Вуглеводи та ліпіди.

Про матеріал
Мета вивчення:  розширити знання про різноманіття й функції вуглеводів і ліпідів, встановити зв'язок між будовою молекул і виконуваними ними функціями;  з’ясувати значення вуглеводів та ліпідів для живих організмів.
Перегляд файлу

Лекція № 5.

 

Розділ: Обмін речовин і перетворення енергії.

Тема: Вуглеводи та ліпіди.

Мета вивчення:

  • розширити знання про різноманіття й функції вуглеводів і ліпідів, встановити зв'язок між будовою молекул і виконуваними ними функціями;
  • з’ясувати значення вуглеводів та ліпідів для живих організмів.

Література:

1. Біологія і екологія: підруч. для 10 кл. закладів загальної середньої освіти: рівень стандарту/О. А. Андерсон, М. А. Вихренко, А. О. Чернінський. – К.: Школяр, 2018. – 216 с.: іл.

2. Біологія і екологія (рівень стандарту): підруч. для 10 кл. закл. заг. серед. освіти / В. І. Соболь. – Кам’янець-Подільський: Абетка, 2018. – 272 с.: іл.

3. Задорожний К.М. Біологія і екологія (рівень стандарту): підруч. для 10 кл. закл. загал. серед. освіти / К.М. Задорожний. — Харків: Вид-во «Ранок», 2018. — 208 с.: іл.

План

1. Будова, властивості та біологічна роль вуглеводів.

2. Будова, властивості та біологічна роль ліпідів.

 

Основний зміст

Будова, властивості та біологічна роль вуглеводів.

У клітинах тварин і грибів вуглеводи містяться в незначній кількості (1 %), у рослинних клітинах їх вміст значно більший (60–90 %).

Вуглеводи – це органічні сполуки, у яких співвідношення атомів С, Н, О відповідає формулі (СН2О)n, де n = 3 й більше.

Групи вуглеводів:

1) Моносахариди – вуглеводи, добре розчинні у воді, мають солодкий смак. Розглянемо будову молекули моносахаридів на прикладі глюкози. Її молекулярна формула C6H12O6.

Моносахариди класифікують за кількістю атомів Карбону в їхніх молекулах. Найбільш важливими для живої природи є пентози (сполуки з 5 С) та гексози (сполуки з 6 С). Поширеними гексозами, є фруктоза та галактоза. З пентоз поширені рибоза та дезоксирибоза, залишки яких входять до складу мономерів нуклеїнових кислот. Моносахариди сполучаються між собою за допомогою – ОН- груп. Олігосахариди та полісахариди складаються із залишків моносахаридів.

2) Олігосахариди – полімерні вуглеводи, у яких 2–10 моносахаридних ланок

з’єднані ковалентними зв’язками. Наприклад, дисахариди утворені двома залишками моносахаридів.  У природі поширені дисахариди: звичайний харчовий цукор – сахароза (складається із залишків глюкози й фруктози) та молочний цукор – лактоза (складається із залишків глюкози й галактози).

3) Полісахариди – ці сполуки погано розчинні у воді та не мають солодкого смаку. У природі поширені полісахариди, утворені із залишків глюкози: целюлоза, глікоген і крохмаль. Інший поширений у природі полісахарид – хітин – складається з нітрогеновмісних похідних глюкози.

Функції вуглеводів:

1) Енергетична – внаслідок повного розщеплення 1 г вуглеводів вивільняється 17,6 кДж енергії.

2) Резервна – можуть накопичуватися в клітинах (у клітинах тварин і грибів накопичується глікоген, у клітинах рослин – крохмаль).

3) Будівельна (структурна) – входять до складу певних структур.

 

 

 

Будова, властивості та біологічна роль ліпідів.

До складу кожної клітини організму входять ліпіди.

Ліпіди – це похідні жирних кислот і багатоатомних спиртів, які погано розчиняються у воді.

Жирними кислотами є органічні кислоти з ланцюгом від 4 С, зазвичай нерозгалуженим. Деякі ліпіди мають дещо іншу будову.

Ліпіди гідрофобні, але добре розчиняються в неполярних розчинниках:

бензені, хлороформі, ацетоні.

Велику групу ліпідів становлять жири, воски, стероїди.

 Жири – естери трьохатомного спирту гліцеролу й трьох залишків нерозгалужених жирних кислот.

 

Функцій жирів:

1) енергетична - при розщеплення 1 г жирів виділяється 38,9 кДж енергії.

2) резервна - полягає в тому, що жири містяться в цитоплазмі клітин у вигляді включень – у клітинах жирової тканини, насіння соняшника. Запаси жирів можуть використовуватись організмами як джерело енергії та як метаболічне джерело води (за окиснення 1 г жирів утворюється майже 1,1 мл води).

3) теплоізоляційна - накопичуючись у підшкірній жировій клітковині тварин, жири захищають організм від дії різких змін температури.

4) захисна - запаси жирів в організмі захищають внутрішні органи від механічних ушкоджень.

Типи ліпідів:

Воск, вкриває листки та плоди наземних рослин, поверхню хітинового скелета багатьох членистоногих, запобігаючи надлишковому випаровуванню води з поверхні тіла.

Стероїди. Найважливішим стероїдом організму тварин є холестерол – складова клітинних мембран, а також попередник для синтезу вітаміну D, гормонів надниркових і статевих залоз, які забезпечують регуляторну функцію.

Поміж ліпідів є сполуки, що утворені в результаті взаємодії молекул простих ліпідів з іншими речовинами. До них належать ліпопротеїди (сполуки ліпідів і білків), гліколіпіди (ліпідів і вуглеводів), фосфоліпіди (містять залишки ортофосфатної кислоти). Фосфоліпіди є основою біологічних мембран і виконують будівельну функцію.

 

Питання для самостійної роботи:

1. Дайте означення понять вуглеводи й ліпіди.

2. Наведіть приклади вуглеводів.

3. Які речовини належать до ліпідів?

4. Схарактеризуйте біологічну роль вуглеводів і ліпідів.

5. Обґрунтуйте взаємозв’язок властивостей жирів та їхніх функцій.

6. На прикладі будови полісахаридів поясніть взаємозалежність будови та функції.

 

docx
Додано
15 грудня 2022
Переглядів
648
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку