Віртуальна подорож “Стежками рідного краю” (для учнів 4 класу)

Про матеріал

Мета. Ознайомити дітей з досягненнями Херсонської області, духовним багатством культурної спадщини краю; поглибити знання учнів про Херсонщину, сторінки історії та видатних людей краю, архітектурні та історичні пам'ятки, природну скарбницю; сприяти формуванню історичної пам'яті, вихованню патріотизму.

Перегляд файлу

НОВОКАЇРСЬКА ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА І-ІІІ СТУПЕНІВ

 

 

 

Віртуальна подорож 

«Стежками рідного краю»

 

 

 

 

Автор: вчитель початкових класів

Березан Інна Петрівна

 

 

 

 

 

 

 

 2017 рік


 Віртуальна подорож  “Стежками рідного краю”

 (для учнів 4 класу)

Мета. Ознайомити дітей з досягненнями Херсонської області, духовним багатством культурної спадщини краю; поглибити знання учнів про Херсонщину, сторінки історії та видатних людей краю, архітектурні та історичні пам’ятки, природну скарбницю; сприяти формуванню історичної пам'яті, вихованню патріотизму.

Обладнання. Символіка Херсонської області та Бериславського району, матеріали для виготовлення прапорців, карта Херсонської області, повітряна куля, збірка віршів «Ціна хліба»поета Олега Івановича Яковлєва, сигнальні картки для гри «Факт чи міф», презентація «Екскурсія по місту Херсон», пісня «Мій Херсон», пісня "Эх, тачанка-ростовчанка!" презентацію «Родзинки заповідника «Асканія-Нова»», ілюстративний матеріал (легендарна тачанка, Каховської ГЕС, Свято-Введенська церква, Кам`янська Січ, пам’ятник на честь кошового отамана Запорожської Січі Кості Гордієнка).

Хід виховної години

Вчитель. Сьогодні в нас урок незвичайний. Він присвячений 70-ій річниці заснування Херсонської області. Ми будемо подорожувати стежинками рідного краю. Ви дізнаєтесь багато цікавого про нашу Херсонщину, її минуле й сьогодення.

Вчитель.

http://school50.edu.kh.ua/kutochok_patriotichnogo_vihovannya/virshi_pro_ukrainu/


- Послухайте вірш і скажіть про що він?

Щоб довелося мандрувати –

 Піти по рідній всій землі:

 У кожне місто завітати,

 У кожнім побувать селі, -

То навіть би за сотню років

 Цього б не встигли ми зробить:

 Простори в нас такі широкі,

 А міст і сіл – що не злічить!

М. Познанська  (Наш рідний край)


- Як ще ми можемо назвати його? (Батьківщина, рідна домівка, мала Батьківщина, Вітчизна)

- У якій країні ми живемо? (Україна)

- Україна поділена на які області?(робота з картою Херсонської області)

- В якій області ми живемо?(Херсонській)

Вчитель. У цьому році ми відзначаємо 70 років від дня заснування Херсонської області. До цього часу частина земель належала до Миколаївської та Запорізької областей. Наша область наймолодша серед областей півдня, утворена 30 березня 1944 року. До її складу входять:  18 районів, 698 населених пунктів, 259 сільських рад. Населення становить - 1078, 2 тисяч осіб.

Вчитель.

- Діти,  пропоную вам вирушити в цікаву та захопливу подорож нашим Херсонським краєм.

А подорожувати ми будемо на ось цій повітряній кулі. Ті місця, які ми відвідаємо будемо помічати на цій карті. Згодні?

Подорож на повітряній кулі «Стежками рідного краю»

Зупинка «Місто Херсон»

Перегляд презентації «Екскурсія по місту Херсон» у супроводі пісні «Мій Херсон». http://www.city.kherson.ua/articles/istoriya-mista-hersona

Учень. Херсо́н — місто, обласний центр на півдні України. Розташоване на правому високому березі Дніпра. Херсон має місто-супутник Цюрупинськ.

Як перше місто, з так званого «Грецького проекту» Потьомкіна та Катерини II, було назване на честь найбільш відомого міста-колонії Херсонес, що у Криму. Антична назва Херсонес — давньогрецьке діалектне слово «півострів». Але для назви було використано візантійський варіант, що вперше з'являється за часів імператора Зенона.

30 березня 1944 р. Херсон отримав статус обласного міста.

Зупинка «Херсонська область»

Учень. Херсонська область розташована на півдні Україна.  На півночі регіон межує з Дніпропетровською, на сході - з Запорізькою, на заході - з Миколаївською областями, на півдні - з Автономною Республікою Крим. (Вчитель показує на карті)

Територія області становить 28,5 тис. км, протяжність з півночі на південь - 180 км, із заходу на схід - 258 км.

 Область розташована в степовій зоні, на нижній течії Дніпра. Омивається Чорним і Азовським морями, а також Сивашем (Гнилим морем) та Каховським водосховищем. На території області протікає 19 річок, з них найбільші: Дніпро - 178 км, Інгулець - 180 км.

Зупинка «Герб та прапор Херсонської області»

Учень.  Герб Херсонської області — це картуш у формі барокового щита із закругленими нижніми кутами. На синьому фоні у вигляді символів жовтого кольору розташовані: якір, хлібні колосся, циркуль, нагорі — Очаківські ворота Херсонської фортеці. Над щитом міститься корона. Щит обрамлено золотим дубовим вінцем з назвою області на жовто-синій стрічці. https://uk.wikipedia.org/wiki/

Прапор Херсонської області є символом, що відображає історію й традиції області.

Прапор складається з трьох горизонтальних смуг: сині, білої (яка удвічі ширше за інших) і синій. На білу смугу полотнища накладений герб Херсонської області. https://uk.wikipedia.org/wiki/

Зупинка «Символіка Бериславського району»

Учень. Сучасний герб Бериславського району являє собою вилоподібно розділений французький щит (розділення опрокинуте).

  Гербовий щит окантований срібною смугою. У правому (геральдично) малиновому полі щита зображено золотий козацький хрест, під ним - срібний півмісяць. У лівому зеленому полі щита зображений золотий дзвін. У нижньому синьому полі щита зображені три золоті корони.

 Щит увінчаний срібною баштовою короною з трьома баштами. Обрамлений золотим вінком із колосків пшениці, прикрашеним знизу трьома гронами винограду.

Прапор Бериславського району  три горизонтальні смуги. Верхня смуга малинового кольору. Середня смуга зеленого кольору. На середній смузі зображений жовтий дзвін, який обрамлений колоссям пшениці з виноградним гроном унизу. Нижня смуга синього кольору.

Зупинка «Творча»

Вчитель.

-  Зараз, діти, ми відпочинемо, бо будемо виготовляти прапори Херсонської області та Бериславського району (діти об’єднуються у дві групи. Учням роздаються заготовки: смужки білого, блакитного кольору, герб для прапора Херсонської області;  смужки малинового, зеленого та синього кольору, герб для прапора Бериславського району; дерев’яні палички, клей-олівець, серветки).

Зупинка «Біосферний заповідник "Асканія-Нова" ім. Ф. Е. Фальц-Фейна»

Учень. «Аска́нія-Но́ва»- державний заповідник, заснований в 1898 році Фрідріхом Фальц-Фейном.

Територія заповідника розділена на три великі частини, нерізко відокремлені одна від одної : «Північну», «Великий Чапельський під», «Південну» (яку поділено на «Стару» та «Успенівку»).

В Асканії-Новій розташований один з найбільших на півдні України штучно вирощених лісів, старий ботанічний сад, акліматизаційний зоологічний парк, орнітопарк. https://uk.wikipedia.org/wiki/

Вчитель.

- А зараз, діти, пропоную вам переглянути презентацію «Родзинки заповідника «Асканія-Нова»».

Зупинка «Легендарна тачанка»

Учень.

 Тача́нка - на Україні та в Кубані - ресорний чотириколісний візок із відкритим кузовом для парної упряжі, або такий же візок із кулеметом (у кавалерії часів громадянської війни). В тачанку могли впрягатись від двох до чотирьох коней. Екіпаж складався з двох або трьох чоловік, один був погоничем, інші кулеметники.

У часи громадянської війни саме вирішальна битва на Каховському плацдармі стала початком кінця Білого руху. 27 жовтня 1967 року на честь героїв битви на Херсонщині в степу під Каховкою був встановлений монумент "Легендарна тачанка". (фото) http://www.doroga.ua/poi/Khersonskaya/Kakhovka/Legendarnaya_tachanka/1107

Зупинка «Каховська ГЕС»

Учень. Кахо́вська ГЕС є 6-м і останнім ступенем каскаду гідроелектростанцій на р. Дніпро. Експлуатується з 1955 р., коли був введений в дію 1-й агрегат. Останній 6-й агрегат зданий в експлуатацію в 1956 р.

До складу споруд Каховського гідровузла належать: будівля ГЕС, закритий розподільчий пристрій, водозлив та бетонна гребля з 28 водозливами, однокамерний судноплавний шлюз і грунтові греблі. (Перегляд фото Каховської ГЕС в різні пори року). https://uk.wikipedia.org/wiki/

Зупинка «Поетична»

Знайомство з творчістю земляка – поета Олега Івановича Яковлєва.

Вчитель.

- Яковлєв Олег Іванович народився 1931 року в селі Дудчани Нововоронцовського району на Херсонщині в родині робітника. Закінчив Бериславське педагогічне училище, а потім працював учителем в Бериславській школі.

У 1953 році був призваний на дійсну службу в армію. Після демобілізації  працював учителем у школах Берислава.  Потім працював викладачем в Бериславському педучилищі.

У 1964 році заочно закінчив Одеський державний університет ім.. І.І. Мечникова за спеціальністю історика.

Друкувався в газетах та журналах.

До вашої уваги, діти, вірш

 «Місто моє»


В Дніпро задивився

Ясний Берислав,

Де ти народився

Де щастя впізнав…

 

В які б нам краї

Не стелились путі –

А знов повертаєм

На скелі круті.

 

Тут хвилі у шумі

Біжать повсякчас.

У вічній задумі

Схилився тарас.

 

Тут хлопці робочі,

Немов солов’ї,

Співають про очі

Кохана, твої.

 

О місто чарівне,

І де б я не йшов,

Ти в серці у мене,

Як світла любов.

 

Тут пісня врочиста

Прибоями б’є…

Люблю тебе місто,

Кохане моє.


Зупинка «Духовна скарбничка»

Учень. У місті Бериславі знаходиться дуже гарний та стародавній храм - Свято-Введенська церква.  Перша назва — Воскресінська церква. Пам'ятник архітектури XVIII століття. Збудований у 1725 році з дубу, покрівля залізна. В 1784 році храм був переправлений козаками з запорізької фортеці Перевалочної по Дніпру до Берислава. З 1939 по 1941 рік храм був закритий, і тільки чудом він вцілів. Його хотіли розібрати на дрова. Сьогодні культова споруда належить громаді Української Православної Церкви московського патріархату. (Перегляд фото.)

Зупинка «Кам’янська Січ»

Вчитель. З широких степів Херсонщини віє на всю Україну козацька слава про перлину нашого краю - Кам’нську Січ. Саме тут гартувалася воля для боротьби за свободу, тут зріли думки, що випереджали час – про самостійну Україну, саме тут талановитими руками майстрів створювалися кращі зразки декоративно-прикладного ужиткового мистецтва. І ми,нащадки тих славних героїв-козаків, не можемо стояти осторонь, коли є нагода ще раз нагадати всім про славне минуле нашої малої Батьківщини.

Кам`янська Січ - адміністративний і військовий центр запорозького козацтва у 1709-1711 роках та 1728-1734 роках. Розташовувалася в гирлі річки Кам`янка на правому березі Дніпра (нині село Республіканець Бериславського району Херсонської області). Заснована після зруйнування царськими військами Чортомлицької Січі.

В її володіння входили землі Кам`янки, Олешок, Очакова понад Дніпром і Чорним морем. Козаки мали право збирати мито з перевозів на Дніпрі і Бузі. У Січі знаходились похідна церква, курені, кількість яких майже дорівнювала їх кількості на Чортомлицькій Січі, а також ремісничі майстерні і шинки. Тут діяло кісткообробне виробництво, лиття кольорових металів, гончарне виробництво.

У 1711 році за наказом царя Петра І Кам’янська Січ знищена.

Отже, ця історична пам’ятка гідна того, щоб стати Національною природною пам’яткою часів козацької доби. На Кам’янській Січі  встановлено пам’ятник на честь кошового отамана Запорожської Січі Кості Гордієнка, біля його могили. https://ua.igotoworld.com/ua/poi_object/70530_kamenskaya-sech-respublikanec.htm

Вчитель.

- Ось діти, і завершилася наша подорож Херсонщиною.

Вправа «Продовж речення»

- Мені сподобалось …

- Для мене було новим те, що…

- Херсонщина для мене – це …

Гра «Факт чи міф?»

Вчитель.  Я зараз буду називати твердження, а ви будете визначати - це факт чи міф.

1. Херсонщина – це єдина область України, що омивається трьома морями. (факт)

2. У цьому році відзначають 80-ту річницю заснування Херсонської області. (міф)

3. Херсонщина є найбільшим виробником овочів в Україні. (факт)

4.  Херсонська область – наймолодша область південної України. (факт)

5. Біосферний заповідник «Асканія-Нова» знаходиться на території Миколаївської області. (міф)

6. На Херсонщині збирається рекордний урожай помідорів – 100 т з одного гектара. (факт)

7. У Херсонській області є аеропорт. (факт)

8. Новий рекорд України установив найбільший кавун вагою 25 кг 100 г, який був вирощений на Херсонщині. (факт)

9. Херсонська область була утворена в 1950 році. (міф)

10. Найбільшими річками, яка протікають в Херсонській області, є річки Дунай та Дністер. (міф)

 

 


 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Писаренко Юлия
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
6 березня 2018
Переглядів
2865
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку