Виховний захід "Волонтер-це справа честі"

Про матеріал
Пропоную розробку виховної години "Волонтер-це справа честі". Підходить, як для учнів четвертих класів, так і для середньої та старшої школи.
Перегляд файлу

 

 

Вихова година

«Волонтерство-справа честі»

 

 

Мета заходу: Формувати в учнів громадянську свідомість, розуміння єдності й цілісності України, виховувати патріотизм, шанобливе ставлення до воїнів, учасників антитерористичної операції – захисників Вітчизни, волонтерів.

Оформленя:  Прапор України, слайди, відео та аудіо супровід.

 ХІД ЗАХОДУ

Звучить  голос за лаштунками

Милосердя

Не суди когось із пересердя,

 Бог не всім по рівному дає,

Хто у серці має милосердя –

 Той Закони Божі пізнає.

Не жалій ні кволим, ні калікам,

Не ховай добро в гнилі міхи

І Господь тобі добавить віку,

І простить тобі дрібні гріхи.

Розведи біду чужу руками,

Не пройди, коли комусь болить,

Ми усі щось губимо з роками

 І під Богом ходим кожну мить.

Нас Господь за руку світом водить,

Часто притискає до грудей,

Але милосердя нам приходить

Лиш від Богом п́осланих людей.

 

(звучить тихенька лірична музика виходять ведучі)  (супровід слайдами)

Ведучий  1.

Доброго дня!

Ведучий  2.

Вітаємо вас на нашому виховному заході.

    Ведучий 1. (слайд)

Чуйність, щирість, доброта, милосердя, як часто ми стикаємося з цими поняттями. Майже щодня, адже час від часу доводиться комусь допомагати.

Ведучий  2.  (слайд)

То ж сьогодні ми  поговоримо про звичайних людей з великими серцями -  про  волонтерів.

Ведучий 1.

 Все більше людей долучається до волонтерської справи, все більше молоді свій вільний час віддає іншим …Але не будемо забігати наперед…

Ведучий  2. (слайд)

Волонтерами спочатку називали людей, що добровільно та виключно із свого бажання поступали на воєнну службу в деяких європейських країнах (наприклад, Франції, Іспанії). Зараз від цього громіздкого визначення «волонтерства» залишилося лише слово «добровільно». Правда, додалося ще й «безоплатно».

Волонтерів називають по-різному, але всі знають, що волонтер – це людина, що допомагає сусідам, співвітчизникам та людям, які потребують допомоги вдома чи за кордоном. Волонтери працюють в школах, лікарнях, бібліотеках, таборах з біженцями, при захисті навколишнього середовища – всюди.

Ведучий  1. (слайд)

Роком виникнення волонтерського руху вважається 1859. Саме тоді французький письменник – журналіст Анрі Дюнан, вражений картинами битви при Сольферино, запропонував ідею створення Червоного Хреста – організації, яка працювала б на волонтерських засадах і надавала першу медичну допомогу пораненим бійцям. Принципами, сформульованими Дюнаном, керуються сьогодні волонтерські організації у всьому світі.  У Європі після закінчення першої світової війни з’явилися люди, готові надавати  безкоштовну допомогу постраждалим у війні. Саме у цей час були створені перші волонтерські організації.

Ведучий  2. (слайд)

Практично кожен із нас хоча б раз у житті по своїй волі брав на себе виконання трудових обов’язків, не вимагаючи грошової компенсації.

Поняття «волонтер» і «волонтерство» є дуже широким. В основу добровільності покладена здатність однієї людини безкорисливо та, у більшості випадків, анонімно виконувати роботу на благо іншої. Тобто частину часу, енергії, знань, досвіду волонтер витрачає на виконання діяльності, яка приносить користь іншим людям чи суспільству в цілому. Однак, термін «волонтерство» означає передусім діяльність на основі доброї волі.

Відеоролик 

https://www.youtube.com/watch?v=d170j3zQbLs

Ведучий  1. (слайд)

Чим же займаються волонтери? Запитаєте  ви.

Ці люди:

- організовують дозвілля молоді;

- проводять анкетування, опитування, соціальні дослідження;

- проводять інтелектуальні і розважальні ігри для дітей, молоді, дорослих;

- сприяють розширенню світогляду, інтелектуальному розвитку дітей-інвалідів;

- проводять індивідуальну роботу з інвалідами вдома;

- ведуть пропаганду здорового способу життя, допомагають зедоленим;

- беруть участь у заходах, що стосуються навколишнього середовища;

- беруть участь у виїзних акціях тощо.

Ведучий  2. (слайд)

Безперечно, кожній людині знайоме ім’я Блаженної матері Терези, католицької черниці, засновниці доброчинних місій, лауреата Нобелівської премії миру за 1979 рік. На порозі 70-х років мати Тереза здобула міжнародну славу і визнання як заступниця злиденних і безпомічних, а після смерті була беатифікована як блаженна .

Ведучий  1. (слайд)

Агнес Гонкса Бояскіу народилася у 1910 році в місті Скоп`є  (Македонія) у заможній албанській родині. Батьки назавжди залишились для неї взірцем подружньої вірності та взаємної любові.

Агнес вирішила служити Богові. Двадцять років вона викладала в монастирському коледжі географію і історію. У 1948 році вона, непримітна черниця, покинула коледж і, маючи лише невелику валізку і п’ять рупій готівкою, вирушила допомагати скривдженим долею й суспільством бідолахам. Щоранку ця невтомна тендітна жінка вирушала в найнебезпечніші, глухі й брудні заквулки Калькутти, щоб надати медичну допомогу хворим, нагодувати голодних, втішити стражденних. Так розпочалася ця місія.  Самотні, нужденні отримували від неї справжню поміч, яка ґрунтувалася  на її глибокій шані до людей і непохитній вірі в неоціненність людського життя. У своєму житті вона керувалась незаперечною істиною: «Найбільше щастя – віддавати себе іншим». Для улюблених своїх підопічних вона давала те, що є найзначущішим у житті кожної людини – час. Час, щоб запропонувати дар дружби самотнім, розраду згорьованим, визнання – зневаженим.

Папа Римський Павло шостий на знак вдячності «за її всесвітню місію любові» подарував Матері Терезі власний розкішний білий Лінкольн. Жодного разу не скориставшись автомобілем, Мати Тереза влаштувала лотерею і на одержані кошти заснувала заклад для лікування хворих на проказу.

Ведучий  2. (слайд)

Серед відомих нам українців, що творили добрі справи безкорисливо, виділяються Костянтин Острозький – київський воєвода, князь, який за власні кошти відкрив перші школи у деяких містах західної України (16 ст.), в яких училися і діти шляхти, і селянські діти. Окремим фондом здійснювалася підтримка дітей – сиріт.

Гетьмани  Петро Сагайдачний і Іван Мазепа у 1702 році на благодійні кошти звели новий великий корпус Києво-Могилянської академії.

Михайло Грушевський – видатний український історик, у 1898 році на власні кошти заснував у Києві школу, в якій діти мали змогу навчатися рідною українською мовою.

І це далеко не повний список відомих українців, які були не тільки відомими політиками, культурними діячами, а й меценатами і благодійниками.

Головними рисами всіх  цих людей були милосердя і доброта.

Ведучий  1. (слайд)

Поняття «волонтер» для різних людей може мати різне значення, наприклад, волонтерською діяльністю вважається і донорська здача крові, і робота на якусь політичну партію, і участь у релігійних церемоніях. Але сучасна ситуація в Україні змінила звичайний стан речей – волонтери та благодійники стали новими лідерами суспільства. Це сталося не просто так, адже на сторінках новітньої історії України вписано пам’ятні події: бій під Крутами, Голодомор 1932-1933 рр., Бабин Яр  і Революція Гідності.

Багато років з моменту набуття незалежності, Україна не знала страшного слова війна, але з березня 2014 року і донині, тисячі українських солдат захищають наш східний кордон від ворога, а тисячі помічників – добровольців допомагають їм здобути  таку жаданну перемогу.

То ж сьогодні наш виховний захід ми присвячуємо  їм, героям  нашого часу  - волонтерам, що допомагають учасникам АТО.

Ведучий  2. (слайд)

Україна в ці буремні дні справді поділилася на «фронт» і «тил». Ми не говоримо про байдужих громадян, які вважають, що в країні нібито нічого не відбувається. Мова йде про тих, які не змогли всидіти вдома і відправилися в саме пекло війни, та про тих, хто оберігає спокій в тилу..  До активної допомоги фронту долучилися як бабусі-пенсіонерки, так і студенти, бізнесмени, домогосподарки. Яскравим  прикладом доброти  і щирості людсьої є те, що у ці складні часи до допомоги нашій державі долучаються ті, хто на перший погляд, сам її потребує– люди з інвалідністю.  Цих людей ми називаємо  величним словом - волонтер.

Ведучий  1. (слайд)

Щорічно 5 грудня, відбувається  святкування «Міжнародного дня волонтерів», яке було      започатковано Генеральною Асамблеєю ООН  ще в 1985 році.

Сьогодні людей, які мають право відзначати це свято, по всьому світу нараховується близько 140 мільйонів. Весь вільний час вони присвячують суспільним справам, беручи участь у всіляких акціях, програмах соціальної взаємодопомоги, культурного просвітництва, допомагають на безоплатній основі  всім людям, які цього потребують.

Ведучий  2. (слайд)

Досить часто волонтери ризикують своїм власним  життям, беручи участь у ліквідації наслідків глобальних катастроф, природних катаклізмів, та  надзвичайних ситуацій. Також цей день можна вважати святом людей, які   добровільно та безоплатно допомагають персоналу дитячих будинків, будинків престарілих, лікарень, хоспісів.

Метою проведення свята у цивілізованих країнах є -  залучення до волонтерського руху якомога більшої кількість людей, які готові на безкоштовній основі допомагати іншим.

Норми праці  всіх волонтерів світу прописані в пунктах  прийнятої ще в 1985 році  «Всесвітньої декларації волонтерів».

Ведучий  1. (слайд)

На долю українців випало багато складних випробувань, Україна  не раз палала у вогні, але завдяки сильному духом народу,  справжнім патріотам, відроджувалася з попелу, її ставили на коліна, а вона зводилася з гордо піднятою головою.

Так станеться і цього разу. Нам випало важке випробування, але як писав П.Тичина: «Я єсть народ, якого Правди сила ніким звойована ще не була!»,  необхідно вірити, що незабаром  обов’язково запанує мир у всій державі, тому, що  в нас є справжні герої, герої нашого часу, як на фронті, так і в тилу -  це добровольці  волонтери.

Чому  цих людей вважають героями?  Що спонукало їх  так самовіддано допомгати тим, хто цього потребує?  Найкращою характеристикою таких людей, є слова  М. Вінграновського, який писав:  «Ми тут. Ми всі. Ми є. Ми гурт. Єднаймося! Ми є той грунт подій майбутніх вирішальних»

Учень (слайд)

Посланцями від Бога сьогодні

Є мільйон добровільних людей.

І без них ми були б в безодні,

Все на плечах твоїх, ВОЛОНТЕР,

Ти солдату знайшов черевики,

Каску, ліки,і бронежилет.

Він" спасибі“ промовив велике.

Ти готовий знайти й кулемет.

І шукаєш, шукаєш, шукаєш...

Все, що треба для наших солдат.

Відпочинку ніколи не знаєш.

Ти, як ангел, то дух, то птах.

Від утоми складаєш крила

І питаєш у Бога: “За що? “

Десь на тата чекає дитина.

ВОЛОНТЕР, як не ти, то хто?

Піднімайся, прошу, мій друже,

Бог не лишить тебе в біді.

Ти потрібен нам, дуже - дуже,

Нашим хлопцям і нашій землі…

Відеоролик

https://www.youtube.com/watch?v=wmfdIUvfAb0&t=2s

Ведучий2. (слайд)

Скільки волонтерів в Україні - порахувати складно. Іноді здається, що вся країна допомагає армії, переселенцям, хворим та пораненим. Нагадуємо вам лише про деяких з цих дивовижних людей.

49-річного Армена Нікогосяна називають "ангелом війни". Досвідчений нейрохірург приїхав в зону АТО за власною ініціативою і вже багато місяців на руках виносить поранених з найгарячіших точок. Про хоробрість Армена в зоні АТО ходять легенди. Медик-волонтер пробирається на  самі дальні блокпости - по полю, в дощ, його не зупиняють ні кулі, ні "Гради". Деякі бійці з докором говорять своїм командирам: "Армен на "швидкій" проїзжджає, а ви на БТРах не можете".

     У липні, коли сепаратисти зрівняли з землею 1-й блокпост під Слов'янськом, до наших бійців не могло прорватися підкріплення - вогонь був шквальний , що вже говорити про карети швидкої допомоги. Дізнавшись про те, що на блокпосту багато поранених, Армен застрибнув у свій реанімобіль і доїхав  до хлопців. Завантажив у машину 24 (!) десантника і відвіз їх до Ізюмської лікарні. Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков вручив Армену Нікогосяну урядову нагороду - орден "За заслуги".

Ведучий  1. (слайд)

14 листопада журнал "Фокус" опублікував щорічний рейтинг 100 найвпливовіших жінок України. Вперше за дев'ять років існування рейтингу найвпливовішою жінкою стали українські жінки-волонтери. З початку Майдану і до сьогоднішнього дня вони борються за свободу України. Серед них - Тетяна Ричкова, Дана Ярова, Анастасія Береза та інші. У масштабах країни вплив кожної окремо може здатися незначним, але саме вони - сьогодні пишуть історію нашої країни.

Відеоолик 

https://www.youtube.com/watch?v=U6IGcGrD_S0

Ведучий2. (слайд)

Однією з найбільших волонтерських груп, є Фонд допомоги країні «Крила Фенікса». Головний ідеолог цього волонтерського руху - підприємець Юрій Бірюков - зумів об'єднати навколо себе кілька десятків людей, кожен з яких відповідає за свій напрямок допомоги. Одні займаються поставками продуктів харчування та господарських товарів, інші організовують роботу з пошиття та продажу бронежилетів, треті - наповнюють аптечки, четверті - ведуть бухгалтерію і регулярно викладають звіти про витрати у відкритому доступі в Мережі.

Масштабним проектом допомоги  фонду «Крила Фенікса» став "народний літак"

Команда волонтерів, за допомогою фахівців, державного підприємства «Антонов» та акціонерного товариства  "Мотор січ", зайнялася відновленням до льотної придатності літака АН-26 з 15-ї транспортної бригади в Борисполі, який був відправлений в зону АТО.

Учень (слайд)

Пишаюсь я вкраїнським духом,
Незламним, сильним та міцним,
Потужним волонтерським рухом,
Та як народ наш - вольовим.

Непереможним, нескоримим,
Несущим синьо-жовтий стяг,
Єдиним, як ніколи, вільним,
Твердим, немов сталевий цвях.
Тим, хто бере до рук не зброю,
І ризикуючи життям,
Везе солдатам гум-конвої,
Рідненькі, дякуємо вам.
Хто день і ніч плете та шиє,
Тушкує, смажить та пече,
Хто нагодує, обігріє,
Від Бога, волонтером є.

Ведучий 1.  (слайд)

Сьогодні у нас в гостях людина, яка знає про допомогу воїнам АТО не з екранів телебачення, не з газетних статей, а з власного досвіду –це наш односелець, голова батьківського комітету училища, військовий капелан  і волонтер – отець Володимир Янчук

До слова запрошується наш почесний гість.

Ведучий  2.

Що спонукало Вас стати волонтером?

Розповідь ВОЛОНТЕРА

Щиро дякуємо Вам за все!

Ведучий  1. (слайд)

Сьогодні, сини і доньки України, наші волонтери  герої, сумлінно виконують покликання свого серця.. Вони – теперішній голос нашого сумління, наша  гордість, і наша слава. Вони своїм прикладом показують , відкритість української душі, величину  наших сердець, щирість думок, силу та незламність українського народу.

Сьогодні ми кажемо дякуємо всім нашим Героям, нашим Воїнам, які стали живим щитом на захист України!

Дякуємо всім тим, хто плете маскувальні сітки, сушить борщі, пише листи та малює малюнки. Дякуємо всім волонтерам, які збирали, збирають та доправляють допомогу солдатам.

Наш навчальний заклад не став вийнятком, ми приймали участь в неодноразових благочинних акціях, передавали солодощі для учасників АТО,  писали листи підтримки на війну, та неодноразово допомагали коштами.

Хочемо  щиро подякувати активістам,  кращим учням училища, які під час новорічних свят організували  театралізоване дійство - колядки, а частину зібраних коштів передали військовим.

Відеоролик

https://www.youtube.com/watch?v=wmfdIUvfAb0

Ведучий  2. (слайд)

Україно! Крізь тенета неволі, крізь заграви пожару, битви і побоїщ, твої сини мріяли про тихі води і ясні зорі.

Україно! Сьогодні на всі п’ять  материків і на всі чотири сторони видно, як ми живемо, як будуємо свою країну, як сіємо в землю зерно навпіл з надією для себе, дітей своїх і добрих людей.

«Немає більше від тієї любові, як хто душу свою покладе за країну свою».

Подвиг волонтерів вже вписаний у найвеличніші сторінки української історії. Вірю, що цей подвиг буде надихати покоління українців , як надихають нас подвиги козаків та жертовність героїв, ми ж повинні бути справжніми патріотами, відстоювати єдність,  суверенітет і незалежність України. Для того, щоб бути захисником України – достатньо не бути байдужим.

То ж бажаємо нам всім миру, спокою і світлого майбутнього!

docx
Додано
30 січня 2023
Переглядів
1134
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку