Води суходолу. Річка та її елементи

Про матеріал
Тема уроку: Води суходолу. Річка та її частини. План уроку: 1. Загальна характеристика вод суходолу. 2. Поняття про річку та її елементи. 3. Живлення річок. 4. Водний режим річки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: «Води суходолу. Річка та її частини». Підготувала Герасименко М. М.

Номер слайду 2

План уроку:1. Загальна характеристика вод суходолу.2. Поняття про річку та її елементи.3. Живлення річок.4. Водний режим річки.

Номер слайду 3

1. Загальна характеристика вод суходолу.

Номер слайду 4

2. Поняття про річку та її елементи. Річка – природній водний потік, який тече у виробленому ним самим заглибленні – руслі. (на карті річки показують від витоку до гирла).

Номер слайду 5

Найдовші річки світу – Амазонка 6992 км та Ніл 6852 км.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Елементи річки та річкової долини.{5940675 A-B579-460 E-94 D1-54222 C63 F5 DA}Витік. Місце, де річка бере свій початок. Гирло Місце, де річка закінчується або впадає в іншу річку, озеро, море чи океан. Річкова долина. Зниження, яке простягається від витоку до гирла. Русло (річище)Заглиблення річкової долини, якою постійно тече вода. Заплава. Вирівняна ділянка річкової долини, що прилягає з обох боків до русла і щороку затоплюються річковими водами під час повені.

Номер слайду 8

Витік річки – місце початку річки. Болото. Озеро Льодовик. Струмок

Номер слайду 9

Річкова система і річковий басейн. Річкова система – головна річка з усіма притоками. Притока – річка, яка впадає до головної. Річковий басейн – місцевість, з якої вся вода стікає до річки. Вододіл – межа, що розділяє сусідні річкові басейни.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Найповноводніша річка на Землі – Амазонка, також ця річка має найбільший басейн.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Водний режим річки – регулярні зміни рівня води в річці протягом року. {5940675 A-B579-460 E-94 D1-54222 C63 F5 DA}Повінь. Щорічне збільшення рівня води в річці в одну й туж саму пору року, коли річка затоплює заплаву. Межень. Найнижчий рівень води в річці. Паводок. Не регулярне, а раптове підвищення рівня води в річці в наслідок сильних дощів або швидкого танення снігу. Льодостав Період в який річки вкриті льодом.

Номер слайду 14

Домашнє завдання! Вивчити §47 та конспект уроку.

Номер слайду 15

Дякую за увагу!

pptx
Додано
24 травня 2020
Переглядів
1939
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку