Віртуальна виставка до дня козацтва

Про матеріал
Мета створення віртуальної виставки – сприяти задоволенню наукових, навчальних та інших потреб користувачів,
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Віртуальна виставка «Слава і гордість українського народу» до Дня захисника України та Дня українського козацтва. Бібліотекар КЗ “Кегичівський ліцей” Дзіковська І. Ю.

Номер слайду 2

 Згідно з Указом Президента України № 966 „Про День українського козацтва” від 7 серпня 1999 року щорічно 14 жовтня в Україні відзначають День українського козацтва. До цього дня Заставнівська ЦРБ підготувала книжкову виставку. Святкування Дня українського козацтва збігається зі святом Покрови Пресвятої Богородиці, яка з давніх-давен вважається його покровителькою.  «Про козаків і козацтво написано багато праць – художніх і наукових, великого і малого формату, про них згадували середньовічні хроніки і літописи, вони оспівані у народних піснях і думах. Згадки про героїчну козацьку добу зберегли для нащадків численні пам’ятки своєрідного національного суспільно-культурного феномена – козацького бароко. Однак пізнання цього явища є невичерпним, як невичерпною є наша історія – складна і неоднозначна».

Номер слайду 3

Гетьмани України. – Харків: Промінь, 2006. – 248с.:іл. ISBN 966-7991-82-2 ББК 63.3(4 УКР) Г44 Книга розповідає про минуле нашої рідної України, про народження козаччини, боротьбу запорозьких козаків з ворогами українського народу. Книга присвячена тим, хто з сивої давнини боровся за незалежність України - людям, які вражають своїм сильним духом. Вони усім єством вболівали за долю Батьківщини, боролися за об'єднання Правобережної і Лівобережної України. Читач дізнається, як Україна крок за кроком йшла до своєї незалежності. Книга розрахована на дітей шкільного віку, а також всіх, хто прагне поглибити свої знання по історії України.

Номер слайду 4

Реєнт О. П., Коляда І. А. Усі гетьмани України/Худож.-оформлювач А. С. Ленчик.-Харків: Фоліо, 2007.-415с.- (Історичне досьє)ISBN 078-966-03-4001-5 ББК 63.3(4 УКР) Р33 Українська Гетьманська держава за роки свого існування мала 17 гетьманів. Усі вони були носіями ідеї незалежної самостійної Української держави. Втіленню цієї ідеї в життя вони присвятили все своє життя, поставивши за мету вибороти звільнення українського народу від панування чужинців. Діяти цим гетьманам довелося в найскладніших, найтяжчих, іноді найтрагічніших для України історичних умовах. Дмитро Вишневецький прагнув звільнити південні українські степи від панування ханських орд, знищити турецькі фортеці в пониззях Дніпра, а згодом і оволодіти Чорноморським узбережжям. Петро Сагайдачний, Богдан Хмельницький, Іван Мазепа належали до тих постатей, чиїми іменами називають епохи. Окремі нариси в книжці присвячені Івану Виговському, Петру Дорошенку, Пилипу Орлику - видатним державним й політичним діячам, талановитим дипломатам. У книжці надається правдивий і об'єктивний життєпис цих, а також інших найвищих військових керівників українського козацтва.

Номер слайду 5

Журавльов Д. В. Мазепа: людина, політик, легенда / Д. В. Журавльов. – Харків : Фоліо, 2007. – 382 с. ISBN 978-966-03-4003-9 ББК 63.3 (4 УКР) Ж91Іван Мазепа — одна з тих знакових постатей української історії, життя та вчинки котрих і сьогодні викликають гарячі суперечки як фахових істориків, так і аматорів, а також людей, взагалі далеких від історичних перипетій. Політичний діяч, військовий, дипломат, меценат… Мало кому випала така цікава й непроста доля за життя та після смерті. То хто, зрештою, такий Іван Степанович Мазепа? Приятель царя Петра, один із перших кавалерів найвищого російського ордену Андрія Первозванного — і борець за інтереси Української козацької держави; будівничий величних соборів, що дотепер є окрасою багатьох українських міст, — і «Юда», відлучений від церкви, підданий анафемі, що нерідко виголошувалася з амвонів тих самих соборів; зазвичай неймовірно обережний майстер складних дипломатичних ігор — і людина, що зуміла поставити на карту все і, зрештою, програла найризикованішу й найголовнішу гру свого життя; блискучий світський кавалер у дусі розкішного, неповторного XVII століття, улюбленець жіноцтва і чи не єдиний справді обдарований поет і музикант–аматор серед усіх українських гетьманів. Можливо, той, хто прочитає цю книгу, зможе створити свій власний варіант образу Мазепи — одного з найколоритніших, найцікавіших українців.

Номер слайду 6

Павло Скоропадський - останній гетьман України/ В. А. Савченко; ред. Н.Є. Фоміна - Х. : Фоліо, 2008. - Бібліогр.: с. 376-379. - 380 с. - (Історичне досьє), ISBN 978-966-03-4516-4 ББК 63.3 С13 Праця присвячена Павлу Скоропадському - останньому гетьману України, людині, діяльність якої припадає на бурхливі роки Громадянської війни. Він залишив про себе докладні, але не зовсім правдиві спогади. Оцінювати гетьмана Скоропадського можна і як «лиходія», і як «праведника». Відповідь на це суперечливе питання допоможе знайти пропоноване видання, написане на основі документальних джерел, спогадів учасників подій і архівних документів.

Номер слайду 7

Щербаківський, Данило Михайлович.    Козак Мамай [Текст] : мистецько-етнографічні праці / Данило Щербаківський ; [ упоряд. М. В. Волкової ; за заг. ред. А. П. Ярещенка ]. — Харків : Факт, 2008. — 512 с. : іл. ISBN 978-966-637-630-8 Данило Щербаківський (1877—1927) — український мистецтвознавець, етнограф, науковий, громадський діяч. У 1910—1927 рр. — завідувач відділу народного мистецтва Всеукраїнського історичного музею ім. Т. Шевченка. Зібрав десятки тисяч експонатів. Організатор Етнографічного товариства, член ВУЛН. Автор низки ґрунтовних праць, зокрема «Козак Мамай», «Суєта суєт», «Український портрет», «Український килим», «Оркестри, хори і капели на Україні за панщини», «Реліквії старого київського самоврядування», ін. В обстановці психологічного та політичного терору не витримав, покінчив життя самогубством. «Козак Мамай» — місткий звід досліджень Д. Щербаківського у сфері народного мистецтва, архітектури, етнографії, загалом української культури.

Номер слайду 8

Кащенко А. Ф. Історичні оповідання : збірка творів / А. Ф. Кащенко. – Х. : ТОВ «Оберіг», 2008. – 480 с. У своїй творчості А. Кащенко особливої уваги надавав зображенню української історії. Автор історичних оповідань «Запорожська слава», «На руїнах Січі», «Мандрівка на пороги» із патріотичних позицій висвітлює важливі сторінки української минувшини.

Номер слайду 9

Нечуй-Левицький І. С. Запорожці / І. Нечуй-Левицький; худож.- оформлювач I. В. Осипов. – Х. : Фоліо, 2007. – 319 с. – (Українська класика). Славному героїчному минулому українського народу присвячено романтичну казку «Запорожці», хвилюючу повість про вільну козацьку державу – Запорозьку Січ. Письменник переносить Січ у зачарований казковий світ під дніпровськими порогами, звеличує січове ко­зацьке лицарство, що навічно залишилося у пам'яті народній.

Номер слайду 10

Середюк О. М. Лицарі Сонця / Олександр Сердюк. – 2-ге вид., доп. та перероб. – Луцьк : ВАТ «Волинська обласна друкарня», 2008. – 476 с. : іл. У лицарському поклоні перед портретом українського козака, що експонується в Музеї історії сільського господарства Волині, шанобливо схилив голову гість з далекої Японії – Шихан Масахіко Танака. Що змусило знаменитого спортсмена стати на коліно перед образом січовика? Відповідь дає книга і не тільки на це запитання, але й на ряд інших: Хто такі козаки? Які їх звичаї і обряди? Якою була їх бойова підготовка, адже козаків запрошували, як спецвійська, у різні європейські країни.

Номер слайду 11

Вінграновський М. С. Северин Наливайко : роман / Микола Вінграновський. – К. : Веселка, 1996. – 366 с. : іл. – (Золоті ворота). Северин Наливайко... Легендарний селянський гетьман, випускник Острозької академії, богослов, який у квітні 1594 р. підняв повстання проти наймогутнішої на той час країни в Європі Речі Посполито? і два роки разом зі своєю сіромою протистояв немислимим військовим силам. А за рік до повстання він як князів сотник у складі польського війська воював проти запорізьких козаків... Така непересічна особистість і така складна епоха постають з роману Миколи Вінграновського, лауреата Державної премії України ім. Т. Г. Шевченка і премії Фундації Антоновичів (США).

Номер слайду 12

Старицький М. П. Руїна : історична проза / Михайло Старицький. – X. : Факт, 2008. – 624 с. Михайло Старицький (1840-1904) – український драматург, прозаїк, поет, перекладач, видатний театральний діяч. Деякі його поезії, покладені на музику, стали народними піснями («Ніч яка, Господи! Місячна, зоряна», «Туман хвилями лягає», ін.). Автор низки соціально-побутових та історичних п'єс. Цю книгу склали роман «Руїна» у перекладі Олексія Ковалевського та повісті «Заклятий скарб» і «Облога Буші», свого часу перекладені автором.

Номер слайду 13

Украинські легенди, прислів’я, лічилки, скоромовки, загадки/ Упорядники Г. М. Кирпа, Г. В. Біляева – Х.: Белкар-книга, 2013.- 192с. – (Скарбничка школяра). Навчатися у народу, запозичувати його досвід і знання - мета сучасної школи і суспільства. Ця книга - порадник, помічник вчителя. До неї увійшли справжні скарби народної мудрості: українські легенди, приказки, прислів'я, загадки, скоромовки і лічилки, колядки, щедрівки, веснянки, купальські пісні тощо. Завдяки книзі читачі дізнаються звідки пішли назви міст, річок, квіток.

Номер слайду 14

Євген Білоусов. Казки та легенди Криму / Худож. Т. О. Лисюк [та ін.].- К. : Веселка : ВУТ "Просвіта", 2005. - 160 с.: іл., тверда обкладинка, енциклопедичний формат (21x29 см). Книга відомого дитячого письменника Є. Білоусова розповідає про історію Криму з найдавніших часів і до сьогодення. Багатовікова історія Криму зберігає таємниці тисячоліть, адже тут жили різні племена і народи, які змінювали історію людства, існували міста-держави, кримські береги та води Чорного моря сповнені звитяжної слави. Про ті далекі часи до сьогодення дійшли казки і легенди. «Казки та легенди Криму» - це казкова енциклопедія цієї легендарної місцевості. Тут – захоплюючі розповіді про сміливих грецьких поселенців та хоробрих правителів-воїнів, загадкове Тмутараканське князівство та походи українських козаків. Казки та легенди ввібрали і творчість вільнолюбного кримсько-татарського народу.

pptx
Додано
16 лютого 2022
Переглядів
551
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку