Ворожіння, гадання, спілкування з духами...

Про матеріал

Цей урок (позакласний захід) розрахований на учнів старшої ланки з метою розширення кола знань про вірування, уявлення, обряди слов'янських народів у різні часові проміжки;для реалізації компетентнісного підходу під час вивчення предметів суспільно-естетично-гуманітарного циклу, а також для формування повноцінних громадян держави

Перегляд файлу

                                                              Костиря С.Г.

учитель зарубіжної літератури

Червонокамянського

навчально-виховного обєднання

«загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів-

дошкільний навчальний заклад-

позашкільний центр»

Олександрійської районної ради

Кіровоградської області

 

Тема.  Ворожіння, гадання, спілкування з духами...

Мета: об’єднати зусилля всіх структур, в тому числі і релігійної, по профілактиці захоплення ворожінням, гаданям, магією,спілкуванням з духами; прививати розуміння життєвих цінностей, спонукати учнів до роздумів над цінністю життя і життєвим вибором; сприяти вихованню відповідальності, бажанню вести здоровий спосіб життя, цінувати його як найвіщу цінність.

Обладнання: мультимедійний проектор, компьютер, колонки, екран, презентація

Форма проведення: круглий стіл

 

Вчитель. Доброго дня!Я рада вітати вас. Тема нашої зустрічі (слайд 1)

 

На нашому заході присутні заступник дтректора з навчально – виховної роботи, священник нашої церкви.

  • Давайте пригадаємо, що таке круглий стіл? (Відповіді учнів Слайд 2,3)

 

          

Вчитель. Досить часто ви чуєте слова гадалка, ворожка, магія, ворожіння, екстрасенси. Вони звучать з екранів ТV, зустрічаються на сторінках газет.

  • Що означають ці слова? (Відповіді учнів)

 

Вчитель. – Велику  роль у формування свідомості, кругозору, психіки дитини  відіграють батьки, вчителі, оточуючі.

  • Як ви думаєте чи повинен вчитль цікавитися життям своїх учнів у позаурочний час?

(Відповіді учнів)

Вчитель. У нашому світі багато спокус: алкоголь, куріння, наркотики, ворожіння, виклики духів…

Дехто вважає, що гадання, спілкування з духами – це ігри, які тривають недовго, бо як і кожна гра набридають.

  • Що штовхає молодь до ворожіння, гадання, спірітизму?

(Відповіді учнів)

Вчитель. – Що таке ворожіння? (слайд 3,4)

     

Відповіді учнів

Учениця. Ворожіння — це різноманітні способи вгадувати долю, передрікати майбутнє. Певна частина ворожінь, передусім пов'язаних із господарською діяльністю людини, спостереженнями за явищами природи, поведінкою тварин тощо, акумулювала деякий раціональний досвід. Проте переважна більшість їх ґрунтується на забобонних уявленнях: люди зазирають у майбутнє переважно через посередництво потойбічних сил, через контакти з померлими предками.

  Наші прабатьки вважали ворожіння доволі вірогідним способом дізнатись про майбутнє.

Учениця.Чимало літературних творів присвячено цій темі. Так, в баладі російського поета В.Жуковського «Світлана» описано різні види гадань

Раз в крещенский вечерок

Девушки гадали:

За ворота башмачок,

Сняв с ноги, бросали;

Снег пололи; под окном

Слушали; кормили

Счетным курицу зерном;

Ярый воск топили;

В чашу с чистою водой

Клали перстень золотой,

Серьги изумрудны;

Расстилали белый плат

И над чашей пели в лад

Песенки подблюдны.

 

Учень У наш час звичай ворожіння теж дуже поширений, особливо під час свят. В основному більшість ворожінь втратили своє магічне значення, до них ставляться як до свого роду веселої традиційної розваги, але свідомо чи несвідомо кожен прагне хоч одним оком зазирнути в майбутнє, і якщо результати ворожіння віщують удачу, ми потай сподіваємося на те, що воно справдиться.

  • Що ви розумієте під гаданням? Що ви знаєте про нього? (слайд 6,7)

Відповіді учнів

Учениця. Практикуються індивідуальні й колективні, суто жіночі й суто чоловічі ворожіння. Існують спеціальні обмеження щодо часу й місця проведення ворожінь. Як правило, ворожать увечері або вночі потай від чужого ока.

Узагалі ворожіння прийнято поділяти на приурочені до певного випадку (побудови житла, народження дитини, шлюбу тощо) та календарні, тобто закріплені за тими чи іншими святами. Найзручнішими періодами для ворожіння українці вважають переддень Різдва (Свят-вечір), Новий рік, Андрія, Катерини, Великдень та Івана Купала.

  • Чи однакове значення мають слова «воржіння і гадання»

 

Учениця. Слід зазначити, що сьогодні гадання злилося в нас з ворожінням, хоча спочатку вони різнилися: гадання — це зазирання в майбутнє, доступне всім, а ворожіння — роблення комусь добра чи зла ворожбитом.

 

  • Що таке магія?(Слайд 8)

 

 

Відповіді учнів

Учень Кожна людина хоч раз так замислювався про своє призначення, про долю, про життя. На жаль, не все залежить від нас. Іноді протягом життя ми потрапляємо в такі складні життєві умови, з якими може впоратися далеко не кожен. Тоді ми звертаємося за допомогою до людей, наділеним талантами цілительства, Ясновидіння, Пророцтва. 

Магія (лат. magia, від гр. mageia — чародійство) — система обрядів, пов'язаних з віруваннями у здатність надзвичайним чином впливати на людей, тварин, сили природи, а також на божества та духовний світ з користю для світу живих.

Учениця Закони магії поширюються не лише на людину чи її дії, а й на природу, оточуючий світ, потойбіччя. В основі обох видів магії лежить певна асоціація ідей.

Магія була тісно пов'язана з анімістичними уявленнями та віруваннями і мала на меті здійснювати вплив на потойбічний світ, явища природи (дощ, сніг, гроза, повінь, проростання злаків тощо) з користю для світу живих. Це відбувалось у формі обрядів та ритуалів.

Учениця Значення давніх обрядів та ритуалів зумовлювалося насамперед сільськогосподарським календарем, діяльністю людей, їх родинними та суспільними взаєминами. До нашого часу дійшли обряди, які стосуються різних сфер людського життя та діяльності, і за своїм входженням є магічними, сягають корінням давнини.

Первісно усі ритуальні дії відбувались у священних гаях, біля водоймищ чи давніх дерев, яким поклонялись. Там заборонялось полювати, рубати дерева, рвати квіти, оскільки вони вважались місцем перебування уявних божеств та духів. Там стояли язичницькі храми (хороми, мольбища, капища, контини — на різних територіях існували свої назви) з требищами (жертовниками) та ідолами чи бовванами, біля яких здійснювались обряди. У найдавніші часи була окрема язичницька духовна верства людей, що займались магією і вважались посередниками між світом живих і світом мертвих. Вони залежно від специфіки виконання ними певних магічних дій називались волхви, кудесники, жерці, чарівники, відуни, віщуни, потворники, знахарі, біси.

- Гадання на картах: данина моді?

Відповіді учнів

 

- Хто такі шамани? Їхня роль? (Слайд 9)

Відповіді учнів

  • Спіритизм: це цікаво  чи страшно? (Слайд 11, 12)

                     

 

Відповіді учнів

  • Чи всі можуть бути гадалками, ворожками?(слайд 13)

 

Відповіді учнів

 

  • Хто ходить до віщунів? (слайд 14)

 

 

Відповіді учнів

 

 

Вчитель. А зараз я запрошую до слова священника.

  • Розкажіть як відноситься церква до таких проявів як ворожіння, гадання?

Розповідь священника

 

Вчитель. – Дякуємо за розповідь

  • Діти можливо у вас є запитання?

 

Відповіді на запитання дітей

 

Вчитель. Дорогі діти, на жаль, наше спілкування добігає кінця. На закінчення хочеться сказати: «Несіть людям добро, не очікуючи допомоги «вищих» сил»

 

 

 

 

doc
Додано
9 березня 2018
Переглядів
1256
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку