Віртуальна подорож країнами Європи

Про матеріал
Даний проект підготовлений учнями закладу в результаті пошукової роботи. Метою створення проекту стало розширення знань учнів про Європейський Союз, історію, географію і культуру країн Європи; розкриття європейських цінностей, ознайомлення зі звичаями та традиціями різних народів, що входять до європейської спільноти.
Перегляд файлу

 

Проект «Віртуальна подорож країнами Європи»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Проект «Віртуальна подорож країнами Європи»

Упорядник: Вдовиченко К.С. – викладач  географії  БРЦПО у Черкаській області,  відділення м.Ватутіного, 2019.      

          Даний проект підготовлений учнями закладу в результаті пошукової роботи. Метою створення проекту стало розширення знань учнів про Європейський Союз, історію, географію і культуру країн Європи; розкриття європейських цінностей, ознайомлення зі звичаями та традиціями різних народів, що входять до європейської спільноти.

          Слухачі учнівського процесу зможуть здійснити захоплюючу подорож до всесвітньо відомих центрів європейської цивілізації.

         Проект може бути використаний викладачами  на уроках географії при вивченні теми: «Країни Європи».

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗМІСТ

ФРАНЦІЯ (Париж)………………………………………………………………………..……..4

НІМЕЧЧИНА………………………………………………………………………12

ІТАЛІЯ………………………………………………………………………………17

Список використаної літератури………………………………….……………….28

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         Париж – одне з найкрасивіших міст в світі, він заповнений історичними місцями, архітектурою, мистецтвом і в той же час, по сучасному високотехнологічний. Мільйони людей з різних куточків світу мріють відвідати це місто, тисячі туристів і мандрівників прибувають сюди щодня. Ця добірка включає десять кращих пам’яток Парижа, які ніяк не можна пропустити. Про більшість з цих пам’яток вже є окремі статті. Переходячи по посиланнях Ви зможете знайти більш детальну інформацію про деякі з них, подивитися фотографії, почитати відгуки і взяти участь в обговоренні.

 Собор Паризької Богоматері (Нотр-Дам-де-Парі).

            Собор Паризької Богоматері недарма вважають одним з найпрекрасніших прикладів французької Готичної архітектури у Франції і в Європі. Пішло два століття, щоб побудувати це диво архітектури та одну з найзнаменитіших Паризьких пам’яток.

достопримечательности Парижаhttp://lifeglobe.net/x/entry/5054/2.jpg

Малюнок 1-2. Собор Паризької Богоматері

         Фотографії цього собору не віддають йому належне, Собор Паризької Богоматері варто обов’язково побачити своїми очима. Рівень деталей, поміщених в скульптури, просто фантастичний.

 

           Коли Ви побачите цей собор особисто, то дійсно зрозумієте, чому треба було майже 200 років, щоб побудувати Нотр-Дам-де-Парі!

http://lifeglobe.net/x/entry/5054/7.jpghttp://lifeglobe.net/x/entry/5054/4.jpg

Малюнок 3-4. Собор Паризької Богоматері

             Дві високі вежі цієї культової пам’ятки видні з більшої частини Парижа.

             Інтер’єр собору дивовижний, вітражі і високі стовпи нагадують французьку Готичну Архітектуру того періоду. Цей собор розташований на острові, що робить його ще більш захоплюючим для споглядання з туристичних човнів, які проходять цей канал.

http://lifeglobe.net/x/entry/5054/8.jpghttp://lifeglobe.net/x/entry/5054/6.jpg

Малюнок 5. Собор                                               Малюнок 6. Статуї горгулі

         Статуї горгулі розташовані всюди серед інших статуй істот, королів і ченців.

Ейфелева Вежа.

         Одна з найбільш розпізнаваних структур у світі і символ Франції. Якщо Ви не підніметеся на Ейфелеву вежу перебуваючи в Парижі, то втратите дійсно особливий момент у своєму житті. Розмір залізної вежі величезний. Перебуваючи під основою вежі важко повірити в ці гігантські пропорції, на фотографіях неможливо відчути всю велич і красу цієї структури. 

http://lifeglobe.net/x/entry/5054/11.jpg        Ейфелева вежа побудована протягом двох років, у 1887 – 1889 для Виставки Universelle і, як передбачалося, повинна була бути демонтована після заходу.

http://lifeglobe.net/x/entry/5054/10.jpg

Малюнок 7-8. Ейфелева вежа

Але жителям і гостям Парижа вона настільки сподобалася, що вони вирішили залишити її, і тепер це найпопулярніша визначна пам’ятка в Парижі. Вид з вершини вежі відкривається не тільки на все місто, а й на його околиці.

Палац Версаль.

              Коли був побудований, Версаль став мисливської резиденцією короля. Сьогодні, однак, це – передмістя Парижа, приблизно в двадцяти кілометрах на північний захід від французької столиці. Версаль був центром політичної влади у Франції з 1682, коли Луї XIV перемістився сюди з Парижа, поки королівська родина не була змушена повернутися до столиці жовтні 1789, з початку Французької революції. Тому Версаль відомий не тільки як будівля, а й як символ системи абсолютної монархії.

http://lifeglobe.net/x/entry/5054/13.jpghttp://lifeglobe.net/x/entry/5054/12.jpg

Малюнок 9-10. Палац Версаль.

           Сади Версаля також заслуговують окремої уваги. Тут можна гуляти і досліджувати красу природи нескінченно.

http://lifeglobe.net/x/entry/5054/15.jpghttp://lifeglobe.net/x/entry/5054/14.jpg

Малюнок 11. Сади Версаля                                   Малюнок 12. Палац Версаля.

         Увага до деталей інтер’єру цього палацу неймовірно. Куди б Ви не глянули, побачите гравюри, картини, вишукані меблі. Важко, повірити, що всі 700 кімнат Версаля відповідають цьому стилю!

 Музей Лувр.

http://lifeglobe.net/x/entry/5054/17.jpg          Будучи найбільшим музеєм у світі, ця пам’ятка Парижа варта відвідування. Майже 35,000 об’єктів, від доісторичних до 19-го сторіччя, показані тут. Це також найбільш відвідуваний музей у світі. Шанувальники мистецтва з усього світу приїжджають сюди, щоб помилуватися шедеврами.

http://lifeglobe.net/x/entry/5054/16.jpg

Малюнок 13-14. Музей Лувр

           Якби Ви витратили всього одну хвилину на кожен художній твір тут, то Вам потрібні були б два місяці, щоб пройти через всю колекцію Лувру.

http://lifeglobe.net/x/entry/5054/18.jpg           Культові предмети мистецтва зберігаються тут у безпеці, такі як Джоконда (Мона Ліза) Леонардо Да Вінчі.

 

 

 

 

Малюнок 15. Джоконда

Ла Валле Віладж.

Це найкраще місце для шопінгу і покупки брендів високого класу, дуже близько розташоване до центрального Парижу. Магазини Валле-Вілледж пропонують надзвичайно популярні бренди класу люкс, такі як Versace, D&G, Гуччі і т.д. Влаштовані на красивій затишній вуличці, ці невеликі магазини надають Вам розкішний досвід шопінгу.

http://lifeglobe.net/x/entry/5054/lvlle.png C:\Users\Катюша\Desktop\Без названия.jpg

Малюнок 16-17. Магазини Валле-Вілледж

Кладовище Пер-Лашез.

http://lifeglobe.net/x/entry/5054/20.jpgНайвідоміше кладовище Парижа знаходиться на покритому лісом пагорбі, що виходить на місто. Могили відомих людей і шедеври похоронної скульптури роблять Пер-Лашез приємним місцем для неквапливої, ностальгічної прогулянки.

http://lifeglobe.net/x/entry/5054/19.jpg

Малюнок 18-19. Кладовище Парижа

         Важливі люди та знаменитості поховані тут, такі як соліст “The Doors” Джим Моррісон, Едіт Піаф, Оскар Уайлд і Марсель Пруст. Це робить кладовище досить відвідуваною пам’яткою Парижа.

 Базиліка Сакре-Кер.

         Популярний орієнтир, базиліка Сакре-Кер розташована на вищій точці пагорба Монмартр, найвищого пункту в місті.

http://lifeglobe.net/x/entry/5054/21.jpghttp://lifeglobe.net/x/entry/5054/22.jpg

Малюнок 20-21. Базиліка Сакре-Кер.

         Спорудження може бути відмічена фактично з будь-якої точки в Парижі, так як розташована зверху великого пагорба. Це – Римсько-католицька церква. Область Монмартр навколо цієї церкви дуже добре відома мистецтвом. Тут є багато красивих, вузьких європейських вулиць.

Тріумфальна арка Парижа.

         Тріумфальна арка вшановує тих, хто боровся і помер за Францію в період французької Революції і Наполеонівських воєн з іменами всіх французьких перемог і генералів, підписаних на її внутрішніх і зовнішніх поверхнях. Нижче знаходиться Могила Невідомого Солдата від Першої світової війни.

           Це – найбільша арка в Європі (і ймовірно у світі) і одна із знакових пам’яток Парижа. Вулиця, що веде до арки від основи Ейфелевої вежі заповнена найбільш розкішними і дорогими магазинами.

 Міжнародний авіасалон Ле-Бурже.

          Майже в центральному Парижі знаходиться майданчик для найбільших авіашоу у світі. Авіашоу Ле Бурже також демонструє нові технології від космічних виробників.

http://lifeglobe.net/x/entry/5054/24.jpghttp://lifeglobe.net/x/entry/5054/23.jpg

Малюнок 22-23. Міжнародний авіасалон Ле-Бурже.

         Тисячі людей відвідують це авіашоу, і ця подія безумовно заслуговує відвідування. Вам пощастило, якщо воно відбудеться під час вашого перебування в Парижі. Але навіть якщо Ви не потрапили на шоу, то можете відвідати музей авіації Ле Бурже. Тут зібрана одна з найбільш всебічних колекцій у світі, що включає літаки Першої світової війни і цепеліни, а так само величезна зразкова секція авіації.

 

 

Німеччина

            Після возз’єднання, популярність Німеччини, як туристичної держави, значно зросла. Найпопулярніше місце Німеччини – Берлін – одна з найбільш контрастних столиць Європи. Слід зазначити, що туристичні визначні пам’ятки Німеччини не обмежуються окремими містами, пам’ятки є в усіх куточках країни.

Скелі Рюген.

           Скелі Рюген розташовані в національному парку Ясмунд, на північному сході острова Рюген. Піддаються постійній ерозії крейдяні скелі над Балтійським морем мають висоту 118 метрів.

германия

Малюнок 24. Романтичний Рейн.

          Романтичний Рейн є найвідомішою частиною Рейну, яка простягається від Кобленца в Бінген. Річка пробиває собі шлях через виноградні пагорби, увінчані різними замками і руїнами. З найдавніших часів річка була важливим торговельним маршрутом.

Фрауенкірхе

            Розташована в Дрездені, Фрауенкірхе (церква Богоматері) є лютеранської церквою, яка була повністю зруйнована під час Другої світової війни. Церква відновлена з використанням первинних плит, які були закладені в 1720 році і знову відкрита в 2005 році. З моменту свого відкриття, Фрауенкірхе стала надзвичайно популярною туристичною визначною пам’яткою в Дрездені. У 2009 році церкву відвідав президент Барак Обама. 

http://lifeglobe.net/media/entry/0/different3-94.jpg

Малюнок 25. Фрауенкірхе

Ліндау.

         Місто Ліндау знаходиться поруч з місцем зустрічі австрійської, німецької та швейцарської кордонів, у східній частині Боденського озера (Bodensee). Місто пов’язаний з материком мостом та залізничними коліями.

http://lifeglobe.net/media/entry/0/different4-100.jpg

Малюнок 26. Ліндау.

 

Октоберфест.

         Октоберфест – масове гуляння в Мюнхені, яке привертає більше 6 мільйонів чоловік з усього світу. Не дивлячись на назву, Октоберфест начитається в кінці вересня і триває до жовтня. Його тривалість у середньому становить 16 днів. Фестиваль проходить з 1810 року. У ньому можуть брати участь тільки мюнхенські пивоварні.

http://lifeglobe.net/media/entry/0/different5-101.jpg

Малюнок 27. Октоберфест.

Кельнський собор.

         Виконаний у готичному стилі, Кельнський собор був найвідомішим символом Кельна протягом століть. Будівництво собору розпочалося у 1248 році і тривало з частими перервами, тому було завершено через 600 років. Він присвячений святим Петру і Марії і є резиденцією католицького архієпископа Кельна.

http://lifeglobe.net/media/entry/0/different6-89.jpg

Малюнок 28. Кельнський собор 

Голштинські ворота.

          Голштинські ворота є одними з двох, що залишилися міських воріт міста Любек. Побудовані в 1464 році, ворота тепер слугує музеєм. Ворота являють собою символ Любека і одну з головних визначних пам’яток Німеччини.

http://lifeglobe.net/media/entry/0/different7-78.jpg

Малюнок 29. Голштинські ворота

 

Гейдельберг.

        Розташований в долині річки Неккар, Гейдельберг є одним з найпопулярніших туристичних напрямків. Під час Другої світової війни місто не постраждав від бомбардувань, які знищили більшу частину великих міст Німеччини. В результаті цього Гейдельберг зберіг свою чарівність в стилі бароко, вузькі вулички, мальовничі будинки і знаменитий замок Гейдельберг .

http://lifeglobe.net/media/entry/0/different8-61.jpg

Малюнок 30. Гейдельберг.

 

Бранденбурзькі ворота.

        Бранденбурзькі ворота – єдині збережені міські ворота Берліна. Вони символізують возз’єднання Східного та Західного Берліна.Побудовані в XVIII столітті, Ворота виходять на Унтер-ден-Ліден – відомий бульвар, який колись привів прямо до палацу прусських ченців. Бранденбурзькі ворота – одна з найвідоміших пам’яток Берліна .

http://lifeglobe.net/media/entry/0/different9-64.jpg

Малюнок 31. Бранденбурзькі ворота

Нойшванштайн.

        Казковий замок Нойшванштайн розташований на пагорбі біля Фюссен в південно-західній Баварії. Він був натхненням для казки «Спляча красуня». Замок був побудований за замовленням короля Людвіга II Баварського, який був оголошений божевільним.Коли замок був майже завершений в 1886 році, король був знайдений мертвим на мілководді, неподалік від замку.

http://lifeglobe.net/media/entry/0/different10-57.jpg

Малюнок 32. Нойшванштайн.

Італія

        Багата культурна спадщина, м’який клімат і Середземне море роблять Італію вкрай привабливим місцем відпочинку для туристів всіх категорій. У цій європейській країні можна побачити величні історичні пам’ятники, що дійшли до нас з часів Римської імперії, Середньовіччя та епохи Відродження.

          Велика частина з них носить релігійний характер і складається з цілої плеяди кафедральних соборів, церков і каплиць. Сторінки приватної історії відбилися в італійських палацах-палаццо.

          Кожне з італійських міст та красивих містечок має своє Старе місто, в якому можна помилуватися на архітектурні пам’ятки, посидіти в затишних кафе, купити сувеніри в невеликих магазинчиках. Італійські курорти пропонують як літні, так і зимові види відпочинку: пляжний відпочинок, морські розваги, відвідування аквапарків та дитячих розважальних комплексів, гірськолижний туризм.

          Як один із законодавців мод, Італія наповнена численними бутиками, в яких можна придбати брендовий одяг популярних Модних Будинків. Місцеві кафе і ресторани пропонують своїм відвідувачам величезну кількість макаронних страв, кілька десятків видів піц і приголомшливо смачний натуральна кава. Відмінною особливістю країни є італійська сієста, що триває з першої години дня до четвертої вечора. В Італії проводяться різноманітні фестивалі, карнавали, скачки. У країні функціонує велика кількість музеїв, в колекціях яких можна зустріти полотна всесвітньо відомих художників.

Площа Святого Петра, Рим.

            Площа Святого Петра знаходиться перед головною католицькою святинею – Собором Святого Петра. Віруючі збираються на ній для того, щоб послухати живий виступ Папи Римського. Площа має вигляд двох півкругів, обрамлених тосканськими колонадою. У центрі неї встановлено єгипетський обеліск. На площі працюють два великі екрани.

ploschad-svyatogo-petra

Малюнок 33. Площа Святого Петра, Рим.

Площа Сан-Марко, Венеція.

            Площа Святого Марка – головна площа Венеції. Вона складається з двох частин: П’яцетті (простору між Великим каналом і дзвіницею) і самої площі (П’яцці). Площа Сан-Марко була закладена в IX столітті в якості місця збору перед однойменним собором. Крім нього на площу виходить Палац дожів і інші старовинні споруди.

ploshhad-san-marko

Малюнок 34. Площа Святого Марка

Долина Храмів в Агрідженто.

        Долина Храмів в Агрідженто являє собою археологічний парк, що складається з давньогрецьких релігійних будов VI-V ст. до н.е. Автомобільною дорогою Долина Храмів ділиться на дві частини: в одній знаходяться храми Зевса, Гери і Геркулеса, в іншій – Юпітера, Ескулапа і Ефеса. Якісь будови добре збереглися, якісь дійшли до нас у вигляді руїн.

dolina-hramov-v-agridzhento

Малюнок 35. Долина Храмів в Агрідженто.

Колізей, Рим.

           Найбільший римський амфітеатр був побудований в I столітті. На ньому проводилися гладіаторські бої, морські битви, звірині цькування. У центрі Колізею було встановлено гігантський колос (статуя) Нерона, що ліг в основу назви амфітеатру. До наших днів Колізей дійшов у напівзруйнованому стані. Сьогодні на його території влаштовують півгодинні екскурсії з гідами.

kolizey

Малюнок 36. Колізей

П’яцца деї Міраколі, Піза.

         Обнесена високою стіною пізанська «Площа Чудес» знаходиться в Старому місті. На ній розташовуються чотири архітектурні пам’ятки часів Середньовіччя: Пізанська вежа, кафедральний собор Санта-Марія Ассунта (1064), Баптистерій Святого Джона (1363) і кладовище Кампо-Санто, тобто «Святе поле» (1278).

piazza-dei-miracoli

Малюнок 37. П’яцца деї Міраколі, Піза.

Будинок Джульєтти, Верона.

dom-dzhuletty          Будинок Джульєтти був зведений в XIII столітті. У витонченої середньовічної споруді мешкала сім’я Даль Каппелло, що послужила прообразом шекспірівських Капулетті. У XIX столітті тут знаходився заїжджий двір. У XX-му Будинок Джульєтти був відреставрований і забезпечений «Балконом Джульєтти» і бронзовою статуєю дівчини (1972).

 

 

 

Малюнок 38. Будинок Джульєтти, Верона.

Міланський собор, Мілан.

           Кафедральний собор Мілана виконаний з білого мармуру в стилі «полум’яніючої готики». Він стоїть в історичному центрі і є головною прикрасою міста. Міланський собор будувався з XIV по XX століття. З чуток, в ньому знаходиться цвях, яким дві тисячі років тому був розіп’ятий Христос. Хрестильної купіллю собору є старовинна єгипетська ванна.

milansky-sobor

Малюнок 39. Кафедральний собор

Помпеї.

          Сумно відомі Помпеї колись були процвітаючим давньоримським містом. Після виверження Везувію він виявився похованим під шаром попелу, був розкопаний в XVII-XVIII ст. і відновлений у XX-му. Сьогодні Помпеї є музеєм під відкритим небом. Для огляду доступні релігійні, адміністративні, громадські, виробничі та приватні споруди.

pompeiМалюнок 40. Помпеї

Скелі Фаральон, Капрі.

          Скелі Фаральон є символом острова Капрі. Вони мають вигляд трьох світло-горіхових вапнякових рифів, виступаючих з глибини моря. Найвища скеля – Фаральон ді Терра (111 метрів), за нею йде Фаральон ді Фуорі (104) і Фаральон ді Меццо (81). Перший риф з’єднується з Капрі тонкою скельною дорогою, у другому розташовується природна природна арка, під якою приємно проплисти на човні.

skaly-faraloni

Малюнок 41. Скелі Фаральон, Капрі.

Музеї Ватикану, Рим.

            Найменша держава Європи володіє багатою колекцією скульптурних, живописних, рукописних та інших значущих культурних експонатів. Основними музеями Ватикану є Сікстинська і капела Нікколіні, апартаменти Борджіа, станці Рафаеля, ватиканська бібліотека і пінотека, Етруський і Єгипетський музеї, а також Піо-Клементина і Кьяра-Монті.

Історичний центр Сан-Джіміньяно.

            Історичний центр Сан-Джіміньяно складається з середньовічних будівель, розташованих в районі трикутної площі делла Чистерна і дель Дуомо.                    Головними пам’ятками міста є чотирнадцять веж, зведених в XI-XIII століттях. Крім них в історичному центрі Сан-Джіміньяно знаходяться розкішні палаци, собори та музеї.

san-dzhiminyano

Малюнок 42. Історичний центр Сан-Джіміньяно

Озеро Комо.

             Озеро Комо – одне з найглибших в Європі і третє за величиною в Італії. Воно лежить всередині невеликих гір, в сорока кілометрах від Мілана. На берегах Комо стоять невеликі містечка і села з шикарними віллами. У центрі озера височить острів Комачіна. У кожному з населених пунктів можна знайти середньовічні архітектурні пам’ятники.

ozero-komo

Малюнок 43. Озеро Комо.

Гранд-канал, Венеція.

          Великий венеціанський канал має природне походження – він був утворений дрібною протокою, що струмує уздовж островів лагуни. Гранд-канал проходить через все місто. Він схожий на перевернуту букву S. Починається Гранд-канал біля вокзалу, закінчується біля митниці. Уздовж каналу розташовуються найкрасивіші венеціанські будівлі, що виходять на нього химерними фасадами.

grand-canal

Малюнок 44. Великий венеціанський канал

Галерея Уффіці, Флоренція.

galereya-uffici          Побудований в середині XVI століття флорентійське паллацо сьогодні функціонує як музей європейського образотворчого мистецтва. У ньому виставлені картини Боттічеллі, Леонардо да Вінчі, Тиціана, Веласкеса та інших відомих всьому світу художників.

 

 

Малюнок 45. Галерея Уффіці

Фонтан Треві, Рим.

         Найбільший римський фонтан територіально належить фасаду палацу Полі. Він був побудований в середині XVIII століття. Фігурна композиція фонтану, виконаного в стилі бароко, складається з Нептуна на колісниці і розташованих по обидві сторони від нього алегоричних зображень людей і тварин.

fontan-trevi

Малюнок 46. Фонтан Треві, Рим.

Дорога любові (Віа-дель-Аморе).

            Пішохідна кілометрова доріжка, що з’єднує два містечка італійського заповідника Чінкве-Терре – Ріомаджоре і Манарола, була прокладена в скелях на початку XX століття. Дорогою любові вона стала завдяки мальовничим видам і класичному для Європи містку, на якому закохані вішають свої замочки.

doroga-lyubvi Малюнок 47. Віа-дель-Аморе

Озеро Гарда.

        Найбільше італійське озеро розташовується близько південних схилів Альп. Воно знаходиться в льодовиково-тектонічної улоговині і займає площу в триста сімдесят квадратних кілометрів. На берегах Гарди лежать численні курортні селища, є свій дитячий розважальний парк «Гардаленд». Озеро – судноплавне. У ньому водиться багато риби.

ozero-garda

Малюнок 48. Озеро Гарда.

Пьяцца-дель-Кампо, Сієна.

          Центральна площа Сієни – одна з найбільших в Європі. Її оточують величні середньовічні палаццо, головним з яких є палац Пуббліко з високою вежею Торре дель Манджа. Два рази на рік на Пьяцца-дель-Кампо проводяться Паліо – традиційні італійські скачки на неосідланих конях.

piazza-del-campo Малюнок 49. Центральна площа Сієни

Санта-Марія-дель-Фіоре, Флоренція.

          Санта-Марія-дель-Фіоре будувався близько шести століть, починаючи з 1296. Кафедральний собор Флоренції поєднує в собі архітектурні традиції середньовіччя та епохи Відродження. Величний купол Санта-Марії-дель-Фіоре із зовнішнього боку облицьований мармуровими панелями. Собор має хрестоподібну форму, складається з трьох нефів, двох трансептов і напівкруглої апсиди.

santa-mariia-del-fore

Малюнок 50. Санта-Марія-дель-Фіоре

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Список використаної літератури:

  1. Географический энциклопедический словарь.Понятия и термины / Гл. ред. А.Ф. Трешников. — М.: Сов. энцикл., 1988. — 432 с.
  2. Голиков A.M., Олійник Я.В., Степаненко А.В. Вступ до економічної і соціальної географії: Підручник. - К: Либідь, 1996.— 320 с.
  3. Довгань Г.Д. Географія (рівень стандарту): підруч для 10 кл. – Харків: «Ранок», 2018. – 240 с.
  4. Економічна і соціальна географія світу. — К.: Артек, 1997.-288 с.
  5. Кобернік С.Г. Географія: Підручник для 10 кл. – Харків:оберіг, 2010. – 304 с.
  6. Пестушко В.Ю., Сасихов В.О., Уварова Г.Є. Географія світу: Підруч. для 7 кл. серед, шк. — К.: Абрис, 1995. —288 с.

 

 

 

1

 

docx
Додано
4 грудня 2019
Переглядів
1749
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку