Вплив мультфільмів на виховання дітей

Про матеріал
В даний час телебачення майстерно використовується для маніпулювання людською свідомістю. Негативні маніпуляції особистістю в ЗМІ можуть стати справжньою проблемою на початку третього тисячоліття. Найбільшому деструктивному впливу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вплив мультфільмів на виховання дітей Підготувала; Павлючок Галина Миколаївна Доз-41

Номер слайду 2

В даний час телебачення майстерно використовується для маніпулювання людською свідомістю. Негативні маніпуляції особистістю в ЗМІ можуть стати справжньою проблемою на початку третього тисячоліття. Найбільшому деструктивному впливу сучасних технологій схильні діти

Номер слайду 3

Саме маленькі телеглядачі є найбільш уразливими перед впливом продуктів засобів масової інформації. На відміну від дорослих, діти часто сприймають інформацію за прописну істину і не усвідомлюють, який вплив надає на них перегляд сумнівних програм і мультфільмів. Багато, зокрема батьки і педагоги, давно намагаються з'ясувати: чи не відіб'ється перегляд сучасних мультфільмів на що формується психіці дитини? Яким мультфільмам віддати перевагу: вітчизняним або закордонним? Чи мають мультфільми хоч якусь користь для підростаючого покоління? Чим небезпечний перегляд мультфільмів і чи варто від них відмовитися? Чи не призведуть вони просто-напросто до «зомбуванню» дітей і насадженню їм перекручених ідеалів?

Номер слайду 4

У будь-якого продукту, є свої позитивні і негативні сторони. Мультфільми не виняток. Наведемо кілька «за» і «проти».

Номер слайду 5

Плюси мультфільмів Яскраві і видовищні, мультфільми завжди були улюблені дітьми з будь-якого куточка планети. Вони мають масу переваг. Своєю здатністю виховувати, розвивати, і так сказати, плекати в дітях певні якості вони змагаються з дитячими книжками, розвиваючими іграми та навіть людським спілкуванням. Через мультфільми дитина дізнається про способи взаємодії з навколишнім світом, у нього формуються первинні уявлення про добро і зло. Асоціюючи себе з героями мультфільмів, дитина вчиться шанобливому ставленню до інших, вчиться боротися зі своїми страхами. У цілому, дізнається, як себе вести в тій чи іншій ситуації. Мультфільм ефективно використовується у вихованні дитини, так як він робить великий вплив на формування його світогляду, мислення, та подання про еталони гарного і поганого поводження.

Номер слайду 6

Мінуси мультфільмів Поряд з позитивним впливом мультфільмів є і ряд негативних. Головні герої завдають шкоди іншим персонажам і недбало поводяться з речами, вбивають або травмують оточуючих, причому момент прояву агресії може багаторазово повторюватися протягом усього мультфільму. У результаті під впливом подібних мультфільмів діти стають жорстокими і наслідують цим героям, культивуючи в собі їхні негативні якості. Вони можуть стати безжалісними і жорстокими, що заважає розвитку почуття співчутливості до інших. Діти, регулярно дивляться мультфільми з елементами насильства, подорослішавши, мають більшу схильність до порушення порядку та скоєння кримінальних злочинів. Необгрунтована агресія і поведінка, що порушує суспільні норми, в мультфільмі ніким не карається.

Номер слайду 7

Ніхто не говорить провинився персонажу, що це неправильно і не просить вибачитися або виправити становище. У результаті у дитини виникає ідея про допустимість і безкарності таких дій. Він починає допускати думку, що і він може вести себе подібним чином. Також в мультфільмах ми можемо спостерігати дії героїв, які небезпечно і недоцільно було б повторювати в реальному житті. При перегляді подібних мультфільмів у дитини можливе зниження порогу чутливості до небезпеки. Це може призвести до травм, так як дитина схильна наслідувати тому, що він бачить. Виникає питання: як зробити так, щоб дитина копіював тільки хорошу поведінку персонажів мультфільмів? Демонструються форми нестандартної поведінки, представники жіночого і чоловічого підлог міняються ролями і проявляють не властиві їх підлозі якості. Носять одяг, не призначену для їх статі, проявляють ненормальний інтерес до представників тієї ж статі. Уявіть, як подібні моменти можуть вплинути на статеву ідентифікацію дитини. Деякі мультфільми рясніють сценами зневажливого ставлення до природи, тварин, старості. Герої мультфільмів жартують над немічністю і слабкістю інших. Це обов'язково позначиться на поведінці дитини, в першу чергу по відношенню до своїх родичів. Прийнято вважати, що позитивні персонажі повинні бути привабливими, а негативні - навпаки. В даний час в мультфільмах часто зустрічаються несимпатичні або зовсім некрасиві герої. При цьому вони можуть бути як позитивними, так і негативними персонажами. У результаті дитина втрачає орієнтири для оцінки їх вчинків. При наслідуванні дитина починає асоціювати себе з непривабливим героєм. Це може негативно відбитися на внутрішньому стані дитини.

Номер слайду 8

Вплив мультфільмів на формування психіки дітей Формування особистості дітей відбувається в перші 5-7 років їх життя. Від того, який фундамент буде закладено в ці роки, залежить подальший психічний розвиток дитини. Не маловажну роль в житті дітей грають мультфільми. Вони, з одного боку, дозволяють батькам відвернути чим-небудь дитину на певний час, а самим батькам зайнятися своїми справами, а, з іншого боку, несуть не маловажну виховну, пізнавальну і розвиваючу функції. Радянські мультфільми або, простіше кажучи — мультики, які не штампувалися масово, а були штучним товаром, від цього їх якість тільки вигравала. Кожна деталь в них була продумана до дрібниць. Вони завжди вносять у свідомість дитини тільки позитивну інформацію. На жаль, наприкінці минулого століття не тільки індустрія кіно, а й вітчизняна мультіндустрія переживали не найкращі часи. Мультфільмів в цей час виробляломя не просто мало, а дуже мало, тому звільнену нішу на ринку зайняли американські і японські мультфільми.

Номер слайду 9

Ці мультики розраховані абсолютно на іншу аудиторію, вони несуть в собі елементи абсолютно іншої культури, нав’язуючи підсвідомо ці цінності і вашим дітям. Вони не враховують наші національні і культурні особливості. Наступники радянської мультиплікації — сучасні мультфільми на теренах СНД. Наприклад, на афіші Полтави ви знайдете багато реклами сучасних мультиків, як от про «Івана царевича та сірого вовка». Давно доведено, що перегляд занадто динамічних сцен і сцен з яскравими спалахами на телеекрані, може провокувати у схильних дітей напади епілепсії. Тому іноді дитячі неврологи рекомендують батькам таких пацієнтів обмежитися переглядом до п’яти років виключно продукцією радянської мультиплікації.

ppt
Додано
26 листопада 2022
Переглядів
419
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку