Виховний захід "Я, мої права і обов'язки".

Про матеріал

Ознайомлення учнів з основними питаннями законодавства щодо підлітків та молоді, виховування в користувачів правової свідомості, людських чеснот, формування правової культури дітей.

Зміст архіву
Перегляд файлу

 

ТЕМА:  Я, мої права і обов’язки.  

МЕТА: Ознайомити учнів з основними питаннями законодавства щодо підлітків та молоді, виховувати в користувачів  правову свідомість, людські чесноти і сприяти подоланню недоліків, розвивати інтерес в дітей  до читання літератури, матеріалів періодичної преси, перегляду телепередач на правову тематику, формувати правову культуру дітей.

Корекційна мета: корекція особистісної незрілості – розвиток самосвідомості та профілактика і запобігання негативних якостей у дітей.

Оформлення залу:

  1. Крилаті вислови
  • Учитися жити по закону, поважати закон  і виконувати його, людина повинна з  малих літ, з сім'ї, дитячого садка, школи.

                                                                                              Рибінський Є.М

  • «Гроші загубив – небагато загубив.

Час прогаяв – багато втратив.

Совість загубив – все втратив»

  1. Книжкова виставка  «Зростаймо громадянами».

ХІД ЗАНЯТТЯ

Сценка «Я дорослий»

Сцена 1

Син, мама, батько

Син безтурботно грається на телефоні. Заходить до кімнати мама зі щоденником.

Мама: Дмитрику! Дмитрику! От скажи, що я маю з тобою робити? Подивися: в щоденнику 6 з історії, 6 з природознавства, і навіть зі співів 6. Що я маю з тобою робити? Що скаже тато, як повернеться з роботи?

Заходить батько.

Батько: Ти вже великий. Повинен розуміти відповідальність за свою родину. Я у твоєму віці вже мав власні кошти на кіно, на вудку. А ти що зробив? Тільки те й робиш, що не вилазиш із серіалів і бавишся в телефоні. Що ти зробив у цьому житті?

Мама і тато ідуть.

Дмитрик: Нічого, нічого! Я докажу татові, що я вже великий, і зможу якось сам заробити гроші.

Сцена 2

Дмитрик, учні

До Дмитрика підходять однокласники.

Учень 1: Привіт. Я знаю твою проблему. Ти хочеш заробити гроші. Ми недавно грали у футбол і заробили гроші. Нам саме потрібен воротар.

Дмитрик: Ой, ні. Футбол – це не моє. Навіть пробувати не варто.

Учениця 2: Ти можеш ходити на танці і вигравати конкурси.

Дмитрик: Мені на вухо ведмідь наступив. Та й пластичності нема. Такого потрібно з дитинства навчатись.

Учениця 3: Ти гарно малюєш. Ти можеш заробити на малюванні. Але стільки всього потрібно придбати: і акварель, і пензлики, і палітру, і папір…

Дмитрик: Так… Але мені жаль буде продавати свої роботи. Я в них стільки душі вкладаю. Придумаю щось інше.

Учениця 4: У мене є ідея. Можеш здати макулатуру. Це копійки, але варто спробувати.

Дмитрик: Справді. Гарна порада.

Сцена 3

Дмитрик, чоловік, друг

Дмитрик іде додому. Бере пакет із порожніми пляшками і макулатуру. Іде здавати.

Дмитрик: Тут старі батькові газети і мамині журнали.

Чоловік дає гроші

Чоловік: Ось. Тримай. Приходи ще.

Дмитрик: Дякую. Обов’язково ще прийду.

Вертається додому. До нього підходить друг з рекламами.

Друг:  Привіт. Тут мій брат попросив розклеїти за нього реклами. У нього терміновий залік. Платить 50 грн.

Дмитрик: Я згідний.

Друг: Це не легкі гроші. Брат казав, що клеїти потрібно і спеціально відведених для цього місцях. Тоді твою працю легко буде помітити.

Дмитрик: Добре. Пішли.

Ідуть.

Сцена 4

Дмитрик, мама, батько

Дмитрик приходить додому. Показує зароблені гроші батькам.

Дмитрик: Ось. Це я сам заробив.

Мама (радісно): Молодець. Іди вечеряти.

Дмитрик (сідає за стіл): Це ще не все. Я тут подумав і вирішив підтягнути оцінки. 6 балів – це лише 50%.

Батько: Ось. Це слова справжнього чоловіка.

Дмитрик: А влітку я поїду з мамою до бабусі в село. Буду допомагати. Я уже великий!!!

 

Вчитель: З правовими питаннями ми зустрічаємося дуже часто. Помилковою є думка, ніби сфера застосування права обмежується покаранням осіб, які вчинили різні правопорушення. Багато хто з дітей дивується, дізнавшись, що наші повсякденні вчинки часто мають правову оцінку. Право, закони супроводжують людину все її життя. Щоб уміло і правильно користуватися своїми правами і добре виконувати свої обов’язки, не порушуючи прав і законних інтересів інших, треба знати закони. Звичайно, у вашому віці неможливо знати детально усі закони. Але основне, що стосується вас, ви повинні знати. А звідки ж ви, учні, можете почерпнути правові знання? З уроків правознавства, виховних годин, з книг, газет, журналів, радіо та телебачення та  позакласних заходів на правову тематику. І тому ми сьогодні зібралися, щоб провести зустріч з працівниками міліції, які допоможуть вам здобути правові знання.

 

Працівник міліції:

Робота в міліції

Усі люди живуть за певними правилами. Ці правила записані в законах і ми повинні їх дотримуватись. Отже, якщо є правила, то повинні бути люди, які будуть стежити за тим, щоб ці правила ніхто не порушував. Цими людьми є міліціонери.

Міліціонери є друзями кожної людини. Вони виконують дуже важливі завдання – захищають тебе, твоїх батьків, друзів та близьких для тебе людей від небезпеки. Може, у своєму житті ти цього зовсім не помічаєш, але міліція постійно турбується про твою безпеку.

Я – міліціонер і хочу розповісти тобі про нашу цікаву, але іноді небезпечну професію. Сподіваюся, що після моєї розповіді ти будеш знати, хто такий міліціонер і чим він займається.

  1. Конституція України

Найголовнішим та найважливішим законом нашої держави є Конституція України, де зібрані основні правила, за якими повинні жити та працювати всі громадяни нашої держави. У Конституції України записано, що ти можеш робити (це твої права), а також про те, що ти повинен виконувати (це твої обов’язки). Наприклад, у Конституції записано, що кожен, тобто ти, твої батьки, твої друзі, має право на повагу до своєї гідності. Це означає, що ніхто та ні в якому випадку не може обзивати тебе або говорити тобі образливі слова. Разом із цим Конституція України вимагає і від тебе чемної поведінки, забороняючи тобі, зокрема, заподіювати шкоду природі (наприклад рвати квіти або ламати дерева), пошкоджувати речі друзів та товаришів, завдавати болю людям та тваринам.

Правила, які записані у Конституції України, ні в якому разі не можна порушувати. Того, хто порушує ці правила та завдає шкоду людям або природі, буде покарано. Ми, міліціонери, слідкуємо за виконанням установлених  у Конституції правил, а також затримуємо тих, хто їх порушує.

 

  1. Що таке злочин?

Найбільш небезпечні вчинки, що завдають шкоди суспільству, природі або людям, називають злочинами. А тих, хто їх вчиняє, злочинцями. Отже, злочин – це найгірше, що може вчинити людина, і від того нас охороняє міліція.

Злочини бувають різними. Хулігани жорстоко побили перехожого – це злочин. Підліток виніс іграшку із крамниці, не заплативши за неї, – це теж злочин. Компанія розбила скло у машині – і це є злочином. Якщо хтось вчиняє злочин, повідом про це батьків або міліцію.

Для того щоб люди точно знали, які дії є злочином, у державі створили кримінальний кодекс. Кримінальний кодекс України – це велика книга, у якій перераховані усі злочини. Тільки ті погані вчинки, про які написано у кримінальному кодексі України, будуть називатися злочинами. Усі громадяни нашої держави мають хоча б раз прочитати кримінальний кодекс України.

Незнання законів не звільняє від відповідальності  ЗА ЇХ ПОРУШЕННЯ.

 

  1. Крадіжка

C:\Users\Бодя\Desktop\vor_2.gifУ Конституції України записано, що людини може мати у власності майно, наприклад, дім, одяг, книжки, автомобіль, і ніхто не може позбавити її цього майна. Якщо хтось таємно від інших забере речі іншої людини, наприклад, мобільний телефон, прикраси, гаманець, валізу, - це крадіжка. Злочинець може непомітно витягнути гроші з кишені перехожого або скористатися неуважністю пасажирів у транспорті. Крадіжки також можуть бути вчинені з крамниць або помешкань людей. Головне є те, що іноді люди не бачать або не помічають, що злочинець вчиняє крадіжку. Якщо злочинець намагається відкрито заволодіти чужими речами (наприклад, на очах у продавця поцупити товар з прилавка), такий злочин називають грабежем. Якщо ж злочинець нападає на людину або погрожує зброєю, щоб заволодіти чужими речами, такий злочин називають розбоєм (наприклад, погрожуючи ножем, злочинець знімає на вулиці хутряну шапку з перехожого).

 

  1. C:\Users\Бодя\Desktop\podbitiy.gifТілесні ушкодження 

Конституція України захищає людину не тільки від словесних образ, а також надає їй фізичну недоторканність. Це означає, що ніхто не може завдавати шкоди здоров’ю людини, наприклад бити її, навіть один раз несильно. Така поведінка є неприпустимою, а тому той, хто завдає шкоди здоров’ю іншої людини, тобто наносить їй тілесні ушкодження, буде покараний. Тілесні ушкодження можуть наноситися руками, ногами або із застосуванням різних предметів, наприклад палиці, дроту, різноманітної зброї, а також за допомогою вогню, отрути тощо. Результатом нанесення тілесних ушкоджень стає шкода здоров’ю людини, наприклад, порізи, кровотечі, переломи кісток, опіки тощо. Кримінальний кодекс України поділяє тілесні ушкодження на тяжкі, середньої тяжкості та легкі. Наприклад, через тяжкі тілесні ушкодження людина може потрапити до лікарні та тривалий час там лікуватися. А синець або подряпина можуть бути визнані легким тілесним ушкодженням.

  1. Хуліганство

C:\Users\Бодя\Desktop\stranger_hooligan.gifХуліганство є досить розповсюдженим злочином серед молоді. Хуліганство може виявлятися у різних вчинках, зокрема у таких, як пошкодження майна інших людей (наприклад, автомобіля), нанесення їм тілесних ушкоджень, непристойна поведінка (грубі та зухвалі висловлювання тощо) на вулиці, у парку або у приміщенні школи, знущання над літніми людьми тощо. Такою поведінкою хуліган демонструє зневагу до існуючих правил поведінки у суспільстві та до інших громадян. Отже, як бачимо, хуліганство вчиняється у громадських місцях, тобто там, де знаходяться люди, до яких хуліган ставиться із зневагою, загрожує їх безпеці та гарному настрою.

ФІЗКУЛЬТХВИЛИНКА (присідаємо, якщо відповідь позитивна)

Гра "Правильно-неправильно"

  1. "Кожен, хто працює, має право на відпочинок". (Стаття 45.)
  2. Навчатись у школах мають право ті, хто досягнув зросту 1 м 20 см. Вчитися можна 3, 5, 7 років - за бажанням. (Кожен має право на освіту. Повна загальна середня освіта є обов'язкова. Стаття 53.)
  1. Батьки зобов'язані піклуватися про дітей, поки вони не почнуть ходити. А повнолітні діти зобов'язані переїхати в інше місто і лише по телефону підтримувати зв'язки з батьками. (Батьки зобов'язані утримувати дітей до їх повноліття. Повнолітні діти зобов'язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків. Стаття 51.)
  2. Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов'язком громадян України. (Стаття 65.)
  3. Кожен має право сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати жодної. (Стаття 35.)
  4. Дотримуватися Конституції і законів зобов'язані керівники організацій, судді, прокурори, міліціонери, всі інші люди звільняються від дотримання законів. (Кожен зобов'язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України. Стаття 68.)

Відеофільм «Правопорушення в мультиках»

 

Права дитини

Незважаючи на те що ти ще маленький, ти все одно людина, яка має права. Свої права ти можеш знайти у спеціальному документі, який називається Конвенція про права дитини. У цьому документі записані твої права, якими ти можеш користуватися до 18-ти років, тому що після цього ти стаєш дорослим.  Конвенція є доволі складним документом, тому ми коротко розповімо тобі про твої права:

  • Ти маєш право на життя. Ніхто не може позбавити тебе цього найціннішого дару!
  • Ти маєш право на піклування і турботу. Це означає, що твої батьки повинні піклуватись про тебе, дбати про твої інтереси;
  • Ти маєш право на достатнє харчування та дах над головою. Про це також піклуються твої батьки, а якщо їх у тебе немає, то держава;
  • Ти маєш право на розваги. Дорослі повинні будувати для тебе дитячі майданчики та місця проведення дозвілля. Це стосується і театру, в якому повинні також ставитись вистави для дітей;
  • Ти маєш право на освіту. Хочеш ти того чи ні, але ти повинен ходити до школи. Якщо ти хочеш стати відомою людиною, то ти обов’язково повинен навчатися!
  • Ти маєш право на медичну допомогу. Якщо ти поранився, то ти можеш звернутися до лікаря, який тобі допоможе!
  • Ти маєш право на приватне життя. Ніхто не може перевіряти твої речі, читати твої листи. Ніхто не може казати тобі погані слова, принижувати тебе;
  • Ти маєш право висловлювати свою точку зору, але вона не повинна ображати інших людей.

Пам’ятай, що ти людина, ніхто не може тебе ображати, бити, жорстоко і несправедливо поводитись з тобою, примушувати працювати на дорослих.

Якщо ти став жертвою подібного поводження, ти можеш звернутись за допомогою до міліції.

Вчитель. Немає жодного літературного твору на світі, в якому, так чи інакше, не порушувалися б права людини. Давайте згадаємо їх на прикладі казок.

Конкурс « З якої казки»

 Вгадати ім’я героя казки і які правила поведінки  порушив  кожен із них або які права  порушили проти них?

  • Хто утік від баби з дідом –

Не міг сидіти на вікні.

Зустрів в лісі різних звірів

І кожному співав пісні?

А хитру лисицю зустрів

І себе занапастив? (« Колобок» -  не слухав старших і попав у біду).

  • В батька хлопчик дуже гарний,

      Незвичайний, дерев’яний.

Любить дуже  батько сина забіяку ….(«Казка про Буратіно» – не хотів вчитися у школі)

  • Працювала я у хатці,
    Танцювала у палаці.
    Є така у мене звичка —
    Десь губити черевички.
    («Попелюшка» - примушували тяжко працювати)
  • Підробив він голосок,
    Став малим співати.
    Здогадалися вони:
    Вовк — не наша мати.
    («Вовк і семеро козенят» – правила порушили козенята, а вовк порушив право -посягнув на життя козенят)
  • Він звірят усіх лікує,
    Від холери їх рятує.
    Вилікує він за мить
    Все, що в звірів заболить.
    («Айболить» - право на медичне обслуговування)
  • Сидить півник на печі
    Їсть смачненькі калачі.
    Ось лисичка прибігає,
    Півника мерщій хапає.
    Біжить півень рятувати,
    В лиса півника забрати.
    («Котик і півник», півник не слухав старших)

 

Сюжетно – рольова гра «Судові справи»

Позивач: Червона Шапочка.

Відповідач: Вовк.

Справу веде суддя: Бакаєв Ростислав Ігоревич.

(Діти – герої займають свої відповідні місця: стільці, стіл судді, дерев’яний молоток).

Червона шапочка. Ваша честь! Ідучи по дорозі через ліс до хворої бабусі, я зустріла Вовка. Він сказав, що він чуйний, добрий, що він теж хоче провідати хвору бабусю. Я йому повірила. Ми вирішили позмагатися: підемо різними дорогами, хто швидше прийде. А сам випередив мене, обманом забрався до хати, з’їв бабусю, а потім і мене.

Суддя. Відповідач, що ви можете сказати про таку заяву. Це правда?

Вовк. Ваша честь! Це правда! Але я був голодний, а я маю право на повноцінне харчування!

Суддя. Все зрозуміло! Навіть немає потреби йти в нарадчу кімнату! Оголошується рішення суду! (удар молотком) Ви, шановний, (до Вовка), порушили головне право дитини – право на життя!

Підведемо підсумки

Підведемо підсумки:

  • Конституція є головним законом України, який встановлює права та обов’язки людей.
  • Злочини – це найгірше, що може зробити людина і за що держава призначає серйозні покарання. Усі злочини та покарання за них вказані у Кримінальному кодексі України.
  • Треба знати, що є злочином, а що ні.
  • Міліція охороняє громадян України від злочинів та затримує злочинців.

 

Поради:

  • якщо ти не впевнений у тому, чи дозволяє тобі Конституція України або Кримінальний кодекс України щось зробити, то краще спитай дозволу на це у своїх батьків або дорослих;
  • ніколи не робити того, про що тебе просять інші люди, якщо ти знаєш, що це є злочин;
  • якщо ти побачиш, що хтось вчиняє злочин, то повинен про це негайно розповісти своїм батькам або дорослим чи зателефонувати до міліції;
  • запам’ятай: ловити злочинців - це справа міліції, тому ти ні в якому разі не повинен сам цим займатися. Це може бути небезпечно!

 

Діти читають вірш “Знай свої права”

- Друзі мої! Права дитини

Ми мусим вивчити сумлінно!

- Щоб знати добре в наші дні:

Коли з тобою справедливо

Вчиняють, а коли і ні.

 

- То ж прочитай, завчи напам’ять

Порадь і друзям прочитать.

- Хай прочитають тато й мама –

Закони всім потрібно знать!

 

- Будь добрим сином чи дочкою,

Поганим вчинком не зганьби

Ти роду власного ніколи

- Люби свою сім’ю і школу

 Свою Укрáїну люби!

 

ЛІТЕРАТУРА

 

  1. Загальна декларація прав дитини.
  2. Конвенція про права дитини.
  3. Конституція України.
  4. Колоченко В.В. Права дитини. Початкова школа. – 1993.-№3.- С.10-11.
  5. Правовий всеобуч // Все для вчителя. Заняття №2. Права дитини.- С.8.
  6. http://children.kmu.gov.ua/school.html
  7. http://vk.com/video88735220_159992598?list=a099bfdb3d53b6866e#

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТКИ

 

 

Перегляд файлу

 

ТЕМА:  Я, мої права і обов’язки.  

МЕТА: Ознайомити учнів з основними питаннями законодавства щодо підлітків та молоді, виховувати в користувачів  правову свідомість, людські чесноти і сприяти подоланню недоліків, розвивати інтерес в дітей  до читання літератури, матеріалів періодичної преси, перегляду телепередач на правову тематику, формувати правову культуру дітей.

Корекційна мета: корекція особистісної незрілості – розвиток самосвідомості та профілактика і запобігання негативних якостей у дітей.

Оформлення залу:

  1. Крилаті вислови
  • Учитися жити по закону, поважати закон  і виконувати його, людина повинна з  малих літ, з сім'ї, дитячого садка, школи.

                                                                                              Рибінський Є.М

  • «Гроші загубив – небагато загубив.

Час прогаяв – багато втратив.

Совість загубив – все втратив»

  1. Книжкова виставка  «Зростаймо громадянами».

ХІД ЗАНЯТТЯ

Сценка «Я дорослий»

Сцена 1

Син, мама, батько

Син безтурботно грається на телефоні. Заходить до кімнати мама зі щоденником.

Мама: Дмитрику! Дмитрику! От скажи, що я маю з тобою робити? Подивися: в щоденнику 6 з історії, 6 з природознавства, і навіть зі співів 6. Що я маю з тобою робити? Що скаже тато, як повернеться з роботи?

Заходить батько.

Батько: Ти вже великий. Повинен розуміти відповідальність за свою родину. Я у твоєму віці вже мав власні кошти на кіно, на вудку. А ти що зробив? Тільки те й робиш, що не вилазиш із серіалів і бавишся в телефоні. Що ти зробив у цьому житті?

Мама і тато ідуть.

Дмитрик: Нічого, нічого! Я докажу татові, що я вже великий, і зможу якось сам заробити гроші.

Сцена 2

Дмитрик, учні

До Дмитрика підходять однокласники.

Учень 1: Привіт. Я знаю твою проблему. Ти хочеш заробити гроші. Ми недавно грали у футбол і заробили гроші. Нам саме потрібен воротар.

Дмитрик: Ой, ні. Футбол – це не моє. Навіть пробувати не варто.

Учениця 2: Ти можеш ходити на танці і вигравати конкурси.

Дмитрик: Мені на вухо ведмідь наступив. Та й пластичності нема. Такого потрібно з дитинства навчатись.

Учениця 3: Ти гарно малюєш. Ти можеш заробити на малюванні. Але стільки всього потрібно придбати: і акварель, і пензлики, і палітру, і папір…

Дмитрик: Так… Але мені жаль буде продавати свої роботи. Я в них стільки душі вкладаю. Придумаю щось інше.

Учениця 4: У мене є ідея. Можеш здати макулатуру. Це копійки, але варто спробувати.

Дмитрик: Справді. Гарна порада.

Сцена 3

Дмитрик, чоловік, друг

Дмитрик іде додому. Бере пакет із порожніми пляшками і макулатуру. Іде здавати.

Дмитрик: Тут старі батькові газети і мамині журнали.

Чоловік дає гроші

Чоловік: Ось. Тримай. Приходи ще.

Дмитрик: Дякую. Обов’язково ще прийду.

Вертається додому. До нього підходить друг з рекламами.

Друг:  Привіт. Тут мій брат попросив розклеїти за нього реклами. У нього терміновий залік. Платить 50 грн.

Дмитрик: Я згідний.

Друг: Це не легкі гроші. Брат казав, що клеїти потрібно і спеціально відведених для цього місцях. Тоді твою працю легко буде помітити.

Дмитрик: Добре. Пішли.

Ідуть.

Сцена 4

Дмитрик, мама, батько

Дмитрик приходить додому. Показує зароблені гроші батькам.

Дмитрик: Ось. Це я сам заробив.

Мама (радісно): Молодець. Іди вечеряти.

Дмитрик (сідає за стіл): Це ще не все. Я тут подумав і вирішив підтягнути оцінки. 6 балів – це лише 50%.

Батько: Ось. Це слова справжнього чоловіка.

Дмитрик: А влітку я поїду з мамою до бабусі в село. Буду допомагати. Я уже великий!!!

 

Вчитель: З правовими питаннями ми зустрічаємося дуже часто. Помилковою є думка, ніби сфера застосування права обмежується покаранням осіб, які вчинили різні правопорушення. Багато хто з дітей дивується, дізнавшись, що наші повсякденні вчинки часто мають правову оцінку. Право, закони супроводжують людину все її життя. Щоб уміло і правильно користуватися своїми правами і добре виконувати свої обов’язки, не порушуючи прав і законних інтересів інших, треба знати закони. Звичайно, у вашому віці неможливо знати детально усі закони. Але основне, що стосується вас, ви повинні знати. А звідки ж ви, учні, можете почерпнути правові знання? З уроків правознавства, виховних годин, з книг, газет, журналів, радіо та телебачення та  позакласних заходів на правову тематику. І тому ми сьогодні зібралися, щоб провести зустріч з працівниками міліції, які допоможуть вам здобути правові знання.

 

Працівник міліції:

Робота в міліції

Усі люди живуть за певними правилами. Ці правила записані в законах і ми повинні їх дотримуватись. Отже, якщо є правила, то повинні бути люди, які будуть стежити за тим, щоб ці правила ніхто не порушував. Цими людьми є міліціонери.

Міліціонери є друзями кожної людини. Вони виконують дуже важливі завдання – захищають тебе, твоїх батьків, друзів та близьких для тебе людей від небезпеки. Може, у своєму житті ти цього зовсім не помічаєш, але міліція постійно турбується про твою безпеку.

Я – міліціонер і хочу розповісти тобі про нашу цікаву, але іноді небезпечну професію. Сподіваюся, що після моєї розповіді ти будеш знати, хто такий міліціонер і чим він займається.

  1. Конституція України

Найголовнішим та найважливішим законом нашої держави є Конституція України, де зібрані основні правила, за якими повинні жити та працювати всі громадяни нашої держави. У Конституції України записано, що ти можеш робити (це твої права), а також про те, що ти повинен виконувати (це твої обов’язки). Наприклад, у Конституції записано, що кожен, тобто ти, твої батьки, твої друзі, має право на повагу до своєї гідності. Це означає, що ніхто та ні в якому випадку не може обзивати тебе або говорити тобі образливі слова. Разом із цим Конституція України вимагає і від тебе чемної поведінки, забороняючи тобі, зокрема, заподіювати шкоду природі (наприклад рвати квіти або ламати дерева), пошкоджувати речі друзів та товаришів, завдавати болю людям та тваринам.

Правила, які записані у Конституції України, ні в якому разі не можна порушувати. Того, хто порушує ці правила та завдає шкоду людям або природі, буде покарано. Ми, міліціонери, слідкуємо за виконанням установлених  у Конституції правил, а також затримуємо тих, хто їх порушує.

 

  1. Що таке злочин?

Найбільш небезпечні вчинки, що завдають шкоди суспільству, природі або людям, називають злочинами. А тих, хто їх вчиняє, злочинцями. Отже, злочин – це найгірше, що може вчинити людина, і від того нас охороняє міліція.

Злочини бувають різними. Хулігани жорстоко побили перехожого – це злочин. Підліток виніс іграшку із крамниці, не заплативши за неї, – це теж злочин. Компанія розбила скло у машині – і це є злочином. Якщо хтось вчиняє злочин, повідом про це батьків або міліцію.

Для того щоб люди точно знали, які дії є злочином, у державі створили кримінальний кодекс. Кримінальний кодекс України – це велика книга, у якій перераховані усі злочини. Тільки ті погані вчинки, про які написано у кримінальному кодексі України, будуть називатися злочинами. Усі громадяни нашої держави мають хоча б раз прочитати кримінальний кодекс України.

Незнання законів не звільняє від відповідальності  ЗА ЇХ ПОРУШЕННЯ.

 

  1. Крадіжка

C:\Users\Бодя\Desktop\vor_2.gifУ Конституції України записано, що людини може мати у власності майно, наприклад, дім, одяг, книжки, автомобіль, і ніхто не може позбавити її цього майна. Якщо хтось таємно від інших забере речі іншої людини, наприклад, мобільний телефон, прикраси, гаманець, валізу, - це крадіжка. Злочинець може непомітно витягнути гроші з кишені перехожого або скористатися неуважністю пасажирів у транспорті. Крадіжки також можуть бути вчинені з крамниць або помешкань людей. Головне є те, що іноді люди не бачать або не помічають, що злочинець вчиняє крадіжку. Якщо злочинець намагається відкрито заволодіти чужими речами (наприклад, на очах у продавця поцупити товар з прилавка), такий злочин називають грабежем. Якщо ж злочинець нападає на людину або погрожує зброєю, щоб заволодіти чужими речами, такий злочин називають розбоєм (наприклад, погрожуючи ножем, злочинець знімає на вулиці хутряну шапку з перехожого).

 

  1. C:\Users\Бодя\Desktop\podbitiy.gifТілесні ушкодження 

Конституція України захищає людину не тільки від словесних образ, а також надає їй фізичну недоторканність. Це означає, що ніхто не може завдавати шкоди здоров’ю людини, наприклад бити її, навіть один раз несильно. Така поведінка є неприпустимою, а тому той, хто завдає шкоди здоров’ю іншої людини, тобто наносить їй тілесні ушкодження, буде покараний. Тілесні ушкодження можуть наноситися руками, ногами або із застосуванням різних предметів, наприклад палиці, дроту, різноманітної зброї, а також за допомогою вогню, отрути тощо. Результатом нанесення тілесних ушкоджень стає шкода здоров’ю людини, наприклад, порізи, кровотечі, переломи кісток, опіки тощо. Кримінальний кодекс України поділяє тілесні ушкодження на тяжкі, середньої тяжкості та легкі. Наприклад, через тяжкі тілесні ушкодження людина може потрапити до лікарні та тривалий час там лікуватися. А синець або подряпина можуть бути визнані легким тілесним ушкодженням.

  1. Хуліганство

C:\Users\Бодя\Desktop\stranger_hooligan.gifХуліганство є досить розповсюдженим злочином серед молоді. Хуліганство може виявлятися у різних вчинках, зокрема у таких, як пошкодження майна інших людей (наприклад, автомобіля), нанесення їм тілесних ушкоджень, непристойна поведінка (грубі та зухвалі висловлювання тощо) на вулиці, у парку або у приміщенні школи, знущання над літніми людьми тощо. Такою поведінкою хуліган демонструє зневагу до існуючих правил поведінки у суспільстві та до інших громадян. Отже, як бачимо, хуліганство вчиняється у громадських місцях, тобто там, де знаходяться люди, до яких хуліган ставиться із зневагою, загрожує їх безпеці та гарному настрою.

ФІЗКУЛЬТХВИЛИНКА (присідаємо, якщо відповідь позитивна)

Гра "Правильно-неправильно"

  1. "Кожен, хто працює, має право на відпочинок". (Стаття 45.)
  2. Навчатись у школах мають право ті, хто досягнув зросту 1 м 20 см. Вчитися можна 3, 5, 7 років - за бажанням. (Кожен має право на освіту. Повна загальна середня освіта є обов'язкова. Стаття 53.)
  1. Батьки зобов'язані піклуватися про дітей, поки вони не почнуть ходити. А повнолітні діти зобов'язані переїхати в інше місто і лише по телефону підтримувати зв'язки з батьками. (Батьки зобов'язані утримувати дітей до їх повноліття. Повнолітні діти зобов'язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків. Стаття 51.)
  2. Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов'язком громадян України. (Стаття 65.)
  3. Кожен має право сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати жодної. (Стаття 35.)
  4. Дотримуватися Конституції і законів зобов'язані керівники організацій, судді, прокурори, міліціонери, всі інші люди звільняються від дотримання законів. (Кожен зобов'язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України. Стаття 68.)

Відеофільм «Правопорушення в мультиках»

 

Права дитини

Незважаючи на те що ти ще маленький, ти все одно людина, яка має права. Свої права ти можеш знайти у спеціальному документі, який називається Конвенція про права дитини. У цьому документі записані твої права, якими ти можеш користуватися до 18-ти років, тому що після цього ти стаєш дорослим.  Конвенція є доволі складним документом, тому ми коротко розповімо тобі про твої права:

  • Ти маєш право на життя. Ніхто не може позбавити тебе цього найціннішого дару!
  • Ти маєш право на піклування і турботу. Це означає, що твої батьки повинні піклуватись про тебе, дбати про твої інтереси;
  • Ти маєш право на достатнє харчування та дах над головою. Про це також піклуються твої батьки, а якщо їх у тебе немає, то держава;
  • Ти маєш право на розваги. Дорослі повинні будувати для тебе дитячі майданчики та місця проведення дозвілля. Це стосується і театру, в якому повинні також ставитись вистави для дітей;
  • Ти маєш право на освіту. Хочеш ти того чи ні, але ти повинен ходити до школи. Якщо ти хочеш стати відомою людиною, то ти обов’язково повинен навчатися!
  • Ти маєш право на медичну допомогу. Якщо ти поранився, то ти можеш звернутися до лікаря, який тобі допоможе!
  • Ти маєш право на приватне життя. Ніхто не може перевіряти твої речі, читати твої листи. Ніхто не може казати тобі погані слова, принижувати тебе;
  • Ти маєш право висловлювати свою точку зору, але вона не повинна ображати інших людей.

Пам’ятай, що ти людина, ніхто не може тебе ображати, бити, жорстоко і несправедливо поводитись з тобою, примушувати працювати на дорослих.

Якщо ти став жертвою подібного поводження, ти можеш звернутись за допомогою до міліції.

Вчитель. Немає жодного літературного твору на світі, в якому, так чи інакше, не порушувалися б права людини. Давайте згадаємо їх на прикладі казок.

Конкурс « З якої казки»

 Вгадати ім’я героя казки і які правила поведінки  порушив  кожен із них або які права  порушили проти них?

  • Хто утік від баби з дідом –

Не міг сидіти на вікні.

Зустрів в лісі різних звірів

І кожному співав пісні?

А хитру лисицю зустрів

І себе занапастив? (« Колобок» -  не слухав старших і попав у біду).

  • В батька хлопчик дуже гарний,

      Незвичайний, дерев’яний.

Любить дуже  батько сина забіяку ….(«Казка про Буратіно» – не хотів вчитися у школі)

  • Працювала я у хатці,
    Танцювала у палаці.
    Є така у мене звичка —
    Десь губити черевички.
    («Попелюшка» - примушували тяжко працювати)
  • Підробив він голосок,
    Став малим співати.
    Здогадалися вони:
    Вовк — не наша мати.
    («Вовк і семеро козенят» – правила порушили козенята, а вовк порушив право -посягнув на життя козенят)
  • Він звірят усіх лікує,
    Від холери їх рятує.
    Вилікує він за мить
    Все, що в звірів заболить.
    («Айболить» - право на медичне обслуговування)
  • Сидить півник на печі
    Їсть смачненькі калачі.
    Ось лисичка прибігає,
    Півника мерщій хапає.
    Біжить півень рятувати,
    В лиса півника забрати.
    («Котик і півник», півник не слухав старших)

 

Сюжетно – рольова гра «Судові справи»

Позивач: Червона Шапочка.

Відповідач: Вовк.

Справу веде суддя: Бакаєв Ростислав Ігоревич.

(Діти – герої займають свої відповідні місця: стільці, стіл судді, дерев’яний молоток).

Червона шапочка. Ваша честь! Ідучи по дорозі через ліс до хворої бабусі, я зустріла Вовка. Він сказав, що він чуйний, добрий, що він теж хоче провідати хвору бабусю. Я йому повірила. Ми вирішили позмагатися: підемо різними дорогами, хто швидше прийде. А сам випередив мене, обманом забрався до хати, з’їв бабусю, а потім і мене.

Суддя. Відповідач, що ви можете сказати про таку заяву. Це правда?

Вовк. Ваша честь! Це правда! Але я був голодний, а я маю право на повноцінне харчування!

Суддя. Все зрозуміло! Навіть немає потреби йти в нарадчу кімнату! Оголошується рішення суду! (удар молотком) Ви, шановний, (до Вовка), порушили головне право дитини – право на життя!

Підведемо підсумки

Підведемо підсумки:

  • Конституція є головним законом України, який встановлює права та обов’язки людей.
  • Злочини – це найгірше, що може зробити людина і за що держава призначає серйозні покарання. Усі злочини та покарання за них вказані у Кримінальному кодексі України.
  • Треба знати, що є злочином, а що ні.
  • Міліція охороняє громадян України від злочинів та затримує злочинців.

 

Поради:

  • якщо ти не впевнений у тому, чи дозволяє тобі Конституція України або Кримінальний кодекс України щось зробити, то краще спитай дозволу на це у своїх батьків або дорослих;
  • ніколи не робити того, про що тебе просять інші люди, якщо ти знаєш, що це є злочин;
  • якщо ти побачиш, що хтось вчиняє злочин, то повинен про це негайно розповісти своїм батькам або дорослим чи зателефонувати до міліції;
  • запам’ятай: ловити злочинців - це справа міліції, тому ти ні в якому разі не повинен сам цим займатися. Це може бути небезпечно!

 

Діти читають вірш “Знай свої права”

- Друзі мої! Права дитини

Ми мусим вивчити сумлінно!

- Щоб знати добре в наші дні:

Коли з тобою справедливо

Вчиняють, а коли і ні.

 

- То ж прочитай, завчи напам’ять

Порадь і друзям прочитать.

- Хай прочитають тато й мама –

Закони всім потрібно знать!

 

- Будь добрим сином чи дочкою,

Поганим вчинком не зганьби

Ти роду власного ніколи

- Люби свою сім’ю і школу

 Свою Укрáїну люби!

 

ЛІТЕРАТУРА

 

  1. Загальна декларація прав дитини.
  2. Конвенція про права дитини.
  3. Конституція України.
  4. Колоченко В.В. Права дитини. Початкова школа. – 1993.-№3.- С.10-11.
  5. Правовий всеобуч // Все для вчителя. Заняття №2. Права дитини.- С.8.
  6. http://children.kmu.gov.ua/school.html
  7. http://vk.com/video88735220_159992598?list=a099bfdb3d53b6866e#

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТКИ

 

 

Перегляд файлу
Перегляд файлу тимчасово недоступний.
zip
Додано
17 грудня 2018
Переглядів
2224
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку