Перегляд файлу

                Консультація:  «Як одягнути дитину восени?»

 

 Осіння погода дуже мінлива, тому ретельно готуйтеся перед тим, як вести дитину до дитячого садка: продумайте як вдягнути дитину і що взяти з собою. Ніщо не завадить дитині пізнавати осінню природу, якщо одяг буде правильний і комфортний.  Правильний одяг легко і швидко знімається і одягається, що сприяє розвитку самостійності і підвищенню самооцінки дитини, не містить складних застібок і шнурівок, а також відповідає погодним умовам та розміру дитини.

 Одяг не повинен тісно прилягати до тіла ( за винятком майки, водолазки). По-перше, невеликий повітряний прошарок між тканиною і тілом добре зберігає тепло. По-друге, дуже тісні речі сковують рухи дошкільника і погіршують кровообіг. Тому слідкуйте, щоб штанці не сиділи надто щільно на бедрах, а светри не тиснули під пахвами.

 Віддавайте перевагу натуральним тканинам. Бавовняні або шерстяні речі втрачають вигляд якомога раніше, ніж синтетичні. Проте у них є вагомі переваги: вони зберігають тепло тіла і дають шкірі можливість дихати. В той же час синтетика створює парниковий ефект, волога накопичується на тілі  і не випаровується. Через це дитина може легко "підчепити" нежить.

 Одяг зверху має бути тришаровим. Перший шар - майка, футболка. Другий - трикотажна кофтинка і легкий светр для активної дитини, шерстяний - для малорухливої.  Віддавайте перевагу трикотажним кофтинкам, шерстяним светрам, без гудзиків, кнопок і замків. Штани з водонепроникної тканини чи щільні джинси на підкладці захистять маленького мандрівника від дощу і вітру. Краще, щоб штани були з високою талією, або на лямках, так як діти часто присідають або нахиляються в процесі гри і частина спини (поперек) оголюється, що може привести до проблем зі здоров'ям. Третій шар - куртка на підкладці із м'якого флісу. Хороша осіння куртка із щільного і водонепроникного матеріалу, що забезпечить додаткову повітряну подушку, а також захистить від вітру та вологи. На куртці має бути "вішачок" (петля), для того, щоб дитина могла повісити її в шафку на гачок, якщо одяг купили без петлі, то необхідно її пришити власноруч.

  Лікарі часто повторюють батькам, що "кутати" дитину шкідливо, проте руки й ноги постійно мають бути в теплі. Річ у тім, що в кінцівках дуже розвинена мережа найдрібніших судин - капілярів, які легко віддають тепло. Тому ступні і долоньки мерзнуть набагато швидше, за інші частини тіла. Тому слід особливу увагу приділити взуттю і рукавичкам.

Малюк ніколи не промочить ніжки, якщо ви правильно підберете взуття для вологої погоди. Не забудьте запитати в продавця, чи є у взутті додатковий захисний шар. Зверніть увагу  на поверхневе покриття. Замша не підійде. Натуральна шкіра - ось що треба. Підошва має бути потовщеною, але гнучкою. Перевірте її - при купівлі зігніть руками. Тоді вона не трісне і забезпечить стопі фізіологічне положення. Віддайте перевагу взуттю на липучках. Шнурівки - травмонебезпечні, трудоємні у одяганні, а замки-"блискавки" часто заїдають та ламаються.

    Гумові чоботи в дощ незамінні, однак, у них є значний мінус. Хоч по калюжах в таких чобітках можна крокувати скільки завгодно, ніжки в них не дихають і дуже потіють, особливо, коли тепло. Тому під гумові чоботи слід одягати шкарпетки з хорошим поглинанням вологи, наприклад, щільні шкарпетки з бавовни плюс шерстяні - в калюжах вода далеко не тепла. Також гумові чобітки часто не фіксують ніжку, що також травмонебезпечно.

    Придбайте також одношарові рукавички, щоб у холодні вологі дні ручкам вашої малечі було тепло і комфортно. Якщо дитина схильна до частих застуд приготуйте легенький шарф, який пригодиться у вітряну погоду.

  Перед тим, як іти в садок, поцікавтесь прогнозом погоди. Одне із кращих рішень в морозну погоду- багатошарове вбрання. Наприклад, майка, водолазка, светр крупної в'язки, не дуже товста куртка. Те ж стосується ніг - колготки та утеплені флісом штанці заважають менше ніж зимовий комбінезон. В осені для нас прибережено три погоди: тепла дощова, холодна дощова і просто холодна. Одягнути дитину надто тепло - не рішення. Це нічим не краще, ніж вдягнути недостатньо тепло: діти стрибають, бігають, потіють, а потім у моменті мерзнуть на холоді. Щоб не дати волозі та холоду дати малюку замерзнути,потрібно одягнути його в щільно облягаючу футболку та колготки, а верхній одяг має бути волого- і вітронепроникним.

Дитині байдуже коли радіти життю: і літом, і восени, і зимою малюки бігають і бавляться. Головне - забезпечити комфорт і сухість для ігор у будь-яку погоду.

 І найголовніше, пам'ятайте, щоденні прогулянки дуже важливі, вони загартовують дитину і сприяють хорошому розвитку. А від того як ви одягнули своє дитя залежить його настрій та самопочуття протягом дня.   Складний у одяганні одяг забирає час від прогулянки - помножте, наприклад, 27 дітей на мінімум 1 хвилину допомоги дорослого і отримаєте мінус майже півгодини прогулянки. А якщо дві речі складні в одяганні, то часу це займе ще більше і ваш малюк проведе менше часу на свіжому повітрі. А ще розвивайте в дітях самостійність - не робіть за дітей те, що вони можуть зробити самі.

 

docx
Пов’язані теми
Додано
7 листопада 2020
Переглядів
194
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку