Вирощування метелика Махаона (Papilio machaon) в лабораторних умовах!

Про матеріал
Експериментально-дослідницька робота із природознавства та біології «Юний дослідник». Напрям «Тваринний світ». На тему: «Вирощування метелика Махаона (Papilio machaon) в лабораторних умовах».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вирощування метелика Махаона (Papilio Machaon) в лабораторних умовах.

Номер слайду 2

Автор: Збираник Назар Олексійович, учень 7-А класу Глобинської ЗОШ І-ІІІ ступенів №5 Глобинської міської ради Полтавської областіКерівник: Кондратенко Світлана Миколаївна, учитель біології Глобинської ЗОШ І-ІІІ ступенів №5

Номер слайду 3

Мета: З’ясувати, чи з’явиться метелик з гусениці в лабораторних умовах

Номер слайду 4

Для досягнення мети були поставлені такі завдання:1. Знайти і вивчити інформацію про метеликів 2. Вивчити процес перетворення гусениці в метелика3. Дізнатися особливості вирощування метеликів в лабораторних умовах4. Виростити метеликів з коконів в лабораторії5. Спостерігати за процесом перетворення

Номер слайду 5

Особливості вирощування метеликів в лабораторних умовах.

Номер слайду 6

Великих і красивих Махаонів з року в рік стає менше.

Номер слайду 7

Ареал проживання метеликів

Номер слайду 8

Умови зберігання метелика Махаона у садках

Номер слайду 9

Великі і красиві метелики Махаона

Номер слайду 10

Махаон комаха з повним перетворенням

Номер слайду 11

Махаони запилюють рослини

Номер слайду 12

Об’єкт дослідження: метелик Махаон. Предмет: Процес перетворення гусениці в метелика. Махаон привертає увагу великим розміром, статевий диморфізм. Розмах крил у самців 65-80мм, у самок 75-95мм. Вусики махаона булавоподібні, всі 6 ніг розвинуті добре. На задніх крилах є витягнуті вирости- «хвостики»Основний колір світло-жовтий, посередині тулуба чорна смуга. На кінці крила красується яскраво-червоне вічко

Номер слайду 13

Методика дослідження: Аналіз, порівняння та узагальнення зібраної інформації. Метод моделювання: створення штучного середовища для вирощування гусениць і виведення з них метеликів. Метод візуального спостереження за етапами розвитку метелика. Спостереження етапів розвитку метелика в природі і неволі.

Номер слайду 14

Природоохоронний статус виду: вразливий. Лялечка махаона Papilio machaon Гусінь махаона Papilio machaon

Номер слайду 15

Таксономічна належність. Біологічна класифікація. Царство Тварини (Animalia)Тип Членистоногі (Arthropoda)Клас Комахи (Insecta)Ряд Лускокрилі (Lepidoptera)Родина Косатцеві (Papilionidae)Рід Косатець (Papilio) Вид Косатець Махаон (Papilio Machaon)

Номер слайду 16

Особливості біології та наукове значення Розмножуються 2-3 рази на рік - з кінця квітня до вересня. Самка відкладає по 1-2 яйця на кормові рослини. Розвиток яєць триває 5-12 днів Гусінь живиться на рослинах родини Зонтичних Зимує лялечка

Номер слайду 17

Умови, необхідні для вирощування метеликів Махаон в неволі 1. Пошук яєць метеликів в природних місцях.2. Зібрані яйця зберігати в пластмасових або стекляних прозорих коробочках, невеликих.3. Поява гусениць переміщуємо в контейнер з їх кормовою рослиною, постійно міняти корм, не допускати висихання і гниття листя.4. Заляльковування, гусінь перестає їсти, неспокійно повзає, лялечки денних метеликів прикріплюються до рослин.5. Поява метеликів імаго, неглибока годівниця (розчин меду з водою) символ квітки розчин необхідно змінювати щодня.

Номер слайду 18

Актуальність даної роботи. З кожним роком в нашому районі все менше і менше зустрічається метеликів. Може тому, що знищують їх личинок-гусениць всіх підряд. Метелики такі красиві, вони піднімають настрій, запилюють квітучі рослини. Тому в ході досліджень ми хочемо в штучних умовах вивести з гусениць метеликів. Показати всім небайдужим їх красу. Довести, що не можна знищувати не шкідливих гусениць, а також рослини, якими харчуються гусениці.

Номер слайду 19

Дуже сумно, що цей світ з кожним роком стає все біднішим, вимирання видів триває.

Номер слайду 20

Висновки: Для вирощування та утримання метеликів в домашніх умовах необхідно знати особливості життєдіяльності даного виду і дотримуватися необхідних умов. В ході експерименту нам вдалося в лабораторних умовах виростити метелика Махаона (Papilio Machaon). Моя гіпотеза підтвердилася. У неволі можна виростити метелика якщо дотримуватися всіх умов для його життєдіяльності. В результаті дослідження мною була розроблена пам′ятка вирощування метеликів Махаон в неволі.

pptx
Додано
18 жовтня 2023
Переглядів
382
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку