Цей захід знайомить учнів з українськими національними обрядами, розвиває пізнавальний інтерес до українських традицій, культури. Виховує іпочуття національної гідності та гордості.
Свято вареників
Мета. Вчити не забувати українські обряди, розвивати світогляд, широту
думки, пізнавальний інтерес до українських традицій, культури і мови.
Прищеплювати любов до української культури та народних традицій. Виховувати почуття національної гідності та гордості за українську націю
Перебіг заходу
Слово вчителя
Кожна країна світу може похизуватися переліком оригінальних страв, які складають її національну кухню.Народна кухня – це така ж культурна спадщина українського народу, як мова, література, мистецтво. Борщ, галушки, кутя, а іноземець скаже – то Україна. Серед розмаїття традиційних українських наїдків особливе місце займають вареники. Про них складають пісні, пишуть вірші, гуморески, їм споруджують пам’ятники. З цією стравою пов’язано багато українських традицій і звичаїв. В цьому ви переконаєтесь побувавши на нашому «Святі українського вареника»
Ведучий. В Україні дуже полюбляють вареники. Ця страва з борошна та начинки вважається, нарівні з борщем, найтиповішою в українській національній кухні. Слово вареники походить від дієслова «варити».
Вареник має вигляд маленького конвертика з тіста, в який загортається найрізноманітніша начинка.
Ведуча.У давнину ця страва наділялася певними магічними властивостями. Оскільки вареник за формою нагадує Місяць, йому в народі приписували відповідні функції Місяця – сприяти добробуту і зміцненню здоров’я людини.
Ведучий. У меню українського селянина вареники траплялися нечасто, вони були окрасою недільного і святкового столу. Їх подавали також на весіллях, хрестинах, поминках, на гостинах, присвячених храмовим святам, варили на толоку й обжинки.
Ведуча.Тісто для вареників робили з пшеничного, житнього, гречаного борошна або з їх суміші. Прісне тісто замішували на сироватці з яйцем, давали йому вистоятись і розкачували варениці, які потім начиняли. Варениць готували більше, ніж начинки, їх варили разом з варениками. У деяких західноукраїнських районах вареники називали “пироги” або “варені пироги”. Начинка могла бути пісною або скоромною, залежно від релігійного календаря. Як начинку використовували сир, смажену капусту, варену товчену картоплю, мак, калину, вишні та інші ягоди, яблука, варені і товчені сухофрукти, варену квасолю, горохове пюре, пшоняну або гречану кашу.
Ведучий. Варили вареники у крутому окропі, а готові виймали лозяним ополоником, складали у макітру й заливали засмажкою з олії або сала з цибулею.
Ведуча. Ось і ми сьогодні будемо ліпити вареники. А зараз давайте довідаємось, що ви знаєте про вареники? Якими способами їх можна формувати? Слово надається учасникам нашого свята.
Учні знайомлять гостей.
Вареники можна формувати різними способами.
Перший спосіб такий.
Тісто розкачують завтовшки 1-1,5 мм, ріжуть на смужки, потім на квадратики розміром 5 х 5 см. Начинку кладуть посередині квадратика і зліплюють два протилежні кінці у трикутник.
Картопля – сама розповсюджена начинка для вареників, особливо в нашому краї.
Картоплю відварити, пропустити через м’ясорубку, додати смажену цибулю.
Все гарно перемішати. Начинка готова.
Другий спосіб ліплення вареників такий. Тісто розкачують завтовшки 1-1,5
мм, потім з нього вирізають за допомогою виїмки, посередині варениці
кладуть начинку, краї зліплюють. При цьому способі залишається багато
тіста, яке швидко висихає і його знову треба перероблювати.
Вареники з сиром займали важливе місце в українських обрядах. Вважалося, що ними можна задобрити духів: добрих – щоб допомагали, злих – щоб не
шкодили. Готували вареники з сиром на весілля, на хрестини, пригощали на
толоці, обжинках і обов’язково – на масляну. До вареників з сиром додавали сметану чи ряжанку, запивали холодним свіжим або кислим молоком. Ми будемо ліпити вареники з сиром.
До сиру додати яйця і сіль (за смаком). Все гарно перемішати. Начинка
готова.
Третій спосіб ліплення вареників такий. Тісто розробляють на валик
діаметром 2-3 см, ріжуть його на шматочки, кожен обкачують у борошні і
розкачують варениці до товщини 1-1,5 мм, потім формують вареники.
Розкачують варениці до товщини 1-1,5 мм, потім формують вареники.
Начинки для вареників мали особливі прикмети. Так, начинки з бобових,
повинні були сприяти родючості землі. Наша група буде ліпити вареники з
начинкою з квасолі.
Квасолю відварити, пропустити через м’ясорубку, додати смажену цибулю,
сіль, перець (за смаком). Все гарно перемішати. Начинка готова.
Ведучий. А зараз вашій увазі інсценізована пісня "А мій милий вареників хоче"
А мій милий вареників хоче,
А мій милий вареників хоче.
Навари, милая, навари, милая,
Навари, уха-ха, моя чорнобривая.
Та й дров же нема, милий мій миленький,
Та й дров же нема, голуб мій сизенький.
Нарубай, милая, нарубай, милая,
Нарубай, уха-ха, моя чорнобривая.
Та й сили ж нема, милий мій миленький,
Та й сили ж нема, голуб мій сизенький.
Помирай, милая, помирай, милая.
Помирай, уха-ха, моя чорнобривая.
Так ходімо ж додому, милий мій :миленький,
Вареничків наварю, голуб мій сизенький.
Не балуй, милая, не балуй, милая,
Не балуй, уха-ха, моя чорнобривая.
1-й учень
Тільки в хаті українській
Покуштуєш диво з див:
Ось півмісяці у мисці,
А над ними в'ється дим,
Бо гарячі - масло тане...
Чи ж ви знаєте, що це?
2-й учень
Це - вареники в сметані,
Найсмачніші над усе!
Українці! Пригадаймо,
З чим вареники в нас є?
3-й учень
Знає кожна господиня,
Що до столу подає.
З сиром ось жовтіють в мисці,
І з картоплею киплять...
4-й учень
Полюбляють українці
За столом поласувать.
Ще з капустою наварим,
Та з грибами - пахнуть як!
Поласуємо ми з вами,
Поласуємо - ще й як!
Ведуча.Так, вареники – це справжнє свято для шлунка і душі українця. Але не кожен день їх їли, а лише в неділю чи на свята. Їх готували із житнього, пшеничного борошна, наповнювали як пироги: сиром, картоплею, квашеною капустою, калиною, вишнями, м’ясом, маком. Мастили сметаною, вершковим маслом чи олією.
Нагорода переможців.
Частування.
Ведучий Милі гості, просим сісти
Вареники будем їсти.
Вареники непогані,
Вареники у сметані.
В кожній хаті на Вкраїні
Вареники варять нині.
Це вареники знаменні
Їхні родичі - пельмені.
Вас чекають у макітрі
Вареники дуже ситні.
Білощокі,круглолиці,
Із рум'яної пшениці.
Їжте, їжте просим щиро,
Вареники наші з сиром.
Вареники непогані,
Вареники у сметані.
Дівчатка подають у горщиках вареники, примовляючи
1. Їжте вареники бульб’яні, щоб ваші щічки були рум’яні.
2. Їжте вареники з капусти, щоб животи у вас були не лусті.
3. Їжте вареники з гречки—не буде між вами суперечки.
4. Їжте вареники з ревеню – не будете биті ременем.
5. Їжте вареники з вишень- будете мати багато грошей.
6. Їжте вареники з грибами, щоб були ви багаті кумами.
7. Їжте вареники з маком—усі їжте зі смаком.
8. Їжте вареники з сиром—з добром вас і з миром.