Загальна характеристика Азії. Склад регіону

Про матеріал
1. Загальна економiко – географiчна характеристика регiону Азiя. 2. Природні умови та природні ресурси Азії 3. Субрегіони Азії.
Перегляд файлу

Завгородня Т.В.

Тема:    Загальна характеристика Азії. Склад регіону

 

   Мета:  сформувати   у  студентів  загальні  уявлення  про  склад  регіону, при­родно-ресурсний  потенціал, стан  і  розвиток  економіки;  вдосконалити  навички самстійно добирати  і  аналізувати  матеріал;  продовжити  формування умінь узагаль-нювати і робити висновки, встановлювати причинно-наслідкові зв'язки; вдосконалити навички роботи з тематичними картами атласу.

   Обладнання:   політична  карта  світу,  політична  карта  Азії, фізична карта Азії, атласи, кар­тосхема підручника “ Історико- географічні регіони»

Основні поняття: азіатські тигри, нові індустріальні країни

Тип заняття: комбіноване.

Література:

1. Географія (рівень стандарту)» підручник для 10 класу закладів згальної середньої освіти/Бойко В. М., Брайчевський Ю. С., ЯценкоБ.П. — Ê.; Ірпінь: ТОВ «Видавництво «Перун», 2018 — 256 с.: іл.

2. Географія (рівень стандарту) : підруч. для 10 кл. закл. заг. серед. освіти / С. Г. Кобернік, Р. Р. Коваленко. – Кам’янець-Подільський : Абетка, 2018. – 256 с. : іл.

3. Географія (рівень стандарту): підруч. для 10кл.загальноосвітн. навч.закл.: Рівень стандарту, академічний рівень./Пестушко В.Ю., Уварова Г.Ш., Довгань А.І.-К.:Генеза, 2018.-192с.

4. Географія : Підруч. для 11 кл. загальноосвіт. навч. закл. : профіл. рівень / Л.Б. Паламарчук, Т.Г. Гільберг, А.І. Довгань. - К. ; Генеза, 2011. - 304 с. :іл .

 

Міжпредметні зв’язки: історія, економіка, фізична географія, політологія

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                               

                                                              ПЛАН

1.  Загальна   економiко – географiчна   характеристика  регiону Азiя.

2.  Природні умови та природні ресурси Азії

3.  Субрегіони Азії.

    Не можна стверджувати, буцімто справою Заходу завжди було винаходити, а Сходу  переймати.  Процес   більше схожий на ву­лицю з двостороннім рухом, де в різні го­дини  домінують різні потоки. Не випадко­во  у  європейців  прижились  арабські цифри. Саме зі Сходу  прийшло  до  них  у середні віки багато досягнень  математики, астро­номії, медицини. А хто, як не китайці, дали світу папір, компас,  порох?

1.   Загальна   економiко – географiчна   характеристика  регiону Азiя

Азія — найбільша частина світу, яка займає 1/3 земної поверхні. Вона розташована переважно у Північній півкулі. Із сходу на захід Азія простягається від мису Баба у Туреччині до мису Дежньова у російській Чукотці, що становить понад 16 тис. км. Протяжність з півночі (мис Челюскін) на південь (мис Піай) сягає 8 тис. км. Азію омивають Північний Льодовитий океан (на півночі), Тихий (на сході), Індійський (на півдні), моря Атлантичного океану — Середземне, Егейське, Мармурове, Чорне й Азовське.

Регіон Азія (за геосхемою ООН) є другим за площею (після Америки) та першим за кількістю населення регіоном світу. Його територія майже у 1,5 раза перевищує площу Європи й становить 32,7  млн  км2 , або 22% суходолу, у т. ч. до 8 млн. км2припадає на півострови: Аравійський (2,7 млн. км2), Ямал, Таймир, Чукотський, Камчатка, Корейський, Індокитай, Індостан, Мала Азія, Малакка. Площа островів сягає до2 млн. км2, серед них найбільшими є Північна Земля, Новосибірські, Врангеля, Курильські, Сахалін, Японські, Тайвань, Хайнань, Малайський архіпелаг, Андаманські, Шрі-Ланка, Кіпр та ін.

Там проживає понад 4,4 млрд осіб, тобто 59,2% населення планети, а виробляється 36,5 % світового ВВП (мал. 73). Протягом ХХ – ХХІ ст. населення Азії зросло у 4 рази. Усі суверенні країни Азії є членами ООН.

Ця частина світу є найконтрастнішою за абсолютними значеннями висот. На її території розташовані найвища вершина світу Джомолунгма (Еверест) у Гімалаях (8848 м); найглибші западини, зайняті озерами (озеро Байкал з максимальною глибиною 1620 м; Мертве озеро, рівень якого знаходиться на 392 м нижче рівня Світового океану).

ЕГП

Транспортно-географічне положення азійського регіону має багато позитивних ознак.

По-перше, Азія розташована на перетині важливих міжнародних транспортних шляхів. Регіон має вихід до трьох океанів: Тихого, Індійського та Атлантичного. В Азії працює понад 40 морських портів-велетнів, у т. ч. 11 – у Китаї, 7 – в Японії, 6 – у Республіці Кореї, 4 – в Індії. Три найбільші у світі з них – Шанхай, Сінгапур, Тяньцзінь. Деякі азійські країни мають острівне положення, є країни-архіпелаги.

По-друге, в Азії існує 13 континентальних країн, що розташовані всередині материка, тобто не мають виходу до моря. Це може значно стримувати їх економічне зростання. Низка континентальних країн Азії має вихід до Каспійського моря-озера.

По-третє, ряд країн Азії сусідять, що сприяє активізації економічних зв’язків.

Сприятливою рисою сусідського положення країн є те, що вони мають партнерські відносини в багатьох політичних і економічних міжнародних угрупованнях. Найбільш перспективним з них є форум Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва. Членом військово-політичного блоку НАТО є Туреччина. Країни західної частини Азії наближені до Європейського регіону, що сприяє налагодженню активних економічних зв’язків з цією розвинутою частиною світу.

Еколого-географічне положення різних азійських країн неоднакове. Екологічно «чистими» є південно-східні та центральні частини Азії. Територіями екологічної кризи є промислові райони Японії, Північно-Східного Китаю, Східної Індії, країн Перської затоки, Казахстану. Район Приаралля, який охоплює території Казахстану, Узбекистану та Туркменістану, є зоною екологічної катастрофи. Райони збройних конфліктів і проявів тероризму.

Характерною ознакою політико-географічного положення азійського регіону є наявність багатьох осередків політичної нестабільності, значна частина яких пов’язана з колоніальним минулим. Більшість збройних конфліктів мають національне або релігійне підґрунтя. Мирне населення часто стає жертвою тероризму. З повоєнних років триває протистояння між Ізраїлем та Палестинською автономією, між грецькою та турецькою громадами на Кіпрі. Періодично спалахують конфлікти між Індією та Пакистаном. Не розв’язане питання курдів – народу, який живе на межі трьох країн: Туреччини, Іраку та Ірану й прагне створити власну державу. Не встановлено миру в Афганістані та Таджикистані, де не вщухає війна після виведення радянських військ. Афганістан перетворився на центр виробництва наркотиків, «експорту» тероризму, підготовки ісламських екстремістів для бойових дій в інших державах. Відстоюючи свої т. зв. геополітичні інтереси, Росія та США неодноразово розв’язували військові дії у різних країнах Азії, зокрема у В’єтнамі, Іраку, Сирії. Новим осередком геополітичного впливу стає Китай.

В Азійському регіоні є держави, що мають ядерну зброю. До «старих» ядерних держав належить Китай. Із часом з’явилися «молоді» ядерні держави: Індія та Пакистан. КНДР проголосила про випробовування ядерної зброї на її території. Нині ядерна зброя є й в Ізраїлю.

Т.ч., географічне положення країн Азії відрізняється трьома особливостями: приморським положенням, глибинним (континентальним) положенням, а також не завжди сприятливим сусідським положенням.

Склад регіону За класифікацією ООН до регіону Азія відносять 47 суверенних держав. Більшість країн Азії великі за розмірами, наприклад Китай, Індія, Саудівська Аравія. На тлі цих велетнів виділяються зовсім малі за розмірами країни, приміром Сінгапур і Мальдіви. Проте в Азії, на відміну від Європи, таких країн небагато.

Чисельність населення Азії – 4,4 млрд осіб, з них майже 2,7 млрд осіб проживає лише у двох країнах - Китаї та Індії.

Внаслідок територіальних конфліктів на карті Азії виникло 5 самопроголошених держав: Тайвань- є офіційно частиною Китаю, визнало 24 країни світу; Турецька Республіка Північного Кіпру; Республіка Абхазія і Південна Осетія( визнали 4 держави); Республіка Нагорний Карабах- ніким не визнана.

Країни Азії - це складний комплекс демократичних і авторитарних режимів, які змінювалися і продовжують змінюватися впродовж тривалої історії, тому сучасна політична карта Азії і типологія країн строката. Більшість держав є республіками (34). Найбільш зрілими парламентськими республіками є Ізраїль, Індія та ін. До республік народної демократії належать Монголія, В’єтнам, Лаос. Вони, як і колишні середньоазійські республіки СРСР, перебувають на початковому етапі демократичних перетворень. Особливе місце в цій групі посідає Китай, для якого характерне поєднання авторитарного політичного режиму з ринковими перетвореннями в економіці. Є в Азії республіки, в яких поєднується релігійний режим з президентською владою, наприклад Ісламська Республіка Іран. Конституція Ірану закріплює керівну роль мусульманського духовенства в житті іранського суспільства, а духовний керівник країни наділений дуже широкими повноваженнями.

В Азії 13 монархій. 9 держав Азії - це конституційні монархії, серед яких Японія, Непал, Малайзія, Таїланд, Бутан, ОАЕ Йорданія, Кувейт Камбоджа. У деяких з цих держав спостерігається змішаний режим правління, своєрідний симбіоз авторитаризму в особі монарха з багатопартійною парламентською системою.

4- абсолютні монархїі (Саудівська Аравія, Катар , Бруней, Оман). Більшість з них орієнтується на збереження і підтримку традиційних форм державного і суспільного життя, що сформувалося історично.

Реалії сьогодення

Азійські королівські доми і досі відіграють важливу роль у житті своїх держав, хоча більшість з них має переважно неформальний вплив, аніж формальну владу. Так, імператор Японії дуже шанований в країні, але не має ніякого впливу на політику. У Малайзії королі змінюються кожні п’ять років з числа нащадків, але відіграють лише церемоніальну роль. Проте є виняток з правил. Так, король Таїланду має велику популярність серед громадян країни і неодноразово приймав важливі політичні рішення . Зовсім інша ситуація у Непалі. Там ставлення до короля з  боку парламенту і народу не зовсім поважне. Тому навесні 2006 р. роздратований народ позбавив короля влади і проголосив Непал світською державою.

За територіальним устроєм 41 унітарна, 6 федерацій (Малайзія, ОАЕ, Індія, Пакістан, Непал Ірак).

Міжнародні організації в Азії.

Асоціація держав Південно-Східної Азії (АСЕАН)- 10 країн (Індонезія, Малайзія, Сінгапур, Таїланд, Філіппіни, Бруней, В’єтнам, Лаос, М’янма, Камбоджа). У складі АСЕАН є дві країни зі статусом спостерігачів - Папуа-Нова Гвінея та Східний Тімор. Співпрацюють з нею Японія, Південна Корея та Китай. Цю міжурядову організацію часто порівнюють з ЄС, оскільки АСЕАН є дійсно великою за площею та кількістю населення. Головна мета - інтеграція країн регіону, прискорення економічного зростання, соціального і культурного прогресу, установлення миру і стабільності, забезпечення спільної оборони, а також надання країнам-учасницям змоги мирного розв’язування спірних питань. Між країнами створено зону вільної торгівлі.

 З метою захисту незалежності та обстоювання інтересів арабських країн було створено регіональну міжнародну організацію Ліга арабських держав (ЛАД)- 22 країни Західної Азії, Північної та Східної Африки. Штаб-квартира розташована у Каїрі (Єгипет). Ліга арабських держав зіграла важливу роль у підвищенні ролі жінок в арабському суспільстві, сприянні соціального захисту дітей, збереженні арабської культурної спадщини, зростанні рівня грамотності населення. Ліга пропонує заходи щодо боротьби із злочинністю та наркоманією.

 

2. Природні умови та природні ресурси Азії

Клімат Величезна протяжність суходолу, безліч бар’єрів і замкнутих западин зумовлюють різноманітність кліматичних умов. В Азії з півночі на південь представлені всі кліматичні пояси: від арктичного на півночі і континентального у Східному Сибіру до екваторіального в Індонезії. На півдні і південному сході дме літній мусон, що зволожує Індостан, південні Гімалаї та Індокитай. Восени поблизу східноазійських берегів нерідко проходять тропічні циклони (тайфуни), які супроводжуються ураганними вітрами і зливами.

В Азії спостерігається значне коливання температур: середня температура січня на значній частині Сибіру нижча -20°С (тут розташований полюс холоду Північної півкулі — Верхоянськ (Оймякон з максимальною температурою -70°С), січнева ізотерма 0 С проходить через Самарканд (Узбекистан), Нанкін (Китай) і Токіо (Японія), біля екватора — +25 С. У липні найтепліше (середня температура +30°С і більше) у Передній і Середній Азії, пустелях Такла-Макан і Тар, на півночі Азії температура знижується до +10°С і нижче. В екваторіальному поясі випадає до 2000 мм опадів на рік. На приморських навітряних схилах Південної та Східної Азії опади становлять 2000—3000 мм і більше (місцями до 8000—12 000 мм). У Черапунджі (штат Ассам в Індії) в 1861 р. випало 22 900 мм — рекордна річна сума опадів для всієї Землі. На навітряних схилах в субекваторіальних районах випадає менше 1000 мм опадів.

Азія виділяється серед інших частин світу найбільшою контраст­ністю рельєфу. Велика частина поверхні регіону припадає на гори, нагір'я і плоскогір'я, серед яких — найбільша гірська система, «дах світу» Гімалаї з найвищою вершиною Землі Джомолунгмою, або Еверестом  (8848  м). В  Азії  ж  знаходиться  найглибша  западина  су­ходолу — Мертве море (-400 м).

ПРИРОДНІ РЕСУРСИ

 Мінеральні ресурси Тектонічна будова регіону обумо­вила різноманітність корисних копалин. В області Месопотамсько­го прогину і Персидської затоки знаходиться одна з найбільших у світі нафтогазоносних провінцій. Багатими нафтовими районами є країни Перської затоки (до 50% сумарних світових запасів), Росія (Західний Сибір, Сахалін), Азербайджан, Туркменістан.

Родовища природного газу зосереджені в Росії (Західносибірський басейн — найбільший в світі), Узбекистані, на Близькому Сході. Великі запаси кам’яного вугілля розвідано в Казахстані (Карагандинський басейн), Росії (Кузнецький, Тунгуський, Мінусінський басейни в Сибіру), на сході Китаю, в Кореї та Індії.

 Руди чорних і кольорових металів залягають переважно на глибині, а іноді — на поверхні (як в Індостані). Поклади залізних руд є в Казахстані, Росії, Китаї, КНДР та Індії.

У Грузії та Індії наявні великі родовища марганцю. У Північно-Західному Казахстані, в Туреччині, на Філіппінах і в Ірані зосереджені родовища хромових руд.

Нікелем багатий район Норільська (Росія); мідними рудами — Казахстан, Росія, Японія; поліметалевими рудами — Середня Азія, Росія, Китай, М’янма, В’єтнам.

Багаті родовища бокситів розробляють у Казахстані, Росії (Красноярський край), Індії, М’янмі, Індонезії.

Великий олов’яний пояс (багатий не тільки оловом, але і цинком, ртуттю, свинцем, міддю, вольфрамом тощо) тягнеться через Далекий Схід Росії, Південний Китай, М’янму, Таїланд, п-ів Малакка та острови Індонезії. Багаті родовища алмазів розвідані та освоюються у західній частині Якутії (Росія).

 Нерудні копалини представлені багатими родовищами кам'яної солі (Туреччина, Іран, Пакистан), ропа Мертвого моря містить велику кількість калійних солей. На Іранському  нагір'ї  знаходиться  найбіль­ше  у  світі  родовище  сірки.

В Індії і Шрі-Ланці є сині сапфіри і чер­воні рубіни.

Водні ресурси Територія регіону багата на поверхневі води, однак розміщені вони дуже нерівномірно: понад половини припадає на Південну та Південно-Східну Азію. Територія Азії пронизана великими і потужними річковими системами.

До басейну Північного- Льодовитого океану належать ріки Лена (довжиною 4400 км), Об з Іртишем, Єнісей, Яна, Індігірка, Колима; до Тихого океану впадають ріки Янцзи (5800 км), Анадир, Амур, Хуанхе, Сіцзян, Меконг, Менам; до Індійського океану — Інд (3180 км) та Ганг (2700 км), Салуїн, Іраваді, Брахмапутра, а також Шат-ель-Араб, що утворюється злиттям Тигра (1850 км) й Євфрату (3065 км).

 Найбільшими озерами є Каспійське (368 тис. км2) і Аральське (51,1 тис. км2), що залишилися від найдавнішого моря Тетіс. Озерами тектонічного походження є Байкал (площа 31,5 тис. км2), Ван. Деякі озера виникли внаслідок обвалів (Сарезьке), карстових процесів (озера Західного Тавра), лавових запруд тощо. У безстічних западинах багато солоних озер (Кукунор, Туз та ін.).

При будівництві ГЕС на ріках Азії створено великі водосховища, зокрема Братське, Красноярське, Новосибірське, Бухтармінське (у Росії), Сунхуату (Китай), Супхунхо (КНДР) тощо.

Ріки й озера — важливі транспортні шляхи. Багато рік мають величезні запаси гідроенергії, яка масштабно використовується в Росії (ГЕС на Єнісеї, Ангарі, Обі, Іртишу), в Японії, КНДР, Китаї.

Біологічні ресурси В Азії зі змінами клімату і віддаленням від океанів змінюються і типи рослинності: від тундри до вологих екваторіальних лісів і саван.

Хвойна тайга переважає на Півночі, південніше — лісостепи і змішані широколистяні ліси. У тропічних широтах Східної та Південної Азії ростуть мусонні ліси і савани, на схилах гір — вічнозелені ліси. На екваторі в Індонезії знаходяться заболочені ліси — гілеї. Середземноморський клімат і рослинність характерні для південно- східного узбережжя Малої Азії.

Лісовими ресурсами добре забезпечена Південно-Східна Азія, де збереглися великі площі вологих тропічних лісів.

Тваринний світ Азії різноманітний: лише тут мешкають індійський слон, гігантська панда, двогорбий верблюд. У печерах Таїланду водиться найменший кажан-довгонос, а найбільший («летюча лисиця») мешкає в Індонезії. Гігантський краб з клешнею понад 2 м живе у морі біля південних берегів Японії. Батьківщиною тигрів є Північно-Східна Азія, але через винищення внаслідок полювання вони збереглися лише у заповідниках. Гігантський варан водиться на о. Комодо (Індонезія) і є найбільшою ящіркою на Землі, досягаючи довжини 3,5 м. Біля східного узбережжя і на островах Азії мешкають цінні морські тварини (калани, котики, морські леви, моржі тощо).

Земельні ресурси Ґрунти  більш  родючі  в  Південній  і  Пiвденно-Східній  Азії, менш продуктивні  і  схильні  до  вітрової  ерозії  ґрунти  Південно-Західної Азії.

Рекреаційні ресурси Своїми природно-рекреаційними ресурсами вирізняються Туреччина, Кіпр, Ізраїль, ОАЕ, Таїланд, Мальдіви. Великими культурно-історичними пам’ятками відомі Ізраїль, Йорданія, Китай, Індія.

Таким чином, загальний природний потенціал країн Азії може бути оцінений як багатий.

3.  СУБРЕГІОНИ АЗІЇ

За геосхемою ООН поділена на 5 субрегіонів

   1.  Пiвденно-Захiдна  Азiя:   Туреччина,  Сирiя,  Кiпр,  Лiван,  Iрак,  Iзраiль,  Йорданiя,  Iран,  Афганiстан, Саудiвська  Аравiя,  Емен, Оман,  Кувейт,  Бахрейн,  Катар, ОАЕ, Афганістан, країни  Закавказзя:  Грузiя,  Вiрменiя,  Азербайджан        

-видобуток  та  переробка  нафти; багатi  й  бiднi  краiни, гострi  етнiчнi  конфлiкти)

   2.  Пiвденна  Азiя:  Пакистан,  Iндiя,  Непал,  Бутан,  Бангладеш,  Шрi -Ланка,  Мальдiви.

        iдсталi   аграрнi  краiни.

   3.   Пiвденно-Схiдна  Азiя:  М’янма,  Тайланд, Малайзiя,  Iндонезiя, Сiнгапур,  Фiлiппiни,  Лаос,  Камбоджа,  В’етнам,  Бруней. 

        -  рис,  рибальство,  мiнеральна   сировина,  торгiвля.

   4.   Схiдна  Азiя:  Китай,  Монголiя,  КНДР,  Корейська  Республiка, Японiя.

         -  соціалізм i  капiталiзм,  вiдсталiсть  i  прогрес.

   5.   Центральна   Азiя : Казахстан,  Киргизiя,  Таджикистан,  Туркменicтан,

         Узбекистан.

      Евразiйськi  краiни :  Росiя,  Туреччина

                                                                                                                 

                                           ВИСНОВКИ:

  • Азія - регіон  з  великими  природними,  етнічними,  соціаль­но- економічними  і  іншими  відмінностями;

   — загалом природно-ресурсний потенціал азіатського регіону дуже значний;

  • економічне зростання і соціальний прогрес  більшою  мірою  властиві країнам Східної і частково Південно-Західної Азії;
  • розвитку багатьох країн Південної і Пiвденно-Східної Азії сприяє їх  географічне  положення  на  пожвавлених  транспортних  магістралях Індійського і Тихого океанів.
  • в Азії налічують 47 суверенних держав, переважна більшість яких це держави, що розвиваються. На політичній карті Азії 34 республік, 9 конституційних і 4 абсолютних монархій.

 

Питання для самоперевірки

  1.            Скільки на держав на сучасній політичній карті Азії?
  2.            Які переваги та недоліки має ЕГП країн Азії?
  3.            Чи багата Азія на природні ресурси? Які?
  4.            Які форми рельєфу притаманні Азії?
  5.            В яких кліматичних поясах розташована Азія?
  6.            Які субрегіони виділяють в Азії? Назвіть країни субрегіонів та знайдіть їх на політичній карті.

 

1

 

doc
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
11 жовтня 2020
Переглядів
19017
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку