Вступний інструктаж для школярів середньої та старшої ланки

Про матеріал

Вступний інструктаж по безпеці життєдіяльності з учніми включає в себе наступні розділи: "Загальні відомості про навчальний заклад", "Об'єкти підвищеної небезпеки на території школи та біля неї", "Внутрішній розпорядок школи", "Загальні правила поведінки учнів у школі", "Правила безпеки під час навчально-виховного процесу", "Безпека на дорогах і транспорті", "Електробезпека", "Пожежна безпека у школі", "Надання першої допомоги потерпілим" . Для класних керівників


Перегляд файлу

ІНСТРУКЦІЯ 

вступного інструктажу по безпеці життєдіяльності з учнями ___________________________

 

 

1.Загальні відомості про навчальний заклад.

1.1. __________________________________________________ районної ради ______________________________ розміщена за адресою: __________________________.

1.2. Територія школи площею ___ га. розміщена у центрі селища, біля автодороги державного значення __________, та межує з річкою _________, будівлями військомату, райметодкабінету, адмінбудівлею.

1.3. На території школи розміщені: головний корпус школи, приміщення майстерень, інтернат, газова котельня, електрощитова, зовнішні туалети, погріб, пожежна водойма, спортивні та ігрові майданчики, саморобні спортивні споруди, насадження дерев та кущів, колодязі комунікацій. Територія школи частково відгороджена металевою огорожою. Для руху пішоходів розміщено асфальтовані пішохідні доріжки. Для безпеки, дорога біля школи по вул..__________перекрита для руху автомобілів бетонними клумбами.

1.4. За __ км. від школи у напрямку ______________знаходиться шкільна навчально-дослідна ділянка площею __ га., де учні виконують роботи по вирощуванні с/г культур.

2.Об’єкти підвищеної небезпеки на території школи та біля неї.

2.1. Об’єкти поблизу школи: автомобільна дорога _____________, річка __________, господарчі будівлі установ і організацій біля школи.

2.2. Об’єкти на території школи: дах, вікна і фасад головного корпусу та інтернату, електрощитова, пожежна водойма, колодязі підземних комунікацій та каналізації, автомобільний проїзд до гаражів та військомату, газова котельня, територія бувшого майданчика ГО, саморобні спортивні споруди.

3.Внутрішній розпорядок школи.

3.1. Навчальний рік розпочинається 1 вересня і триває: для 1-4 класів – 175 робочих днів, для 5-12 класи – 190 робочих днів.

3.2. Структура навчального року складається з двох семестрів. Кожен семестр має дві чверті. Після кожної чверті існують канікули. Тривалість осінніх, зимових, весняних канікул протягом навчального року не повинна становити менш як 30 календарних днів.

3.3. Школа працює за 5-денним робочим тижнем з двома вихідними днями: суботою та неділею.

3.4. Уроки розпочинаються о ____ год. та відбуваються згідно розкладу, який затверджується директором школи.

3.5.Тривалість уроків становить: 1 класи – 35 хв., 2-4 класи – 40 хв., 5-11 класи – 45 хв.

3.6. Встановлено 2 великі перерви (після 2-го та 3-го уроків) для 1-х класів – по 30 хвилин, 2-4 класів – по 25 хвилин, 5-11 класів – по 20 хвилин, решта перерв для учнів початкової школи – по 15 хвилин, для 5-11 класів – по 10 хвилин.

3.7. Для учнів початкової школи діє група продовженого дня з 12-00 год. до 17-00 год.

3.8. Після уроків у школі проводяться позакласні заходи: виховні години, гуртки, факультативи, спортивні секції згідно графіків, які затверджуються директором школи.

3.9. Щопонеділка в школі проводиться загальношкільна лінійка.

3.10. Кожного робочого тижня по школі на перервах чергує клас на чолі з класним керівником, згідно окремого графіка затвердженого директором школи. Також відбувається щоденне чергування вчителів.

3.11. Забороняється учням прогулювати навчальні та виховні заняття, покидати територію школи під час навчально-виховного процесу без відома  класного керівника.

3.12. Робочий день в школі закінчується о 17-00 год.

3.13.Тематичні вечори, дискотеки, інші позакласні вечірні заходи в школі проводяться не пізніше: в зимовий час - 21-00 год., весною, влітку та восени - 22-00 год.

3.14.До навчально-виховних заходів, уроків допускаються учні, які пройшли медичний огляд, не мають протипоказань та пройшли відповідний інструктаж з безпеки життєдіяльності.

3.15.Вступний інструктаж з безпеки життєдіяльності проводить класний керівник, класовод на початку кожного навчального року, або при прибутті нового учня. Первинний інструктаж з предмету проводять вчителі, які проводять лабораторні роботи, практичні заняття з вихованцями. Результати інструктажу реєструються у відповідних журналах.

4. Загальні правила поведінки учнів у школі.

4.1.Дотримуватися законодавства України, морально-етичних норм поведінки.

4.2.Приймати активну, посильну участь у різних видах навчально-виховної та трудової діяльності у школі.

4.3.Бережно ставитися до державного, громадського, приватного та особистого майна.

4.4.Вчасно приходити до школи. Відвідувати всі обов’язкові заходи навчально-виховного процесу, не пропускати їх без поважних причин.

4.5.Одягатися охайно, без зухвалості. Навчальні заняття слід відвідувати в шкільній формі, а уроки фізкультури – в спортивному одязі та спортивному взутті.

4.6.Дотримуватися правил особистої гігієни, вчасно зрізувати нігті.

4.7.Не вживати тютюну, алкоголю, наркотичних речовин на територій школи та поза її межами.

4.8.Під час перерв поводити себе спокійно, не бігати, не штовхатись, голосно не розмовляти. Реагувати на  зауваження чергових.

4.9.Виконувати всі законні вказівки адміністрації, працівників школи, адекватно реагувати на зауваження дорослих.

 

5.Правила безпеки під час навчально-виховного процесу.

5.1.Під час навчально-виховного процесу, перерв перебувати тільки на території школи. По закінченню занять чи позакласних заходів у школі перебування учнів заборонене.

5.2.Під час проведення заходу, слід перебувати у полі зору вчителя чи вихователя, чітко виконувати його вказівки та інструкції, не займатися сторонніми справами та не відволікатись. Під час спортивних змагань та ігор дотримуватись відповідних правил.

5.3.Під час перерв вести себе спокійно, не бігати, не заважати іншим, не сідати на підвіконня, перила східців чи елементи системи опалення, не користуватись спортінвентарем, чи іншим навчальним обладнанням. Забороняється застосовувати образи, силу проти товаришів, вступати у бійку.

54.Перебувати в класних приміщеннях, кабінетах, спортзалі, майстернях тільки під час уроку з дозволу вчителя. До господарських, технічних шкільних приміщень вхід учням заборонено.

5.5.Забороняється приносити до школи небезпечні предмети (ріжучі, колючі, вибухові, вогненебезпечні).

5.6.Вікна дозволяється відчиняти тільки вчителю, або техпрацівникові у приміщеннях лише 1-го поверху. Вікна 2-3-го поверху повинні мати відкриті лише фрамуги.

5.7.Носити одяг, взуття слід відповідно пори року та особливостей навчальних занять. Взуття має бути дитячих, або підліткових моделей,  відповідати віку учня, бути справним, на неслизькій підошві  та без високих підборів.

5.8.На території школи пересуватися тільки по пішохідних доріжках спокійно без поспіху. Бути завжди уважним, вчасно помічати перешкоди. Під час пересування транспорту по території школи тримати безпечну дистанцію. Знаходитись близько до зовнішніх стін будівель, під дахами будівель (особливо взимку) категорично забороняється ( загроза падаючих бурульок, фасадної плитки).

5.9.Забороняється їздити по пішохідних доріжках школи на велосипедах, мопедах, скутерах чи іншому транспорті.

5.10.При знаходженні на території школи небезпечних чи підозрілих предметів, обривів електромереж, відкритих колодязів без люків - не наближатися та не чіпати їх, по можливості забезпечити їх огородження,  терміново повідомити про це чергового, вчителя чи директора школи.

5.11.У разі поламки будь-якого шкільного обладнання, меблів, негайно припинити користування ними, повідомити про це вчителя чи інших працівників школи.

5.12.Під час перенесення чи використання с/г інвентарю, який використовується для трудової діяльності учнів (сап, лопат, граблів, ножовок) бути особливо обережним, застосовувати їх тільки з дозволу вчителя. Під час транспортування, гострі частини інструменту повинні бути захищені відповідним накладками.

5.13.Підліткам віком до 16 років допускається перенесення вантажів вагою: для хлопців – до 12 кг., для дівчат – до 6 кг.

5.14.Під час перебування на масових заходах (у актовому залі, спортзалі) слід знати місцезнаходження основного та запасного виходу. Під час виходу слід дотримуватись спокою, не штовхатись, не панікувати, не затримуватись біля дверей.

5.15.Недотримання правил безпеки учасниками навчально-виховного процесу може призвести до їх травмувань, або загибелі.

 

6.Безпека на дорогах та транспорті.

6.1.Йти до школи, або додому необхідно тільки тротуарами, а за їх відсутності в один ряд по узбіччю дороги назустріч транспортних засобів.

6.2.Переходити проїжджу частину дозволяється тільки по пішохідним переходам, які обладнані відповідними знаками та дорожньою розміткою. Перед переходом слід впевнитись у відсутності транспортних засобів. Перебігати, переїжджати на велосипеді проїжджу частину забороняється.

6.3.Чекати громадський транспорт слід у відведених місцях: на зупинках, узбіччі - подалі від транспорту, що рухається. Під час чекання слід дотримуватись правил поведінки.

6.4.Здійснювати посадку і висадку у громадському транспорті дозволяється після повної його зупинки. Під час виходу з автобуса слід триматись за поручні, впевнитись у відсутності біля виходу сторонніх предметів, слизького місця чи вибоїн.

6.5.Під час перебування у громадському транспорті забороняється голосно розмовляти, бігати по салону, порушувати поведінку.

6.6.Після виходу не затримуйтесь біля дороги, ідіть разом з усіма. Обходити автобус слід тільки ззаду.

6.7.У разі виникнення аварії чи ДТП слід негайно покинути транспортний засіб, надати першу допомогу потерпілим та чекати прибуття працівників ДАІ.

6.8.Недотримання правил безпеки на дорогах та користування транспортом може призвести до травмування, або загибелі людей

7.Електробезпека.

7.1.Забороняється користуватися шкільними електроприладами, електрообладнанням без дозволу вчителя.

7.2.Забороняється учням самостійно ремонтувати електроприлади, вкручувати електролампочки, мити плафони,  користуватись несправним обладнанням.

7.3.Вмикати електроосвітлення, сідати за комп’ютер з мокрими руками забороняється.

7.4.При виявленні пошкодженої електропроводки, обірваного дроту, чи іншого електрообладнання забороняється наближатися до цього місця чи торкатись до нього руками.

7.5.При виявленні запаху горілої електропроводки, задимленості чи вогню у електроприладах, слід негайно відключити їх від напруги чи вимкнути головний рубильник. Про всі недоліки чи аварії з електромережею, електроприладами слід негайно повідомляти працівників чи адміністрацію школи.

7.6.Необережне поводження з електроприладами може призвести до ураження електричним струмом, що спричинить травми, або загибель людей.

 8.Пожежна безпека у школі.

8.1. Забороняється використовувати у школі джерела відкритого вогню, палити на території школи.

8.2.Забороняється використовувати електричні обігрівальні прилади, для обігріву шкільних приміщень.

8.3.Подовжувачі, розетки, світильники, інші електроприлади, які використовуються у школі повинні бути сертифіковані, перевірені відповідальною особою та дозволені для використання у навчальних закладах.

8.4.Забороняється зберігати горючі, легкозаймисті речовини біля електроприладів,  електропроводки, приладів опалення.

8.5.У разі виникнення пожежі слід негайно повідомити про це працівників, адміністрацію  школи, організовано під керівництвом вчителя покинути приміщення школи згідно плану евакуації (з використанням запасних виходів та вказівників), викликати службу порятунку за телефоном 101.

8.6.При значному розповсюдженню вогню необхідно евакуювати усіх учасників навчально-виховного процесу, переглянути усі шафи, столи на предмет дітей, які сховалися та закрити щільно двері і вентиляційні отвори усіх приміщень.

8.7.При незначному загорянні, слід негайно відключити електроприлади та загасити полум’я первинними засобами пожежогасіння: збити полум’я одягом, накрити тканиною чи застосувати переносний вогнегасник. Шкільні приміщення, які мають вогнегасники позначені спеціальною табличкою та відображені на шкільних планах евакуації.

8.8.Необережне поводження з вогнем може викликати пожежу, що спричинить пошкодження майна, травмування, або загибель людей від опіків та чадного газу.

9.Надання першої допомоги потерпілим.

9.1.Вивести (винести) потерпілого з місця де стався нещасний випадок з дотриманням заходів особистої безпеки (захист від електроструму, вогню, транспорту, небезпечних предметів).

9.2. Викликати швидку допомогу по телефону 103, повідомити про даний випадок адміністрацію школи та шкільну медсестру.

9.3.Забезпечити потерпілому спокій у зручному положенні, визначити вид та ступінь травми (забій, поранення, вивих, перелом, опік, отруєння).

9.4.Розпочати необхідні заходи першої допомоги: при потребі зупинити кровотечу з використанням дезинфікуючих, перев’язувальних матеріалів, зафіксувати місце перелому шиною, або підручними засобами, прикласти лід на місце вивиху, перелому чи забою. При сильній кровотечі необхідно накласти джгут вище місця поранення. При втраті свідомості до носа потерпілого підносять вату змочену нашатирем. У разі зупинки серцебиття, припинення дихання вживати реанімаційні заходи з потерпілим до прибуття швидкої допомоги: штучне дихання з непрямим масажем серця.

9.5.При хімічних опіках кислотами місце пошкодження ретельно промивають проточною водою протягом 10-15 хвилин, потім місце опіку промивають 10%-ним розчином питної соди. При опіці їдкими лугами, уражене місце промивають слабким розчином оцтової кислоти. Місце хімічних опіків забинтовують.

9.6.При ознаках харчового отруєння слід негайно викликати швидку допомогу, до прибуття лікарів у потерпілого бажано викликати блювоту, очистити, промити шлунок великою кількістю води, дати потерпілому активоване вугілля та багато несолодкого чаю.

9.7.Контролювати стан потерпілого до прибуття медиків.

 

 Розробив відповідальний по ОП:  _____________________________________

 

 

«Погоджено»

 

 методист з охорони праці відділу освіти: ________________________________

 

юрист: ____________________________________________________________

Узгоджено:                                                                                     Затверджено:

Голова ПС                                                                                       Директор

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Андрощук Валентина Андріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Яровенко Ольга Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Надобко Любов Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Ярошевська Ольга Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Якушевська Єва Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
docx
Додано
15 лютого 2018
Переглядів
16025
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку