Віртуальна подорож: музей "Писанка"

Про матеріал
Віртуальна подорож для заходу щодо сприяння популяризації українських патріотичних фільмів, вистав, пісень та інших мистецьких творів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Віртуальна екскурсія. Музей Писанким. Коломия

Номер слайду 2

«Писанка – це неповторне багатство, його треба берегти, як безцінний скарб! Нам слід пишатися перед усім світом.» О. Довженко«Кожен народ прагне увійти до світової цивілізації зі своїм національним культурним здобутком. Для української нації достатньою є презентація навіть одним мистецьким твором – писанкою.» Богдан Губель

Номер слайду 3

Музей Писанки. Тож вирушаємо у подорож до музею Писанки в місті Коломия. Музей писанкового розпису – це архітектурна споруда у формі найбільшого у світі писанкового яйця висотою 14 м. та діаметром у 10 м. Це найбільша писанка світу і восьме чудо України.

Номер слайду 4

Музей Писанки. Неофіційна візитівка міста, його гордість та символ.

Номер слайду 5

Музей Писанки. Культурна установа була збудована спеціально для збереження і експонування творів писанкового розпису – писанок. ЇЇ урочисте відкриття відбулося 23 вересня 2000 року, під час Х Міжнародного Гуцульского фестивалю.

Номер слайду 6

Музей Писанки. Експозиції в музеї розміщені в залах на двох поверхах. В центрі першого поверху ви одразу ж помітите велике кам’яне яйце – мармурову композицію «Народження життя», яке символізує Воскресіння Христове і оновлення всього, що є навкруги нас.

Номер слайду 7

Музей Писанки. На сьогодні фондова збірка музею налічує понад 12 тисяч писанок. У музеї зібрані зразки писанкових розписів з різних регіонів України. Представлені писанки та декоративні яйця народів інших держав: Білорусі, Польщі, Чехії, Словаччини, Румунії, Угорщини, Франції, Данії, Швейцарії, Китаю, Індії, Аргентини, Канади, США, Ізраїлю, Туреччини, Шрі-Ланки, Індонезії, Пакистану та Єгипту.

Номер слайду 8

Музей Писанки

Номер слайду 9

Музей Писанки. Це єдиний у світі музей писанкового розпису, що приваблює відвідувачів з усіх країн світу…

Номер слайду 10

Музей Писанки

Номер слайду 11

Музей Писанки

Номер слайду 12

Музей Писанки

Номер слайду 13

Музей Писанки. А це одна з найстаріших - 500-річна українська писанка (XV-XVI ст.) — гусяче яйце в техніці воскового розпису, окрашене природним барвником. Вона була знайдена у 2013 році під час археологічної експедиції у Львові.

Номер слайду 14

Музей Писанки. До речі, найдавніша 950-літня глиняна писанка зберігається у Рівненському музеї, на ній зображено хвилі та колоски, всередину давні майстри заклали камінчик і заліпили його глиною, щоб калатав і був оберегом. Отже, ще наші предки вірили, що писанки мають містичну силу і допомагають захистити оселю.

Номер слайду 15

Музей Писанки. Ще один цікавий експонат – зроблена зі срібла мініатюрна монета-писанка. Це перша в світі монета, випущена Королівським канадським монетним двором з нагоди 125-річчя від часу першого українського поселення в Канаді. На аверсі нанесено кольоровими емалями орнамент, характерний для традиційної української писанки, на реверсі – портрет англійської королеви Єлизавети II.

Номер слайду 16

Музей Писанки

Номер слайду 17

Музей Писанки

Номер слайду 18

Музей Писанки

Номер слайду 19

Музей Писанки

Номер слайду 20

Музей Писанки

Номер слайду 21

Музей Писанки

Номер слайду 22

Музей Писанки

Номер слайду 23

Музей Писанки. Авторські писанки відомих майстрів

Номер слайду 24

Музей Писанки. В Україні лише в Музеї писанки можна побачити такі оригінальні техніки – розписане яйце всередині органічного скла, а також писанки з напівдорогоцінного каміння.

Номер слайду 25

Музей Писанки. Кожна з представлених колекцій заслуговує окремої уваги, адже відрізняється авторським «почерком», багатством внутрішнього світу, колоритом, національними мотивами і орнаментами.

Номер слайду 26

Музей Писанки. Окрім історії виникнення писанки та традицій писанкарства, тут можна дізнатися і про самих авторів, які передали свої шедеври музею. В цьому місці представлені роботи майстринь з Гуцульщини, Бойківщини, Покуття та інших регіонів країни. Також можна побачити писанки митців з Франції, Канади, Китаю, Індії, США, Аргентини, Болгарії, Польщі, і почути розповідь екскурсоводів про легенди і обряди, пов’язані зі створенням та даруванням розписаних яєць в цих країнах.

Номер слайду 27

Музей Писанки. Матеріалом для писанок може бути не тільки куряча, гусяча, страусина, перепелина шкаралупа, але й дерев’яні заготовки у формі яєць. Останнім часом майстрині захоплюються і техніками декорування, тобто прикрашають свої роботи бісером, різьбленням, шитвом хрестиком або стрічками, аплікаціями, витинанками.

Номер слайду 28

Музей Писанки

Номер слайду 29

Музей Писанки

Номер слайду 30

Цікаві факти про музей «Писанка»Музей збудували в рекордні строки – 90 днів, а його центральна зала (що у формі яйця) зовсім не має даху і виконана із кольорового скла. Площа вітражу становить 600 м2. Окрім цього, зовні пам’ятку оздобили орнаментами в тривимірному просторіВ музеї є цікава традиція. Коли сюди приїздить хтось з відомих людей, їм вручають яйце, розтоплений віск та писачок і просять залишити автограф. Після цього майстри таке яйце розписують та додають до колекції.

Номер слайду 31

Дякуємо за віртуальнуподорож до музею

pptx
Додано
24 вересня 2023
Переглядів
1532
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку