Загальношкільний захід "Україна співуча"

Про матеріал

Мета: ознайомити учнів з пісенною творчістю українського народу; поповнювати знання учнів про народні пісні; розвивати пізнавальний інтерес до пісенної спадщини українців, мислення,мовлення учнів; виховувати любов до народної пісні, бажання їх вивчати, патріотизм.

Перегляд файлу

Тема: ЗШЗ «Україна співуча».

Мета: ознайомити учнів з пісенною творчістю українського народу; поповнювати знання учнів про народні пісні; розвивати пізнавальний інтерес до пісенної спадщини українців, мислення,мовлення учнів; виховувати любов до народної пісні, бажання їх вивчати, патріотизм.

Обладнання: аудіозаписи мелодій пісень, презентація, відео, сині і жовті стрічки, національне вбрання.

                                                         Хід заходу

Слайд 1(вступ)

Слайд 2   Відео «Де Україна!»

Слайд 3

  1. Україна, наша ненька, в серцях кожного простяглися її широкі лани, просторі степи, густі, дрімучі ліси, чарівна блакить безхмарного неба.

Слайд 4

  1. Могутня ріка бере силу з маленьких джерел, так і наша культура збагачується за рахунок родинної історичної спадщини – української пісні. Пісня є наш духовний скарб, який єднає нас, стирає кордони, розповідає світові про велич нашого співучого народу. Мовою пісні гортаємо сторінки історії.

          Слайд 5

  1. (разом)

    Заспівай родино,

         Щоб усе збулося!

         Щоб у нашій хаті

         Лиш добро велося!

Слайд 6

  1. Україна з давніх-давен славилася народними піснями. Пісні, що створювалися у давнину – передавалися з уст в уста, від сім’ї до сім’ї, від села до села, від  покоління до покоління.

Слайд 7

  1. Все життя народне відтворене у піснях, легендах, думах. Українська пісня прирівнюється до молитви, її чує Бог. Пісні супроводжують  людину від народження, все життя. І немає такого почуття, яке б не відгукнулося в народній пісні.

Слайд 8 Тінь Сонця – «Їхали козаки»

  1. Із прадідівських часів до нас прийшла пісня. Багато століть вони лунають над нашою землею,як живий голос далеких предків.

Слайд 9

Легенда

Слайд 10, 11, 12

Існує легенда,що  Різдвяної ночі зібрав Господь дітей усього світу і почав роздавати їм дарунки.    

  • Хто ти, дівчино?
  • Я із країни, де ранки зустрічають нас легкою прохолодою білого туману. Я із Англії.
  • Дарунок мій тобі і твоєму народові- елегантність. А ти звідки но будеш?
  • Я із країни, де таланти розквітають ще у дитинстві, і з кожним роком стають все яскравішими і сильнішим.
  • Таланти говориш? Дарую я тобі мистецький дар. Неси його до своїх братів та сестер.                                                                                                                                                          Обдарувавши всіх, Господь Бог  побачив у куточку дівчину. Вона була боса, одягнута у вишиванку, руса коса переплетена синьою стрічкою, на голові мала вінок із червоної калини.
         - Хто ти? Чого плачеш?
         - Я - Україна, а плачу, бо стогне моя земля від пролитої крові й пожеж. Сини мої на чужині, на чужій роботі, вороги знущаються з удів та сиріт, у своїй хаті немає правди й волі.
         - Чого ж ти не підійшла до мене раніше? Я всі таланти роздав. Як же допомогти тобі?
         Дівчина хотіла вже йти, та Господь Бог, піднявши правицю, зупинив її.
         - Є у мене неоціненний дар, який уславить тебе на цілий світ. Це - пісня.
       Узяла дівчина - Україна дарунок i міцно притиснула його до серця. Поклонилася низенько Всевишньому i з ясним обличчям i вірою понесла пісню в народ.
  1. Ми щасливі, що народилися серед народу з такою багатою душею, народу, що вміє так відчувати свої радощі й чудово виливати свої думи, свої мрії, почуття у пісню.

Слайд 13  Пісня Світлани Весни «Нічкою темною»

  1. Кожна пісня – це поетичний і музичний шедевр, що виховував цілі покоління, формував естетичний смак. На піснях ми вчилися, на піснях світ пізнавав нас.

Слайд 14

9. Тисячу пісень дала мені мама на дорогу,                                                                                                                                           Дала пісень розмаїтих,                                                                                                                                                                                                          Щоб була в житті я не убога.

10. Дала пісень розмаїтих,                                                                                                                                                                         Веселих і сумовитих,                                                                                                                                                                                                                                              І тужливих і журливих,                                                                                                                                                                                                                       Насмішливих й жартівливих.

Слайд 15

11.Обжинкових,колискових,                                                                                                                                                                      Калинових і вербових,                                                                                                                                                                        І колядок, і щедрівок,                                                                                                                                                                               І веснянок ,і гаївок.

Слайд 16

12. І купальних, і плакальних,                                                                                                                                                                                                        І любовних, і прощальних,                                                                                                                                                                                 І весільних,і похмільних,                                                                                                                                                                              Дала в серце пісень вільних                                                                                                                                                                          На майбутній день.

Танець (Гайтана «Сонце»)

Слайд 17, 18

13. Талановиті українські композитори та поети писали про Україну і для України. Серед них – Ігор Поклад, Ігор Шамо, Олександр Білаш, Платон Майборода, Володимир Івасюк, Ігор Білозір, Микола Мозговий.

Слайд 19

14. Українські поети Михайло Ткач, Дмитро Павличко, Андрій Малишко, Юрій Рибчинський.

Слайд 20

15. Скільки їх цих мелодійних самоцвітів? Науковці доводять – 300 тисяч. В ЮНЕСКО зібрана фонотека народних пісень країн усього світу. Україна знаходиться на першому місці. В її фонді зберігається 15,5 тисяч народних мелодій.

Тисячу пісень дала мені мама на дорогу.

16. Народжувалася українська пісня під час праці й відпочинку, у хвилини радощів і смутку в серцях народу.

Слайд 21

17. Тому й називається народною,тобто вічною і завжди сучасною.

18. Вона допомагала людям жити,вселяла віру в краще життя.

19. Пісня – справжній скарб українського народу. Живе пісня – живе  Україна. (разом)

Слайд 22  Пісня «Колір сонця»

Слайд 23

20. Наймиліша для нас в світі                                                                                                                                              Це пісня рідненька.                                                                                                                                                                                                            Вона будить любов,діти,                                                                                                                                                                                                                      Чарує серденька.

21. І розважить, приголубить,                                                                                                                                                                                               І правду розкаже,                                                                                                                                                                                       Душу хвору,серце збудить,                                                                                                                                                                            Ясний шлях покаже.

22. Ми звикли, що символами українського народу є дім, поле, храм. Але душею українського народу залишається пісня - диво, дивне.

23. А пісня – це душа народу. З усіх потреб потреба.

Лише пісня в серці ширить межі неба.

На крилах сонця сяйво їй лиша

Чим глибше пісня, тим ясніше душа

 

разом

24. Не цурайтесь свого слова,                                                                                                                                                                      Співайте усюди,                                                                                                                                                                                      То нас чужі пошанують,                                                                                                                                                           Скажуть, що ми люди.

25. Пісня – душа народу. Як душу людини треба вміти розпізнавати, так і пісні треба вміти слухати і розуміти їх душу.

26. Пісня на славу України

Тримають мов би наш кордон

Без них держава наша гине

Без них немає перемог.

Слайд 24

27. Співайте разом браття Українці

Гучніше їм музика грай

Співайте разом й наодинці

Дух наш братерський підіймай

 

28. Та повсякчас коли співаєш

Хай мова наша ллє рікою

Ти Україну рідну славиш

І в цьому я завжди з тобою.

Слайд 25

29. Важкі часи зараз настали для нашої рідної землі.

Ворог увірвався на наші землі кривавим мечем

Ламає нашу волю і свободу.

Слайд 26

30. Знайте, наші лицарі, захисники.

Ми віримо, що небо над головою

Буде завжди чистим.

 

31 правда за нами. Україна - ЄДИНА! (разом)

Слайд 27 Пісня «Разом і до кінця!»

 

 

 

docx
Додано
8 серпня 2018
Переглядів
976
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку