"З Україною в серці"

Про матеріал
виховувати повагу до держави, любові до Батьківщини, національної свідомості, гідності, усвідомлення приналежності до рідної землі, українського народу, гармонійне виявлення патріотичних почуттів.
Перегляд файлу

    Година спілкування

       «З Україною в серці»

Мета: виховувати  повагу  до держави, любові до Батьківщини, національної свідомості, гідності, усвідомлення приналежності до рідної землі, українського народу, гармонійне виявлення патріотичних почуттів.

Обладнання: мультимедійна дошка,

                                     Хід години спілкування 

І. Організаційна частина.

Учень   Є багато країн на землі,

в них - озера, річки і долини…

 Є країни великі й малі,

 Та найкраща завжди - Батьківщина.

 Є багато квіток запашних.

 Кожна квітка красу свою має.

 Та гарніші завжди поміж них

 Ті, що квітнуть у рідному краї.

 Є багато пташок голосних,

 Любі, милі нам співи пташині

 Та завжди наймилішими з них

 Будуть ті, що у рідній країні.

 І тому найдорожчою нам

 Є і буде у кожну хвилину

 Серед інших країн лиш одна -

 Дорога нам усім Україна!

Класний керівник.   Сьогодні ми проведемо годину спілкування, на тему «З Україною в серці». Наша мова піде про рідну нашу землю –Україну, про її нелегке сьогодення і про те, що кожен із нас теж є її часточкою, та про те, що ми можемо зробити для її блага. Виявляється, життя інколи справді ділиться на «до» і «після». І буває це не десь за обрієм чи в далекій країні. Усе це трапилося з нами, на нашій українській землі. Де прапор – кольору осіннього степу та блакитного неба. А ще чорної землі та розмитої багряної крові. Один, як свідчення нашої чистоти і незбагненності. Інший – упертої боротьби за омріяну свободу.

ІІ. Основна частина.

Учень 1. Це починалось ще з сивої давнини, з Київської Русі; визвольної війни Богдана Хмельницького 1648-1654 років проти польської шляхти за свою державу. Шукаючи виходу, Богдан Хмельницький довірився московітам і в цьому виявилася його помилка, адже потомки чингизідів ніколи не були європейською толерантною нацією, ці народи ніколи не жили мирно зі своїми сусідами, а тільки завойовували їх, розширювали свої території. Їхні імперії завжди створювалися війнами, підкупами, голодоморами і брехнею.

Учень 2. 1921 року долю чотирилітньої війни, яку Росія розв´язала проти Української Народної Республіки, було вирішено на користь загарбника. Армія УНР опинилася інтернованою за колючим дротом колишніх польських союзників. Однак збройна боротьба ще роками тривала майже на всіх теренах України. Особливо відчайдушний опір російським окупантам чинили повстанці Холодного Яру. На їхньому чорному бойовому прапорі був напис: «Воля України або смерть». Таке ж гасло сьогодні ми бачимо на прапорах добровольчих батальйонів, які відстоюють незалежність України у неоголошеній війні з російськими окупантами.

Учень  1. Для України настав тяжкий і відповідальний час. Після Майдану, побачивши, що Україна обрала собі європейський шлях, наш «старший брат», відчувши загрозу, що демократія з України перекинеться на Росію, розпочав проти нас війну. Українці зрозуміли, хто у всі віки нас принижував, забрав у нас історичну правду, нищив нашу мову, а зараз хоче забрати і волю, і європейство. Завдяки агресії путінської Росії в українців пробудилося вічне прагнення до волі та незалежності.

Учень 2.  Більше двох десятків років Україна не знала війни. Наш народ пишався тим, що в буремні 90-і вдалося зберегти мир. Але війна не обійшла нашу землю тепер. Ще декілька років тому ми з вами не знали багатьох слів, повязаних з війною.   Сьогодні набули нового змісту слова «Слава Україні!» - «Героям слава!». Наразі вже точно зрозуміло, кому ці слова адресовано, і ні в кого немає сумнівів, що ці герої – хлопці, які зі зброєю в руках захищають крихкий східний кордон України, лікарі, які рятують поранених в зоні бойових дій, волонтери, на плечах яких тримається наша армія…

  Учень 1. Слова «Слава Україні- Героям слава!» перестали бути просто вітанням, це пошанування найкращих, котрі в найважливіший момент нашої держави не злякалися і пожертвували собою заради Батьківщини. Коли перед очима постають кадри з новин, фото поранених та загиблих героїв, дивлячись їм у вічі, ми розуміємо, що вислів «Душу й тіло ми положим за нашу свободу» став для сучасної історії української нації не просто рядками з Гімну, а станом душі.

  Учень 2.  У результаті бойових дій в Україні загинуло багато людей, в тому числі й дітей. Багато хто отримав поранення. Вони пожертвували своїм здоров’ям та життям. Не обійшла біда й  нашу Яворівщину.22 січня 2014 року мешканець села наконечне ІІ Сеник Роман на Майдані Незалежності отримав кульове поранення та помер від втрати крові.  Щодня наші воїни земляки проявляють мужність і стійкість, захищаючи нашу Вітчизну.

   Про героїзм добровольців  ми будемо пам’ятати завжди.

 

Відео ролик про героїв Яворівщини….

 

Класний керівник: Захищають рідну землю наші земляки. Усім їм нелегко. Вони переносять холод, голод, жахливі картини обстрілів, заради того, щоб не допустити ворога на нашу територію. Ці звичайні хлопці – уже герої. Без усякого сумніву, мине зовсім небагато часу і про них писатимуть книги, зніматимуть кінофільми, на прикладах беззавітного служіння рідній Батьківщині, беззаперечного виконання священного обов´язку – стати на захист кордонів держави, коли в цьому є гостра потреба, – виховуватиметься не одне покоління українців. Бо вони – справжні герої, які у нерівному двобію із терористами, російськими найманцями протиставили їм свій патріотизм, відповідальність, безмежну любов до країни, яку ототожнюють зі своїм рідним краєм, найдорожчими людьми. І саме за це їм наша людська вдячність і низький уклін. Кожен із нас бажає воїнам знайомим і незнайомим тільки одного: вижити.

Учень1. Серед сторінок героїчних буднів українських воїнів є і сторінка волонтерського руху, а в ній імена тих, хто підтримує бійців, купуючи для них військову екіпіровку, техніку, передає продукти харчування, пише для них підбадьорливі листи та малює патріотичні малюнки, створює обереги та молиться  за збереження їх життя і миру в Україні. Зібрані солодощі, фрукти, овочі , теплі речі отримують регулярно наші бійці на блок-постах поблизу Маріуполя, Волновахи, Горлівки, Щастя…

(перегляд відеофрагменту про поїздку волонтерів на Схід)

Класний керівник. Дивлячись на нинішнє становище нашої країни, впевнені, що немає такого українця, який би не бажав миру і спокою Україні. Весь народ нашої держави об´єднався нині проти російського агресора. Багато чоловіків та жінок мужньо захищають кордони нашої країни. Багато хто із людей працює в тилу для підтримки солдатів. 

ІІІ. Заключна частина.

 Сьогодні нам треба гартуватися, допомагати один одному та нашому війську і державі, не піддаватись провокаціям та чуткам, що розповсюджує пропаганда Кремля, яка сіє злобу, зневіру та брехню про Україну. Будьмо мужніми, збережемо Україну – збережемо себе.             

Кожного дня, щогодини Україна завдяки таким чоловікам-відчайдухам, серед яких і наші славні земляки, виборює право бути суверенною, єдиною державою. Тож молімося за наших мужніх захисників і просімо у Бога одного: аби вони живими і здоровими якнайшвидше повернулися додому, до своїх матерів, дружин, дітей. Живіть з Україною в серці щодня, щогодини, щохвилини! Пам’ятайте що ви діти своєї Батьківщини.

 

Від крові захлинається земля,

Від болю сльози навертаються на очі…

Ми ж українці, ми одна сім´я!

Й ганьба тому, хто це забути хоче!

І голову схилив старий Тарас –

Не вірить він, що брат пішов на брата.

Невже даремно він боровсь за нас?!

Пройшов крізь біль і величезні втрати?

                                   Василь Симоненко

 

 

1

 

doc
Додано
3 березня
Переглядів
37
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку