Загальношкільний захід до Дня Соборності

Про матеріал
Матеріал підходить для проведення загальношкільного заходу з залученням учнівського самоврядування.
Перегляд файлу

Виховний захід національно-патріотичного спрямування  «Возз’єднаймо Україну»

Підготувала заступник директора з виховної роботи Ірпінського ліцею №2 Панчук Тетяна Олександрівна

Мета: виховувати патріотичні почуття в учнів; дати поштовх до самовдосконалення людини, здатної гідно існувати і самореалізуватися за складних реалій ХХІ століття; формувати соціально компетентного, активного, відповідального громадянина й патріота України.

Обладнання: карта України, окремі області України.

Учасники: учнівське самоврядування, учні початкової школи.

Хід заходу.

Попередньо учні готують інформацію про цікаві факти про кожну область України. В визначений час, одночасно всі розходяться по окремим класам, щоб поділитися інформацією. Клас отримує макет своєї області і разом з інформаторами повертається до загальної прикріпляють карти України у фойє школи, щоб помістити її на своє місце. Таким чином, ми об’єднуємо Україну в єдине ціле.   

Слова учасників заходу.

Щороку 22 січня весь український народ із вдячністю згадує тих героїв, які боролися за об’єднання українства, хто словом і багнетом намагався відродити незалежну Соборну Українську державу.

До цього часу Україна поділялася на Лівобережну та Правобережну. Польща прагнула приєднати до своїх земель західну частину України, а на східні території зазіхала  Росія. Увесь народ був розділений за політичними інтересами. Існували Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР) і Українська Народна Республіка (УНР).

22 січня 1919 року на площі Святої Софії в Києві відбувалася значна подія в історії українського народу – об’єднання двох суверенних українських держав – Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки в одну самостійну соборну державу.

День Соборності України з 1999 року українці відзначають як свято на державному рівні. У розмаїтті синьо-жовтих знамен 22 січня 1990 року наші сучасники поєднали живим ланцюгом злуки Схід і Захід України.

Сьогодні і ми з вами спробуємо возз'єднати Україні в єдина ціле.

Вся Україна складається з окремих частинок, які називаються областями. Ось область яку ви приєднаєте сьогодні до великої карти України (показуєте!). Яка це область? (пропонують варіанти. Говорити правильно чи ні. Називаєте область). Ось три цікавих факти про цю область.

Крим

  1. Регіон в якому ростуть пальми, кіпарис, маслини.
  2. Найдовший у світі тролейбусний маршрут знаходиться в Криму. Його довжина 86 км і він зєднує Сімферополь і Ялту.
  3. У кримському селі Перово розташована одна із найпотужніших у світі сонячних електростанцій.  

Вінницька область

  1. Великі і маленькі, старі та нові, плавучі та пішоходні - у Вінниці нараховується майже два десятка різноманітних фонтанів. Перлиною цієї колекції є світломузичний фонтан "Рошен"
  2. Козятин – це найважливіша вузлова станція Південно-Західної залізниці. Міський вокзал, побудований у вигляді палацу, внесено до списку архітектурних пам’яток. (вінницька)
  3. У Вінниці роблять власні трамваї, дизайн яких розробляли у київському ательє, яке спеціалізується на тюнінгу представницьких авто, зокрема "Бентлі" та "Фераррі".

Волинська область

  1. В цій області знаходиться старовинний замок, що зображений на купюрі номіналом 200грн.
  2. В обласному центрі цієї області знаходиться найдовший будинок Європи. Довжиною 2775 м. Будівля утворена з 40 сполучених між собою будинків.
  3. В цій області знаходиться найглибше озеро в Україні – Світязь.

Дніпропетровська область

  1. Розташована найдовша в Європі набережна, завдовжки 23 км.
  2. Найдовше місто в Європі – Кривий Ріг, протяжністю 126 км. – знаходиться в цій області.
  3. Дніпропетровщина є колискою запорозького козацтва. За всю історію запорозького козацтва існувало вісім Січей, п'ять з них знаходилися на території Дніпропетровської області.

Донецька область

  1. В цій області є міста Ялта, Урзуф, але це не Крим
  2. У 1970 році ЮНЕСКО присвоїло Донецьку звання «місто мільйона троянд», як самому зеленому промисловому місту Європи. У роки перебудови троянд поменшало. У 2018 році висадили 1 мільйон кущів троянд. Ця красива і ніжна квітка є символом гордістю Донецька.
  3. Донецьк називали ще й спортивною столицею. У 2012 році в Донецьку проходив футбольний чемпіонат «Євро 2012» на стадіоні «Донбас-Арена». Місто відвідали вболівальники з України, Росії, Польщі, Чехії, Італії, Англії, Франції та інших країн.

Житомирська область

  1. В цій області виготовляється найбільше кількість морозива
  2. В місті Милині, що неалежить цій області, знаходиться  завод з виготовлення українських банкнот.
  3. Малинська фабрика виробляє банкнотний папір для всієї Європи. Подібних підприємств лише 50 у світі.
  4. Житомир був третім містом України, в якому з’явився трамвай. Спочатку він був грузовим, та за десятки років цей вид транспорту став на стільки популярним, що у Житомирі діяло 5 трамвайних маршрутів.

Закарпатська область

1. Українське містечко Рахів, розташоване серед Карпат, офіційно вважається географічним центром Європи.

2. Неодмінний атрибут карпатських пастухів трембіта — найдовший народний духовий інструмент у світі. В сиву давнину, коли у високогір'ї не було ні телефонів ні радіо трембіта була єдиним способом комунікації між чабанами.

3. Найдовший залізничний тунель на Україні був збудований на відрізку Скотарське – Бескид . Його довжина складає 1747 м. Цей тунель був споруджений ще в далекому в 1886 році і неодноразово реконструйований, в останнє у 2018-му.

Запорізька область

  1. В цій області розташована найпотужніша гідроелектростанція України - ДніпроГЕС.
  2. Ця область має найбільший острів на території України – острів Хортиця.
  3. ще у Запоріжжі працює унікальний для країни музей ретро-автомобілів "Фаетон", що на вулиці Виборзькій. У музеї – понад 150 автомобілів з різних країн.

Івано-Франківська область

  1. Ця область славиться найбільшим гірськолижним курортом України – Буковель.
  2. Садиба, в якій проживає Святий Миколай знаходиться під Косовом в Івано-Франківській області.
  3. Єдиний у світіМузей «Писанка»

Музей писанкарства – архітектурна несподіванка на проспекті Чорновола у вигляді триповерхового розмальованого будинку-яйця. Створили оригінальний об’єкт за проектом прикарпатського зодчого Ігоря Шумана.

Київська область

  1. Найбільша станція метро знаходиться в цій області. Цього глибина 105 метрів.
  2. До Київської області належить місто Славутич, що знаходиться на території Чернігівської області;
  3. У Київській області знаходяться Київське водосховище і частина Канівського водосховища; -Київське водосховище одне з найбільших водосховищ в Україні.

Кіровоградська область

  1. Ця область славиться унікальним музеєм ракетних військ стратегічного призначення.
  2. справжньою окрасою міста є велична набережна ріки Інгул. Мешканці Кропивницького вважають її найромантичнішим місцем світу.
  3. "Мертве море" Кіровоградщини розташоване у селі Веселівка Бобринецького району. Мова йде про солене озеро на невеличкій річці Сухій. Солена вода тримає на поверхні навіть недосвідченого плавця, а блакитна глина, якою можна обмащуватись – унікальний лікувальний та косметичний засіб.

Луганська область

  1. В цю область було вперше завезено і засаджено картоплю ще в 1843 році.
  2. До початку 20 століття в місті вже було майже 20 заводів і фабрик, велика кількість ремісничих підприємств. Була власна телефонна станція і телеграф. А також кілька кінотеатрів розважали жителів міста.
  3. Восени 2003 року на вершині пагорба, підносячись над Сіверським Дінцем, постав історичний пам’ятник області — князю Ігорю. За однією з легенд сіверський князь саме з Луганської степу почав знаменитий похід, описаний в “Слові о полку Ігоревім”

Львівська область

  1. Перший футбольний  матч відбувся на території цієї області в 1894 році.
  2. Ця область лідер серед довгожителів.
  3. Кожен п’ятий у Львові - студент. Зокрема, у місті налічується близько 170 тис. студентів. А також 26 університетів. Найбільшими є ЛНУ імені Івана Франка та «Львівська Політехніка»

Миколаївська область

  1. Центр цієї області  - місто Миколаїм – це місто унікальнильх мостів. Ці мости розвідні.
  2. Миколаїв має власні катакомби. І не прості катакомби, а цілу мережу підземних ходів а лабіринтів на 2-3, а може і більше ярусів.
  3. Одна із найстаріших обсерваторій Східної Європи, заснована у 1821 році, спочатку була морською. Працівники складали морехідні карти, вчили штурманів орієнтуватися на морі за допомогою зірок, складати зоряні карти та визначати координати небесних планет і комет.

Одеська область

  1. В цій області проживає велика кількість різних національностей. Аж 130.
  2. В Одеській області протікає понад 200 річок, найбільшими з яких є Дунай, Дністер, Кодима, Саврань, Тилігул;
  3. Одеська область є найбільшою за територією областю України. Так-так, площа Одеського регіону становить 33,3 тис. км2. Для порівняння площа сусідньої Молдови (з окупованим Придністров’ям) 33,85 тис. км2, а Королівства Бельгії – 30,528 тис. км2.

Полтавська область

1. родом з Полтавщини - Юрій Кондратюк – один з родоначальників космонавтики. На початку XX сторіччя розрахував оптимальну траекторію польоту до Місяця. Ці розрахунки були використані американцями при створенні місячної програми.

2. Полтавський державний педагогічний університет імені В. Г. Короленка – один з найстаріших вищих навчальних закладів України з підготовки вчительських кадрів.

3. Довжина сухопутних кордонів Полтавської області становить 1100 км. Полтавщина межує з 7 областями: Чернігівською, Сумською, Харківською, Дніпропетровською, Кіровоградською, Черкаською та Київською.

Херсонська область

1.  Олешківські піски часто називають українською «Сахарою». Площа пісків, які розкинулися на території кількох районів Херсонської області, становить понад 160 тисяч гектарів, що робить їх найбільшою пустелею Європи. Олешківські піски добре видно з космосу.

2. найбільший безлюдний острів на території України — острів Джиралгач — знаходиться у відкритому морі.

3. Херсонщина - це єдина область України, що омивається декількома морями - Чорним і Азовським, рукотворним Каховським і солоним озером Сиваш.

Рівненська область

1. Найстарішим деревом в Україні вважається 1300-річний дуб в урочищі Юзефін Рівненської області.

2. Одним з найбільш романтичних та унікальних місць в Україні вважається Тунель Кохання біля смт Клевань. Ботанічне диво розташоване у лісовому масиві на відрізку майже чотири кілометри та утворене сплетінням дерев та кущів, які утворюють коридор у формі арки.

3. Рівненщина багата на озера – тут їх понад 500, найвідомішими є Нобель, Біле, Острівське, Велике Почаївське

Сумська область

1. в міста Глухів знаходиться остання гетьманська столиця.

2. Одним із символів міста Суми та його візитівкою є ажурна дерев’яна альтанка, збудована без жодного цвяха. Автор проекту — архітектор Щавелев. Таких альтанок було споруджено близько п’ятдесяти, але до нашого часу збереглася лише одна.

3. Місто Путивль – одне з найдревніших міст Київської Русі. Перша літописна згадка датується 1146 роком. У ХІІ ст.. Путивль стає ареною, де відбуваються події, описані у «Слові о полку Ігоревім»: саме тут «чекає й плаче» Ярославна за князем Ігорем Святославовичем. 

Тернопільська область

1. найбільша кількість замків знаходиться на території цієї області. Їх тут 34.

2. У Тернопільській області знаходить найдовша в Євразії печера — Оптимістична. Її довжина становить понад 220 кілометрів.

3. Центр Тернополя – це суцільні пам”ятники. Літературним геніям Тарасу Шевченку й Івану Франку, легендарним націоналістам Степану Бандері та Ярославу Стецьку, королю Данилу Галицькому та зірці світової опери Соломії Крушельницькій, українській Незалежності та російському поету Олександру Пушкіну.

Харківська область

1. Харків певний час був столицею України

2. Кицівська пустеля – єдина в Харківській області напівпустеля, іноді її називають Харківською пустелею.

3. Еолові піщані відкладення, схожі на дюни, виникли на місці танкового полігону під Чугуєвим, який експлуатувався з 1960-х по 1990-і рр. Піщані пагорби місцями покриті мохом, лишайником, травою і чагарником.

Хмельницька область

  1.               Про Кам'янець-Подільську фортецю можна розповідати чимало! Саме ця фортеця зробила популярним містечко у Хмельницькій області. Фортеця входить до списку пам'ятників світової спадщини ЮНЕСКО і входить до 7 чудес України.
  2.  На території області протікають 120 річок, найбільшими є Дністер із притоками Збруч, Смотрич, Ушиця; Південний Буг із притоками Бужок, Вовк, Іква; річки Горинь, Случ, Хомора;
  3. 3. Колись, Бакота була мальовничим селом Староушицького району, але з 1981 року її назавжди потопили у хвилях Дністра.Історія цього енергетично потужного місця сягає у глибоку давнину, перша згадка про Бакоту зустрічається у літописі 1240-року.

Черкаська область

1. Тарасова (Чернеча) гора в Каневі вважається однією зі святинь українського народу, адже саме тут похований поет й художник Тарас Шевченко. 

2.Буцький каньйон – живописний каньйон на р. Гірський Тікич, що розташований біля смт Буки Маньківського району Черкаської області. За красиві краєвиди це місце ще називають «Маленькою Швейцарією».

3. В селі Суботові на Черкащині знаходилась родова садиба гетьманського роду Хмельницьких. Нині там збереглась лише оборонна церква-усипальня Б. Хмельницького. Церкву збудували в стилі бароко 1653 року на кошти Богдана Хмельницького.

Чернівецька область

1. Найменша область на території України. Славиться Чернівецька область і своїми буковинськими вишиванками — рясновишитими квітчастими мотивами.

2. В Чернівцях народилась голлівудська акторка Міла Куніс. В старій частині міста є її особняк. Народилася Міла 14 серпня 1983 в Чернівцях в єврейській родині.

3. Один із найвідоміших в Україні замків — Хотинська фортеця, що слугувала декорацією у багатьох історичних фільмах.

Чернігівська область

1. в Ніжені і снує пам'ятник огірку

2. В області розташована точка з’єднання кордонів трьох держав: України, Росії, Білорусі (село Сеньківка, Городнянський район);

3. На території чернігівської області протікає 1200 річок загальною довжиною близько 8.5 тис. км. Найбільші річки – Дніпро, Десна, Сейм, Остер, Снов, Убідь, Удай;

 

 

Провідні підприємства області

 

http://rada.com.ua/images/RegionsPotential/zaporozhie_map.gifПровідні підприємства області

 

http://rada.com.ua/images/RegionsPotential/lugansk_map.gifhttp://rada.com.ua/images/RegionsPotential/donetsk_map.gif

Провідні підприємства областіhttp://rada.com.ua/images/RegionsPotential/leading_companys/maps/ukr/kharkiv.gifhttp://rada.com.ua/images/RegionsPotential/dnerpopetrovsk_map.gif

http://rada.com.ua/images/RegionsPotential/leading_companys/maps/ukr/poltava.gif

http://rada.com.ua/images/RegionsPotential/kirovograd_map.gif

 

http://rada.com.ua/images/RegionsPotential/odessa_map.gif

http://rada.com.ua/images/RegionsPotential/vinnitsa_map.gifПровідні підприємства областіПровідні підприємства області

 

 

Провідні підприємства області

http://rada.com.ua/images/RegionsPotential/leading_companys/maps/ukr/ternopol.gifПровідні підприємства області

 

 

 

 http://rada.com.ua/images/RegionsPotential/zhitomir_map.gif

Leading Companies of Regionhttp://rada.com.ua/images/RegionsPotential/ivano_frankovsk_map.gif

Провідні підприємства області

 

 

 

 

 

http://rada.com.ua/images/RegionsPotential/lviv_map.gif

C:\школа\день соборності\волинська.gif
http://rada.com.ua/images/RegionsPotential/zakarpatie_map.gif

http://rada.com.ua/images/RegionsPotential/nikolaev_map.gif

 

docx
Додав(-ла)
Панчук Тетяна
Додано
16 серпня 2023
Переглядів
156
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку