Впровадження СТЕМ – навчання в початковій школі. (презентація експериментального курсу «Крок у світ професій»)

Про матеріал

Мета презентації :

Представити власний досвід роботи вчителя початкових класів по впровадженню СТЕМ – навчання в освітній простір навчального закладу, формування основних компетентностей учнів в умовах розвитку Нової української школи;

Ознайомити з творчими напрацюваннями;

Розкрити принципи роботи учнів в команді, показати роль співпраці дітей, вміння вчитися досліджувати, моделювати, навчатися через гру, свідомо готуватися до вибору майбутньої професії.

Перегляд файлу

imageПочаткові класи, 3клас

Самойлова Ольга Леонідівна,

                           вчитель початкових класів першої категорії,

              «Татарбунарський навчально- виховний комплекс                                                               

               «Загальноосвітня  школа І-ІІІ ступенів-гімназія»

               Татарбунарської районної ради Одеської області

 

Тема.Впровадження СТЕМ – навчання в початковій школі. (презентація експериментального курсу «Крок у світ професій»)

 Автор :Самойлова Ольга Леонідівна

Комунальний заклад «Татарбунарський навчально-виховний комплекс «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-гімназія» Татарбунарської районної ради Одеської області , вчитель- початкових класів ,кваліфікаційна категорія –спеціаліст І категорії.

Спрямування: вчителям початкових класів.

Мета  презентації : 

Представити  власний досвід  роботи  вчителя початкових класів  по впровадженню СТЕМ – навчання  в освітній простір  навчального закладу, формування основних компетентностей  учнів в умовах розвитку Нової української школи;

 Ознайомити  з творчими  напрацюваннями;

 Розкрити принципи роботи учнів в команді, показати  роль співпраці  дітей,  вміння вчитися  досліджувати, моделювати, навчатися через гру, свідомо готуватися до вибору майбутньої професії.

Ключові слова: STEM-освіта, навчання в початкових класах, ІКТ, інтегрований урок, сучасний вчитель.

 

                                              Хід презентації

      Презентація висвітлює сучасний напрям в освіті, який має назву STEM. Здійснено короткий огляд нормативно-правових документів, які спрямовані на активне впровадження STEM-освіти в Україні. Розглядаються сучасні різновиди абревіатури STEM, які існують на сьогодні в світі. Піднімається проблема використання STEM-технологій в навчанні початкових класів. Аналізуються дидактичні особливості інтегрованих уроків та повсякденного використання завдань різного змісту. Постає питання підготовки вчителів, діяльність яких не обмежується викладанням власного предмету, а таких фахівців, що здатні до здійснення міждисциплінарних зв'язків та усвідомлюють значущість професійних знань в контексті соціокультурного простору.

    Постановка проблеми. Процес реформації освіти в Україні останнім часом набуває шалених обертів. Зміни, які мають відбутися та регламентуються в державних документах є перспективними, глобальними. Зокрема, на даний момент діє план заходів щодо впровадження STEM-освіти в Україні на 2016-2018 роки, який був запропонований Інститутом модернізації змісту освіти та затверджений Міністерством освіти України. В даному документі запланована велика кількість заходів популяризації STEM-освіти серед педагогічних кадрів. Це запровадження в систему післядипломної педагогічної освіти тематичного модуля «STEM-освіта: методологічні аспекти запровадження»; проведення постійно діючого науково-практичного семінару з питань обміну досвідом, підвищення фахової майстерності, впровадження інноваційних форм і методів. І вже на сьогоднішній день є методичні рекомендації щодо впровадження STEM-освіти у загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладах України, що перетворює даний процес на масовий.

       Відповідно до проекту концепції STEM-освіти в Україні, в результаті впровадження STEM-освіти в освітній процес: здійснюється трансформування системи освіти у напрямі введення нових курсів природничо-математичних дисциплін; вдається формувати і розвивати навички науково-дослідної та інженерної діяльності, ранню професійну самовизначеність і усвідомлення професійного вибору підростаючим поколінням;  популяризуються інженерні професії; з’являється можливість надати доступ до всіх напрямків якісної освіти дітям з особливими потребами та підтримати обдаровану молодь; відпрацьовуються показники якості системи освіти, які будуть слугувати орієнтирами для інноваційного розвитку системи освіти та її інтеграції у світовий і європейський освітні простори. Окрім того, це спосіб поширення інноваційного педагогічного досвіду та освітніх технологій.

    В методичних рекомендаціях щодо впровадження STEM-освіти в початкових класах України зазначається, що з метою мотивації учнів до науково-дослідної діяльності викладачам необхідно використовувати у своїй роботі напрацювання таких науково-педагогічних працівників, як  Андрущенко Т.І., Буліга С.М., Бревус С.М., Величко В.Ю., Гальченко С.А., Глоба Л.С., Гуляєв К.Д., Камишин В.В., Клімова Е.Я., Комова О.Б., Лісовий О.В., Ніколенко Л.Г., Норчевський Р.В., Попова М.А., Приходнюк В.В., Рибалко М.Н., Стрижак О.Є., Чернецький І.С. та інших.

 

   Метою даної презентації  є розкриття особливостей STEM-технологій в навчанні початкових класів, а саме при викладанні інтегрованного курсу «Крок у світ професій» , розроблений  вчителем Самойловою О.Л.  та затвердженим  Одеським обласним Інститутом удосконалення вчителів (наказ Департаменту освіти і науки Одеської обласної державної адміністрації N 224 від 06.06.2018 «Про проведення дослідно-експерементальної роботи на базі комунального закладу «Татарбунарський навчально-виховний комплекс «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-гімназія».

      Для досягнення поставленої мети необхідно виконати ряд завдань, а саме визначити сутність та напрямки розвитку STEM-освіти, а також особливості впровадження STEM-освіти в навчальний процес освітніх закладів; виділити можливості використання існуючих STEM-технологій в навчанні початкових класів.

      Впровадження STEM-освіти має глибинний характер і включає розв’язання проблем підготовки вчителя, який усвідомлює свою соціальну відповідальність, постійно дбає про своє особистісне і професійне зростання, вміє досягти нових педагогічних цілей. Під цим кутом зору роль вчителя полягає не лише в тому, щоб забезпечити трансляцію знань, але й бути людиною культури і вселюдських цінностей, провідником ідей державотворення і демократичних змін.

      Методи дослідження, що використовувались автором під час підготовки    матеріалу:   аналіз сучасних науково-педагогічних досліджень та синтез провідних ідей , формулювання власних цілей,  спостереження за особливостями навчального процесу в школі та експериментальне впровадження  STEM-технологій через викладання курсу «Крок у світ професій», що сприятиме всебічній підготовці  фахівців у майбутньому і  формуванню ґрунтовних знань з природничих та технічних наук, інженерії, розвиватиме творче мислення учнів.

    Особливою формою наскрізного STEM-навчання є інтегровані уроки, які спрямовані на встановлення міжпредметних зв’язків, що сприяють формуванню в учнів цілісного, системного світогляду, актуалізації особистісного ставлення до питань, що розглядаються на уроці. Інтегровані уроки можуть проводитись двома шляхами: об’єднання схожої тематики кількох навчальних предметів; формування інтегрованих курсів або окремих спецкурсів шляхом об’єднання навчальних програм таких предметів.

      Змістом програми курсу «Крок у світ професій» забезпечується розвиток в учнів навичок побудови стосунків між собою на принципах партнерства, ознайомлення з особливостями та метою праці представників різних професій, поєднання трудового виховання та розвитку творчих здібностей дітей.

      Актуальність програми курсу «Крок у світ професій»  визначається необхідністю проблеми вибору майбутньої професії.

Програма розрахована на 105 годин на рік ( 3 година на тиждень).

Програма адресована вчителям початкових класів, а також усім, хто цікавиться СТЕМ-освітою та питанням трудового та профорієнтаційного виховання молодших школярів.

Програма інтегрованого курсу «Крок у світ професій» є результатом узагальнення та систематизації теорії та практичного досвіду  формування культури співпраці учнів молодшого шкільного віку.

      Реалізація змісту програми має забезпечити розв’язання наступних завдань:

виявлення та розвиток творчих здібностей;

 формування елементів графічної грамоти;

вироблення елементарних прийомів, умінь і навичок  ручної обробки різних матеріалів;

розвиток вмінь працювати в колективі;

виховання в учнів ціннісного ставлення до себе та оточуючих;  

знайомство з деякими професіями;

виховання шанобливого ставлення до людей праці та їх професії, трудових традицій українського народу та інших народів;

виховання бережливого ставлення до результатів  праці;

формування в учнів практичних навичок творчої діяльності, творчого та критичного мислення в процесі навчання;

формування культури  поводження з різноманітними засобами праці;

формування культури праці, відповідальності за результати власної діяльності; підготовка до свідомого вибору майбутньої професії;

формування усвідомленого ставлення до праці як основи життєдіяльності;

виховання культури особистості в усіх її проявах.

      Основою ефективності такого курсу  є чітке визначення мети і відповідне їх планування для забезпечення різнобічного розгляду учнями предмету дослідження.

На перший план виходять завдання  по формування  основних компетентностей, інтелектуальної, дослідницької культури школярів, здатності учня самостійно мислити, самому будувати траєкторію отримання знань, пізнавати ситуацію. Це вимагає застосування математичних знань, сприяє розвитку математичного мислення і інтуїції , використанню їх  в якості особистого ресурсу.

      Висновки.  Численні дослідження показують, що впровадження STEM-освіти є перспективним напрямком і на сьогоднішній день в Україні він набирає обертів. Вивчення математики та предметів природничого циклу є основою STEM-технологій. На сьогоднішній день існує нагальна потреба в підготовці та перепідготовці вчителів, які б могли працювати в даному напрямі і перевести процес впровадження STEM-освіти з поодинокого на масовий рівень. Сподіваюсь, що небайдужих, творчих та прогресивних вчителів у нашій області  достатньо,  які  зацікавляться моїм досвідом роботи  та в перспективі використають мої поради  і рекомендації в своїй роботі. Домінантною стане діяльність, яка не обмежуватиметься викладанням предметів, а сприятиме використанню міждисциплінарних зв'язків, підвищуватиме значущість професійних знань в контексті соціокультурного простору. Вчитель зможе використати вміння організувати навчальний процес, як педагогічну взаємодію, спрямовану на розвиток особистості дитини, її підготовку до розв’язання завдань життєтворчості.

       Все це  допоможе  кардинально змінити підхід  у професійній діяльності вчителя.

 

docx
Додано
19 жовтня 2018
Переглядів
1949
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку