Заняття з соціально-побутового орієнтування для учнів 4 класу з порушеннями зору на тему «Догляд за одягом. Чищення одягу»

Про матеріал

Авторська розробка заняття з соціально-побутового орієнтування для учнів 4 класу з порушеннями зору на тему «Догляд за одягом. Чищення одягу» Відповідно до програми з корекційно-розвиткової роботи для підготовчих, 1-4 класів спеціальних загальноосвітніх навчальних закладів для сліпих дітей та дітей зі зниженим зором «Соціально-побутове орієнтування» Укладач: Легкий О.М,, к.пед.н., старший науковий співробітник лабораторії тифлопедагогіки Інституту спеціальної педагогіки Київ-2016 В роботі поєднані теоретичні та практичні види вправ. Виклад матеріалу продуманий і оснований на отриманих знаннях дітей з попередніх вивчених тем за 1, 2, 3 класи, а також з уроків «Дизайну та технологій». Матеріал корисний для вчителів початкових класів. Розрахований для проведення в очному режимі.

Перегляд файлу

Заняття з соціально-побутового орієнтування

для учнів 4 класу з порушеннями зору

Відповідно до програми з корекційно-розвиткової роботи для підготовчих, 1-4 класів спеціальних загальноосвітніх навчальних закладів для сліпих дітей та дітей зі зниженим зором «Соціально-побутове орієнтування»

Укладач: Легкий О.М,, к.пед.н., старший науковий співробітник лабораторії тифлопедагогіки Інституту спеціальної педагогіки Київ-2016

 

Тема. Догляд за одягом. Прання та чищення одягу.

Мета. Навчити дітей розпізнавати позначки на одязі для прання, сушіння, прасування, відбілювання: як їх правильно розшифровувати, щоб не зіпсувати річ, в чому різниця між пранням та чисткою;

розвивати самоорганізацію, навички самоконтролю, стимулювання самостійної практичної діяльності;

збагачувати активний словник учнів;

виховувати охайність, старанність, бажання самостійно доглядати за своїм одягом та бути помічниками для батьків.

 

Очікувані результати

Вміють правильно розшифрувати п'ять основних типів позначок на одязі, знають правила, прийоми та способи догляду за одягом, готові самостійно використовувати набуті знання на практиці.

Продукт заняття: пам’ятка по догляду за одягом.

Підготовча робота

*Діти готують свої речі з ярликами.  Розшифровують їх. Записують у таблицю. 

Знак

Значення

Перевіряю

Виправляю

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зміст заняття

1.Психологічне налаштування

Вправа «Подаруй посмішку»

2.Оголошення теми та мети заняття

  • Чи знайома вам ситуація, коли ви попрали одяг, а він зіпсувався?
  • Чому так буває?
  • Що треба знати, щоб не було прикрих ситуацій із зіпсованим одягом?

Ви вже навчились правильно підбирати миючі засоби для прання, прати носові хустинки, складати та зберігати одяг у шафах. А сьогодні навчимось правильно розшифровувати позначки на ярликах одягу.

Тема нашого заняття дуже важлива і потрібна кожному

  «Догляд за одягом. Прання та чищення одягу»

Моя мета: навчити вас правильно розшифрувати п'ять основних типів позначок на одязі, щоб ви вивчили правила, прийоми та способи догляду за одягом, склали пам’ятку на допомогу, були готові самостійно використовувати набуті знання на практиці.

  • Чого ви очікуєте від заняття?

Метод «Мікрофон»

  • Де зможете використати набуті знання?

3. Мотивація навчальної діяльності

Для того, щоб ви могли самостійно правильно доглядати за одягом створимо пам’ятку з символами та їх значеннями, яку можна повісити біля пральної машинки. Щоразу перед тим, як завантажити прання, звіряйте символи. Незабаром ви їх вивчете напам'ять і таблиця не буде потрібна. У кожного є аркуш-це майже готова пам’ятка. В ній є значення, але відсутні символи. Ці символи ви будете самі позначати різними кольорами і таким чином краще запам’ятаєте. А розповідати вам будуть однокласники. Уважно слухайте, розглядайте, малюйте позначки. У кінці заняття у вас буде пам’ятка по догляду за одягом.

5.Словникова скарбничка

Бірки, текстильні етикетки, ярлики – в чому їх відмінність?

І бірка і ярлик за своєю суттю є різновидами етикетки. Вони можуть бути дуже схожі по тому, як вони виглядають і навіть можуть одним чином кріпитися на виріб. Деякі бренди воліють їх приколювати шпильками, хтось вшивати.

Зрозуміти, що таке бірка на одязі і відрізнити її від ярлика можна за кількістю інформації, яка на ній подана. На бірках, в основному, її менше. Найчастіше, це всього лише назва бренду або логотип.

На ярликах ж інформації подається набагато більше. По суті, це своєрідний «паспорт» кожної конкретної речі. Зазвичай, на ярлику як різновиду етикетки, дублюється позначення бренду або фірми-виробника, фабрики, але до нього додатково пишуть адресу або контактні дані. Також, вказується найменування товару, дата його виробництва, подається артикул виробу, номер моделі, правила догляду за річчю і інша важлива для покупця інформація. Крім цього, існує текстильна етикетка, у вигляді тканинного ярлика.

Гімнастика для очей дітям у віршах "Очі щільно ми закрили".

https://www.youtube.com/watch?v=WWoEYsJRVH8

6.Робота в парах.

Інтерактивний метод «Ажурна пилка»

Діти з «Чарівної торбинки» дістають картки з позначками: таз з водою, праска, квадрат, кружечок, трикутник. Об’єднуються в пари відповідно до однакових позначок.

  • Що означають ці знаки на одязі?
  • Що вивчить та розкаже однокласникам ваша пара?

Всі позначки на одязі можна об'єднати у п'ять основних типів:

1-таз із водою — прання;

2-квадрат — сушіння;

3-праска — прасування;

4-кружечок — хімчистка;

5-трикутник — відбілювання.

 

 

 

 

1 пара

Таз із водою – прання

*позначаємо синім кольором

https://ceh.ua/wp-content/uploads/2021/12/prannya-1-1024x330-1.png

Таз із водою вказує, чи можна прати річ і за якої температури можна це робити. Зазвичай виробники вказують температуру цифрами, рідше — крапками. Якщо крапка одна — можна прати за температури до 30 градусів, дві крапки означають, що можна використовувати температуру 40 градусів, а три — 60 градусів. Якщо таз перекреслений — річ не рекомендовано прати.

https://ceh.ua/wp-content/uploads/2021/12/prannya-6-1024x576-1.png

2 пара

Квадрат-сушіння

*позначаємо коричневим кольором

https://ceh.ua/wp-content/uploads/2021/12/prannya-3-1024x416-1.png

Наявність квадрата на бирці одягу означає, що виробник дозволяє використання режиму сушіння або віджимання. Якщо ви побачили квадрат із дугою — сушити річ можна лише на мотузці і в підвішеному стані. А ось перекреслений квадрат означає — цей одяг заборонено сушити за допомогою спеціального режиму.

https://ceh.ua/wp-content/uploads/2021/12/12-2-1024x576-1.png

3 пара

Праска-прасування

*позначаємо червоним кольором

https://ceh.ua/wp-content/uploads/2021/12/prannya-4-1024x315-1.png

https://ceh.ua/wp-content/uploads/2021/12/x12-3-1024x576-1.png.pagespeed.ic.AmxMFk105W.png

 

Руханка для дітей «То не є проблема»

https://osvitanova.com.ua/posts/3596-video-19-fizkultkhvylynok-na-riznyi-vik-i-smak

 

4 пара

Кружечок — хімчистка

*позначаємо зеленим кольором

https://ceh.ua/wp-content/uploads/2021/12/12-4-1024x576-1.png

Якщо є такі позначки на ярлику одягу, то це означає, що професійної чистки вам не уникнути. Позначки призначені для працівників хімчистки, щоб вони знали який розчинник застосовувати.

5 пара

Трикутник — відбілювання

*позначаємо чорним кольором

https://ceh.ua/wp-content/uploads/2021/12/prannya-2-1024x341-1.png

Відбілювачі бувають різними: з хлором, без хлору, оптичні, кисневмісні. Найбільш безпечними для тканин вважаються оптичні, однак вони і найменш ефективні. Кращу ефективність демонструють кисне- і хлоровмісні, проте для делікатних тканин вони не підходять, адже можуть їх пошкодити. Не весь одяг можна відбілювати, тому важливо звірятися з інформацією на бирці.

Кожна тканина відрізняється використанням певного температурного режиму. І прасування це також стосується. Якщо одні речі можна прасувати з сильним нагріванням праски, то інші дозволяється прасувати лише за мінімальної температури.

https://ceh.ua/wp-content/uploads/2021/12/x12-1-1024x576-1.png.pagespeed.ic.VLIjnMXBFG.png

7.Практична робота

Діти беруть свій одяг, повторно вивчають позначки на ярликах, порівнюють із записами в таблиці (підготовча робота), за потреби користуючись складеною пам’яткою, виправляють і розповідають як правильно доглядати за своїм одягом.

8.Підсумок заняття

Вправа «Відкрий конверт»

Білий–Я навчилась (навчився)….

Червоний–Я запам’ятала (запам’ятав)…

Синій– Найкраще мені вдалося….

Жовтий–Труднощі виникали….

Рожевий – Найбільше мені сподобалось….

Зелений –У житті використаю…

Фіолетовий – Заняття завершую з …….настроєм

Оранжевий – Побажаю…

8.Скринька запитань

  • Що робити якщо немає на ярликах позначок по догляду за одягом?
  • Для чого потрібен клаптик тканини біля ярлика?

На ці питання ви знайдете відповідь завтра на занятті з соціально-побутового орієнтування. Ми продовжимо вивчати тему «Догляд за одягом. Виведення плям». У третьому класі на уроках дизайну та технологій ми вивчали тему «Виведення плям». На занятті пригадаємо вивчений матеріал, дізнаємось нові екологічні способи виведення плям. Готуйте свої запитання.

І пам'ятайте, навіть найякісніший одяг можна зіпсувати неправильним доглядом. Тож не лінуйтеся уважно вивчати рекомендації виробників, зазначені на ярличках і дотримуватися їх. Користуйтесь складеною пам’яткою і у вас не буде проблем з доглядом за одягом. Ви будете завжди охайні та в чистому одязі. А якщо потрібно почистити одяг у хімчистці, то у Миколаєві є чудова хімчистка «Снігова долина», розташована на вул.Декабристів, 19. Бажаю отримані знання зарубати на носі. Миру, спокою, добра! Дякую всім за плідну роботу на занятті!

Використані джерела

https://mon.gov.ua/ua/osvita/zagalna-serednya-osvita/navchannya-ditej-u-specialnih-zakladah-osviti/osvita-ditej-z-osoblivimi-potrebami/navchalni-programi/korekcijni-programi/programi-z-korekcijno-rozvitkovoyi-roboti-dlya-ditej-z-porushennyami-zoru

 

https://www.youtube.com/watch?v=WWoEYsJRVH8

https://osvitanova.com.ua/posts/3596-video-19-fizkultkhvylynok-na-riznyi-vik-i-smak

https://tsn.ua/tsikavinki/poznachki-na-odyazi-dlya-prannya-i-ne-tilki-yak-yih-pravilno-rozshifrovuvati-schob-ne-zipsuvati-rich-2284702

https://ceh.ua/uk/news/simvoly-na-yarlykah-rasshifrovyvaem-znachenie/

https://sv-print.com.ua/uk/2019/12/13/shho-take-birka-i-dlya-chogo-vona-potribna/

1

 

docx
Пов’язані теми
Інші матеріали
Інкл
Додано
8 жовтня 2023
Переглядів
859
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку