Ядерна фізика викладання теорій

Про матеріал
Дана розробка актуальна для викладання учням фізики гуманітарних класів Поглиблення знання з фізики методики навчання, покращення роботи. Вміння самостійно володіти матеріалом, базового рівня з ядерної фізики.
Перегляд файлу

Міністерство освіти

Кафедра методики фізики

Аспірантка

Данилова І.В

Науковий керівник

Благодаренко

Тема

Ядерна сучасна фізика ,та наукові погляди дослідників.

Тези: ядерна фізика системи нових аналогів.

Ключі слова: фізика,  квантова фізика,досліди,атом ,квантова теорія.

На сьогоднішній день кількість дослідників зросла ,які   намагалися повторити відомий експеримент, який лежить в основі дуже дивного передбачення квантової фізики про природу реальності. Згідно з цим передбаченням, немає ніякої реальності до тих пір, поки ми її не виміряємо, принаймні, в дуже маленькому масштабі.

У простого обывателя ця теза викликає відчуття "стійкого марення", та й із загальною теорією відносності Ейнштейна багато підвалин квантової теорії поки що узгодити не вдалося.

Втім, це не заважає фізикам активно експериментувати в цій сфері, а квантові комп'ютери, що реально працюють, вже давно нікого не дивують.

Реальність не існує

Дослідники задалися простим на перший погляд запитанням. Якщо мова йде про об'єкт, який може поводитися або як частка, або як хвиля, то в який момент часу об'єкт "вирішує", як саме поводитися?

За загальною логікою, об'єкт повинен бути або часткою, або хвилею за своїм походженням, а отже не має значення, хто проводить вимірювання або спостереження за об'єктом, оскільки його природа від цього не зміниться. Експеримент доводить, що спостереження за атомом в майбутньому впливають на його поведінку в минулому

Експеримент доводить, що спостереження за атомом в майбутньому впливають на його поведінку в минулому Але відповідно до квантової теорії, це не так.

Квантова теорія припускає, що результат залежить від того, як об'єкт вимірювали в кінці його шляху.

І група австралійських фізиків під час свого експерименту знайшла докази того, що все відбувається саме так.

"Наше дослідження доводить, що вимір вирішує все. На квантовому рівні реальність не існує, якщо ви її не бачите", – робить висновок керівник дослідження Ендрю Траскотт, фізик з Австралійського національного університету в Канберрі.

Вперше подібний експеримент був запропонований американським фізиком-теоретиком Джоном Вілером у 1978 році. Зараз він відомий в науці як експеримент Вілера з відкладеним вибором.

Вілер пропонував використовувати промені світла, відбиті дзеркалами, але в ті часи технології не дозволяли провести такий експеримент повною мірою. Майже 40 років по тому група австралійських дослідників змогла реалізувати ідею експерименту Вілера з використанням атомів гелію, які взаємодіють з лазерними променями.

Дослідники заточили атоми гелію в стан "конденсату Бозе-Ейнштейна", яке дозволяє спостерігати квантові ефекти на мікроскопічному рівні, а потім видалили всі атоми крім одного.

Цей єдиний атом потім пропустили між двома лазерними променями, які виступали в тій же ролі, в якій дрібна сітка виступає для променів світла.

Тобто в ролі нерівномірної решітки.

Потім на шляху атома була додана друга така "сітка".

Це призвело до спотворення шляху атома, він вирушив обома можливими шляхами так, як це зробила б хвиля. Іншими словами, атом проходив два різних шляхи.

Але при повторному експерименті, коли другу "сітку" не було додано, атом вибирав лише один можливий шлях.

На думку дослідників, той факт, що друга "сітка" була додана вже після того, як атом перетинав перше "роздоріжжя", передбачає, що атом, образно кажучи, так і не визначився зі своєю природою до того, як піддається спостереженню (або вимірюванню ) вдруге.

"Пророцтва квантової фізики щодо взаємодії об'єктів можуть здаватися дивними, коли мова йде про світло, яке поводиться як хвиля", – пояснює Роман Хакимов, співробітник Австралійського національного університету, який брав участь у дослідженні.

Але за його словами, експерименти з атомами, які мають масу і взаємодіють з електричними полями, робить картину ще більш неймовірною.

Простіше кажучи, якщо взяти той факт, що атом вибирав певний шлях на першому роздоріжжі, експеримент доводить, що майбутні вимірювання можуть впливати на минуле атома, пояснює керівник дослідження Енді Траскотт.

"Атом не здійснював шлях між умовними точками А і B, – пояснює він. – Тільки після вимірів в кінцевій точці спостереження ставало зрозуміло чи повів себе атом як хвиля, розділяючи за двома напрямами, чи як частка, вибираючи один".

Що це означає?

Незважаючи на те, що все це звучить дико для невтаємниченої людини, автори дослідження говорять, що експеримент є підтвердженням квантової теорії. Принаймні, в найдрібніших масштабах.

Ця теорія вже дозволила створити ряд цілком дієздатних технологій у сфері лазерів і комп'ютерних процесорів, але досі таких яскравих експериментів, що підтверджують її, не було.

Траскотт і Хакімов по суті знайшли підтвердження того, що реальність не існує, поки ми її не спостерігаємо.

Це одна з основних тез квантової теорії. Саме її неймовірність з точки зору обивателя, для якого дощ не перестає йти, навіть якщо ти закриєш очі, щоб не бачити його, роблять квантову теорію "відірваною від реальності". Досі не було знайдено ніяких доказів того, що цей принцип діє в реальності. Уявний експеримент Вілера, так само як і практичний експеримент Траскотта, що підтверджує його, поки що відносяться лише до квантового рівня.

У той же час, ряд філософів вважає, що навіть будучи непридатною для макрорівня, квантова теорія може бути корисною для обивателя, оскільки (будучи грубо сформульованою) говорить, що світ є в точності таким, яким ми його бачимо.

Ця система стане найбільшим літій-іонним акумулятором в світі і забезпечує достатню потужність для більш ніж 30 000 будинків.

Відповідно до поставленої задачі, компанія повинна буде створити акумулятор на 100 МВт до грудня 2017 року. Цей проект буде реалізований в спільній роботі з декількома вітровими електростанціями.

"Tesla Powerpack буде заряджатися від поновлюваних джерел енергії парку вітряних електростанцій Hornsdale, а потім постачати електрику в пікові години, щоб підтримувати надійну роботу енерго інфраструктури Південної Австралії", - йдеться в повідомленні компанії, Tesla створила найбільшу акумуляторну станцію в світі.

Раніше повідомлялося, що Ілон Маск пообіцяв за сто днів вирішити енергетичні проблеми Австралії.

 

 

 

pdf
Додав(-ла)
Danilova Inesa Vitaliivna
Пов’язані теми
Фізика, 11 клас, Інтегровані уроки
Інкл
До підручника
Фізика (академічний рівень, профільний рівень) 11 клас (Засєкіна Т.М., Засєкін Д.О.)
До уроку
Розділ 7. Фізика атомного ядра та елементарних частинок
Додано
8 червня 2020
Переглядів
443
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку