Заняття гуртка "Стежками рідного краю" 4 клас

Про матеріал

Даний матеріал можна використовувати як виховний захід або гурткове заняття козацького класу.

Мета: Усвідомлення місця проживання як малої батьківщини, розвиток інтересу до історії рідного краю та історії України. Розвиток творчого мислення та формування громадянської компетентності.

Перегляд файлу

Тема: Стежками  рідного краю

Мета: формування ключових компетентностей; уміння вчитися – працювати у пару і групі;

Громадянської компетентності- усвідомлення місця проживання як малої батьківщини, зміцнення почуття національної гордості й гідності, виховання почуття патріотизму, розвиток інтересу учнів до вивчення історії, культури і традицій рідного краю та творчого мислення, формування життєвих компетенцій.

Очікувані результати:

  • Формування ціннісного ставлення до держави, міста, народу.
  • Розширення знань учнів про історичне минуле рідного краю.
  • Усвідомлення значущості навчання та виховання в розбудові та покращення життя рідного краю.

Обладнання: презентація, карта України, гра «Мандрівка Україною», «машина часу».

Хід заняття

I Організація класну

Гукає до класу

Веселий дзвінок

«Козацька слава» -

Найкращий гурток

II   Активізація пізнавальної діяльності учнів. Оголошення туми і мети уроку.

Вчитель: Сьогодні ми продовжимо мандрівку в просторі і часі. Вас чекає захоплива подорож в цікаві куточки України. Але головною мандрівкою сьогодні буде – подорож рідним містом по сторінках історії.

III Мандрівка Україною

  Наші учні повернулись із відрядження, яке називається «Мандрівка Україною» і привезли нам цікавинки із інших областей України.

  1. Учениця з рою «Булава»  побувала на Луганщині і розповість нам про парк-музей кам’яних баб.
  • Парк-музей кам’яних баб розташований у дворі Луганського національного університету налічую 68 скульптур, яким біля 1000 років . Висота їх від 1 до 4 метрів. Зображають переважно воїнів або жінок. Вивчення древніх скульптур дозволило історикам дізнатися про життя кочівників.

7(23).jpg

  1. Учень рою «Шабля»  побував на Харківщині і привіз цікавинку із м. Чугуєва.
  • Чугуїв – батьківщина І.Ю.Рєпіна (справжнє прізвище його батька Ріпа). Найвідомішою його картиною є: «Запорожці пишуть листа турецькому султану»

Repin-6.jpg

  1. Учень із рою «Литаври» мандрував Миколаївщиною в селі Мигія.

В селі є відомий у світі мигіївський млин. А за часів козацтва тут розміщувалася козацька паланка. За легендою, козак Мамай був родом з цього села. А ще в 1989 році біля  села впав метеорит.

3354.jpg

 

  1. Учениця рою «Сурма»  повернулася із Одеси. Одеський театр опери та балету входить в п’ятірку найгарніших оперних театрів світу поряд із Паризьким, Сіднейським, Віденським та Міланським. Зал розрахований на 1600 глядачів.

de46b23f10181a563f790ea4669d955c05935a63.jpeg

 

  1. Учениця рою «Чайка»  (за жеребкуванням) отримала путівку в рідну Черкащину. Отож про місто Христинівку вона розповість згодом.

А зараз Проводимо нове жеребкування. Запрошуємо по одному представнику рою (Діти отримують картки з назвами областей і вибирають маршрут. У грі їх налічується 134)

Рідне місто (мандрівка у часі)

IV Наша машина часу розрахованя на 4 зупинки:

  • Трипільська культура
  • Козацька доба
  • Початок ХХ століття
  1. Трипільська культура

Територія сучасного міста, як свідчать археологічні знахідки, була заселена ще з IV століття до н.е. Поблизу міста виявлено залишки з поселень. Серед них і знайома нам трипільська культура. Вона була зруйнована кочівниками, які прийшли зі сходу.

  1. Козацька доба

В’їзд в місто Христинівку змушує задумуватися над змістом надпису «Христинівка 1574». Безумовно, ця престижна дата належить селу Христинівка, яке існує досі поряд з містом.

Istxr4.JPG

Ці місця козацтву були знайомі, так як Северик Наливайко зі своїм військом перечікував тут зиму. Христинівчани брали участь у війні 1648-1654 р. під проводом Богдана Хмельницького. Дорогою, яка проходила через с. Христинівку в 1672 повертаючись з походу зупинялось військо Петра Дорошенка. Багато Христинівських селян приймали участь у повстанні під проводом М.Залізняка та І.Гонти.

Рій «Чайка» - «Іван Гонта»

Іван Гонта – ватажок національно-визвольного гайдамацького повстання 1768-1769р.  у Правобережній Україні. Уманський сотник народився в с. Розсішки. Козаки обрали його Уманським полковником. Був він гарний зовні та освічений. На визволеній гайдамаками території запровадили справедливий козацький устрій. Російська цариця Катерина II наказала арештувати Гонту і передати полякам для жорстокої розправи.

Памятник І.Гонті у Христинівці – вияв любові і поваги до своїх безсмертних героїв.

«Я єсть народ, якого

Правди сила ніким

Звойована ще не була».               

П.Тичина

46800719.jpg

 

  1. Назва с.Христинівки.

Саме в козацькі часи звучить вперше назва: с.Христинівка (Хрестигород, Хрестиполе). Про походження назви є декілька легенд. Найбільш ймовірною є та, згідно якої виводять назву від перехрестя великих шляхів, де оселилися перші жителі Христинівки: чумацького (з Київщини до Криму) та торгового (з Поділля до Дніпра).У складеному 1649 реєстрі зустрічаємо знайомі прізвища: Галюк, Швець, Момонт, Козінський, Куліш, Вовк та ніші.

Під самим селом ширяли татарські ватаги і с. Христинівка декілька разів була знищена. Багато людей переселилися в село із Хмельниччини та Волині. У селі навіть є куток, який називається «Волинь».

В кінці 19 століття поблизу с.Христинівки побудували залізницю. І станцію назвали в честь найближчого села – Христинівка.

hqdefault.jpg

 

Ось тут і починається історія нашого міста. У 1890 році було урочисто відзначено відкриття руху пасажирських і товарних поїздів. Створення паровозного депо сприяло притоку робітників, які селились поблизу станції. У 1900 році на території міста проживало 3475 чоловік. З часом залізниця розширювалась. Було побудоване локомотивне і вагонне депо. Населення збільшувалось, відкривались лікарні, дві школи, будувались  підприємства. Але Христинівська залізниця є основою міста. Адже у кожній христинівській родині хтось працює чи працював на залізниці.

2891_6_2.jpg

1956 року Христинівку віднесено до категорії міст районного значення. На території міста проживає близько 19 тисяч чоловік.

У нас попереду багато цікавих екскурсій.

V Робота в парі

Тематична павутинка

 

 

 


VI  Робота в групі (робота в рою)

Малюнок – розфарбовка на тему: «Мода в історії народу»

  • Жіночий та чоловічий одяг в часи трипільської культури.
  • Жіночий одяг та купальський вінок в часи Київської Русі.
  • Козацьке вбрання.
  • Селянський одяг кінця XIX століття.
  • Святковий одяг козачат нашого класу.

VII Підсумки

2896_3_2.jpg

Зелені діброви, величні будови,

Гаї, неозорі поля.

Будь щедра і вільна,

Квітуча щаслива

Христинівка наша земля.

 

Тобі, наша рідна,

Багата і плідна

І шану складає народ

Христинівський краю,

Про тебе співаєм,

Хай пісня луна до висот.  О.Мельник

  

Анотація

Даний матеріал можна використовувати як виховний захід або гурткове заняття козацького класу.

Мета: Усвідомлення місця проживання як малої батьківщини, розвиток інтересу до історії рідного краю та історії України. Розвиток творчого мислення та формування громадянської компетентності.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
12 лютого 2018
Переглядів
1320
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку