суспільною пошаною.

«Відеоролик святий Миколай у Львові»

Про ступінь шанування українським народом св. Миколая можна судити по тому, що Українська Церква поклала йому по четвергах  щотижня особливу службу поряд з апостолами. До Водохрещення Русі четвер уважався днем головного язичеського бога Перуна, у який йому поклонялися й приносили жертви. Після прийняття християнства багато свят і врочисті дні, під час яких шанувався Перун, були витиснуті шануванням святих, і насамперед св. Миколая Чудотворця. Цим у значній мірі й пояснюється, чому українці здавна з особливою ретельністю ушановували св. Миколи й частіше, чим до інших святих, зверталися до нього з молитвою.

Учень 9 Святителю Миколі покладається навіть особлива молитва про заступництво від усяких бід і нещасть. До його дня приурочувалися взимку в старовину так звані братчини, які отримали назву Нікольщина. Наші предки збиралися до церкви, служили святому Миколаю молебні, ставили велику свічку і потім ішли веселитися.

У сільськогосподарському побуті день святителя Миколи служив терміном для різного роду угод, платежів і господарських договорів.

 

Святителю Миколаю, помагай в потребi,

Покровителю святiший на землi i в небi.

Ти є славний в чудах многих по нашiй країнi,

Тебе славим, прославляем торжественно нинi.

Будь помiчником ласкавим, Святий Чудотворче,

Хорони нас вiд бiд всяких, ласкавiший Отче!

Ми до тебе всi покiрно, щиро прибiгаєм,

В Тобi помочi, утiхи i ласки шукаєм.

Вислухай молiння наше, Отче Миколаю,

Що до Тебе ми в надiї завжди посилаєм.

Майстер в/н.: В українському побуті існує багато обрядів пов'язаних з цим днем. Раніше саме з цього дня молодь починала готуватися до святок, сватання і вечорниць: ткали придане, шили вбрання і майстрували маски для святкових розваг.

За традицією, старші господарі села на свято збиралися щоб зварити пшеничне пиво. Влаштовувалася гостина, після якої всі весело з піснями їздили на санях довкола села. Догоджали святому Миколаю окропленням будинків, стаєнь і худоби святою водою.

На Харківщині існував звичай святкувати триденні Миколині святки, на які варили кутю і узвар, щоб у наступному році забезпечити врожай на жито й плоди. На всій території України влаштовували заздравні обіди на честь Миколая Угодника з приготуванням ритуального пива й медів.

  На Київщині хазяїн, прийшовши цього дня із церкви, брав миску зі свяченою водою, паляницю з грудочкою солі, квача з різного зілля, ішов кропити господу, худобу та збіжжя, примовляючи: «Святий Миколай, помилуй та сохрани нас від усякого лиха!».

Характерним для миколаївських колядок є змагання господарів і колядників-гоцальників в дотепах, жартах, каламбурах, знанні загадок, прикмет, прислів'їв, приказок, небилиць, скоромовок .

Майстер в/н.: В цей день звертали увагу на погоду. Можливо, і ви знаєте народні прикмети?

Учень 10

     Як на Миколи іній – буде овес.

На Миколу зима з цвяхом ходить;

Якщо зима до Миколи зимового сувора, то після Миколи чекають відлиги до Спиридона - сонцевороту (25 грудня).

Учень 11

Коли на Михайлів день зима закує, то на Миколу розкуються.

Провезли зиму на санках до Миколи, ось тобі і відлига.

Майстер в/н.:

Миколай Чудотворець ближче до нас як ніколи! В цей день він почує і зрозуміє всі наші прохання і бажання.

Настання свята чекають не тільки діти, навіть дорослій людині іноді хочеться повернутися в дитинство і вірити у щось незвичайно чарівне. Це свято прекрасний привід впустити в свій будинок казку і насолоджуватися нею разом з дітьми, а вони вміють це робити краще за всіх.

А зараз давайте подивимося чи прийде до Вас Святий Миколай ?

(Тест)

Фінальна пісня «Зима»

 Святий Миколай і дні його шанування нагадують нам про можливість творити чудеса, про всепрощення, надії, Божої допомоги. Про те, що наші серця висвітлюються найтеплішими почуттями не тільки від прийняття подарунків, але і від їх дарування. Про можливість виконати чиїсь заповітні бажання і допомогти воістину нужденним. Не забудьте створити диво у ваших сім'ях, помоліться про свої сокровенні і чисті мрії і не переставайте вірити в чудове заступництво Святого Миколая

 

До вашої уваги документальний фільм «святий Миколай мандрує світом»

Вихід святого Миколая. Привітання.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
18 січня 2019
Переглядів
1070
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку