Всесвітній день вишиванки

Про матеріал

Всесвітній день вишиванки, як наголошують його організатори, цьогоріч відзначається у 60 країнах світу. Красива вишита українська сорочка з льону з давніх-давен вважається символом здоров'я та краси, щасливої долі й родової пам'яті, любові та святковості; оберіг і захист від злого ока і слова. Нині вишиванка переживає піднесення і  відродження, адже українці згуртувалися так, як ніколи, з любов'ю підтримуючи власні традиції.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вишиванка – національний одяг України. Підготувала шкільний бібліотекар Хлібодарівського ЗДПЗСОРоманова Альона Миколаївна2020 рік

Номер слайду 2

 0 У 2006 році студентка Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк запропонувала ідею — кожен третій четвер травня влаштовувати День вишиванки. З часом від локальної ініціативи свято стало міжнародним та здобуло прихильників у багатьох куточках земної кулі. А чи все ви знаєте про стародавній національний одяг українців? Я підготували для вас декілька маловідомих фактів, але почну з дуже цікавої легенди, звідки в українців взявся звичай вишивати собі одяг.

Номер слайду 3

Легенда розповідає, що був час, коли люди вмирали від нікому не відомої хвороби. Мором гинули старі і малі. У той час жила над Дністром жінка, були у неї чоловік та шестеро дітей. Хвороба забрала всіх, окрім найменшої донечки. Мати над нею, як горлиця, билася, але не вберегла. Почала дівчинка танути на очах, плакати, матір просити врятувати її. У той час селом йшла бабця старенька. Вона порадила жінці, як врятувати малу. Грішними люди стали, розповіла стара, от їм за гріхи таке покарання. Треба шити повсюди — на рукавах, на пазусі хрести, чорні та червоні, щоб чорти здалеку виділи. Але нікому той секрет жінка веліла не розповідати, бо помре донька. За кілька годин мати вишила сорочку для доньки. Та ожила, ходить здорова, просить у матері вишити на сорочці ще калину, і листочки, і терен. Тільки мати невесела. Кожен день з села на цвинтар небіжчиків носять. І дітей, зовсім маленьких дітей. Не витримало серце жінки. Вибігла до людей, просить: — Шийте, шийте хрести, вишивайте. Будете жити! Рятуйтеся! Люди вирішили, що збожеволіла жінка. А та обцілувала доньку, розповіла людям, що їй стара сказала, і зірвала з доньки сорочку. Впали обидві неживі. З того часу люди почали вишивати сорочки та рятуватися від смертельної хвороби. Вона відступила, а люди так і передають від покоління до покоління, аби вишивали собі сорочки, як оберіг та святиню. 

Номер слайду 4

1. Вишиванка не була просто звичайним повсякденним одягом, і навіть не просто "одягом з нагоди". Українська вишита сорочка — це оберіг, який містить сакральні символи та енергетику вишивальника. У звичайні дні носили "буденки". 2. Жіночі та чоловічі сорочки у давнину кроїли однаково. Пізніше їхній крій різнився. Прості люди шили їх з льняного чи конопляного полотна. 3. Для оздоблення наші предки використовували два кольори. Червоний свідчив про життєдайну енергію сонця, кохання, радість землі. Чорний наші пращури наділяли магією життєвої сили рідної землі. А от традиційні нині маки в оздоблені не використовували, бо вважалися символом печалі та смерті. 4. У кожного регіону була своя власна вишивка, техніки могли вирізнятися навіть від села до села.5. На наших теренах це ремесло відоме ще за скіфів, а от першу школу вишивки в Київській Русі заснувала в ХІ столітті сестра Володимира Мономаха Анна. Легенд про вишиванку багато, але я зібрала для вас лише факти. 

Номер слайду 5

6. Вишиванка вважалася символом вірності. У багатьох чумацьких піснях зустрічаються тези про "невипрану сорочку" — адже випрати її мала право тільки дівчина, якій чумак зберігає вірність. Прання сорочки іншою жінкою підтверджувало факт зради.7. Повсякденним одягом вишиванка стала завдяки Івану Франку та, як не дивно, Микиті Хрущову. Перший почав одягати з європейським костюмом, і таким чином започаткував своєрідну моду. Другий мав колекцiю чудового українського вбрання та одягав його залюбки. За ним почала повторювати партійна еліта, а в історії зберіглася історія про американського фермера Рокуела Гарста, який пропонував Хрущову за вишиванку елiтного коня. 8. Перший бум на вишиванки в Європі стався не після Майдану, коли найвідоміші бренди почали включати елементи української вишиванки в свої колекції — Жан-Поль Готьє, Джон Гальяно, Gucci, Valentino, Dolce&Gabbana. Вперше це сталося у 1876 році. Тоді Олена Пчілка (мати Лесі Українки) випустила альбом з українськими вишиванками. Він зробив фурор у модних колах Європи та викликав хвилю цікавості до національного вбрання українців. 

Номер слайду 6

9. Вишиванка вміє розмовляти, бо в ній закодовані цілі тексти. Тому нерозважливо купувати вишиванку, якщо не знаєте бодай основних понять. Наприклад, у давнину блакитного і синього кольору в дитячій вишивці остерігались. Вважалося, що це сиротинські кольори. Ось тут є online-конструктор, який може допомогти вам створити ваш власний набір символів. Втім дехто стверджує, що саме імена у вишиванках почали кодувати вже зараз. 10. В Радянському Союзі вишиванка то була в тренді, то під забороною, коли пожвавився національно-визвольний рух. Тоді люди змушені були ховати сорочки. Є такі, що у схронах лежали по 20 та більше років, а збереглися. Вишиванка, наче броня українців від зла та недоброго ставлення. Тому обов'язково купіть або, краще, вишийте собі сорочку.

Номер слайду 7

Всесвітній день вишиванки, як наголошують його організатори, цьогоріч відзначається у 60 країнах світу. Красива вишита українська сорочка з льону з давніх-давен вважається символом здоров'я та краси, щасливої долі й родової пам'яті, любові та святковості; оберіг і захист від злого ока і слова. Нині вишиванка переживає піднесення і  відродження, адже українці згуртувалися так, як ніколи, з любов'ю підтримуючи власні традиції. Елементи української вишивки все частіше використовуються в дизайні одягу, і не лише українці – навіть голлівудські красуні залюбки одягають ніжну вишиту вдяганку.  Тепер носити вишиванку стало не тільки патріотично, а й модно та ексклюзивно. Чим же насамперед є вишиванка для українця – оберегом, святинею, місточком між поколіннями чи красивим елементом одягу? Звернемося до історії вишиванки – основних її етапів, кожен з яких – цікавий факт, який, можливо, відомий не всім. Багато українців мають свої усталені уявлення про традиційну українську сорочку — які часто насправді є хибними.60 країн світу – під знаком вишиванки

Номер слайду 8

Три причини для того щоб носити вишиванку

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Дякую за увагу.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 травня 2020
Переглядів
3124
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку