З досвіду роботи за програмою FIRST® LEGO® League

Про матеріал
Кожного дня ми вирішуємо проблеми доставки тих чи інших вантажів... Зараз особливо це стосується перевезення людей і тварин, вивезення їх у найбільш безпечні місця, доставка гуманітарних вантажів, перевезення військових і техніки у гарячі точки нашої країни для оборонних дій нашої держави... Саме зараз, під час військового стану, коли більшість регіонів країни потерпає від наступу російських загарбників, коли зруйнована майже вся інфраструктура міст і селищ більшості регіонів України, зруйновані дороги, будинки, магазини, автомобілі... люди очікують на допомогу і ,найголовніше – на ПЕРЕМОГУ! У січні 2021 року Кременчуцький ліцей № 10 «Лінгвіст» отримав Грант Class Pack 2021. Тепер ми маємо можливість готувати дітей за Міжнародною програмою FIRST® LEGO® League, тобто впроваджувати STEM напрями освіти – науку, технологію, інженерію та математику, шляхом веселого та корисного навчання, працюючи з наборами LEGO® Education. І головне - досліджувати і вирішувати актуальні світові проблеми! Отож, як ми це робимо, у даній брошюрі. Єднаймося!
Перегляд файлу

Кожного дня ми вирішуємо проблеми доставки тих чи інших вантажів... 

image 

Зараз особливо це стосується перевезення людей і тварин, вивезення їх у найбільш безпечні місця, доставка гуманітарних вантажів, перевезення військових і техніки у гарячі точки нашої країни для оборонних дій нашої держави... 

Саме зараз, під час військового стану, коли більшість регіонів країни потерпає від наступу російських загарбників, коли зруйнована майже вся інфраструктура міст і селищ більшості регіонів України, зруйновані дороги, будинки, магазини, автомобілі... люди очікують на допомогу і ,найголовніше – на ПЕРЕМОГУ!

image 

image

У січня 2021 року Кременчуцький ліцей № 10 «Лінгвіст» отримав Грант Class Pack 2021, навіть два: 

Грант FIRST® LEGO®League Challange

+

FIRST®LEGO® League Explore

image

image

28 січня 2021 року ми мали вже набори Lego® Education, які надійшли якраз до Міжнародного дня LEGO®

image

Тому в ліцеї підготували до цього дня виставку «У світі LEGO®», де учні представили моделі із власних наборів конструкторів

 

image

IRST® LEGO®League – Міжнародна програма, яка представляє STEM напрями освіти – науку, технологію, інженерію та математику, дітям від 4 до 16 років шляхом веселого та захоплюючого практичного навчання. 

 

 

image

           

.

 

image 

Програма-фестиваль створена для дітей 

двома міжнародними компаніями – FIRST® та LEGO® Group.

 

image 

 

 

image 

Ми полюбляємо різноманітні фестивалі, тому ми разом із FIRST® LEGO® League

         

Мета програми:

image 

надихнути дітей вивчати STEM, а також

image 

долучатися до вирішення актуальних світових питань за допомогою улюбленої іграшки – конструктора LEGO® Education.

image 

image 

Трьома ключовими аспектами FIRST® LEGO® League є:

робототехніка, дослідження та лідерство.

image

image 

 

image 

 

image 

image 

 

image 

FIRST®  – це спільнота робототехніків, яка готує дітей до майбутнього!

image

image 

Навчання за допомогою робототехніки надає учням можливість вирішувати реальні життєві проблеми, які потребують знань STEMпредметів, зокрема: математики (просторові поняття, геометрія – для розуміння способів руху роботів); фізики (електроніка, принципи роботи датчиків, що є основою роботів); технологій та дизайн (дизайн пристроїв, частин роботів, конструювання і програмування робототехнічних систем).

 

image 

 

image   

         

image 

Кожного навчального року учні мають можливість досліджувати  нові питання відповідно Темі сезону

image 

Тема сезону 2021-2022  - «Доставка об’єднує»

 

 

image 

Завданням є: винайти майбутнє транспортування, яке зможе покращити ефективність, безпеку, доступ та зв’язки шляхів.

image 

Учні міркують над транспортною системою майбутнього, сучасними дорогами, зручними і безпечними швидкісними авто.

         

 

 

image 

Фото з екскурсії, проведеної в рамках проєкту «Доставка об’єднує»

 

image 

Так склалося, що спочатку через карантинні обмеження, з часом - через військовий стан і вимушене переміщення нам не вдалося провести міжшкільний фестиваль, але, перебуваючи в різних країнах світу, ми намагалися знайти друзів, із якими разом по-дорослому говорили про наболілі проблеми людства, про нас, українців, про нашу країну… Згодом усі мали можливість узяти участь в онлайн конференції, запросити на захід тих, кого знайшли під час перебування за кордоном, навчаючись у нових закладах освіти… Цікавилися у всіх однолітків, кого зустрічали там, чи беруть вони участь у подібних проєктах, яких саме? чи вивчають робототехніку? на якому рівні? які проєкти створені ними? чи проходять змагання з робототехніки у тих країнах? як саме?

Говорили з ними про те, що відбувається у нас у країні, та FLL і тему сезону 2021-2022 "Доставка об'єднує".

Якщо Ви і Ваші дітки беруть участь у програмі FLL, але в даний момент не мають можливості брати участь у змаганнях, або потребують підтримки і допомоги, як і ми, пишіть за ел. адресою: chaidak.2019@gmail.com Отож, давайте підтримувати один одного ... хоча б листами!!! Давайте листуватися, спілкуватися онлайн, ділитися своїми думками, прислухатися до нових ідей, бо нам відбудовувати нашу країну рАзом. 

            

image 

image 

Фото з відкритих джерел Інтернету, 2022 рік

 

image

Фото з відкритих джерел Інтернету, 2022 рік

 

Війна показала нам наскільки важлива допомога людині, які саме роботи-помічники стануть у нагоді людству у майбутньому. 

Але ви ж розумієте, що після перемоги відбудовувати все зруйноване російськими окупантами прийдеться нашим дітям, то ж саме зараз перед ними - будівниками майбутнього, доречно ставити актуальні на сьогоднішній день питання, які потрібно вирішувати вже зараз. 

Оскільки з’являється все більше вимог до транспортної системи, ми маємо переглянути способи транспортування вантажів, людей і тварин, військових і техніки з місця на місце і до місця призначення, поміркувати над транспортом майбутнього, новими видами, наприклад, тієї ж військової техніки. Як люди евакуюються? Як гуманітарні вантажі перевозяться, сортуються та доставляються до пункту призначення. З огляду на уточнення, які були надані суддівською командою FIRST у США, вантажі – це продукція/вироби, тому перевезення тварин та людей не підпадає під тему сезону. Але діти все одно пропонувати своє бачення на ситуацію, що виникла, та винаходили власні шляхи вирішення проблем, які зараз виникають у нашому повсякденному житті і є актуальними.

 

image 

 

Є такі місця, куди ні волонтери, ні військові, ні "Червоний Хрест" ніяк не можуть  доставити ні продукти харчування , ні , за потребою, ту ж воду. Ми міркували з учнями про роботів, як би виглядали такі механізми, і чи дійсно допомогли б у даному випадку.  

         

image 

Проєктна робота «Транспорт майбутнього» Катерини Гориславець (14 років)

image 

image

         

image

Робота колективу ліцею, проведена за темою сезону 2019 року – «CITY SHAPER - формуй місто» (набори ми отримали у подарунок від ТОВ «Інноваційні освітні технології» разом із Грантом Class Pack 2021) надасть можливість нашим учням і випускникам ліцею стати в перших рядах  на відбудову нашої держави після війни . Творчі ідеї, винаходи, проєкти з цікавим баченням майбутнього наших міст і країни загалом від наших дітей  не залишаться осторонь, обов’язково знайдуть втілення у інженерних проєктах і планах будівельників.

image

         

image

         

image

         

image

Бачення майбутньої архітектури міст України 

Марон Анастасією (15 років)

         

image

 Перші уроки для випускників: Технології. 11 клас 

«Ми - будівники майбутнього» (захід, проведений 01.09.2021 р. до Дня Знань)

 

                                                                                          

imageimageДослідники все частіше конкурентоздатного випускника розглядають не лише як продукт закладу освіти, а й як особистість, яка має певні якості, може досягти високих результатів у своїймайбутній діяльності та зробити внесок у досягнення тієї організації, де він працюватиме. Зазначені молоді спеціалісти мають бути мобільними, прагнути       до безперервного підвищення   професійної майстерності         та         володіти     високою           адаптаційною   й професійною мобільністю; спроможними до створення й використання високих технологій; мати сформовані міцні моральні         засади, розвинену        цивілізаційну   культуру, відповідальність і толерантність; готовими до нового типу громадських відносин,  які знаходяться в постійній динаміці та виявляються в переходах від однієїсоціально професійної ролідоіншої.

БиковаВ. одопроблемиконкурентоздатностіфахівців/В.Бикова//Збірник науковихпрацьУманськогодержавногопедагогічногоуніверситетуім.Павла Тичини. 2015. Ч.2. С.2   4.

З травня оголошено цього року про початок програми грантової підтримки всієї спільноти FIRST® LEGO®League (FLL) в Україні, наданою головним офісом програми FIRST!

У рамках цієї підтримки буде проведено ряд безкоштовних заходів, до яких зможуть приєднатись усі учасники та тренери FLL.

Серед заходів будуть і зустрічі психологічної підтримки для дітей  -16 років та їхніх батьків з сертифікованою психологінею за програмою “Діти та війна” за підтримки представництва дитячого фонду ООН

ЮНІСЕФ в Україні; і пробні заняття з програмування від STEM-школи

imageINVENTOR для дітей 7-16 років в розділах STEM-Middle та STEMSenior; і вебінари для тренерів FLL на тему програмування Scratch  .0 та Python, стратегії у Грі Роботів, покращення володіння англійською мовою. 

FIRST® LEGO® League – Міжнародна програма, яка представляє STEM напрями освіти – науку, технологію, інженерію та математику, дітям від 4 до 16 років шляхом веселого та захоплюючого практичного навчання. 

Ми з FLL і дуже пишаємося цим! Приєднуйтесь і Ви!

image 

Доєднатися до команд менторів і команд First

 

Ми відкриті для всіх, ділимося зі всіма власним ще малим у цьому досвідом і готові до навчання і співпраці з більш досвідченими тренерами і амбасадорами інновацій в освіті.

image

Участь у Міжнародній конференції 21 квітня 2021 Кременчук

Виступ до Всесвітнього дня творчості та інноваційної діяльності

 

image 

image 

Захід за підтримки  КЦПРПП за темою сезону 2019-2020 н.р. «Будівельний бум.»: 

«Ми будуємо майбутнє» (1 захід, проведений 22.09.2021 р. до Дня без авто)

 

image 

image 

image

 

Цього року за підтримки грантової програми ми отримали матеріали за новою темою сезону – «Доставка об’єднує».

 

Напередодні, 22 вересня 2021 року, на базі нашого ліцею відбувся захід, присвячений Дню без авто. Разом із учителями міста і Кременчуцького району ми стали свідками доставки ... піци.

Історія доставки - ціла низка дивовижних фактів. Наприклад, у 200  році піца на замовлення прибула безпосередньо на стадіон під час гучного матчу з регбі - для цього застосували парашут.

У 2015 році у Мілані запровадили послугу доправлення страви за допомогою дронів.  Але найвизначніша доставка була здійснена 2001 року: ракета доправила смачний продукт на Міжнародну Космічну Станцію.  оправда, такий рекламний хід вартував організаторам 1 млн доларів.  об виділитися на фоні конкурентів, деякі власники піцерій запровадили послугу «піца за  0 хвилин - або безкоштовно». Ідея ніби непогана, та від неї довелося відмовитися, оскільки кур’єри, поспішаючи виконати замовлення, часто потрапляли в ДТП і навіть спричиняли їх. 

У день без авто ми скористалися відповідним сайтом ... не замовляли кур'єра... під час зустрічі більше говорили про те, як піцу доставлятимуть на замовлення в майбутньому рОботи: як вони виглядатимуть і як це відбуватиметься. 

Тема Сезону 2021-2022 “ДОСТАВКА ОБ’ЄДНУЄ” (наступну зустріч щодо даної теми заплановано у День піци) присвячена тому як вантажі перевозяться, сортуються та доставляються до пункту призначення. Оскільки з’являється все більше вимог до транспортної системи, ми спочатку з тренерами, а потім із учнями маємо переглянути способи транспортування вантажів з місця на місце. Завданням сезону є винайти майбутнє транспортування, яке зможе покращити ефективність, безпеку, доступ та зв’язки шляхів. 

Ми в грі! 

Чекаємо на нові набори! ... 

Постало питання: Як доставлятимуть нам набори у День без авто???

image 

 

image

image

              

 

    image    

image

              

image 

           

 

image 

Суддівські аркуші оцінювання

           

 

image 

 

Захід за підтримки  КЦПРПП за темою сезону 2020-2021 н.р. «Твори. Рухайся. Грай.»: 

«Ми будуємо майбутнє» (2 захід, проведений 01.10.2021 р. до Дня вчителя)

image

 

image

            

image 

image

Захід за підтримки  КЦПРПП за темою сезону 2020-2021 н.р. «Твори. Рухайся. Грай.»: 

«Ми будуємо майбутнє» (  захід, проведений 03.12.2021 р. до Дня інвалідів)

 

image 

 

image 

Захід за підтримки  КЦПРПП за темою сезону 2021-2022 н.р. «Доставка об’єднує»: 

«Ми будуємо майбутнє» (4 захід,  проведений 09.02.2022 р. до Дня піци)

         

 

image 

 

Захід за підтримки  КЦПРПП за темою сезону 2021-2022 н.р. «Доставка об’єднує»: 

«Ми будуємо майбутнє» (5 захід,  проведений 16.04.2022 р. до Дня довкілля)

image 

 

 

 

image 

 

Проєктні роботи дітей за екологічною тематикою

 

image 

         

image

 Проєктна робота екологічного спрямування «Зупиніть війну!» Анастасія Марон (15 років). Комп’ютерне мистецтво, квітень, 2022 р.

Американський письменник, професор біохімії Бостонського університету, популяризатор науки, один з найвідоміших майстрів наукової фантастики Айзек Азімов зазначав, що: «Історія досягла межі, коли людству більше не дозволяється ворогувати. Люди на землі мають дружити.» Він завжди намагався це підкреслити у своїх творах: «… не думаю, що можна змусити всіх людей любити один одного, але я хотів би знищити ненависть між людьми. І я цілком серйозно вважав, що знайкова фантастика є однією з ланок, які допомагають поєднати людство» (Джерело: https://dovidka.biz.ua/fah-azimov-analiz-tvoru/).

image

image

 

image 

Захід «Роздуми про майбутнє», проведений 07.02.2022 до Дня робототехніки

За легендою саме в цей день відомий письменник-фантаст і популяризатор науки Айзек Азімов сформулював три відомі закони робототехніки

imageТри закони робототехніки:

1.                                                 

                       

2.

                                              

                             

3.

                                              

                                            

       

A robot may not harm humanity, or, by inaction, 

allow humanity to come to harm.

 

Я, робот. Науково-фантастичні оповідання — Київ: Веселка (серії Пригоди. Фантастика). 270 с.


image

image


image 

Отож, яких би роботів не придумували наші малі винахідники і юні інженери, вони назавжди запам’ятали головне правило робототехніки: «Робот не може заподіяти  своїми діями чи бездіяльністю шкоди людству . Тому ми можемо бути спокійними за наше майбутнє, майбутнє наших дітей, онуків і всього людства.

image

 

pdf
Додано
12 травня 2022
Переглядів
373
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку